اسامی دیگر
HD
Huntington's Chorea Disease
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه September 13, 2017.
بیماری هانتینگتون چیست؟

بیماری هانتینگتون (HD) یک اختلال ژنتیکی عصب مغزی پیشرفته است که با حرکات غیرارادی (رقصاک)، عدم هماهنگی، کاهش شناختی و تغییرات رفتاری/ شخصیت شناخته می‌شود. نشانه‌های HD به‌علت از دست دادن نورون‌ها (سلول‌های عصبی) در مناطق خاص مغز است و معمولا در افراد مبتلای 30 تا 50 ساله ایجاد می‌شود، هر چند که نوعی وجود دارد که بر کودکان تاثیر می‌گذارد که به‌نام بیماری هانتینگتون نوجوانان نامیده می‌شود. این بیماری به‌طور یکسان بر مردان و زنان تاثیر می‌گذارد، و بیشتر در میان نژاد اروپایی است. در کشورهای غربی، حدود 5 تا 7 نفر در هر 100،000 نفر تحت تاثیر HD قرار دارند. با این‌حال، تعداد این افراد ممکن است بالاتر باشد، زیرا بسیاری از افرادی که ژن هانتینگتون دارند هنوز علائمی ندارند.

بیماری هانتینگتون یک اختلال غالب اتوزومی است که شامل یک ژن معیوب در کروموزوم 4 می‌شود. بدین معنا که تنها یک کپی از این ژن غیرطبیعی که از هر یک از والدین آن شخص به ارث برده می‌شود برای ایجاد بیماری در شخص مبتلا به بیماری نیاز است. جهش‌های مرتبط با HD گسترش سه‌گانه تکرار توالی "CAG" در IT-15 ژن (ژن HD) که کد کننده پروتئین هانتینگتین است. گرچه ژن‌ها اغلب به‌عنوان بخشی از دنباله آنها تکرار می‌شوند، اما وقتی تعداد تکرارها زیاد می‌شود، می‌تواند منجر به بیماری شود. در مورد HD، به جای تکرار طبیعی 11 تا 29 بار، این قسمت از DNA 40 تا 80 بار تکرار می‌شود. این نوع جهش (به‌عنوان مثال، گسترش توالی‌های تکراری) نیز ممکن است در برخی از بیماری‌های ژنتیکی دیگر مانند سندرم ایکس شکننده دیده شود.

به‌طور کلی، بین تعداد تکرارها و شدت بیماری ارتباط مستقیمی وجود دارد. یعنی هر چه اندازه تکرار بزرگتر، علائم شدیدتر و شروع بیماری زودتر است. علاوه بر این، آلل‌های جهش یافته از لحاظ ژنتیکی ناپایدار هستند و گرایش بیشتری به گسترش دارند زیرا به نسل‌های آینده منتقل می‌شوند و شدت بیماری در نسل‌های بعد افزایش می‌یابد. این پدیده به‌عنوان پیش‌بینی شناخته می‌شود.

Accordion عنوان
درباره بیماری هانتینگتون
  • علائم و نشانه‌ها

    علائم و نشانه‌های HD گسترده‌ و از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. به‌طور کلی با پیشرفت بیماری علائم شدت می‌یابد. برخی از علائم رایج در زیر آمده است.

     علائم فیزیکی

    • حرکات سریع و غیر ارادی انگشتان، اندام و ماهیچه‌های صورت (رقصاک)؛ با پیشرفت بیماری از این حرکات از تحرک ملایم تا دست‌و پا زدن شدید متفاوت است.
    • حرکت سریع چشم به‌منظور تمرکز از یک شی به دیگری (کاهش حرکت ساکاتیک چشم)
    • از دست دادن هماهنگی محرک و حرکات تحرک مناسب (به‌عنوان مثال، دشواری در نوشتن)


     اثرات شناختی

    • کاهش حافظه کوتاه مدت
    • اختلال در تمرکز
    • دشواری ارتباط (به‌عنوان مثال، سخن آهسته و لکنت زبان، مشکل در پیدا کردن کلمات، کلام و ساختار نامنظم جمله)


     تغییرات رفتاری/ شخصیتی

    • تغییر در بهداشت شخصی و عادات
    • رفتار غیرمعمول اضطراب
    • تحریک‌پذیری و خشونت
    • افسردگی، به‌ویژه در مراحل بعدی
    • پارانویا
    • زوال عقل


     برخی از عوارض ممکن است در مرحلۀ HD پیشرفت کنند، از جمله:

    • مشکل بلع (دیسفاژی) باعث کاهش وزن و افزایش خطر خفگی می‌شود
    • افزایش خطر بیماری‌های تنفسی مانند پنومونی
    • بی‌اختیاری و سایر مشکلات دستگاه ادراری (مثلا عفونت)
    • سقوط و راه رفتن دشوار که نیاز به استفاده از ابزارهای کمکی مانند صندلی چرخدار دارد


     کودکان مبتلا به HD نوجوانان دارای حرکات آهسته و مشکل و رعشه هستند که مشابه علائم بیماری پارکینسون است.

  • آزمایشات

    برای تشخیص بیماری هانتینگتون، متخصص مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند معاینه عصبی را انجام دهد و از سابقه و علائم خانوادگی شخص مطلع شود. آزمایشات تصویربرداری ممکن است برای یافتن علائم بیماری و آزمایش ژنتیکی برای تعیین وجود ژن غیر طبیعی انجام شوند.

     آزمایشات آزمایشگاهی

    آزمایش ژنتیک مولکولی

    تست ژنتیک مولکولی برای تعیین وجود آلل یا تنوع ژن که شخص را مستعد ابتلا به بیماری هانتینگتون می‌کند، استفاده می‌شود. این آزمایش می‌تواند برای تایید تشخیص بالینی HD و برای آزمایش پیش‌بینی در افراد بدون علامت استفاده شود. شایع‌ترین رویکرد مورد استفاده، تجزیه و تحلیل جهش مستقیم است که شامل تجزیه و تحلیل DNA شخص برای تخمین طول جهش تکرار CAG است.

    آزمایش پیش‌بینی
    غربالگری عمومی همه‌ی افراد به‌ویژه به‌دلیل عدم مداخله موثر برای جلوگیری از شروع بیماری توصیه نمی‌شود. با این‌حال، باید در افراد دارای ریسک بالای خطر، یعنی در افرادی با سابقه خانوادگی HD در نظر گرفته شود. این‌کار با استفاده از آزمایش ژنتیک مولکولی انجام شده است که در بالا توضیح داده شده است. تست پیش‌بینی در خانواده‌های آسیب‌دیده همچنین برای تعیین وضعیت بیماری در زنان سن باروری و زنان باردار برای ارزیابی خطر انتقال بیماری به فرزندانشان استفاده می‌شود. به‌طور مشابه، آزمایشات حاملگی نیز می‌تواند برای تعیین مبتلا شدن جنین انجام می‌شود.

    کسانی که باید تحت آزمایش ژنتیک قرار بگیرند، ممکن است بخواهند با یک مشاور ژنتیک مشورت کنند، که می‌تواند به آنها کمک کند تا مزایا و معایب این نوع آزمایش را درک کنند.

     آزمایشات غیر آزمایشگاهی

     این تست های تصویربرداری می‌تواند تصویری از مغز، نواحی آسیب‌دیده ارائه دهد. با این‌حال، در مراحل اولیه HD خیلی مفید نیستند زیرا قادر به نشان‌دادن نواحی کوچک آسیب‌دیده مغز نیستند.

    • MRI
    • سی‌تی‌اسکن
    • اسکن PET (برش‌نگاری با گسیل پوزیترون)

     

    برای اطلاعات بیشتر در مورد مطالعات تصویربرداری، به وب سایت RadiologyInfo.org مراجعه کنید.

  • درمان
    در حال حاضر درمانی برای معالجه یا پیشگیری از بیماری هانتینگتون در دسترس نیست. بیشتر درمان‌ها و مداخلات در دسترس حمایتی هستند. این درمان‌ها شامل داروهایی هستند که به کنترل رفتار و حرکات ناپایدار، درمان فیزیکی و شغلی و همچنین درمان گفتار و بلع، و حمایت از مشاوره و مراقبت‌کننده کمک می‌کند. در سال 2008، داروی تتربنازین اولین دارویی بود که توسط اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان حرکات غیرارادی HD مشخص شد. تحقیقات در حال تلاش برای توسعه درمان‌های هدفمند دارو برای این بیماری است. تحقیقات در حال انجام کنونی درمان‌های ژنی برای معالجه HD می‌تواند در نهایت مفید باشد؛ با این‌حال، تکنولوژی هنوز در دوران کودکی خود است.
مشاهده منابع

توجه: این مقاله براساس تحقیقاتی است که از منابع ذکرشده در اینجا به‌عنوان تجربه جمعی آزمایش‌های آزمایشگاهی هیئت بازبینی مطالب استفاده کرده است. این مقاله به‌صورت دوره‌ای توسط هیئت بازبینی مطالب بررسی می‌شود و ممکن است در نتیجه بررسی به‌روز شود. هر منبع جدیدی که ذکر شد، به لیست اضافه می‌شود و از منابع اصلی استفاده شده متمایز می‌شود. برای دسترسی به منابع آنلاین، URL را به مرورگر خود کپی و جایگذاری کنید.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Mayo Clinic. 2014. Huntington's Disease. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/huntingtons-disease/basics/tests-diagnosis/con-20030685. Accessed September 24, 2015.

National Health Services. 2014. NHS Choices. Huntington's Disease. Available online at http://www.nhs.uk/conditions/Huntingtons-disease/Pages/Introduction.aspx. Accessed September 24, 2015.

World Health Organization. 2015. Genes and Human Disease. Available online at http://www.who.int/genomics/public/geneticdiseases/en/index2.html. Accessed September 24, 2015.

HD Buzz. 2013. Could a new "jaw-dropping breakthrough" help treat Huntington's Disease? Available online at http://en.hdbuzz.net/149. Accessed September 24, 2015.

HDBuzz. 2013. How long is too long? Rethinking the Huntington's Disease "gray area." Available online at http://en.hdbuzz.net/133. Accessed September 24, 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Imariso, S., J. Carmichael, V. Korolchuk, C.W. Chen, S. Saiki, C. Rose, G. Krishna, J.E. Davis, E. Ttofi, B.R. Underwood and D.C. Rubinstein. Huntington's Disease: From Pathology and Genetics to potential therapies. Journal of Biochemistry. 2008; 412(1):191-209.

Margolis, R.L. and C.R. Christopher. Diagnosis of Huntington Disease. Clinical Chemistry 2003; 49:1726-1732.

Myers, R.H. Huntington's Disease Genetics. Journal of the American Society for Experimental NeuroTherapeutics 2004; 1(2): 255-262.

Potter,N.T., E.B. Spector and T.W. Prior. 2006. Standards and Guidelines for Clinical Genetics Laboratories: Technical Standards and Guidelines for Huntington Disease. American College of Medical Genetics. Available online at http://www.acmg.net/Pages/ACMG_Activities/stds-2002/HD.htm. Accessed February 2011.

Warby, S.C., R.K. Graham and M.R. Hayden. GeneReviews: Huntington Disease. National Centre for Biotechnology Information. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1305/#huntington.References. Accessed February 2011.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Huntington's disease. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000770.htm. Accessed July 2011.

MayoClinic.com. Huntington's disease. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/huntingtons-disease/DS00401. Accessed March 2011.

National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Huntington's Disease Information Page. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/huntington/huntington.htm. Accessed March 2011.

Genome.gov. Learning About Huntington's Disease. Available online at http://www.genome.gov/10001215. Accessed July 2011.