اسامی دیگر
Serum Urate
UA
اسم متعارف
Uric Acid
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تشخیص سطوح بالای اسید اوریک در خون که می تواند نشانه بیماری نقرس باشد، یا برای بررسی سطوح اسیداوریک در زمان شیمی درمانی؛ برای تعیین سطوح بالای اسیداوریک در ادرار به منظور تشخیص سنگ کلیه و بررسی افراد مبتلا به نقرس که در معرض خطر سنگ کلیه هستند

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه شما دارای درد مفصل و علائمی هستید که پزشک شما تشخیص می دهد نقرس دارید؛ زمانیکه شما روند شیمی درمانی را گذرانده اید یا قرار است تحت این نوع درمان قرار بگیرید؛ زمانیکه سنگ کلیه داشته باشید؛ زمانیکه مبتلا به نقرس باشید یا در معرض تشکیل سنگ کلیه قرار بگیرد

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو یا نمونه ادرار 24 ساعته

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچگونه آمادگی نیاز نیست، با اینحال برخی مراکز عدم مصرف مواد غذایی را توصیه می کنند. از هر توصیه ای که به شما می شود متابعت نمایید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

اسیداوریک از تجزیه موارد پورین (purine) تولید می شوند. پورین ها ترکیبات حاوی نیتروژن هستند که سلولهای بدن مثل DNA یافت می شوند. این ازمایش سطح اسیداوریک را در خون و ادرار اندازه گیری می نماید.

سلول ها به مرور زمان از بین رفته و تجریه می شوند و موجب انتشار پورین به خون می شوند. پورین ها به میزان کمی ممکن است ناشی از خوردن غذاهای خاص مثل جگر سیاه، ماهی کولی، ماهی قرمز، لوبیا و نخودفرنگی و نوشیدنی های حاوی الکل مثل آبجو باشد. بیشتر مقدار اسیداوریک در بدن توسط کلیه ها دفع شده و در ادرار از بین می روند.

اگر اسیداوریک زیادی تولید شود یا به حد کافی دفع نشود، در بدن تجمع کرده و منحر به افزایش سطح این ماده در خون خواهد شد (hyperuricemia). وجود مقادیر اضافی اسیداوریک می تواند منجر به نقرس شود که این بیماری با التهاب در مفاصل بدلیل تشکیل کریستال های اسیداوریک در مایع بین مفصلی ایجاد می شود. اسیداوریک اضافی می تواند در بافت هایی مثل کلیه ها تجمع کند که منجر به سنگ کلیه یا سوءکارکرد کلیه ها شود.

تولید اسیداوریک اضافی در بدن می تواند بدلیل عدم دفع کافی آن باشد. سطوح افزایش یافته اسیداوریک می تواند زمانی رخ دهد که مرگ سلولی زیادی رخ داده باشد که این حالت بیشتر در درمانهای سرطانی مشاهده می شود. دفع ناکافی اسیداوریک اغلب در نتیجه عدم کارکرد صحیح کلیه و متعاقبا بدلیل بیماری های کلیوی باشد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خونی از طریق سیاهرگ بازو بدست می آید. نمونه ادرار 24 ساعته نیز برای آزمایش اسیداوریک ادرار نیاز است.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی برای آزمایش نیاز نیست. با اینحال برخی مراکز توصیه می کنند به مدت 4 ساعت یا بیشتر مواد غذایی مصرف نشود. از تمامی توصیه های مرکز خود متابعت نمایید و از این امر نیز اطمینان حاصل کنید که قبل از انجام آزمایش، هر دارویی را که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش خون اسیداوریک برای تعیین سطوح بالای این ترکیب در خون به منظور کمک به تشخیص بیماری نقرس استفاده می شود. این آزمایش همچنین برای بررسی سطح اسیداوریک در افراد تحت شیمی درمانی استفاده شده است. تغییرات سریع سلولی در درمان های مذکور می تواند منجر به افزایش اسیداوریک گردد.

    آزمایش اسیداوریک ادرار نیز برای تشخیص وجود سنگ کلیه و بررسی افراد مبتلا به نقرس و در معرض تشکیل سنگ کلیه استفاده می شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش اسیداوریک خون زمانی درخواست داده می شود که پزشک در مورد سطح بالای اسیداوریک در فرد تردید داشته باشد. برخی افراد با سطوح بالای اسیداوریک مبتلا به یک بیماری با عنوان نقرس هستند که شکل رایجی از بیماری التهاب مفاصل است. افراد مبتلا به نقرس از درد مفصل رنج می برند که این درد بیشتر در انگشتان پا و مفاصل دیگر است. این آزمایش برای بیماران تحت شیمی درمانی نیز درخواست می شود تا مطمئن شوند که سطح اسیداوریک به طور خطرناک افزایش نیافته است.

    آزمایش اسیداوریک ادرار برای فردی که از سنگ کلیه رنج می برد یا مبتلا به نقرس بوده و نیاز به نظارت درمانی برای تشکیل سنگ کلیه داشته باشد، درخواست می شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    خون
    سطوح بیشتر از حد نرمال اسیداوریک در خون، هایپروریسمی (Hyperuricemia) نامیده می شود و می تواند در اثر تولید بیش از حد اسیداوریک در بدن یا عدم توانایی کلیه ها در دفع این مواد از بدن ایجاد شود. تحقیقات دیگری برای تعیین دلیل تولید بیش از حد یا عدم دفع کافی اسیداوریک نیاز است.

    عیوب ژنتیکی مختلفی وجود دارد که بر تجزیه پورین ها اثرگذار است. سرطان که از موقعیت اصلی خود توسعه می یابد (متااستازی تومور بدخیم مغز استخوان، سرطان خون و شیمی درمانی سرطان می توانند منجر به افزایش تولید اسیداوریک شوند. بیماری مزمن کلیوی، فساد خون (acidosis)، مسمومیت خونی بارداری و الکلیسم می توانند منجر به عدم دفع مناسب اسیداوریک شوند.

    غلظت بالای اسیداوریک می تواند منجر به ایجاد کریستال هایی در مفاصل شود که باعث التهاب در این نواحی و دردهای نقرسی شوند. اسیداوریک همچنین می تواند موجب ایجاد سنگ کلیه شود که به کلیه آسیب وارد می سازد.

    کالج آمریکایی مطالعات رماتیسم اصول راهنمایی را در مورد مدیریت نقرس در سال 2012 منتشر کرد که توصیه نموده اند که سطح اسیداوریک برای افراد مبتلا به بیماری های مرتبط کمتر از 6mg/dL باشد.

    مقادیر پایین اسیداوریک در خون به ندرت قابل مشاهده بوده و عامل نگرانی نیست. با اینحال مقادیر پایین می تواند مرتبط با برخی از انواع بیماری های کبد یا کلیه، سندرم فانکونی، مواجهه با ترکیبات سمی و به ندرت ناشی از نقص سوخت وساز باشد (مثل بیماری ویلسون). این شرایط عموما بوسیله آزمایشات و علائم دیگر مورد شناسایی قرار می گیرند.

    ادرار
    مقادیر بالای اسیداوریک در ادرار در افراد مبتلا به بیماری های نقرس، تومور بدخیم مغز استخوان، سرطان، سرطان خون و رژیم غذایی حاوی مواد پورین مشاهده شده است. افرادی که در معرض سنگ کلیه قرار داشته و مقادیر بالایی اسیداوریک در ادرار آنها دیده شود، باید داروهای تجویز شده را برای پیشگیری از تشکیل سنگ مصرف نمایند.


    سطوح پایین اسیداوریک در ادرار را می توان در بیماری کلیه، مصرف الکل و مسمومیت ناشی از سرب مشاهده کرد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    بیشتر داروها می توانند مقدار اسیداوریک را افزایش یا کاهش دهند. بویژه داروهای ادرارآور مثل تیازید می تواند منجر به افزایش مقادیر اسیداوریک شود.

    آسپیرین و دیگر ترکیبات سالیسیلات ها آثار مختلفی بر اسیداوریک دارند. مقادیر کم آسپیرین (در افرادی که گاها از آن استفاده می کنند) می تواند منجر به افزایش اسیداوریک خون شود. از طرفی دیگر، در مقادیر بالاتر (در درمان رماتیسم مفاصل) آسپیرین در واقع غلظت اسیداوریک را کاهش می دهد.
     

    افرادی که دارای سنگ کلیه بوده یا مبتلا به بیماری نقرس هستند، باید از غذاهای حاوی پورین شامل گوشت های ارگانیک (مثل جگر سیاه)، ماهی های قرمز اجتناب نمایند. مصرف الکل نیز باید متوقف گردد زیرا سرعت دفع اسیداوریک را از بدن کاهش می دهد. روزه گرفتن، کاهش سریع وزن، استرس و ورزش های سنگین همگی موجب افزایش سطح اسیداوریک می شوند.

    با اینکه آزمایش اسیداوریک نمی تواند بطور قطعی نقرس را تشخیص دهد، اما آزمایش مونوسدیم اوره در مایع مفاصل می تواند این بیماری را تشخیص دهد.

    برخی افراد ممکن است دارای سطوح بالایی از اسیداوریک در خون بوده اما فاقد علائم و نشانه های مرتبط باشند (بیماران فاقد علائم). با اینحال بررسی های عمومی برای تشخیص این شرایط و درمان توصیه نمی شود.

  • سطح اسیداوریک من بالاست اما مبتلا به نقرس نیستم، این وضعیت به چه معناست؟

    هر شخصی که دارای اسیداوریک بیشتری است مبتلا به نقرس نیست. سطوح بالای اسیداوریک در خون همیشه منجر به بروز علائم نمی شود. این شرایط که هایپروریسمی فاقد علائم نامیده می شود رایج است. باور عموم بر این است که این شرایط مستلزم درمان نیست. افراد دارای پیشینه خانوادگی مبتلا به نقرس، سنگ کلیه یا بیماری کلیوی می توانند تحت درمان قرار بگیرند حتی اگر هیچ گونه علائمی نداشته باشند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2017 review performed by Brooke M Whitaker, MS, MLS(ASCP).

(2014). Diagnosing Gout. Gout & Uric Acid Education Society. Available online at http://gouteducation.org/medical-professionals/diagnosing-gout/. Accessed 4/30/17.

Khanna, D et. al. 2012 American College of Rheumatology Guidelines for Management of Gout. Part 1: Systematic Non-pharmacologic and Pharmacologic Therapeutic Approaches to Hyperuricemia. Arthritis Care & Research, Vol. 64, No. 10, October 2012, pp 1431–1446. DOI 10.1002/acr.21772. Available online at http://www.rheumatology.org/Portals/0/Files/ACR%20Guidelines%20for%20Management%20of%20Gout_Part%201.pdf. Accessed on 4/30/17.

Marshall, W and Day, A. (© 2017). Clinical Chemistry 8th Edition: Elsevier. Pp 263-274.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, Harrison's Principles of Internal Medicine, 19e Edition, McGraw Hill, New York, NY. Chapter 395 and 431. Accessed through Access Medicine 4/30/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Laboratory Tests & Diagnostic Procedures with Nursing Diagnoses (4th edition), Corbett, JV. Stamford, Conn.: Appleton & Lang, 1996. Pp. 105-109.

A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests (sixth edition), Frances Fischbach, editor. Philadelphia: Lippincott Williams& Wilkins, 2000; Pp. 396-397.

Nader Rifai, PhD. Department of Laboratory Medicine, Children's Hospital, Boston, MA.

NIAMS. Fast Facts about Gout. (Revised March 2007). Available online at http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Gout/gout_ff.asp. Accessed June 2010.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Uric acid - blood. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003476.htm. Accessed June 2010.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Uric acid- - urine. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003616.htm. Accessed June 2010.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006, Pg 530.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 4th edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2010 Pp. 536, 998.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1098-1101.

MayoClinic.com. High uric acid level. (Last updated September 13, 2008). Available online at http://www.mayoclinic.com/health/high-uric-acid-level/MY00160. Accessed June 25, 2010.

The Gout and Uric Acid Education Society. Uric Acid. Available online at http://gouteducation.org/patient/about-gout/uric-acid/. Accessed June 25, 2010.

Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference, 3rd Edition. Pagana and Pagana. 1997. Pp. 842-845.

(August 2002) Dincer H, Dincer A, Levinson D. Asymptomatic hyperuricemia: To treat or not to treat. Cleveland Clinic Journal of Medicine, vol. 69, no. 8, Pp 594-608. Available online at http://www.ccjm.org/content/69/8/594.full.pdf+html. Accessed October 2010.

American College of Rheumatology. 2012 American College of Rheumatology Guidelines for Management of Gout. Available online at http://www.rheumatology.org/practice/clinical/guidelines/gout.asp. Accessed November 2012.

Walsh, N. ACR Puts Out Gout Guidelines. MedPage Today. Available online at http://www.medpagetoday.com/Rheumatology/GeneralRheumatology/35033. Accessed November 2012.

KidsHealth. Blood Test: Uric Acid. Available online at http://kidshealth.org/parent/system/medical/test_uric.html. Accessed June 2013.

MayClinic.com. High uric acid level: Causes. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/high-uric-acid-level/MY00160/DSECTION=causes. Accessed June 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Uric acid – blood. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003476.htm. Accessed June 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Uric acid – urine. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003616.htm. Accessed June 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.