اسامی دیگر این آزمایش
Creat
Blood Creatinine کراتینین خون
Serum Creatinine کراتینین سرم
Urine Creatinine کراتینین ادرار
اسم متعارف
Creatinine
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 25, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

جهت ارزیابی سلامت کلیه‌ها؛ کمک به تشخیص بیماری کلیوی؛ نظارت بر درمان بیماری کلیوی

زمان انجام آزمایش؟

به عنوان بخشی از آزمایش‌های روتین پنل متابولیک جامع یا پنل متابولیک پایه؛ در صورت وجود علائم و نشانه‌های مربوط به بیماری کلیوی یا آسیب کلیوی و یا در صورت وجود شرایطی که ممکن است بر عملکرد کلیه‌ها تاثیر بگذارند؛ در دوره های زمانی منظم جهت نظارت بر درمان بیماری کلیوی یا نظارت بر عملکرد کلیه در افرادی که داروهای خاصی مصرف می‌کنند

نمونه‌ی مورد نیاز؟

نمونه‌ی خون وریدی از بازو و یا نمونه‌ی ادرار 24 ساعته

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری؟

ممکن است پزشک دستور به عدم مصرف مواد غذایی دهد و یا بیمار را از خوردن گوشت پخته شده منع نماید؛ برخی از مطالعات نشان داده‌اند که خوردن گوشت پخته شده قبل از آزمایش، می‌تواند سطح کراتینین را به طور موقت افزایش دهد.

هدف از انجام این آزمایش چیست؟

در این آزمایش میزان کراتینین در خون و یا در ادرار اندازه‌گیری می‌شود.کراتینین یک ماده دفعی می‌باشد که در عضلات از تجزیه‌ی ماده‌ای به نام کراتین تولید می‌شود. تقریبا تمام کراتینین توسط کلیه‌ها از خون پاکسازی می‌شود و در ادرار دفع می‌گردد.

کراتین بخشی از چرخه‌ای است که در آن، انرژی مورد نیاز انقباض عضلات تولید می‌شود. هر دو ماده‌ی کراتین و کراتینین به میزان نسبتا ثابتی توسط بدن تولید می‌شوند. از آن‌جایی که تقریبا تمام کراتینین موجود در خون از طریق کلیه‌ها وارد ادرار می‌شود، سطح کراتینین خون معمولا شاخص مناسبی از عملکرد کلیه‌ها می‌باشد. مقدار تولید شده‌ی کراتینین بستگی به جثه‌ی فرد و توده‌ی عضلانی وی دارد. به همین دلیل غلظت کراتینین در مردان نسبت به زنان و کودکان کمی بالاتر است.

نتایج حاصل از آزمایش کراتینین خون ممکن است در ترکیب با نتایج سایر آزمایش‌ها مانند آزمایش کراتینین 24 ساعته‌ی ادرار، جهت محاسبات مورد استفاده برای ارزیابی عملکرد کلیه‌ها مورد استفاده قرار گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر به بخش "این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد" رجوع نمایید.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه‌ی خون، از ورید بازو گرفته می‌شود. در صورت درخواست نمونه‌ی ادرار 24 ساعته،کل مقادیر ادرار در طول 24 ساعت بایستی جمع‌آوری گردد. گاهی اوقات نیز ممکن است اندازه‌گیری کراتینین در نمونه‌ی ادرار فاقد برنامه قبلی درخواست شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

ممکن است پزشک درخواست عدم مصرف مواد غذایی دهد و یا بیمار را از خوردن گوشت پخته شده منع نماید؛ برخی از مطالعات نشان داده‌اند که خوردن گوشت پخته شده قبل از آزمایش، می‌تواند سطح کراتینین را به طور موقت افزایش دهد. اگر درخواست آزمایش کراتینین در نمونه‌ی ادرار 24 ساعته داده شده است، بایستی توجه داشته باشید که تمام ادرار تولیدی در این بازه‌ی زمانی 24 ساعته به طور کامل جمع‌آوری گردد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    ازمایش کراتینین خون جهت ارزیابی عملکرد کلیه‌ها استفاده می‌شود. این آزمایش، اغلب به همراه آزمایش BUN (نیتروژن اوره‌ی خون) و یا به عنوان بخشی از پنل متابولیک پایه یا پنل متابولیک جامع (BMP یا CMP)، درخواست می‌شود. BMP یا CMP، گروهی از آزمایش‌هایی هستند که برای ارزیابی عملکرد اعضاء اصلی بدن، جهت چکاپ عمومی در افراد سالم یا کمک به ارزیابی بیماران با بیماری‌ حاد یا بیماری مزمن استفاده می‌گردند. گاهی اوقات، کراتینین به عنوان بخشی از پنل کلیه برای ارزیابی عملکرد کلیه درخواست می‌شود.

    کراتینین یک ماده دفعی می‌باشد که در عضلات از تجزیه‌ی ماده‌ای به نام کراتین تولید می‌شود. از آن‌جایی که تقریبا تمام کراتینین موجود در خون از طریق کلیه‌ها فیلتر شده و وارد ادرار می‌شود، سطح کراتینین خون معمولا شاخص مناسبی از عملکرد کلیه‌ها می‌باشد.

    کلیه‌ها یک جفت اندام لوبیایی‌شکل هستند که در پایین قفسه‌ی سینه در دو طرف ستون مهره‌ها قرار دارند و دارای حدود یک میلیون واحد تصفیه کننده‌ی خون به نام نفرون می‌باشند. در هر نفرون، خون به طور مداوم از طریق عروق خونی، که به صورت دستجات کلاف‌مانند میکروسکوپی به نام گلومرول هستند، فیلتر می‌شود. آب و مولکول‌های کوچک از گلومرول عبور می‌کنند اما گلومرول‌ها اجازه‌ی عبور مولکول‌های بزرگتر و سلول‌های خونی را نمی‌دهند.. در اتصال به هر گلومرول، یک لوله‌ی کوچک (Tubule) وجود دارد که مایعات و مولکول‌هایی را که از گلومرول عبور کرده‌اند، جمع‌آوری کرده و آن‌هایی را که قابل استفاده برای بدن می‌باشند بازجذب می‌کند. مابقی مواد دفعی، ادرار را تشکیل می‌دهند.

    افرادی که آزمایش‌های کراتینین و BUN غیرطبیعی داشته باشند یا مبتلا به بیماری‌های تاثیرگذار بر عملکرد کلیه‌ها مانند بیماری دیابت یا فشار‌خون بالا باشند، از آزمایش‌های کراتینین و BUN، جهت نظارت بر نقص عملکرد کلیه و پیگیری اثربخشی درمان استفاده می‌شود. از آن‌جایی که در روش‌های دیگری مانند سی تی اسکن، از موادی استفاده می‌شود که ممکن است موجب آسیب کلیوی شوند، قبل از انجام این روش‌ها نیز، جهت ارزیابی عملکرد کلیه‌ها، از آزمایش‌های کراتینین خون و BUN استفاده می‌شود.

    ممکن است با استفاده از یک سری محاسبات، از نتایج آزمایش‌های کراتینین، جهت کمک به ارزیابی عملکرد کلیه‌ها استفاده شود که در زیر، این موارد بیان شده‌اند:

    -از مقادیر کراتینین خون، همراه با سن، وزن و جنس، جهت محاسبه‌ی میزان فیلتراسیون گلومرولی برآورد شده (eGFR) استفاده می‌شود. از eGFR به عنوان یک آزمایش غربالگری جهت یافتن شواهدی مبنی بر آسیب زودرس کلیه استفاده می‌گردد.

    -برای محاسبه‌ی کلیرانس کراتینین، از کراتینین خون و ادرار استفاده می‌شود. در این آزمایش توانایی کلیه‌ها جهت فیلتر کردن موادی مانند کراتینین از خون، سنجیده می‌شود.

    کراتینین ادرار همچنین می‌تواند به عنوان یک عامل تعیین کننده برای سایر آزمایش‌های مربوط به ادرار مورد استفاده قرار گیرد. با ورود بیشتر یا کمتر مایعات به درون ادرار، غلظت ادرار در طول روز تغییر می‌کند که خود بر روی غلظت مواد دفعی تاثیر می‌گذارد. از آن‌جایی که کراتینین با سرعت نسبتا ثابتی تولید و دفع می‌شود می‌توان جهت محاسبه‌ی غلظت سایر مواد در ادرار، آن‌ها را با غلظت کراتینین ادرار مقایسه کرد. این مقایسه، جهت ارزیابی مواد در هر دو نوع نمونه‌ی ادرار 24 ساعته و نمونه‌ی ادرار فاقد برنامه ریزی مفید است. مثال‌های آن عبارتند از:

    -نسبت کراتینین/آلبومین ادرار (ACR). این نسبت، برآورد صحیح‌تری از مقدار آلبومین دفع شده از کلیه‌ها به درون ادرار را نشان می‌دهد که از آن، جهت غربالگری افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشار‌خون بالا (هیپرتانسیون) که بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کلیوی قرار دارند استفاده می‌شود.

    -نسبت کراتینین/پروتئین ادرار (UP/CR). این نسبت می‌تواند جهت نظارت بر بیماری کلیوی یا آسیب کلیوی و یا به صورت دوره‌ای جهت بررسی وضعیت افرادی که مصرف کننده‌ی داروهای تاثیرگذار بر عملکرد کلیه‌ها هستند استفاده گردد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    کراتینین ممکن است به عنوان بخشی از آزمایش‌های مربوط به پنل متابولیک جامع یا پنل متابولیک پایه جهت چکاپ عمومی درخواست داده شود. همچنین ممکن است زمانی که فرد به صورت حاد مریض باشد و یا پزشک مشکوک به نقص در عملکرد کلیه‌ها باشد این آزمایش درخواست گردد. برخی از علائم و نشانه‌های نارسایی کلیه عبارتند از:

    -خستگی، عدم تمرکز، کم‌اشتهایی، بی‌خوابی

    -تورم یا ورم، به‌ویژه در اطراف چشم‌ها یا، در صورت، مچ دست، شکم، ران یا مچ پا

    -وجود کف در ادرار، ادرار خونی یا قهوه‌ای رنگ

    -کاهش حجم ادرار

    -مشکلات مربوط به دفع ادرار، مانند سوزش ادرار یا تخلیه‌ی غیرطبیعی ادرار و تغییر در تعداد دفعات ادرار به‌ویژه در شب

    -کمر درد یا پهلو درد در قسمت زیر دنده‌ها در نزدیکی محل قرارگرفتن کلیه‌ها

    -فشار‌خون بالا

    آزمایش کراتینین خون ممکن است به همراه آزمایش BUN و آلبومین ادرار، در فواصل زمانی منظم، در افرادی که مبتلا به بیماری کلیوی هستند یا مبتلا به سایر بیماری‌های تاثیرگذار بر عملکرد کلیه‌ها هستند درخواست داده شود. همچنین، هر دو آزمایش BUN و کراتینین ممکن است در زمان درخواست انجام سی تی اسکن، قبل از مصرف داروهای خاص و یا در طول دوره‌ی درمان و قبل و بعد از دیالیز جهت بررسی اثربخشی درمان‌های صورت گرفته مورد استفاده قرار گیرد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    افزایش سطح کراتینین در خون، نشان‌دهنده‌ی وجود بیماری کلیوی یا سایر شرایطی است که بر عملکرد کلیه‌ها تاثیر می گذارند. این شرایط می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

    -آسیب یا التهاب عروق خونی در کلیه‌ها (گلومرولون فریت) که ناشی از عواملی مانند عفونت و یا بیماری‌های خود‌ایمنی می‌باشد

    -عفونت باکتریایی کلیه‌ها (پیلونفریت)

    -مرگ سلول‌ها در توبول‌های کلیه (نکروز حاد توبولار) که می‌تواند ناشی از عللی مانند داروها یا سموم باشد

    -بیماری پروستات، سنگ کلیه و یا سایر علل انسداد مجاری ادراری

    -کاهش جریان خون به کلیه‌ها به علت شوک، کم‌آبی (دهیدراسیون)، نارسایی احتقانی قلب، آترواسکلروز یا عوارض دیابت

    معمولا سطح کراتینین خون پایین نمی‌باشد و در صورت پایین بودن نیز جای نگرانی ندارد. سطوح پایین کراتینین می‌تواند در شرایطی که موجب کاهش توده‌های عضلانی ‌شوند دیده شود.

    از مقادیر کراتینین ادرار 24 ساعته همراه با مقادیر کراتینین خون، در آزمایش کلیرانس کراتینین استفاده می‌شود.

    مقدار کراتینین ادرار تصادفی، هیچ محدوده‌ی مرجع استانداردی ندارد. این آزمایش معمولا همراه با سایر آزمایش‌های دیگر، جهت ارزیابی مقادیر سایر مواد اندازه‌گیری شده در ادرار استفاده می‌شود. به عنوان مثال در آزمایش‌ آلبومین ادرار و نسبت کراتینین/آلبومین ادرار و در آزمایش پروتئین ادرار از آن استفاده می‌شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    در هنگام آسیب عضلات، ممکن است سطح کراتینین به طور موقتی افزایش یابد و در دوران بارداری سطح کراتینین به طور کلی کمی پایین‌تر می‌باشد.

    از آن‌جایی که بعضی از داروها ممکن است باعث افزایش سطح کراتینین شوند، پزشک خود را از مصرف هر نوع دارویی مطلع سازید.

  • آیا ورزش بر روی سطح کراتینین تاثیر می‌گذارد؟

    به طور کلی، تمرین متوسط، سطح کراتینین را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد اما با تمرین بیشتر و با افزایش توده‌ی عضلانی، ممکن است سطح کراتینین کمی افزایش یابد، اما نه به اندازه‌ای که مقادیر آن غیرطبیعی گردد.

  • رژیم غذایی، چگونه بر میزان کراتینین تاثیر می‌گذارد؟

    برخی از مطالعات نشان داده‌اند که خوردن گوشت پخته قبل از آزمایش، می‌تواند به طور موقت سطح کراتینین را افزایش دهد. در افرادی که رژیم غذایی آن‌ها حاوی مقادیر زیادی گوشت است، سطوح کراتینین ممکن است 10 تا 30 درصد بیشتر باشد.

  • برای داشتن مقادیر نرمال کراتینین چه کاری می‌توان انجام داد؟

    مقادیر کراتینین بازتابی از فرآیند‌های موجود در بدن و عملکرد کلیه است. کراتینین به طور کلی تحت تأثیر تغییرات شیوه‌ی زندگی قرار نمی‌گیرد. اگر مقدار کراتینین به علت شرایط موقتی مانند عفونت کلیه، بالا باشد، پس از درمان عفونت، مقدار کراتینین بایستی نرمال شود و اگر کراتینین به علت یک بیماری مزمن مانند دیابت که می‌تواند عملکرد کلیه را تحت تأثیر قرار دهد، افزایش یافته است، در نتیجه، در این حالت، مقدار کراتینین، بازتابی از تغییرات در عملکرد کلیه می‌باشد و احتمالا اگر بیماری مربوطه کنترل شود، مقادیر کراتینین طبیعی خواهد ماند.

  • کراتین چیست؟ اگر فردی کراتین مصرف کند، میزان کراتینین، افزایش خواهد یافت؟

    کراتین ترکیبی است که عمدتا در کبد ساخته شده و سپس به ماهیچه‌ها منتقل می‌شود و در آنجا به عنوان منبع انرژی برای فعالیت عضلانی استفاده می‌گردد. در ماهیچه‌ها، کراتین‌ خود‌به‌خود به کراتینین تبدیل می‌شود. مقدار کراتین و کراتینین وابسته به توده‌ی عضلانی می‌باشند، بنابراین مردان معمولا دارای مقادیر بالاتری نسبت به زنان هستند. در حال حاضر مکمل‌های غذایی کراتین در دسترس می‌باشند. در صورت مصرف کراتین، سطح کراتینین بالاتر از زمانی است که کراتین مصرف نمی‌شود. بنابراین، جهت کمک به ارزیابی صحیح نتایج آزمایش‌ها، پزشک خود را از مصرف هر نوع مکمل غذایی مطلع سازید.

  • آیا سطح کراتینین با افزایش سن تغییر می‌کند؟

    سطوح کراتینین هم به توده‌ی عضلانی و هم به عملکرد کلیه‌ها مربوط می‌باشد. با افزایش سن، هم توده‌ی عضلانی و هم عملکرد کلیه‌ها کاهش می‌یابد. در نتیجه اثر نهایی آن این است که با افزایش سن، تغییرات زیادی در سطوح کراتینین ایجاد نمی‌شود.

  • نسبت کراتینین/BUN چیست؟

    گاهی اوقات، پزشک جهت تعیین علت مقادیر بالای BUN و کراتینین خون، نسبت کراتینین خون/BUN را بررسی می‌کند. این نسبت در حالت نرمال بین 10:1 تا 20:1 می‌باشد. افزایش این نسبت ممکن است به علت کاهش جریان خون به کلیه‌ها در اثر شرایطی مانند نارسایی احتقانی قلب یا دهیدراسیون باشد، همچنین ممکن است علت آن، افزایش پروتئین ناشی از خونریزی دستگاه گوارشی یا ناشی از رژیم غذایی باشد. کاهش این نسبت نیز ممکن است در بیماری کبدی (به علت کاهش تشکیل اوره در کبد) و سوء‌تغذیه ایجاد شود.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جوابدهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی بایستی این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است، اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. مهم این است که بدانید که جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، بایستی از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

محدوده‌ی مرجع کراتینین خون

محدوده مرجع (1) ارائه شده در این‌جا یک راهنما است که نباید برای تفسیر نتایج آزمایش خود از آن استفاده نمایید زیرا ممکن است بین این محدوده‌ها و محدوده‌ی گزارش شده‌ی آزمایشگاهی که شما در آن‌جا ازمایش خود را انجام داده‌اید تفاوت‌هایی وجود داشته باشد. 

سن/جنس واحدهای متداول (2) واحدهای SI (3)
0-18 سال به دلیل تغییرپذیری زیاد، قابل دسترس نیست. جهت اطلاع، محدوده‌ی مرجع آزمایشگاه را مشاهده نمایید.
18-60 سال    
مرد 0.9 - 1.3 mg/dL 80 - 115 µmol/L
زن 0.6 - 1.1 mg/dL 53 - 97 µmol/L
60-90 سال    
مرد 0.8 - 1.3 mg/dL 71 - 115 µmol/L
زن 0.6 - 1.2 mg/dL 53 - 106 µmol/L

1 from Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 5th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2011.

2 واحدهایی هستند که معمولا برای گزارش نتایج در آزمایشگاه‌های ایالات متحده استفاده می‌شوند.

3 واحدهای SI برای گزارش نتایج آزمایشگاه‌ها در خارج از ایالات متحده استفاده می‌شوند.

مشاهده منابع
منابع استفاده‌شده در این مطلب

Horowitz, G. (2014 December 10, Updated). Creatinine. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2054342-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed 07/18/15.

Delgado, J. and Straseski, J. (2015 May). Renal Function Markers - Kidney Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/RenalFunctionMarkers.html through http://www.arupconsult.com. Accessed 07/18/15.

Salazar, J. (2014). Overview of Urea and Creatinine. Medscape Multispecialty from Lab Med. 2014;45(1):e19-e20. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/823420 through http://www.medscape.com. Accessed 07/18/15.

Dugdale, D. (2013 August 4, Updated). Creatinine blood test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003475.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed 07/18/15.

Dugdale, D. (2013 August 25, Updated). Creatinine - urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003610.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed 07/18/15.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby's Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 312-314.

Nair S, et al. Effect of a cooked meat meal on serum creatinine and estimated glomerular filtration rate in diabetes-related kidney disease. Published online before print September 23, 2013, doi: 10.2337/dc13-1770 Diabetes Care. Available online at http://care.diabetesjournals.org/content/early/2013/09/16/dc13-1770.full.pdf+html through http://care.diabetesjournals.org. Accessed August 2013.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(2002 March). Medical Tests of Kidney Function. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse, NIH Publication No. 02–4623 [On-line information]. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/kidneytests/index.htm through http://kidney.niddk.nih.gov.

Esson, M. and Schrier, R. (2002). Diagnosis and Treatment of Acute Tubular Necrosis. Ann Intern Med 2002;137:744-752 [On-line journal]. PDF available for download at http://www.annals.org/cgi/reprint/137/9/744.pdf through http://www.annals.org.

Agha, Irfan (2004 February 11, Updated). Creatinine – serum. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003475.htm.

Agha, Irfan (2004 February 11, Updated). Creatinine – urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003610.htm.

Agha, Irfan (2004 February 11, Updated). Creatinine clearance. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003611.htm.

Agha, Irfan (2003 August 7, Updated). BUN. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003474.htm.

Agrawal, M. and Swartz, R. (2000 April 1). Acute Renal Failure. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20000401/2077.html through http://www.aafp.org.

Nissl, J. (2004 September 20, Updated). Creatinine and Creatinine Clearance WebMD [On-line information]. Available online at http://my.webmd.com/hw/kidney_failure/hw4322.asp through http://my.webmd.com.

Physician's Reference Laboratory: Kidney Function Panel. Available online at http://www.prlnet.com/Kidney.htm through http://www.prlnet.com.

(Update: 10/22/2007) MedlinePlus Medical Encyclopedia. Creatinine, Serum. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003475.htm. Accessed November 2008.

(Update: 10/22/2007) MedlinePlus Medical Encyclopedia. Creatinine, Urine. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003610.htm. Accessed November 2008.

(Update: 9/4/2007) MedlinePlus Medical Encyclopedia. Creatinine clearance. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003611.htm. Accessed November 2008.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp. 311-312.

National Kidney Foundation. Chronic Kidney Disease. Available online at http://www.kidney.org/kidneyDisease/ckd/index.cfm#whatare through http://www.kidney.org. Accessed January 2009.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006 Pp. 206-209.

Horowitz, G. (Updated 2012 October 23). Creatinine. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2054342-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed November 2012.

Dugdale, D. (Updated 2011 August 20). Creatinine – blood. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003475.htm. Accessed November 2012.

(© 1995-2012). Creatinine with Estimated GFR (MDRD), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8472 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed November 2012.

Dugdale, D. (Updated 2011 August 21). Creatinine – urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003610.htm. Accessed November 2012.

Arora, P. (Updated 2012 March 28). Chronic Kidney Disease. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/238798-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed November 2012.

(Updated 2012 March 23). The Kidneys and How They Work. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse (NKUDIC) [On-line information]. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/yourkidneys/ through http://kidney.niddk.nih.gov. Accessed November 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 326-328.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 362-363.

 

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید 


 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.