اسامی دیگر
Mast Cell Tryptase
Alpha Tryptase
Beta Tryptase
Mature Tryptase
اسم متعارف
Total Tryptase
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به تشخیص آنافیلاکسی، ماستوسیتوزیس (تعداد بسیار بالای ماست سل ها) یا فعالسازی ماست سل

زمان انجام آزمایش؟

وقتی علائمی مانند سرخ شدگی، حالت تهوع، تورم در گلو یا فشار خون پائین دیده شوند که ممکن است بعلت یک واکنش حساسیت تهدید کننده حیات باشند؛ هنگامی که پزشک شما مشکوک به ابتلای شما به ماستوسیتوزیس یا فعالسازی ماست سل شود

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما به دست می آید

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی نیاز ندارد، اما ممکن است لازم باشد که نمونه برداری سریعاً پس از ظهور علائم انجام گیرد.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

تریپتاز آنزیمی است که همراه با هیستامین و بقیه مواد شیمیایی، از ماست سل ها هنگامی که آنها بعنوان بخشی از یک پاسخ ایمنی طبیعی فعال می شوند، همچنین در پاسخ های آلرژیک (فوق حساسیت)، آزاد می گردد. این آزمایش میزان تریپتاز را در خون اندازه گیری می کند.

ماست سل ها، سلول های بافتی بزرگی بوده که در سرتاسر بدن یافت می شوند. این سلول ها در پوست، پوشش روده و مسیرهای هوایی و مغز استخوان به میزان زیادی وجود دارند. اینها حاوی گرانول هایی می باشند که تعدادی از مواد شیمیایی از قبیل تریپتاز و هیستامین را ذخیره سازی می کنند. وقتی ماست سل ها فعال می شوند، محتوای خود را آزاد می سازند. اگر فرد دارای تعداد زیادی ماست سل (ماستوسیتوزیس) بوده و یا سلول ها بصورت نامناسب فعال شوند، مواد شیمیایی که آزاد می شوند (بویژه هیستامین) ممکن است باعث علائمی شوند که در طیف متوسط تا تهدید کننده حیات می باشند.

معمولاً، مقدار تریپتاز در خون بسیار پائین است. زمانی که ماست سل ها فعال می شوند، مقدار آن سریعاً افزایش یافته و طی 15 تا 20 دقیقه بالا رفته و بعد از یک تا دو ساعت به پیک خود میرسد و پس از چندین ساعت تا چندین روز به حالت طبیعی برمی گردد. در افرادی که آلرژی شدید دارند، فعالسازی ماست سال ها میتواند باعث شکلی شدید از واکنش آلرژیک با عنوان آنافیلاکسی شود که میتواند باعث فشار خون پائین، کهیر (تاول هایی بر روی پوست)، تنگ شدن شدید مسیرهای هوایی و حتی مرگ، شود. مقادیر تریپتاز در افرادی که به آنافیلاکسی دچار می شوند، بسیار بالا می باشد.

در برخی موارد، مقادیر تریپتاز در افرادی که اختلالات فعالسازی ماست سل داشته که در آن ماست سل ها بدون آلرژی آشکار یا دلایل دیگر فعال می شوند،بسیار بالا می باشند.

مقادیر ترییپتاز همچنین ممکن است در اختلال ماستوسیتوزیس، مجموعه ای نادر از اختلالات که همراه با افزایش غیرعادی در تعداد ماست سل ها هستند، به میزان قابل ملاحظه و مداومی، بالا باشند. این سلول ها ممکن است در پوست (ماستوسیتوزیس جلدی) یا اعضای سرتاسر بدن تجمع کنند (ماستوسیتوزیس سیستمیک).

در حالیکه ماستوسیتوزیس جلدی معمولاً فقط باعث مشکلات پوستی (بویژه کهیر) می شود، افرادی که مبتلا به ماستوسیتوزیس سیستمیک یا یک اختلال فعالسازی ماست سل می باشند، ممکن است آنافیلاکسی و علائم همراه با آن را تجربه کنند. این علائم ممکن است دائمی بوده و مرتبط با اعضایی باشند که تحت تأثیر تجمع ماست سل قرار گرفته اند. ماستوسیتوزیس سیستمیک ممکن است که پیشرفته آهسته ای داشته یا اینکه تهاجمی بوده و باعث نقص عملکرد در اعضاء شده و در مواردی نادر، نوعی از لوسمی را ایجاد کند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی خاصی لازم ندارد، اما زمان نمونه برداری سریعاً پس از ظهور علائم ممکن است مهم باشد. با پزشک خود درباره زمان نمونه برداری صحبت کنید.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش تریپتاز یک شاخص کاربردی از فعالسازی ماست سل است. ماست سل ها، سلول های بزرگ بافتی بوده که در پوست، پوشش روده و مسیرهای هوایی و مغز استخوان به مقادیر زیادی وجود دارند. آنها تریپتاز و بقیه مواد را بعنوان بخشی از پاسخ طبیعی بدن به آسیب رها می سازند اما ممکن است آنها را بعنوان بخشی از یک پاسخ آلرژیک آزاد سازند. آزمایش تریپتاز ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:

    • برای تأئید تشخیص آنافیلاکسی. آنافیلاکسی در اصل بصورت بالینی تشخیص داده می شود اما کل تریپتاز ممکن است همراه با یک آزمایش هیستامین برای کمک به آنافیلاکسی بعنوان علت علائم حاد یک فرد، درخواست داده شود. بویژه اگر فرد دفعات عود بیماری را نشان داده یا تشخیص نامطمئن باشد، این آزمایش درخواست می گردد.
    • برای کمک به تشخیص ماستوسیتوزیس یا اختلال فعالسازی ماست سل. ماستوسیتوزیس گروهی نادر از اختلالات می باشد که همراه با افزایش غیرعادی در تعداد ماست سل ها بوده که ممکن است در پوست (ماستوسیتوزیس جلدی) یا در اعضای سرتاسر بدن (ماستوسیتوزیس سیستمیک) تجمع کنند.

    بقیه آزمایشات ممکن است برای سنجش وضعیت سلامتی فرد و برای کمک به رد بقیه عوارضی مورد استفاده قرار گیرند که می توانند باعث علائمی مشابه گردند. اینها شامل موارد زیر هستند:

    گاهی ممکن است آزمایش تریپتاز، پس از مرگ برای کمک به تعیین اینکه آیا آنافیلاکسی علت مرگ بوده است یا خیر، انجام گردد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش تریپتاز یک تست معمول و متداول نیست. معمولاً آنافیلاکسی بدون آزمایش تریپتاز تشخیص داده شده و ماستوسیتوزیس نادر است. گاهی اوقات زمانی که فرد دارای علائمی است که نشاندهنده آنافیلاکسی است، بویژه وقتی که تشخیص مبهم بوده و یا علائم عود کننده هستند، آزمایش تریپتاز درخواست می گردد.علائم آنافیلاکسی موارد زیر هستند:

    • سرخ شدگی
    • تورم گلو، صورت، زبان و یا چشم ها
    • فشار خون پائین
    • حالت تهوع، اسهال، استفراغ، درد شکمی
    • آریتمی قلبی
    • سرگیجه
    • تنگی نفس، خس خس سینه
    • خارش، اغلب با ظهور کهیر
    • پریشانی و از دست دادن هشیاری

    بسیاری از این علائم همراه با عوارض دیگر نیز دیده می شوند.

    همچنین ممکن است زمانی که پزشک مشکوک است که فرد ماستوسیتوزیس جلدی یا سیستمیک یا یک اختلال فعالسازی ماست سل دارد، این آزمایش درخواست شود. افرادی که این عوارض را دارند ممکن است بسیاری از  علائم و نشانه های همانند با حساسیت های شدید را داشته باشند اما اغلب بدون یک عامل خاص، بعنوان مثال تماس با یک نوع غذای خاص (مانند کره بادام زمینی) یا نیش زنبور عسل. افرادی که ماستوسیتوزیس سیستمیک دارند ممکن است علائمی داشته باشند که نشاندهنده درگیری عضو مانند زخم معده، اسهال مزمن و درد مفاصل است. بزرگ شدن اعضایی مانند کبد، طحال یا غدد لمفاوی نیز احتمالاً دیده شود. درگیری پوست همراه یا زخم های تاول مانند شاخص می باشد.

    آزمایش تریپتاز ممکن است پس از مرگ یک فرد به منظور کمک به تعیین اینکه آیا آنافیلاکسی علت آن بوده است، در خواست شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج نرمال در آزمایش تریپتاز احتمالاً نشاندهنده این باشند که علائم فرد بعلت فعالسازی ماست سل نبوده یا ممکن است مشکلی در زمان نمونه برداری وجود داشته باشد. در صورت ابتلا به آنافیلاکسی، معمولاً سطوح تریپتاز 1 تا 2 ساعت پس از شروع علائم به پیک می رسند. اگر نمونه خیلی زود یا دیر گرفته شود، ممکن است نتایج نرمال باشند. اگر یک آزمایش هیستامین نیز انجام گردد، میتواند با سطوح تریپتاز مقایسه گردد. غلظت های هیستامین طی چندین دقیقه از بروز آنافیلاکسی به پیک رسیده و تقریباً طی یکساعت، کاهش پیدا می کنند. اگر زمان بندی جمع آوری نمونه، مناسب بوده و غلظت های هیچکدام از هیستامین و تریپتاز افزایش نیابند، احتمال اینکه فرد آنافیلاکسی داشته باشد پائین می آید، اما نمی توان آن را رد کرد.

    افزایش حاد سطوح تریپتاز در فردی که علائم آنافیلاکسی را دارد، اشاره به یک تشخیص محتمل دارند.

    افزایش ماندگار در سطوح تریپتاز در فردی که علائم فعالسازی ماست سل را نشان میدهد نشاندهنده این است که فرد مبتلا به ماستوسیتوزیس است. آزمایشات بیشتری برای تأئید این تشخیص لازم هستند. تصور می شود که سطوح تریپتاز با "بار" (میزان) ماست سل در افرادی که ماستوسیتوزیس سیستمیک دارند، مرتبط باشد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    ماست سل ها حاوی اشکال متفاوتی از آنزیم تریپتاز، با عنوان آلفا و بتا تریپتاز با هر دو شکل غیرفعال و فعال (کامل) می باشند. می توان آزمایشاتی را برای اندازه گیری مجموع تریپتاز که کل همه انواع آن با همدیگر بوده یا تریپتاز کامل، انجام داد. در بیشتر موارد، مجموع تریپتاز درخواست می شود اما گاهی اوقات هر دوی مجموع تریپتاز و تریپتاز کامل ممکن است درخواست شده و نسبت آن دو مقایسه می شوند. از آنجائیکه تریپتاز کامل (mature) غالب در خون، معمولاً بتا تریپتاز است، این الزاماً مقایسه ای بین مجموع تریپتاز و بتا تریپتاز است. نسبت های مجموع تریپتاز به تریپتاز کامل که کمتر از 10 هستند، نشاندهنده آنافیلاکسی می باشند، در حالیکه نسبت های بیشتر از 20 حاکی از ماستوسیتوزیس سیستمیک هستند. 

    اگر پزشک به ماستوسیتوزیس سیستمیک مشکوک باشد، در صورت بالا بودن نتیجه تریپتاز، آسپیراسیون و بیوپسی مغزاستخوان برای تشخیص وجود ماستوسیتوزیس سیستمیک انجام می شود. معمولاً در این بیماری تعداد بالایی از ماست سل ها در مغز استخوان وجود دارد.

    تریپتاز همچنین ممکن است در بیماری آسم، سندرم میلودیسپلاستیک (نوعی از اختلال مغز استخوانلوسمی میلوسیتیک حاد و هر عارضه ای که ماست سل ها را فعال می کند، افزایش یابد.

    آزاد سازی تریپتاز ار ماست سل ها ممکن است بوسیله انواع گسترده ای از مواد تحریک شود اما تصور می شود که واکنش به غذا، شایعترین علت آنافیلاکسی باشد.

    احتمال این هست که همه به ماستوسیتوزیس مبتلا شوند، اما کودکان بیشتر تحت تأثیر ماستوسیتوزیس جلدی قرار می گیرند. در بچه ها، ماستوسیتوزیس با احتمال زیادی خود محدود شونده بوده و ممکن است موقت باشد.

    مطالعات، جهش های ژنتیکی را با برخی موارد ماستوسیتوزیس سیستمیک مرتبط کرده اند. یکی از جهش های شایعی که شناسایی شده، جهش C-KIT کدون -816 می باشد.

  • آیا آزمایش تریپتاز در مطب پزشک قابل انجام است؟

    خیر، آزمایش تریپتاز یک آزمایش تخصصی بوده که توسط هر آزمایشگاهی ارائه نشده و معمولاً نمونه باید به یک آزمایشگاه مرجع فرستاده شود.

  • اگر احتمال رود که مبتلا به آلرژی هستم، آیا لازم است که آزمایش تریپتاز را انجام دهم؟

    پزشک ممکن است برای کمک به مشخص کردن موادی که به آن آلرژی دارید آزمایشات تخصصی آلرژی را درخواست دهد اما آزمایش تریپتاز معمولاً فقط در صورتی انجام می شود که علائم آلرژی شدید وجود داشته باشند. در اغلب افرادی که حساسیت دارند، انجام آزمایش تریپتاز هرگز لازم نخواهد بود.

  • آنافیلاکسی چگونه درمان می شود؟
    آنافیلاکسی میتواند سریعاً کشنده بوده و نیاز به درمان پزشکی سریع با تزریق اپی نفرین و سایر داروها دارد. نظارت دقیق پس از این درمان ها باید انجام گردد از آنجائیکه امکان عود آنافیلاکسی طی چندین روز پس از بروز اولیه آن وجود دارد. توصیه می شود برای افرادی که معلوم شده واکنش های آلرژیک شدیدی دارند، یک کیت که حاوی تزریق فوری اپی نفرین است را همیشه همراه خودشان داشته باشند.
  • اگر میزان تریپتاز من بالا باشد، آیا نشانه این است که مبتلا به ماستوسیتوزیس هستم؟

    نه الزاماً. تریپتاز فقط یکی از معیارهایی است که پزشک شما پیش از تشخیص ماستوسیتوزیس، که یک اختلال نادر است در نظر خواهد گرفت.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

(Updated 2013 March 18). Systemic Mastocytosis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/203948-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

(Updated 2013 October 28). Mastocytosis. National Institute of Allergy and Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.niaid.nih.gov/topics/mastocytosis/Pages/Default.aspx through http://www.niaid.nih.gov. Accessed March 2014.

Medscape Editorial Staff et. al. (Updated 2012 October 3). Serum Tryptase. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2093911-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

(© 1995–2014). Tryptase, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/81608 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed March 2014.

Delgado, J. (Reviewed 2014 January). Anaphylaxis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/anaphylaxis.php?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2014.

Kelley, T. (Reviewed 2013 September). Mast Cell Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MastCellDz.html through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Delgado, J. et. al. (Updated 2010 February). Anaphylaxis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/anaphylaxis.php?client_ID=LTD# through http://www.arupconsult.com. Accessed May 2010.

Grenache, D. and Ho, A. (Updated 2009 November). Mast Cell Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MastCellDz.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed May 2010.

Delves, P. (Revised 2008 September). Mastocytosis. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec13/ch165/ch165f.html?qt=tryptase&alt=sh through http://www.merck.com. Accessed May 2010.

Check, W. (2009 December). Allergy testing: from skin to tube to chip. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed May 2010.

(© 1995–2010). Unit Code 91815: Tryptase, Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/91815 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed May 2010.

(© 1995–2010). Unit Code 81572: Tryptase, Immunostain. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/81572 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed May 2010.

Peavy, R. and Metcalfe, D. (2008 September 22). Understanding the Mechanisms of Anaphylaxis. Medscape Today from Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008;8(4):310-314 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/579500 through http://www.medscape.com. Accessed May 2010.

Hogan, D. and Martino, C. (Updated 2009 September 11). Mastocytosis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1057932-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed May 2010.

Kemp, S. and Palmer, G.W. (Updated 2009 April 29). Anaphylaxis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/135065-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed May 2010.

Tharp, M. (© 2010). Mast Cells and Their Mediators. American Academy of Dermatology [On-line information]. Available online at http://www.aad.org/education/students/mastcells.htm through http://www.aad.org. Accessed May 2010.

Metcalfe, D. (2008 August). Mast cells and mastocytosis. Blood 15 August 2008, Vol. 112, No. 4, pp. 946-956 [On-line information]. Available online at http://bloodjournal.hematologylibrary.org/cgi/content/full/112/4/946 through http://bloodjournal.hematologylibrary.org. Accessed May 2010.

Krishnan, K. et. al. (Updated 2009 October 4). Mastocytosis, Systemic. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/203948-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed May 2010.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 1950, 1953-1954.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.