اسامی دیگر
Factor I
Fibrinogen Activity
Functional Fibrinogen
Fibrinogen Antigen
Plasma Fibrinogen
Hypofibrinogenemia Test
اسم متعارف
Fibrinogen Activity and Fibrinogen Antigen Assays
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

بعنوان بخشی از ارزیابی اختلال خونریزی احتمالی یا لخته خون (thrombotic episode)، بویژه برای سنجش سطح و عملکرد فیبرینوژن؛ گاهی اوقات برای کمک به سنجش ریسک ابتلای شما به بیماری قلبی عروقی مورد استفاده قرار می گیرد.

زمان انجام آزمایش؟

وقتی خونریزی یا ترومبوز برای شما اتفاق می افتد؛ وقتی نتیجه آزمایش PT و یا PTT طولانی می شود؛ در صورتیکه بستگانی با کمبود یا ناهنجاری ارثی فیبرینوژن دارید؛ زمانی که پزشک، برای سنجش ریسک ابتلای شما به بیماری قلبی، اطلاعات اضافی نیاز دارد

نمونه مورد نیاز
نمونه خون از ورید بازوی شما به دست می آید
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

فیبرینوژن یک پروتئین، فاکتور انعقادی (فاکتور I) بوده که برای تشکیل لخته خون، ضروری می باشد. دو نوع آزمایش برای سنجش فیبرینوژن در دسترس است؛ یک آزمایش فعالیت فیبرینوژن، چگونگی عملکرد فیبرینوژن را برای تشکیل یک لخته خون ارزیابی می کند در حالیکه یک آزمایش آنتی ژن فیبرینوژن، میزان فیبرینوژن را در خون سنجش می کند.

فیبرینوژن توسط کبد تولید شده و همراه با بسیاری دیگر از پروتئین های فاکتور انعقادی به درون گردش خون آزاد می شود. معمولاً، زمانی که یک بافت بدن یا دیواره عروق خونی آسیب می بیند، فرایندی به نام هموستاز برای کمک به توقف خونریزی با تشکیل یک مانع در محل آسیب، آغاز می شود. قطعات سلولی کوچک با عنوان پلاکت به محل آسیب چسبیده و توده ایجاد می کنند، یک آبشار انعقادی شروع شده و فاکتورهای انعقادی، یکی پس از دیگری فعال می شوند.

هنگامی که آبشار انعقادی به تکمیل نزدیک شد، فیبرینوژن محلول به رشته های فیبرین نامحلول تبدیل می شود. این رشته ها برای تشکیل یک شبکه فیبرین که در محل آسیب تثبیت می شود، به یکدیگر به صورت عرضی اتصال پیدا می کنند. برای تشکیل یک لخته خون پایدار، شبکه فیبرین همراه با پلاکت ها به محل آسیب اتصال پیدا می کند. این مانع خونریزی بیشتر شده و تا زمانی که ناحیه آسیب دیده شفا پیدا کند، در آن محل باقی می ماند.

برای تشکیل یک لخته پایدار، باید تعداد کافی از پلاکت های با عملکرد نرمال و فاکتورهای انعقادی وجود داشته باشد. در صورتیکه فاکتورها یا پلاکت ها درست عمل نکنند یا تعداد بسیار کم یا بسیار بالایی از آنها وجود داشته باشد، ممکن است منتهی به رخداد خونریزی و یا تشکیل لخته خون نامناسب (ترومبوزیس) شود. انواع آزمایشات از قبیل تست های فیبرینوژن را میتوان برای ارزیابی هموستاز مورد استفاده قرار داد.

اکنون بخوبی دانسته شده است که آزمایشات انعقادی مبتنی بر اتفاقی هستند که در محیط تست می افتد (in vitro) و از اینرو الزاماً منعکس کننده رویداد حقیقی در بدن نیستند (in vivo). با این حال، این آزمایشات می توانند برای سنجش اجزاء خاص سیستم هموستاز مورد استفاده قرار گیرند. آزمایش فعالیت فیبرینوژن آن بخش از فرایند هوستازی را ارزیابی می کند که در آن فیبرینوژن محلول به رشته های فیبرین تبدیل می شود. با اضافه کردن ترومبین به نمونه، آزمایش فیبرینوژن از بقیه عوامل انعقادی گذر کرده و بر عملکرد فیبرینوژن متمرکز می شود.

  • آزمایش فعالیت فیبرینوژن، زمانی را اندازه گیری می کند که یک لخته فیبرین پس از اضافه کردن مقداری استاندارد از ترومبین به پلاسما، تشکیل می شود. این آزمایش، عملکرد فیبرینوژن، قابلیت آن را در تبدیل به فیبرین ارزیابی می کند. زمان لازم برای تشکیل یک لخته، مستقیماً با میزان فیبرینوژن فعالی که موجود است، همبستگی دارد. زمان های طولانی تشکیل لخته ممکن است بعلت کاهش غلظت های فیبرینوژن نرمال یا بعلت بدعملکردی فیبرینوژن باشد.
  • آزمایش آنتی ژن فیبرینوژن، از یک آنتی بادی فیبرینوژن برای اتصال به فیبرینوژن موجود در یک نمونه خون استفاده می کند. این آزمایش امکان اندازه گیری میزان و نه فعالیت فیبرینوژن را فراهم می کند

فییبرینوژن همچنین یکی از بسیاری از فاکتورهای خونی بوده که با عنوان واکنشگرهای فاز حاد نامیده می شوند. سطوح خونی فیبرینوژن همراه با سایر واکنشگرهای فاز حاد، در شرایطی که باعث التهاب بافتی حاد یا آسیب می شوند، با سرعت زیادی افزایش پیدا می کنند. آزمایشات برای این واکنشگرهای فاز حاد شامل فیبرینوژن، ممکن است برای تعیین میزان التهاب در بدن، انجام شوند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با سوزن از ورید بازو به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی خاصی لازم نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    این آزمایش برای سنجش فیبرینوژن، پروتئینی که برای تشکیل لخته خون ضروری است، مورد استفاده قرار می گیرد. هنگام آسیب یا خونریزی، بدن از طریق مراحلی، تشکیل لخته خون میدهد. در یکی از آخرین مراحل، فیبرینوژن محلول به رشته های فیبرین نامحلول تبدیل شده که برای تشکیل شبکه ای که تثبیت شده و تا درمان ناحیه آسیب دیده به آنجا اتصال می یابد، به یکدیگر اتصال عرضی پیدا می کنند.

    دو نوع آزمایش در دسترس می باشد:

    • یک تست فعالیت فیبرینوژن، عملکرد فیبرینوژن و قابلیت آن در تبدیل به فیبرین را اندازه گیری می کند. این آزمایش در موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
    • یک آزمایش آنتی ژن فیبرینوژن، به صورت گهگاه بعنوان یک آزمایش پیگیری برای تعیین اینکه آیا کاهش فعالیت فیبرینوژن بعلت فیبرینوژن ناکافی یا فیبرینوژن بدعملکرد است (که بوسیله دیس فیبرینوژنمی ارثی یا اکتسابی ایجاد می شود)، درخواست می شود.
  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    پزشک ممکن است آزمایش فعالیت فیبرینوزن را در صورت شرایط زیر درخواست دهد:

    • خونریزی طولانی و بدون دلیل مشخص
    • رخداد ترومبوز
    • نتیجه غیرعادی PT و PTT
    • وجود علائم یا تحت درمان DIC یا فیبرینولیز ناهنجار
    • کمبود فاکتور انعقادی (پروتئین لختگی) یا بدعملکردی ارثی یا اکتسابی آن
    • ابتلا به یک اختلال خونریزی اکتسابی و پزشک میخواهد، توانایی ایجاذ لخته آنها را (در طول زمان) بررسی و نظارت کند

    آزمایش آنتی ژن فیبرینوزن ممکن است زمانی که فرد دارای نتیجه پائین در تست فعالیت فیبرینوژن می باشد برای کمک به تعیین اینکه آیا بعلت فیبرینوژن ناکافی یا بدعملکرد است، انجام شود.

    سطوح بالای فیبرینوژن همچنین همراه با بیماری کرونر قلب، آنفارکتوس میوکارد و بیماری عروق محیطی بوده است. در برخی موارد، تست فعالیت فیبرینوژن همراه با سایر آزمایشات، زمانی که پزشک میخواهد ریسک فرد را در ابتلا به بیماری قلبی عروقی بررسی کند، انجام می شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج تست فیبرینوژن به صورت غلظت پروتئین در خون گزارش می شوند. آزمایشات فعالیت فیبرینوژن، به غلظت هایی برای مقایسه با نتایج آنتی ژن فیبرینوژن تبدیل می شوند.

    نتایج نرمال فعالیت فیبرینوژن معمولاً قابلیت لختگی نرمال خون را نشان میدهند.

    کاهش قابل ملاحظه فعالیت فیبرینوژن احتمالاً بعلت کاهش فیبرینوژن یا کارکرد بد آن می باشد. کاهش فعالیت فیبرینوژن و سطوح آنتی ژن احتمالاً قابلیت بدن برای تشکیل پایدار لخته خون را مختل کند.

    سطوح پائین به صورت مزمن ممکن است مرتبط با کاهش تولید بعلت یک عارضه ارثی مانند آفیبرینوژنمی یا هایپوفیبرینوژنمی یا به علت یک عارضه اکتسابی مانند مرحله نهایی بیماری کبدی یا سوء تغذیه شدید باشد.

    سطوح پائین حاد اغلب مرتبط با مصرف فیبرینوژن می باشد که ممکن است در عوارضی مانند انعقاد درون عروقی منتشر (DIC) و فیبرینولیز ناهنجار دیده شوند که در زمانی که بدن در زدایش لخته های خونی بیش فعال است، رخ می دهد. کاهش سطوح فیبرینوژن همچنین ممکن است پس از انتقال خون سریع و با حجم بالا و در افرادی که سوء تغذیه دارند، رخ دهد.

    گاهی اوقات، پزشک از نسبت آزمایش آنتی ژن و تست فعالیت استفاده می کند. این به تمایز دیس فیبرینوژنمی (نسبت بالا) از هایپوفیبرینوژنمی (نسبت نزدیک 1) کمک می کند.

    فیبرینوژن یک واکنشگر فاز حاد می باشد، بدین معنی که غلظت های فیبرینوژن ممکن است در هر عارضه ای که باعث التهاب یا آسیب بافتی می شوند، ممکن است شدیداً افزایش یابند. افزایش غلظت های فیبرینوژن، اختصاصی نیستند؛ بدین معنی که اینها اطلاعاتی را درباره علت یا محل اختلال به پزشک نمی دهند. معمولاً این افزایش ها در سطح فیبرینوژن موقتی هستند، که پس از اینکه عارضه زمینه ای برطرف شد، به حالت نرمال برمی گردند. افزایش سطوح ممکن است در موارد زیر دیده شوند:

    حین اینکه سطوح فیبرینوژن افزایش می یابند، ریسک فرد در ایجاد لخته خون ممکن است در طول زمان افزایش یافته و اینها میتوانند به افزایش ریسک ایجاد بیماری قلبی عروقی کمک کنند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    انتقال خون طی ماه گذشته میتواند بر نتایج آزمایش تأثیر گذارد.

    داروهای خاصی میتوانند باعث کاهش سطوح فیبرینوژن شوند از قبیل استروئیدهای آنابولیک، فنوباربیتال، استرپتوکیناز، اروکیناز، ال-آسپاراژیناز، فعال کننده های پلاسموژن بافتی و اسید والپوریک. افزایش متوسط در فیبرینوژن گاهی اوقات همراه با بارداری، مصرف سیگار و با مصرف ضدبارداری های خوراکی یا استروژن دیده میشوند.

    دیس فیبرینوژنمی، یک اختلال انعقادی نادر بوده که بر اثر جهش هایی در ژن کنترل کننده تولید فیبرینوژن در کبد، ایجاد می شود. این باعث می شود تا کبد یک فیبرینوژن غیرعادی با نقص عملکرد تولید کند، که وقتی تبدیل به فیبرین گردید در مقابل تجزیه مقاومت کرده یا نمی تواند به صورت نرمال در آبشار انعقادی عمل کند. دیس فیبرینوژنمی ممکن است ریسک یک فرد را در ترومبوز وریدی افزایش داده یا به ندرت باعث تمایل به خونریزی ملایم شود. افرادی که کمبود فیبرینوژن یا دیس فیبرینوژنمی دارند، ممکن است التیام ضعیف زخم را تجربه کنند.  

    آزمایش ژنتیک ملکولی گاهی برای افراد مبتلا به دیس فیبرینوژنمی، هایپوفیبرینوژنمی یا آفیبرینوژنمی ارثی برای شناسایی جهش ژنتیکی مسئول، انجام می شوند. تست برای این جهش همچنین ممکن است برای سایر اعضای خانواده نیز انجام شود.

    افراد مبتلا به بیماری کبدی ممکن است مبتلا به دیس فیبرینوژنمی اکتسابی شده که میتواند به خونریزی یا ترومبوز کمک کند.

  • چه اقدامی میتوانم برای کاهش سطح فیبرینوژن انجام دهم؟

    اگر غلظت فیبرینوژن شما بعلت بارداری یا یک فرایند التهابی حاد افزایش یابد، احتمالاً بمحض رفع عارضه زمینه ای، خود بخود به حالت عادی برخواهد گشت. اگر بعلت یک عارضه اکتسابی مانند آرتریت روماتوئید باشد، احتمالاً کار زیادی نتوانید برای تغییر سطح آن، انجام دهید. اگر پزشک به شما گفته باشد که سطوح بالای فیبرینوژن، ریسک شما را در ابتلا به بیماری قلبی عروقی افزایش می دهند، میتوانید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که بر سایر ریسک فاکتورها تأثیر می گذارند، از قبیل کاهش کلسترول و افزایش HDL. همچنین شواهدی وجود دارد که رژیم های غنی از اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 (روغن های ماهی) ممکن است سطوح فیبرینوژن را کاهش دهند.

  • چه تفاوتی بین آزمایشات فیبرینوژن، دی-دایمر و محصولات تجزیه فیبرین (FDP) وجود دارد؟

    آزمایشات فعالیت فیبرینوژن، تبدیل فیبرینوژن به فیبرین را ارزیابی می کنند؛ آزمایش آنتی ژن فیبرینوژن، میزان فاکتور I محلول (محلول در خون) را پیش از اینکه به فیبرین نامحلول تبدیل شود و به صورت یک شبکه فیبرینی اتصال عرضی برقرار کند، اندازه گیری می کند. آزمایشات دی-دایمر و FDP، هر دو در بررسی وضعیت سیستم فیبرینولیتیک، قابلیت بدن در تجزیه لخته های خونی، هنگامی که دیگر مورد لزوم نبوده و میتوانند حذف گردند، کمک می کنند. FDP، سنجش همه قطعات لخته حل شونده می باشد در حالیکه دی-دایمر، یک سنجش اختصاصی تر برای یکی از قطعات اتصال عرضی یافته، تجزیه شده می باشد.

  • آیا ممکن است کاهش سطوح فیبرینوژن یا فیبرینوژن غیرعادی داشته باشم و چیزی درباره آن ندانم؟

    بله. بسیاری از افراد دارای لخته شدگی نسبتاً نرمال هستند حتی زمانی که غلظت های فیبرینوژن  و یا فعالیت آنها پائین می باشد. عارضه شما تشخیص داده نمی شود مگراینکه پس از یک عمل جراحی یا تروما، خونریزی طولانی تر از انتظار را داشته یا آزمایش مرتبط با انعقاد را به منظور دیگری مانند بخشی از غربالگری پیش از عمل جراحی، انجام داده باشید.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Chen Y. (Updated 2013 March 3). Fibrinogen. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003650.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed March 2013.

Wilczynski, C. et al. (Updated 2014 February 12). Fibrinogen. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/2085501-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2013.

Balasa, V. (Updated 2012 May 16). Inherited Abnormalities of Fibrinogen Workup. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/960677-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2013.

Burgess R. et. al. (Updated 2012 January 10). Dysfibrinogenemia. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/199723-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2013.

Dugdale, D. and Chen, Y. (Updated 2011 February 21). Congenital afibrinogenemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001313.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed March 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2013). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 11th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 445-446.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 421-422

Coagulation Test Panels. Clinical and Research Laboratories, Florida Hospital Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.fhci-labs.com/researchlabs/clinicallabs/hemostasisandthrombosis/panels.htm through http://www.fhci-labs.com.

Elstrom, R. (2001 November 25, Updated). Fibrinogen. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003650.htm.

Laposata, M. & Vancott, E. (2000 January). How to work up hypercoagulability. CAP In the News [On-line Coagulation Case Study]. Available online at http://www.cap.org/CAPToday/casestudy/coag5.html through http://www.cap.org.

Bleeding Disorders. The Merck Manual of Medical Information-Home Edition, Section 14. Blood Disorders, Chapter 155 [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual_home/sec14/155.jsp through http://www.merck.com.

Venomous Bites and Stings. The Merck Manual of Medical Information-Home Edition, Section 24. Accidents and Injuries, Chapter 287 [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual_home/sec24/287.jsp through http://www.merck.com.

Joist, (2000 April 19, Revised 4/19/00). What I Need to Know About Thrombophilia. Saint Louis University, Coagulation Consultants [On-line information]. Available online at http://www.slucare.edu/clinical/pathlab/coagulation/thrombophilia.shtml through http://www.slucare.edu.

Menta, S. (1999 Spring). The Coagulation Cascade. Physiology Disorders Evaluation, College of Medicine, Univ of Florida [On-line information]. Available online at http://www.medinfo.ufl.edu/year2/coag/title.html through http://www.medinfo.ufl.edu.

Elstrom, R. (2001 October 21, Updated). Bleeding disorders. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001304.htm.

Elstrom, R. (2001 October 19, Updated). DIC (disseminated intravascular coagulation). MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000573.htm.

Dugdale, D. (Updated 2009 March 2). Fibrinogen. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003650.htm. Accessed September 2010.

Balasa, V. (Updated 2010 July 28). Inherited Abnormalities of Fibrinogen. eMedicine. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/960677-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2010.

Brick, W. et. al. (Updated 2009 November 17). Dysfibrinogenemia. eMedicine. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/199723-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2010.

Dugdale, D. (Updated 2009 March 2). Congenital afibrinogenemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001313.htm. Accessed September 2010.

Spence, R. et. al. (Updated 2010 January 12). Hemostatic Disorders, Nonplatelet eMedicine. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/210467-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 458-459.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 404-405.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.