تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه October 10, 2017.
هپاتیت چیست؟

هپاتیت، التهاب کبد می باشد. اغلب اوقات، این بیماری در اثر عفونت بوسیله ویروس های خاصی ایجاد می شود. هرچند، التهاب کبد ممکن است بر اثر عوامل دیگری مانند قرار گرفتن د رمعرض مواد شیمیایی، داروهای نسخه ای یا غیرنسخه ای، مصرف مفرط الکل، بیماری های ارثی، بیماری خود ایمن یا تجمع چربی در کبد نیز نتیجه شود.

هپاتیت میتواند حاد باشد، شدت پیدا کند و سپس طی چندین هفته تا ماه ها بهبودی حاصل کند یا مزمن باشد و طی چندین سال طول بکشد. هپاتیت مزمن ممکن است پیش از ظهور نشانه های قابل ملاحظه مرتبط با آسیب کبدی پیشرونده، مانند سیروز و سرطان کبد، 20 سال طول بکشد و میتواند باعث مرگ شود.

کبد یک عضو حیاتی بوده که در سمت راست بالای شکم قرار دارد. این عضو عملکردهای بسیاری را در بدن بر عهده دارد از قبیل پردازش مواد غذایی، تولید صفرا برای کمک به هضم چربی ها، سنتز بسیاری از پروتئین های مهم،تنظیم لخته شدن خون و تجزیه مواد بالقوه سمی به مواد بی ضرر که بدن میتواند استفاده یا دفع کند. در موارد شدید، التهاب کبد میتواند با این فرایندها مداخله کرده و اجازه دهد تا مواد سمی تجمع پیدا کنند.

جدول زیر برخی انواع شایع هپاتیت را فهرست کرده است. برای مطالعه بیشتر درباره انواع آنها، بر روی لیکن ها کلیک نمائید.

نوع هپاتیت شرح نمونه هایی از عوامل
ویروسی عفونت با یکی از ویروس های هپاتیت باعث التهاب می شود؛ بسته به ویروس میتواند حاد یا مزمن باشد. در ایالات متحده، شایعترین علل آن، ویروس های هپاتیت A، B و C هستند.
سمی یا القا شده با دارو کبد بسیاری از مواد را برای استفاده توسط بدن یا دفع آنها پردازش می کند. محصولات جانبی این فرایند میتوانند برای کبد سمی بوده و منجر به هپاتیت گردد. در سایر موارد، هپاتیت با دارویی ایجاد می شود که مستقیماً برای کبد سمی نیست اما بدن آن دارو را بعنوان خارجی شناسایی کرده و به آن حمله می کند و باعث هپاتیت می شود. الکل، داروهای تسکین دهنده درد غیر نسخه ای، داروهای نسخه ای، مکمل های گیاهی و ویتامین، مواد شیمیایی صنعتی
ارثی جهش های ژنتیکی خاصی که از یک نسل به نسل بعدی منتقل می شوند میتوانند منجر به بیماری گردند که به کبد آسیب میرساند و باعث هپاتیت می شود. بیماری ویلسون، هموکروماتوز، کمبود آلفا-1 آنتی تریپسین
کبد چرب غیر الکلی چربی تجمع یافته در سلول های کبدی با مقادیر افزایشی میتواند منجر به التهاب و آسیب کبدی شده که منتهی به هپاتیت می گردد. مرتبط با سندرم متابولیک
خودایمن سیستم ایمنی بدن به صورت اشتباه آنتی بادی هایی را علیه بافت کبد تولید کرده و باعث هپاتیت می شود. گاهی اوقات همراه با سایر بیماری های خودایمن مانند دیابت نوع 1، تیروئیدیت هاشیموتو، کم خونی پرنیشیوس یا سندرم شوگرن

 

Accordion Title
درباره هپاتیت
  • علائم و نشانه ها

    علائم و نشانه های هپاتیت، صرف نظر از علت، یکسان هستند اما ممکن است از فرد به فرد و در طول زمان، متغیر باشند. بیشتر افراد مبتلا به هپاتیت مزمن، بهیچ وجه نشانه ای ندارند. برخی از افراد مبتلا به هپاتیت حاد هیچ نشانه ای ندارند اما ممکن است نشانه های ملایم و یا مبهم داشته که ممکن است با آنفلوآنزا اشتباه گرفته شوند. برخی از علائم و نشانه های شایعتر شامل موارد زیر هستند:

    • خستگی
    • حالت تهوع
    • درد شکمی
    • درد مفاصل
    • خارش
    • زردی چشم ها و پوست (یرقان، تنها نشانه ای که قویاً حاکی از آسیب کبدی بعنوان علت سایر نشانه ها می باشد)

    برخی از افراد ممکن است علائم و نشانه های بیشتری مانند کاهش اشتها، ادرار به رنگ تیره یا مدفوع به رنگ روشن را تجربه کنند. عوارض جدی تر میتوانند شامل تجمع مایعات در شکم (آب آوردن شکم ascites) و گم گشتگی ذهنی، باشند.

    معاینه فیزیکی ممکن است یک کبد بزرگ شده و حساس را نشان دهد. در برخی افراد، هپاتیت مزمن میتواند به تدریج به کبد آسیب رسانده و پس از چندین سال، باعث نارسایی کبدی شود. شکل مزمن سال ها ادامه پیدا کرد و ندرتاً بدون درمان برطرف می شود.

     

  • آزمایشات

    تست های آزمایشگاهی متعددی وجود دارند که در موارد هپاتیت مشخص یا مشکوک به هپاتیت ممکن است انجام گیرند. این آزمایشات ممکن است در یک یا چند دسته زیر قرار گیرند:

    • آزمایشات عمومی شیمی برای تشخیص التهاب و یا آسیب کبد
    • آزمون های غربالگری برای تشخیص هپاتیت ویروسی؛ بعنوان مثال، غربالگری برای تشخیص تماس با ویروس هپاتیت B یا C ممکن است بعلت افزایش ریسک بیماری، انجام شود (استفاده از داروهای ممنوع و غیرقانونی، داشتن شریک های جنسی متعدد) یا در زمان اهدای خون
    • آزمایش برای کمک به تشخیص سایر علل زمینه ای هپاتیت
    • آزمایشات برای نظارت بر پیشرفت آسیب کبدی و یا کمک به هدایت درمان

     اغلب بعلت ظهور علائم و نشانه هایی مانند تب، کاهش اشتها و حالت تهوع که اغلب با ادرار تیره، مدفوع کم رنگ و تغییر رنگ زرد پوست و سفید چشم ها (یرقان) همراهی می شوند، آزمایش هپاتیت حاد صورت میگیرد.

    هپاتیت مزمن ممکن است هیچ علائم و نشانه آشکاری نداشته باشد و بیشتر در پی تست های آزمایشگاهی روتین با نتیجه غیرنرمال، تشخیص داده می شود. اینها ممکن است بعنوان مثال شامل یک پنل جامع متابولیک (CMP)،گروهی از آزمایشات که مکرراً بعنوان بخشی از چک آپ عمومی درخواست می شوند، یا یک پنل کبدی باشند.

    CMP و پنل کبدی شامل انواع آزمایشات خون عمومی بوده که ممکن است برای کمک به ارزیابی کبد و تشخیص هپاتیت مورد استفاده قرار گیرند. اینها شامل موارد زیر هستند:

    • آلانین آمینوترنسفراز (ALT) - آنزیمی که عمدتاً در کبد یافت می شود. هنگامی که کبد آسیب می بیند، ALT معمولاً پیش از ظهور علائم آشکار آسیب کبدی مانند زردی، در خون آزاد می شود. این، ALT را تبدیل به یک آزمایش مفید برای تشخیص اولیه آسیب کبدی می نماید. نتایج اغلب برای کمک به تعیین علت آسیب کبدی با نتایج آزمون AST مقایسه می شوند.
    • آسپارتات آمینوترنسفراز (AST) - این نیز آنزیمی است که در کبد و چندین عضو دیگر بویژه قلب و سایر عضلات یافت می شود. این آزمایش در تشخیص آسیب کبدی بعلت هپاتیت بسیار مفید بوده و ممکن است در تماس با داروهای سمی برای کبد، سیروز و مصرف مفرط الکل، بیش از ALT افزایش پیدا کند. هرچند، AST اختصاصی کبد نبوده و ممکن است در شرایطی که بر سایر اعضای بدن تأثیر می گذارند، افزایش پیدا کند. نتایج اغلب با نتایجALT مورد مقایسه قرار می گیرند.
    • آلکالین فسفاتاز (ALP) - آنزیمی که مرتبط با مجراهای صفراوی است اما در سایر بافت های کل بدن نیز پیدا می شود. آزمایش ALP اغلب زمانی افزایش می یابد که مجراهای صفراوی انسداد پیدا کرده اند اما ممکن است همراه با اختلالات استخوانی نیز افزایش پیدا کند.
    • بیلی روبین - یک محصول زائد که در نتیجه تجزیه سلول های قرمز پیر خون ایجاد شده که در نهایت توسط کبد پردازش می شود بطوریکه میتواند از بدن پاکسازی شود. بیلی روبین یک ترکیب زرد بوده که در صورت آسیب کبدی میتواند تجمع پیدا کرده و باعث زردی و ادرار تیره شود.
    • آلبومین - پروتئین اصلی ساخته شده توسط کبد. از آنجائیکه آلبومین توسط کبد تولید می شود، با از دست رفتن عملکرد کبدی، میزان آن میتواند کاهش پیدا کند؛ هرچند، این فقط در زمانی رخ میدهد که کبد شدیداً مبتلا شده باشد. بسیاری دیگر از شرایط نیز ممکن است بر سطح آلبومین تأثیر گذارند.
    • پروتئین تام - البومین و سایر پروتئین های موجود در خون؛ ممکن است همراه با بیماری کبدی شدید کاهش پیدا کنند.

    بسته به پزشک و آزمایشگاه، سایر آزمایشاتی که ممکن است به صورت منفرد یا بخشی از یک پنل کبدی انجام شوند شامل موارد زیر هستند:

    • زمان پروترومبین (PT) - این آزمایش ممکن است برای فرد مبتلا به هپاتیت یا مشکوک به هپاتیت، درخواست شود. پروتئین های مورد استفاده در تشکیل یک لخته خونی (عوامل انعقادی) عمدتاً توسط کبد تولید می شوند و یک PT طولانی ممکن است اشاره بر شدت آسیب کبدی داشته باشد.
    • گاماگلوتامیل ترنس پپتیداز (GGT) - آنزیمی که در کبد پیدا شده و بسیار به تغییرات در عملکرد کبد حساس می باشد. تست GGT به تمایز بین علل ALP بالا کمک می کند؛ اگر GGT افزایش پیدا کند، پس افزایش ALP بعلت بیماری کبدی و نه استخوانی است.
    • لاکتات دهیدروژناز (LD) - آنزیمی که با آسیب سلول، آزاد می شود؛ در سلول های کل بدن یافت می شود.
    • آلفا فیتو پروتئین (AFP) - مرتبط با ترمیم یا تکثیر سلول های کبدی است.

    در حالیکه تست های عمومی اشاره شده در بالا ممکن است به تشخیص هپاتیت کمک کنند، آنها علت زمینه ای را مشخص نمی کنند. ممکن است برای تعیین علت و کمک به هدایت درمان، تست های بیشتری لازم باشند. برخی از نمونه ها شامل موارد زیر هستند:

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تست های آزمایشگاهی انجام شونده برای تشخیص و نظارت بر انواع خاص هپاتیت، بر لینک های جدول موجود در صفحه مرور اجمالی در دکمه های بالا کلیک کنید.

    برای تشخیص

    • بیوپسی کبد - این عملی است که در آن برای بیرون کشیدن مقدار کمی از بافتی که زیر میکروسکوپ توسط یک پاتولوژیست مورد بررسی قرار می گیرد، یک سوزن وارد کبد می شود؛ این قطعی ترین روش برای تشخیص آسیب کبدی است. از آنجائیکه این یک عمل تهاجمی است، در اصل وقتی سایر تست ها قطعی نمی باشند یا برای تعیین میزان آسیب کبدی، مورد استفاده قرار میگیرد. (برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله آسیب شناسی آناتومیک را مطالعه نمائید.)

    بررسی های تصویربرداری، مانند سونوگرافی و اشعه ایکس تخصصی ممکن است برای ارزیابی کبد، تشخیص هپاتیت، کمک به انجام تشخیص و کمک به تعیین علت آسیب کبدی مورد استفاده قرار گیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش ها، وب سایت RadiologyInfo.org را ملاحظه کنید.

  • هپاتیت ویروسی

    عفونت با ویروس یک علت شایع هپاتیت می باشد. پنج ویروسی که در اصل مرتبط با هپاتیت هستند، بر اساس ترتیب کشف خود نامگذاری شده اند: A، B، C، D و E. در ایالات متحده آمریکا، هپاتیت ویروسی حاد بیشتر بوسیله ویروس هپاتیت A یا (HAV)، ویروس هپاتیت B یا (HBV) و ویروس هپاتیت C یا (HCV) ایجاد می‌شود. فقط عفونت با HBV و HCV معمولاً باعث هپاتیت مزمن می‌شوند.

    هپاتیت A یا (HAV)، بسیار مسری بوده و از طریق آب و غذایی که به ویروس هپاتیت A آلوده شده است، انتشار پیدا می کند. از سال 1995 که واکسن این ویروس به بازار عرضه شد، میزان عفونت HAV به صورت پیوسته کاهش پیدا کرده است. در سال 2014، حذوذ 1200 مورد حاد هپاتیت A به صورت فراگیر در کشور به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) گزارش گردید. هرچند، تعداد حقیقی ممکن است بالاتر باشد، از آنجائیکه افراد بدون نشانه یا حتی با نشانه های ملایم ممکن است متوجه آلودگی خود نشده باشند. CDC برآورد می کند که تعداد موارد عفونت در سال 2014 پس از اصلاح برای عفونت های گزارش نشده و بدون علامت، احتمالاً به 2500 مورد نزدیکتر بوده است.

    هپاتیت A باعث عفونت حاد و نه شکل مزمن بیماری می شود. درمان معمولاً شامل درمان پشتیبان بوده و بیشتر مردم در تقریباً 6 ماه، کاملاً بهبودی پیدا می کنند. در اوایل دوره عفونت HAV، بدن آنتی بادی هایی را بر علیه ویروس تولید میکند، از اینرو پس از اینکه عفونت برطرف شد، آن فرد در تمام طول زندگی خود دارای ایمنی در برابر بیماری خواهد بود.

    هپاتیت B یا (HBV)، به وسیله خون، مایع منی یا سایر مایعات بدن از فرد آلوده، قابل سرایت است. در آمریکای شمالی و اروپا، ویروس اعلب بوسیله استفاده از سوزن و سرنگ های مشترک یا هر نوع وسیله ای که برای تزریق داروها مورد استفاده قرار میگیرد؛ از طریق تماس جنسی؛ و مادر به فرزند هنگام بارداری (ندرتاً در آمریکا اما در بسیاری از نقاط جهان شایع است)، انتقال می یابد.

    عفونت با ویروس هپاتیت B، در گذشته بعنوان عامل شایع هپاتیت ویروسی حاد در ایالات متحده بوده است اما واکسیناسیون منتهی به کاهش تدریجی نرخ های آن گردید. مطابق با CDC، در سال 2014 تقریباً 19200 مورد جدید با عفونت HBV در در ایالات متحده وجود داشته است. هر چند تعداد رسمی موارد گزارش شده هپاتیت B بسیار کمتر می باشد، بعلت اینکه مردم نمی دانند که آلوده شده اند و هرگز به دنبال بررسی های پزشکی نیستند. نرخ عفونت با HBV در میان بزرگسالان، بویژه مردان با سن 25 تا 44 سال در بالاترین میزان می باشد.

    احتمال اینکه یک عفونت HBV حاد نبدیل به یک عفونت مزمن شود، به میزان زیادی بستگی به سن فرد در هنگام آلوده شدن دارد. هرچه سن فرد در هنگام عفونت پائین تر باشد، احتمال اینکه آن عفونت به صورت مزمن در بیاید، بیشتر است. تقریباً 90% نوزادانی که به ویروس آلوده می شوند، مبتلا به عفونت های مزمن می گردند. برعکس، کمتر از 5% بزرگسالانی که به HBV آلوده می شوند، تا هپاتیت مزمن پیشرفت می کنند.

    درمان برای عفونت HBV حاد معمولاً فقط شامل درمان پشتیبان می باشد و بیشتر مردم تقریباً طی 6 ماه بهبودی حاصل می کنند. در اوایل دوره عفونت با HBV، بدن آنتی بادی هایی را علیه ویروس تولید می کند، از اینرو پس از اینکه عفونت برطرف گردید، فرد تا آخر عمر دارای ایمنی در برابر بیماری خواهد بود.

    افرادی که مبتلا به هپاتیت B می شوند، اغلب برای دهه ها از علائم و نشانه های بیماری عاری می باشند. درمان دارویی ممکن است در آهسته کردن یا پیشرفت آسیب کبدی ایجاد شده با عفونت مزمن، کمک نماید. کشت کبد ممکن است در موارد نارسایی کبدی انجام گیرد. فهرست حاضر داروهای تأئید شده مورد استفاده برای درمان هپاتیت B را میتوان با بازدید از وبسایت اداره غذا و داروی آمریکا پیدا کرد.

    هپاتیت C یا (HCV)، با تماس با خون آلوده گسترش می یابد. معمولترین مکانیزم تماس با HCV، استفاده از سوزن های مشترک برای تزریق مواد مخدر، مانند کوکائین یا هروئین است. سایر راه های عفونت، شامل تماس های شغلی کارکنان مراکز بهداشتی از طریق سوزن های استفاده شده یا سایر اشیای تیز می باشد؛ از طریق فعالیت های جنسی که منجر به پاره شدن بافتی می شود؛ از مادر به فرزند در طول زایمان؛ و از طریق به استفاده مشترک از وسایل شخصی آلوده به خون، مانند تیغ و مسواک.

    در سال 2014، تقریباً 30500 مورد هپاتیت C حاد در ایالات متحده وجود داشته است. بسیاری از موارد گزارش نشده و بسیاری از مردم درباره عفونت خود چیزی نمی دانند، بعلت اینکه هیچ نشانه ای ندارند. از آنهایی که آلوده می شوند، حدود 75 تا 85 درصد، مبتلا به شکل مزمن هپاتیت C می شوند. مطابق با CDC، تخمین زده شده که 3.5 میلیون نفر در آمریکا، مبتلا به هپاتیت C مزمن هستند. حدود 60 تا 70 درصد افراد مبتلا به هپاتیت C مزمن درمان نشده، مبتلا به بیماری کبدی مزمن خواهند شد. بدون درمان، تقریباً 5 تا 20% در طول سال ها مبتلا به سیروز خواهند شد و برآورد شده 1 تا 5% بر اثر بیماری که از عفونت مزمن نتیجه می شود، مانند سیروز یا سرطان کبد، جان خود را از دست بدهند.

    هیچ واکسنی برای پیشگیری از هپاتیت C در دسترس نیست، اما تحقیقات برای تولید آن در جریان هستند. در حال حاضر، بهترین روش برای پیشگیری از آلوده شدن، محدود کردن تماس با منابع احتمالی ویروس، بویژه به اشتراک گذاری سوزن برای تزریق مواد می باشد. معمولاً هر دوی HCV حاد و مزمن را میتوان با ترکیبی از داروها درمان کرد (درمان را در زیر ببینید).

    هپاتیت D و E در آمریکا نادر هستند. هپاتیت D فقط در صورت وجود هپاتیت B، باعث عفونت شده و میتواند آن عفونت را تشدید کند. این ویروس معمولاً با تماس با خون آلوده یا سوزن ها منتقل می شود. هپاتیت E با روشی مشابه با هپاتیت A منتقل شده و عمدتاً در آسیا، خاورمیانه، آفریقا و آمریکای مرکزی و جنوبی، گسترش پیدا می کند، با وجود آنکه تعداد رو به افزایش موارد در آمریکایی هایی که به این مناطق سفر نکرده اند، تشخیص داده شده است. هپاتیت E به ندرت می تواند باعث هپاتیت مزمن در افرادی گردد که سیستم ایمنی آنها به درستی کار نمی کند.

    علائم و نشانه های هپاتیت ویروسی مرتبط با علائم هپاتیت عمومی می باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر، بخش علائم و نشانه ها را ببینید.

    تست های آزمایشگاهی
    انواعی از تست های خونی برای کمک به تشخیص و یا نظارت بر هپاتیت ایجاد شده با ویروس های هپاتیت خاص، وجود دارند. برای کسب اطلاعات آزمایشات برای شایعترین علل هپاتیت ویروسی،صحفات مرتبط با هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت C یا خلاصه اطلاعات را در جدول زیر مشاهده کنید.

    خلاصه جدول: شایعترین علل هپاتیت ویروسی

    ویروس هپاتیت A هپاتیت B هپاتیت C
    روش انتقال مدفوع-دهانی خون، مایع منی یا سایر مایعات عفونی بدن خون، مایع منی یا سایر مایعات آلوده بدن
    زمان انکوباسیون (عفونت حاد) 15 تا 50 روز 60 تا 150 روز 14 تا 180 روز
    بروز ناگهانی یا بصورت ناگهانی یا آهسته، نامحسوس معمولاً آهسته، نامحسوس
    شدت ملایم گاهی شدید معمولاً دارای پیشرفت آهسته و نشانه ها، اختصاصی یا قوی نیستند
    شکل مزمن؟ خیر بله بله
    همراه با سایر بیماری می باشد؟ هیچکدام سرطان کبد، سیروز سرطان کبد، سیروز
    آزمایش برای تشخیص عفونت حاد HAV-Ab, IgM HBsAg, Anti-HBc, IgM Anti-HCV, HCV RNA (توجه: ممکن است نتایج همانند با هپاتیت مزمن داشته باشد)
    آزمایش برای تشخیص عفونت مزمن یا نظارت بر درمان در دسترس نیست HBsAg, HBV DNA, HBeAg, Anti-HBe Anti-HCV (یک مرتبه), HCV RNA or بار ویروسی, HCV ژنوتیپ (یک مرتبه)
    آزمایشاتی که عفونت های پیشین را تشخیص می دهند؟ HAV-Ab, IgG Anti-HBs, Anti-HBc total Anti-HCV
    واکسن موجود؟ بله بله خیر
    درمان معمول هیچدام شکل مزمن: اینترفرون، entecavir, tenofovir, lamivudine, adefovir درمان برای HCV حاد، مشابه شکل مزمن است. هرچند، بهترین برنامه درمانی و زمان آغاز آن مشخص نشده است. HCV مزمن معمولاً با ترکیبی از داروها درمان می گردد. برخی از نمونه ها شامل یک قرص که حاوی sofosbuvir و ledipasvir است و برنامه چند دارویی حاوی  paritaprevir،ombitasvir، dasabuvir و ritonavir، می باشند؛ تعدادی از سایر ترکیبات بتازگی توسط FDA تأئید شده و احتمالاً ترکیبات دارویی بیشتری در آینده، معرفی شوند. درمان ها ممکن است بسته به انواعی از عوامل شامل ژنوتیپ HCV و سلامت کبد فرد، متفاوت باشند.

    اختصارات تعریف شده

    HAV-Ab = آنتی بادی هپاتیت A
    Anti-HBs = آنتی بادی سطحی هپاتیت B
    HBsAg = آنتی ژن سطحی هپاتیت B
    HBeAg = Hepatitis B e-antigen
    Anti-HBe = Hepatitis B e-antibody
    Anti-HBc = آنتی ژن مرکزی ضدهپاتیت B
    HBV DNA = ویروس هپاتیت B (آزمایش برای ماده ژنتیکی ویروس)
    Anti-HCV = Hepatitis C Antibody
    HCV RNA =ویروس هپاتیت C (آزمایش برای ماده ژنتیکی ویروس)
    HCV بار ویروسی =تشخیص و یا تعیین میزان ویروس در خون
    ژنوتیپ HCV= نوع هپاتیت C موجود را تعیین می کند (1 از 6 نوع)

    پیشگیری
     بعلت استفاده از اعمال تزریقی و روابط جنسی ایمن تر (که در پیشگیری از هپاتیت B و C مهم است) و در دسترس بودن واکسن برای هپاتیت A و هپاتیت B (در حال حاضر هیچ واکسنی برای هپاتیت C موجود نیست)، بروز موارد جدید هپاتیت ویروسی کاهش یافته است. غربالگری واحدهای خونی برای هپاتیت B و C، حقیقتاً عفونت های منتقل شوده از طریق پیوندهای خونی را از بین برده است. یک برنامه سیستماتیک برای غربالگری مادران باردار برای هپاتیت B و واکسینه کردن همه نوزادان به مقدار زیادی موارد جدید هپاتیت B را کاهش داده است.

    درمان
    هپاتیت A
    پشتیبانی و رهایی از نشانه ها، اغلب درمان های صرف مورد نیاز برای هپاتیت A حاد هستند. این معمولاً شامل استراحت فراوان، مایعات و مواد غذایی می باشد. در هپاتیت A، اغلب مردم بدون عوارض، بهبود پیدا می کنند.

    هپاتیت B
    مدیریت هپاتیت B در اصل به صورت پشتیبانی بوده و معمولاً شامل استراحت فراوان و مصرف زیاد مایعات و تغذیه خوب می باشد. برای افرادی که تا شکل مزمن هپاتیت B پیشرفت می کنند، اهداف مدیریتی شامل به حداقل رساندن آسیب بیشتر به کبد، درمان بیماری های زمینه ای که باعث این عارضه شده یا آن را تشدید میکنند و پیشگیری از انتقال ویروس می باشد. داروهایی برای درمان هپاتیت B در دسترس هستند، اما همه مردم نیاز به درمان ندارند. افراد مبتلا به هپاتیت مزمن، برای بررسی ابتلا به سیروز یا سرطان کبدی، تحت نظارت دقیق قرار می گیرند.

    هپاتیت C
    تقریباً 75 تا 85 درصد افراد مبتلا به هپاتیت C، مبتلا به شکل مزمن شده و هر دو شکل معمولاً با ترکیبی از داروها قابل درمان هستند. هرچند، HCV حاد توسط برخی از افراد بدون دارو کاملاً برطرف می شود، درمان، خطر اینکه عفونت به شکل مزمن در بیاید، کاهش می دهد. همان داروهایی که برای درمان هپاتیت C مزمن بکار می روند، برای درمان شکل حاد مورد استفاده قرار می گیرند اما بهترین درمان برای HCV حاد و زمان آغاز آن، نامشخص باقی مانده است.

    روش درمان هپاتیت C مزمن بر اساس ساختار ژنتیکی (ژنوتیپ) HCV عامل عفونت، سابقه درمان فرد برای عفونت HCV، سلامت کبد فرد و سایر عوامل، متفاوت است. لیست حاضر داروهای مورد تأئید برای درمان هپاتیت C را میتوان با بازدرید از وبسایت اداره غذا و داروی آمریکا پیدا نمود.

  • هپاتیت سمی یا القا شونده با دارو

    کبد مسئول متابولیسم الکل، داروها و هر ماده شیمیایی بوده که فرد در معرض آنها قرار گرفته و آنها را تبدیل به موادی می کند که برای بدن قابل استفاد بوده و یا از آن پاکسازی می شوند. این فرایند به ندرت محصولات جانبی تولید می کند که بتوانند به کبد آسیب زده و منجر به هپاتیت شوند. نشانه های هپاتیت سمی اغلب سریعاً و طی چندین ساعت یا روز پس از قرار گرفتن در معرض یک ماده ظاهر می شوند، در حالیکه در هپاتیت القا شده با دارو، اینها پس از استفاده مکرر از الکل، دارو یا تماس با یک ماده شیمیایی، با سرعت آهسته ای، ایجاد می شوند.

    هپاتیت سمی
    نمونه هایی از مواد که به صورت مستقیم برای کبد سمی هستند (یا محصولات جانبی دارند که مستقیماً برای کبد سمی هستند)، شامل حلال های صنعتی، شوینده ها، مواد آلاینده و برخی از داروها هستند. استامینوفن، که در انواعی از داروهای نسخه ای و آزاد (غیر نسخه ای) پیدا می شود، نمونه ای از دارویی است که میتواند هپاتیت سمی را ایجاد کند. داروی استامینوفن در دوزهای درمانی، یک مسکن درد مفید است، اما در دوزهای بسیار بالا یا در ترکیب با الکل، دارای پتانسیل ایجاد نارسایی حاد کبدی کشنده می باشد.

    هپاتیت القا شونده با دارو
    نمونه هایی از محصولات دارای موارد مصرف زیاد که قابلیت ایجاد هپاتیت القا شونده با دارو را دارند شامل موارد زیر می باشند:

    • آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم (بویزه اگر در ترکیب با الکل باشد)
    • مکمل های گیاهی، شامل کاسکارا، بلوط (chaparralcomfrey، کاوا و افدرا
    • دوزهای بالا از مکمل های ویتامین

    مصرف مفرط الکل یک علت شایع هپاتیت القا شونده با دارو است. التهاب مزمن ممکن است بصورت مزمن اما ملایم بوده و برای سال ها بدون نشانه های خاصی ادامه داشته باشد. هرچند، در طول زمان ممکن است کبد، دچار آسیب بیشتر و بیشتر شود. نرخ مرگ و میر در موارد شدید هپاتیت القا شونده با الکل (استئاتوهپاتیت الکلی نیز نامیده می شود)، تقریباً 50% است. اگر مصرف الکل قطع شود، آسیب ممکن است برطرف شود.

    بسیاری از داروهای نسخه ای دارای پتانسیل هپاتیت القا شونده با دارو هستند. اثر آنها بر کبد قابل پیش بینی نبوده و به نظر می رسد که مرتبط با یک واکنش ایمنی به دارو باشد. فهرست داروهای نسخه ای که می توانند به کبد آسیب وارد کنند، طولانی بوده و در حال افزایش است. در میان آنها، داروهای بیهوشی خاص، آنتی بیوتیک ها و داروهای ضدقارچ، استروئیدهای آنابولیک، داروهایی که برای پائین آوردن کلسترول استفاده می شوند، داروهای شیمی درمانی و داروهای ضدتشنج قرار دارند.

    علائم و نشانه های هپاتیت سمی و القا شونده با دارو بسته به علت، متغیر می باشند. اینها ممکن است به صورت ناگهانی ظاهر شده یا با قرار گرفتن طولانی در مرعض یک دارو یا سم، بتدریج ظاهر شوند. علائم و نشانه ها اغلب همانند با علائم هپاتیت عمومی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر، بخش علائم و نشانه ها را ببینید.

    تست های آزمایشگاهی
    تشخیص هپاتیت سمی و القا شونده با دارو برای یک بیمار، اغلب با کسب سابقه پزشکی کامل فرد انجام می شود که متمرکز بر استفاده از داروهای نسخه ای و غیرنسخه ای، مکمل های گیاهی و ویتامین؛استفاده از الکل؛ و در صورن وجود، بررسی خطراتی که بیمار ممکن است در محل کار در معرض آنها قرار گرفته باشد، است. آزمایشاتی که ممکن است برای کمک به سنجش بیماران مبتلا به هپاتیت سمی انجام شوند شامل موارد زیر هستند:

    درمان
    هیچ درمان اختصاصی برای بیشتر انواع هپاتیت سمی یا القا شونده با دارو وجود ندارد. معمولاً، قطع مصرف الکل یا دارویی که باعث آسیب کبدی می شود یا اجتناب از قرار گرفتن در معرض سموم، اولین مرحله می باشد. اگر در معرض قرار گیری بموقع محدود شود، بسیاری از مردم از این نوع هپاتیت بهبودی حاصل می کنند، با وجود آنکه ممکن است ماه ها طول بکشد تا کبد علاج پیدا کند. در موارد شدید، برای علاج بیماری، شاید بستری شدن لازم باشد. گاهی اوقات، آسیب دائمی مانند سیروز و حتی نارسایی کبدی وجود دارد. اگر کبد به صورت غیرقابل بازگشتی آسیب ببیند، پیوند کبد ممکن است یک گزینه باشد.

    درمانی برای اووردوز استامینوفن وجود دارد که میتواند آسیب به کبد را به حداقل برساند. N- استیل سیستئین (NAC) ممکن است بعنوان یک پادزهر طی 24 ساعت پس از خوردن دارو داده شود. در صورتیکه طی 8 ساعت پس از خوردن استامینوفن داده شود، بیشترین تأثیر را بعنوان پادزهر خواهد داشت، از اینرو شناسایی و درمان سریع این عارضه بسیار مهم است.

  • اشکال ارثی هپاتیت

    انواع متعددی از بیماری های ارثی تأثیر گذار بر کبد میتوانند در ابتدا با ایجاد نشانه های هپاتیت حاد یا مزمن، ظاهر شوند. برخی از نمونه ها شامل موارد زیر هستند:

    • هموکروماتوز، شایعترین شکل هپاتیت ارثی بوده و همراه با جذب و تجمع مقادیر بسیار زیاد آهن در بدن، همراه می باشد. کبد یکی از اندام های اصلی آسیب دیده بوده و هپاتیت مزمن ممکن است بعلت بار زیادی آهن باشد.
    • کمبود آلفا-1 آنتی تریپسین، شایعترین علت ژنتیکی بیماری کبدی در بچه ها می باشد. در بزرگسالان، این اختلال با احتمال زیاد بر ریه ها تأثیر می گذارد، اما سیروز و سرطان کبد هر دو در افرادی که کمبود آلفا 1 آنتی تریپسین دارند، مشترک هستند.
    • بیماری ویلسون یک اختلال ارثی نادر بوده که باعث تجمع مازاد مش در کبد، مغز، کلیه ها و چشم ها می شود. این بیماری ممکن است هر دوی هپاتیت حاد و مزمن را ایجاد کند. اگر بیماری ویلسون درمان نشود، به صورت پیشرونده ای بدتر شده و در نهایت کشنده می شود.

    برای دانستن بیشتر درباره شرایط اختصاصی فهرست شده، بر لینک های بالا کلیک کنید.

    علائم و نشانه های اشکال ارثی هپاتیت، متغیر و مختص بیماری های فرد هستند. بر لینک های بالا برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آنها کلیک نمائید. علائم و نشانه های درگیری کبد در این بیماری ها به طور کلی همانند با هپاتیت می باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موارد، بخش علائم و نشانه ها را ببینید.

    تست های آزمایشگاهی
    اگر سابقه خانوادگی بیماری های کبدی وجود داشته باشد، هپاتیت ارثی محتمل است. برخی از تست های متداول برای بررسی وجود بیماری های کبدی ارثی شامل موارد زیر هستند:

    • تست های آهن مانند آهن سرم، ظرفیت کل جذب آهن خون (TIBC) و فریتین برای کمک به تشخیص هموکروماتوز
    • سطح آلفا-1 آنتی تریپسین برای بررسی کمبود آلفا-1 آنتی تریپسین
    • آزمون های سرولوپلاسمین و مس میتوانند به تشخیص بیماری ویلسون کمک کنند. بدن به صورت طبیعی، مس مازاد را از طریق صفرا دفع میکند اما تعدادی از آنها را به آنزیمی با عنوان سرولوپلاسمین نیز متصل می کند. در بیماری ویلسون، فرایندهای اتصال و دفع به درستی عمل نمی کنند، که منتهی به کاهش غلظت های سرولوپلاسمین در خون اما افزایش غلظت مس آزاد در خون، ادرار و کبد می شود..
    • آزمایش ژنتیک - این آزمایشات ممکن است برای تشخیص جهش در ژن های خاصی مورد استفاده قرار گیرند که میتوانند منجر به انواع ارثی هپاتیت شوند. بعنوان مثال، آزمایشات برای جهش های ژن HFE می توانند در تشحیص هموکروماتوز کمک کنند.
    • بیوپسی کبد - بررسی میکروسکوپیک نمونه ای از بافت کبد میتواند در انجام تشخیص کمک کند.

    درمان
    هیچ درمانی برای بیماری های ژنتیکی که کبد را درگیر می کنند، وجود ندارد. درمان ها بستگی به علت داشته و به اندازه بیماری ها متفاوت هستند. بعنوان مثال، درمان هموکروماتوز ارثی معمولاً شامل حجامت است که تقریباً نیم لیتر از خون فرد مبتلا برای کاهش میزان آهن در بدن خارج می شود. افرادی که مبتلا به بیماری ویلسون هستند ممکن است رژیم غذایی با مس پائین در پیش گرفته و با دروهایی که به دفع مس ازبدن کمک میکنند یا از جذب آن در غذا جلوگیری می کنند،درمان شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان های خاص، بر فهرست بیماری ها در بالا کلیک کنید. 

  • بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH)

    یکی از شایعترین علل هپاتیت مزمن، تجمع چربی اضافی در کبد است. این عارضه به تدریج، معمولاً طی چندین سال با جذب کالری بسیار فراوان ایجاد می شود. گاهی اوقات اولین علامت، نتایج غیرعادی در تست های خونی روتین می باشد. بیوپسی کبدی ممکن است درمواردی درخواست شود که بعد از رد عوامل ویروسی یا سایر علل، کبد بزرگ شده است. اگر بیوپسی نشان دهد که بافت کبدی بسیار چرب و ملتهب بوده و علائم آسیب را نشان دهد، این عارضه استئاتوهپاتیت (NASH) غیرالکلی نامیده می شود. اگر کبد سالم بوده و هیچ علائمی از التهاب یا اسکار را نشان ندهد، به این عارضه، بیماری کبد چرب غیرالکلی گفته (NAFLD) گفته می شود. NASH میتواند شدید بوده و منجر به سیروز در کبد گردد. معمولاً NAFLD، هیج آسیب بلند مدتی در بیشتر بیماران ایجاد نمی کند، با وجود آنکه درصد کمی مبتلا به آسیب کبدی پیشرونده می شوند. 

    این بیماری ها بیشتر در افراد مبتلا به سندرم متابولیک، ترکیبی از مشکلات سلامتی مانند چاقی (بویژه وجود چربی خیلی زیاد در شکم)، پرفشاری خون، سطوح بالای تری گلیسرید، کلسترول HDL پائین و مقاومت به انسولین یا دیابت نوع 2 دیده می شوند. در حال حاضر، هیچ درمان خاصی برای هر کدام از این بیماری ها وجود ندارد؛ هرچند، افراد مبتلا ترغیب می شوند که وزن خود را با افزایش فعالیت فیزیکی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم پائین بیاورند.

    علائم و نشانه ها معمولاً در افراد مبتلا به هپاتیتی که با بیماری کبد چرب غیرالکلی ایجاد شده است، آشکار نیستند. علائم و نشانه  ها، در صورت وجود ملایم می باشند اما به طور کلی همانند با علائم هپاتیت می باشند. برای کسب اطلاعات کامل، بخش علائم و نشانه ها را ببینید.

    آزمایشات
    کبد چرب ممکن است در ابتدا هنگامی که آزمایشات روتین مانند پنل جامع متابولیک (CMP) یا یک پنل کبدی به دلایل دیگر انجام می شوند، تشخیص داده شود. نتایج غیرطبیعی آزمایش ممکن است اولین نشانه ای باشند که مشکلی در کبد وجود دارد. بررسی های تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن یا MRI ممکن است مقداری از چربی را در کبد شناسایی کنند. اغلب، تعداد زیادی از تست های آزمایشگاهی برای رد سایر دلایل مانند الکل یا هپاتیت C انجام می گیرند. هرچند، هیچ آزمون آزمایشگاهی غیر از بیوپسی کبد وجود ندارد که بتواند NAFLD یا NASH را تشخیص دهد.

    درمان
    هیچ درمان اختصاصی برای بیماری کبد چرب غیرالکلی وجود ندارد. اعمالی وجود دارند که میتوان برای بهبود در وضعیت کبد انجام داد:

    • کاهش وزن در افراد چاق
    • کنترل خوب قند خون در افراد مبتلا به دیابت
    • اجتناب از مصرف الکل
    • برخی مطالعات نشان میدهند که داروهایی که مقاومت به انسولین را کاهش می دهند ممکن است مفید باشند
  • هپاتیت خودایمن

    هپاتیت خودایمن معمولاً یک شکل مزمن هپاتیت بوده که اغلب منجر به آسیب کبدی پیشرونده می گردد. هرچند، در تقریباً 10 تا 20% موارد، ممکن است مشابه با هپاتیت حاد نمود پیدا کند. برای دلایلی که شناخته نیستند، سیستم ایمنی بدن کبد را هدف قرار داده و به آن حمله میکند. این در زنان شایعتر از مردان است؛ در حقیقت، مطابق با بنیاد کبد آمریکا، 70% افراد مبتلا، زن بوده و معمولاً در سنین 15 تا 40 سال قرار دارند.

    دو شکل از هپاتیت خودایمن وجود دارد. فرم شایعتر، نوع 1 بوده که اغلب زنان جوان را مبتلا کرده و ممکن است همراه با اختلالات خودایمن مانند دیابت نوع 1، کولیت زخمی و سندرم شوگرن پیدا شود. نوع 2، شیوع خیلی کمتری داشته و مشخص شده که بیشتر بر دختران درسنین بین 2 تا 14 سال تأثیر بگذارد؛ این در اروپا نسبت به آمریکا شایعتر می باشد.

    علائم و نشانه های هپاتیت خودایمن به طور کلی همانند با هپاتیت می باشند. برای اطلاعات کامل، بخش علائم و نشانه ها را ببینید.

    تست های آزمایشگاهی
    جهت کمک به تشخیص هپاتیت خودایمن و برای گشتن به دنبال سایر اختلالات خودایمن همراه، تست های متعددی برای انواع اتوآنتی بادی ها ممکن است درخواست شوند. متداولترین از قرار زیر هستند:

    معمولاً، افرادی که دارای هپاتیت خودایمن نوع 1 هستند، دارای ANA، ASMA یا هر دو هستند و افراد مبتلا به نوع 2، دارای anti-LKM1 می باشند.

    یک بیوپسی کبدی ممکن است برای تشخیص هپاتیت خودایمن و تعیین اینکه آیا سیروز موجود می باشد، صورت گیرد.

    درمان
    درمان هپاتیت خودایمن معمولاً شامل داروهایی است که سیستم ایمنی را سرکوب کرده و مانع تولید اتوآنتی بادی ها توسط بدن می شوند و التهاب ایجاد شده با واکنش های خودایمن را محدود می کنند. این شامل داروهایی مانند پردنیزون و آزاتیوپرین می باشد، با وجود آنکه این درمان ها ممکن است در همه موارد مؤثر نباشند. افرادی که به این داروها پاسخ نمی دهند یا افرادی که عوارض جانبی شدیدی از طرف داروها نشان میدهند، ممکن است سایر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند mycophenolate mofetil، سیکلوسپورین یا تاکرولیموس را تجویز شوند.

    معمولاً، هپاتیت خودایمن را میتوان با این داروها کنترل کرد اما نمیتوان درمان نمود. افراد مبتلا به این بیماری باید این داروها را برای سال های متمادی و دربرخی موارد تا آخر عمر، مصرف کنند. اگر دارو متوقف شود، ممکن است بیماری برگردد. این داروها بر اساس میزان مصرف دارای قدری عوارض جانبی می باشند. افرادی که شکل ملایم این بیماری را دارند ممکن است با این داروها درمان نگردند.

    در برخی افراد، هپاتیت خودایمن تا سیروز و نارسایی کبدی مرحله نهایی پیشرفت کرده و ممکن است پیوند کبد لازم گردد.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used. To access online sources, copy and paste the URL into your browser.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Centers for Disease Control and Prevention (27 August 2015 updated). Hepatitis A FAQs for the Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hav/havfaq.htm#general. Accessed April 24, 2016.

Centers for Disease Control and Prevention (16 December 2015 updated). Hepatitis B FAQs for the Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/hbvfaq.htm. Accessed April 24, 2016.

Centers for Disease Control and Prevention (31 May 2015 updated). Hepatitis A FAQs for the Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/index.htm. Accessed April 25, 2016.

Centers for Disease Control and Prevention (8 December 2015 updated). Hepatitis D FAQs for the Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hdv/index.htm. Accessed April 25, 2016.

Centers for Disease Control and Prevention (28 August 2015 updated). Hepatitis E FAQs for the Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hev/index.htm. Accessed April 25, 2016.

Pagana, Kathleen D., Pagana, Timothy J., and Pagana, Theresa N. (© 2015). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference. 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 21-22, 29-30,452-453.

U.S. Food and Drug Administration (1 May 2015 updated. ) Hepatitis B and C Treatments. Available online at http://www.fda.gov/forpatients/illness/hepatitisbc/ucm408658.htm. Accessed April 25, 2016.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. LiverTox. Available online at http://livertox.nih.gov/intro.html. Accessed April 25, 2016.

Mayo Clinic (1 June 2013). Toxic Hepatitis (1 June 2013 updated). Avalable online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxic-hepatitis/basics/definition/con-20026939. Accessed April 26, 2016.

University of Maryland School of Medicine Institute of Human Virology. Drug-induced Hepatitis Information Guide. Available online at http://www.ihv.org/education/drug_hep.html. Accessed April 26, 2016.

University of Rochester Medical Center. Drug-induced Hepatitis. Available online at https://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00668. Accessed April 26, 2016.

U.S. National Library of Medicine MedlinePlus (5 April 2016 updated). Drug-induced Hepatitis. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000226.htm. Accessed April 26, 2016.

American Liver Foundation (14 January 2015 updated). Alpha-1 Antitrypsin Deficiency. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/alphaone/. Accessed April 27, 2016.

U.S. National Library of Medicine Genetics Home Reference (26 April 2016 published). Alpha-1-antitrypsin-deficiency. Available online at https://ghr.nlm.nih.gov/condition/alpha-1-antitrypsin-deficiency. Accessed April 26, 2016.

American Liver Foundation (14 January 2015 updated). Wilson Disease. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/wilson/. Accessed April 27, 2016.

American Liver Foundation (14 January 2015 updated). Autoimmune Hepatitis. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/aihep/. Accessed April 27, 2016.

Mayo Clinic (30 December 2015). Autoimmune Hepatitis. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autoimmune-hepatitis/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20167547. Accessed April 28, 2016.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (March 2014). Autoimmune Hepatitis. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/liver-disease/autoimmune-hepatitis/Pages/facts.aspx. Accessed April 28, 2016.

American Liver Foundation (14 January 2015 updated). Non-alcoholic Fatty Liver Disease. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/nafld/. Accessed April 28, 2016.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (May 2014). Nonalcoholic Steatohepatitis. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/liver-disease/nonalcoholic-steatohepatitis/Pages/facts.aspx. Accessed April 28, 2016.

NIDDK. Autoimmune Hepatitis. Available online at http://livertox.nih.gov/Phenotypes_auto.html.

Canadian Liver Foundation. Toxic Hepatitis. Available online at http://www.liver.ca/liver-disease/types/toxic-hepatitis.aspx.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp 884-886.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 477-480.

(2005 January 15, Reviewed). Viral Hepatitis B Fact Sheet. CDC, National Center for Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/b/fact.htm.

(© 2005) Hepatitis and Liver Disease in the United States. American Liver Foundation [On-line information]. Available online at http://www.liverfoundation.org/db/articles/1008.

(© 2002-2003) Hepatitis A Factsheet. American Liver Foundation [On-line information]. Available online at http://www.liverfoundation.org/db/articles/1061.

(© 2002-2003) What is Autoimmune Hepatitis? American Liver Foundation [On-line information]. Available online at http://www.liverfoundation.org/db/articles/1011.

(© 2002-2003) Chemical and Drug Induced Liver Injury. American Liver Foundation [On-line information]. Available online at http://www.liverfoundation.org/db/articles/1056.

(2005 January 15, reviewed). Interpretation of the Hepatitis B Panel CDC. National Center for Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/b/Bserology.htm.

(2005 January 15, reviewed). Hepatitis C Fact Sheet, CDC. National Center for Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/c/fact.htm.

(© 2005). Hepatitis B Virus (HBV). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_291a.jsp#1150957.

Hart, J. (2003 October 3). Hepatitis. MedlinePlus Health Information Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001154.htm.

(© 2005). ARUP Hepatitis A Virus (HAV). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_290a.jsp#1150939.

Owens, T. (2005 February 9, Updated). Ceruloplasmin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003662.htm.

(© 2005). Ceruloplasmin. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a162.jsp.

(© 2002-2006). Ceruloplasmin (Cp) TECHNICAL UPDATE. Interpath Laboratory [On-line information]. Available online at http://www.interpathlab.com/TechnicalUpdates/ceruloplasmin.htm.

Twomey, P. et. al. (2005). Relationship between Serum Copper, Ceruloplasmin, and Non–Ceruloplasmin-Bound Copper in Routine Clinical Practice. Clinical Chemistry. 2005;51:1558-1559 [On-line journal]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/51/8/1558.

About Wilson's Disease. Wilson's Disease Association [On-line information]. Available online at http://www.wilsonsdisease.org/about%20wilsons%20disease.html.

(© 2005) Wilson Disease Screening Panel, Serum. ARUP's User's Guide [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/ug/tests/0020598.jsp.

(© 2005) Free Copper (Direct) in Serum Ultrafiltrate. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_a278.jsp#5461569.

(© 2005) Copper and Copper-Ceruloplasmin Index. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_alp9.jsp#1155978.

(June 13, 2008) Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis A. Available online at http://cdc.gov/hepatitis/HAV/HAVfaq.htm#general. Accessed September 2009.

(July 8, 2008) Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis B. Available online at http://cdc.gov/hepatitis/HBV/HBVfaq.htm#overview. Accessed September 2009.

(July 21, 2008) Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis C, FAQs for Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/HCV/HCVfaq.htm#section1. Accessed September 2009.

(December 17, 2008) Mayo Clinic. Toxic hepatitis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/toxic-hepatitis/DS00811. Accessed September 2009.

(Updated May 8, 2007) UCSF Medical Center. Toxic Hepatitis. Available online at http://www.ucsfhealth.org/adult/medical_services/liver/toxic/conditions/toxichep/treatments.html. Accessed September 2009.

(June 4, 2009) Mehta, N, et al. Drug-Induced Hepatotoxicity. eMedicine. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/169814-overview. Accessed September 2009.

(September 28, 2007) American Liver Foundation. Alpha-1 Antitrypsin. Available online at http://www.liverfoundation.org/education/info/alphaone/. Accessed September 2009.

(September 28, 2007) American Liver Foundation. Wilson's Disease. Available online at http://www.liverfoundation.org/education/info/wilson/. Accessed September 2009.

(March 14, 2007) American Liver Foundation. Hemachromatosis. Available online at http://www.liverfoundation.org/education/info/hemochromatosis/. Accessed September 2009.

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Alcohol and the Liver. No. 19 PH 329 January 1993. Available online at http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa19.htm. Accessed November 2009.

(September 28, 2007) American Liver Foundation. Alcohol-induce Liver Disease. Available online at http://www.liverfoundation.org/education/info/alcohol/. Accessed June 2009.

(September 12, 2008) Mayoclinic.com. Hemachromatosis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hemochromatosis/DS00455. Accessed September 2009.

(February 19, 2009) Mayoclinic.com. Nonalcoholic fatty liver disease. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/nonalcoholic-fatty-liver-disease/DS00577. Accessed October 2009.

(September 27, 2007) American Liver Foundation. Fatty Liver. Available online at http://www.liverfoundation.org/education/info/fattyliver/. Accessed October 2009.

(February 28, 2007) McAvoy N, et al. Non-alcoholic Fatty Liver Disease: Natural History, Pathogenisis and Treatment. Medscape Today from British Journal of Diabetes and Vascular Disease. 2006;6(6):251-260. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/552003. Accessed October 2009.

(August 22, 2008) Younossi Z. Review Article: Current Management of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Non-Alcoholic Steatohepatitis. Medscape Today. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/578709. Accessed October 2009.

(September 12, 2007) American Liver Foundation. Autoimmune hepatitis. Available onlien at http://www.liverfoundation.org/education/info/aihep/. Accessed October 2009.

National Digestive Disease Information Clearinghouse. Autoimmune hepatitis. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/autoimmunehep/. Accessed October 2009.

University of Wisconsin, School of Medicine and Public Health. Health Information: Autoimmune liver disease panel. Available online at http://apps.uwhealth.org/health/hie/1/003328.htm. Accessed October 2009.

(May 23, 2006) Czaja A. Autoimmune Hepatitis - Approach to Diagnosis, MedScape Today. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/524097. Accessed October 2009.

Harrison's Principles of Internal Medicine. 16th ed. Kasper D, Braunwald E, Fauci A, Hauser S, Longo D, Jameson JL, eds. McGraw-Hill, 2005 Pp 1822-1828, 1838-1841, 1869-1872.

(October 14, 2015) Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis C FAQs for Health Professionals. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/hcvfaq.htm#d3. Accessed December 2015.

(October 15, 2015) Centers for Disease Control and Prevention. Hepatitis C FAQs for the Public. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/cfaq.htm#cFAQ61. Accessed December 2015.

Centers for Disease Control and Prevention. Viral Hepatitis Statistics & Surveillance. Available online at http://www.cdc.gov/hepatitis/Statistics/2011Surveillance/Commentary.htm#hepB. Accessed 9/1/2013.

National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). Nonalcoholic Steatohepatitis. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/nash/#treatment. Accessed 9/2/2013.

Fischbach, F.T., (2004) A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests. 7th Edition., Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2011, Pp 308-309.

(February 16, 2012) National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Autoimmune Hepatitis. Available online at http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/autoimmunehep/. Accessed October 2013.

(October 4, 2011) American Liver Foundation. Autoimmune Hepatitis. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/aihep/. Accessed October 2013.