اسامی دیگر
Antibody to ds-DNA
Native double-stranded DNA Antibody
anti-DNA
Double stranded DNA Antibody
اسم متعارف
Anti-double-stranded DNA, IgG
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه February 11, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به تشخیص بیماری لوپوس سیستمیک

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که شما یک آزمایش ANA مثبت و علائم و نشانه های مرتبط با لوپوس دارید، مانند خستگی و ضعف پایدار، درد آرتریت مانند در یک یا چند مفصل، یک بثورات قرمز شبیه یک پروانه در بین بینی و گونه ها و / یا حساسیت پوست به نور؛ به طور دوره ای زمانی که لوپوس تشخیص داده شده است

نمونه مورد نیاز؟
نمونه خون وریدی
آمادگی لازم برای انجام آزمایش؟

آمادگی خاصی نیاز نیست

محدوده مرجع برای این آزمایش را می توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. آنها معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.
اگر برگه‌ی جوابدهی آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، برای دریافت محدوده مرجع، تماس بگیرید.
نتایج تست‌های آزمایشگاهی به تنهایی معنادار نیستند. بلکه بایستی نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشند. گاهی اوقات این محدوده به عنوان محدوده‌ی نرمال بیان می‌گردد. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از خارج بودن نتایج آزمایش از محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می توانند سرنخ هایی برای شناسایی شرایط و بیماری های احتمالی ارائه دهند.
اگر‌چه صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه ای در چند دهه‌ی گذشته بهبود یافته است، به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و این دلیل وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت می‌باشد. مهم این است که بدانید که شما باید از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار استفاده نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر لطفا به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.
 

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

در این آزمایش چه چیزی بررسی میشود؟

آنتی‌بادی ضدDNA دورشته ای (anti-dsDNA) یکی از گروه اتوآنتی بادی هایی با عنوان  آنتی بادی‌های ضد هسته ای (ANA) نامیده می شوند. معمولاً، آنتی بادی ها از بدن در مقابل عفونت حفاظت می کنند، اما اتوآنتی بادی ها زمانی تولید می شوند که سیستم ایمنی فرد نتواند کاملاً بین "خودی" و "غیر-خودی"، تمایز برقرار کند. اینها به طور اشتباه به سلول های سالم خود بدن حمله کرده و باعث می شوند تا بافت ها و اعضاء، آسیب ببینند. آنتی بادی ضد DNA دورشته ای به ویژه ماده ژنتیکی (DNA) موجود در هسته سلول را هدف قرار می دهد، از این رو نام آن "anti-dsDNA" است. آزمایش ضد dsDNA حضور این اتوآنتی‌بادی های را در خون نشان می دهد.

در حالی که anti dsDNA ممکن است در سطح پایین با تعدادی از اختلالات وجود داشته باشد، در درجه اول با لوپوس مرتبط است. لوپوس یک اختلال خودایمنی التهابی مزمن است که می تواند بر روی بافت های مختلف و / یا اندام های بدن مانند کلیه ها، مفاصل، رگ های خونی، پوست، قلب، ریه ها و مغز تاثیر بگذارد. (برای اطلاعات بیشتر در این مورد، مقاله لوپوس را بخوانید). آزمایش برای ضد dsDNA، همراه با سایر آزمایش های آنتی بادی، ممکن است برای کمک به ایجاد تشخیص لوپوس و تشخیص آن از سایر اختلالات خود ایمنی استفاده شود.  

یکی از عوارض جدی لوپوس، نفریت لوپوس است که وضعیتی است که با التهاب کلیه ها مشخص می شود که می تواند منجر به پروتئین در ادرار، فشار خون بالا و نارسایی کلیه شود. این اتفاق می افتد وقتی که اتوآنتی بادی ها به آنتی ژن ها متصل شده و در کلیه ها رسوب می‌کنند. در ارزیابی فرد مبتلا به نفریت لوپوس، سطح بالایی (تیتر) از (anti-dsDNA) معمولا با التهاب و آسیب کلیه همراه است.

 

نمونه برای آزمایش چگونه جمع آوری می‌شود؟

بانمونه گیری از ورید بازو

برای تهیه نمونه، رعایت چه شرایطی الزامی می باشد؟

به آمادگی خاصی نیاز نمی باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش آنتی بادی ضد DNA دو رشته‌ای (anti-dsDNA) برای کمک به تشخیص لوپوس (لوپوس اریتماتوز سیستمیک، SLE) در فردی که دارای یک نتیجه مثبت در آزمایش آنتی بادی ضد هسته‌ای (ANA) است و علائم بالینی و علائمی دارد که نشاندهنده لوپوس هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.

     Anti-dsDNA یک اتوآنتی‌بادی است. آنتی بادی های ضد هسته ای که توسط سیستم ایمنی بدن تولید می شود، زمانی که در تشخیص بین "خودی" و "غیرخودی" موفق نمی باشد. مواد  هدف ANA در هسته سلول ها یافت می شود. Anti-dsDNA به طور خاص ماده ژنتیکی (DNA) موجود در هسته را هدف قرار می دهد و باعث آسیب اندام و بافت می شود. وجود آنتی بادی ضد DNA دورشته ای در خون به شدت با بیماری خود ایمنی مانند لوپوس ارتباط دارد.

    به طور معمول، آزمایش ANA، اولین آزمایشی است که برای ارزیابی فرد برای یک اختلال خودایمن، انجام می شود. در حالیکه نتیجه مثبت آزمایش ANA در حدود 95٪ موارد لوپوس دیده می شود، ممکن است در بسیاری ازبیماری دیگر نیز دیده شود. تست anti-dsDNA بسیار برای لوپوس اختصاصی است؛ با این حال، تنها 50-70٪ افراد مبتلا به لوپوس ممکن است مثبت باشند؛ بدین معنی که منفی شدن آزمایش dsDNA سبب رد لوپوس نمیشود. اگر یک فرد ANA مثبت داشته باشد، ممکن است یک تست anti-dsDNA برای تشخیص لوپوس از سایر اختلالات خودایمنی که علائم و نشانه های مشابه دارند، استفاده شود.

    آزمایش anti-dsDNA ممکن است بهمراه آزمایش دیگری بنام anti-Sm که نوع دیگری از آنتی بادی های هسته ای است برای تشخیص لوپوس درخواست شود.آزمایش anti-sm میتواند بعنوان بخشی از پنل  آنتی ژن هسته ای قابل استخراج (ENA) درخواست شود. براساس علائم بالینی و احتمالات پزشک، سایر اتوآنتی بادی ها ممکن است برای تشخیص بین سایر اختلالات خودایمن و رد آنها، درخواست شوند. مانند آزمایشات مربوط به آنتی بادی های هیستون (لوپوس القاء شده با دارو) و آنتی بادی های ضد فسفو لیپید.

    تست anti-dsDNA ممکن است برای نظارت بر شدت بیماری در فردی که به لوپوس تشخیص داده شده استفاده شود. افراد مبتلا به لوپوس اغلب دارای نوسانات ناگهانی هستند که در آن علائم بدتر می شوند و سپس کاهش می یابند. افزایش سطح anti dsDNA ممکن است قبل و در طی این شدت های ناگهانی دیده شود. به طور خاص، این آزمون ممکن است برای نظارت بر نفریت (التهاب کلیه) لوپوس استفاده شود که یکی از عوارض جدی لوپوس است که می تواند باعث آسیب کلیه و التهاب شود. این عارضه می تواند به پروتئین در ادرار، فشار خون بالا و نارسایی کلیه منجر شود. این اتفاق وقتی میافتد که آنتی بادی ها به آنتی ژن ها متصل شده و در کلیه ها رسوب نماید.

     

  • این تست در چه زمانی درخواست میشود؟
    آزمایش anti-dsDNA  زمانی درخواست میشود که مریض علائم و نشانه های لوپوس را نشان میدهد و دارای یک آزمایش مثبت ANA میباشد، بخصوص زمانیکه نتیجه آزمایش ANA، یک الگوی فلورسانت یکنواخت و لکه دار باشد. (برای اطلاعات بیشتر، مقاله ANA را ببینید.)

    مثالهایی از بعضی از علائم بیماری لوپوس:

    • درد عضلانی
    • درد شبه آرتریت در یک یا چند مفصل (اما بدون آسیب به مفصل یا آسیب جزئی)
    • بثورات قرمز که غالبا شبیه یک پروانه در ناحیه بینی و گونه (malar rash) است
    • تب با درجه پایین
    • خستگی مداوم و احساس ضعف
    •  حساسیت پوست به نور
    • ازداست دادن وزن و مو
    • احساس بی حسی یا سوزش در دست و پا
    • التهاب و آسیب به ارگانها و بافتهای بدن مانند کلیه ها،ریه، قلب،پوشش قلب، سیستم اعصاب مرکزی،عروق خونی

    تست anti-dsDNA ممکن است به صورت دوره ای به منظور نظارت بر پیشرفت بیماری در فردی که با لوپوس تشخیص داده شده است، دستور داده شود. اگر یک نتیجه اولیه آزمایش منفی باشد اما علائم بالینی همچنان ادامه داشته باشد و ابتلا به لوپوس به شدت مشکوک باشد، ممکن است تکرار شود .

  • تفسیر نتایج آزمایش چگونه است؟

    نتیجه آزمایش anti-dsDNA معمولا همره با سابقه مریض و نتیجه سایر آزمایشات اتوآنتی بادی  مریض چک میشود.

    سطح بالای اتوآنتی بادی anti-dsDNA در خون با لوپوس در ارتباط است و اغلب در طول شدت بیماری یا پیش از تشدید آن، به میزان چشمگیری افزایش می یابد. اگر بیمار دارای جواب مثبت در این آزمایش بود و علائم لوپوس را بروز میداد به احتمال فراوان دارای این بیماری میباشد. این تشخیص بخصوص وقتی که مریض در آزمایش anti-sm نیز مثبت شود صادق خواهد بود.

    در ارزیابی فرد مبتلا به نفریت لوپوس، سطح بالایی از (anti-dsDNA) (تیتر) معمولا با التهاب و آسیب کلیه همراه است.

    یک سطح بسیار پایین از آنتی بادی anti-dsDNA منفی در نظر گرفته می شود ولی تشخیص لوپوس را رد نمیکند. باید توجه داشت که تنها در 50 تا 70 درصد مبتلایان به لوپوس تیتر anti-dsDNA  مثبت است.

    در بسیاری از بیماری های خود ایمنی  مانند سندرم شوگرن و بیماری مختلط بافت همبندmixed connective tissue disease (MCTD) ممکن است که سطوح کم تا متوسط اتوآنتی بادی دیده شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای دانستن مورد نیاز است؟

    آزمایش anti-dsDNA یک آزمایش نیمه کمی است که با سنجش های متفاوتی انجام میشود. بسیاری از آزمایشگا ها از تست الایزا anti-dsDNA برای سنجش استفاده میکنند که روشی مناسب با حساسیت قابل اعتماد است.

    آنتی بادی ضد ds-DNA گاهی همراه با بیماری هایی مانند هپاتیت مزمن، سیروز صفراوی اولیه و منونوکلئوز عفونی همراه می باشد. این اتوآنتی بادی همچنین در مریض هایی که داروهایی مانند هیدرالازین و پروکانامید مصرف میکنند میتواند مثبت شود. معمولاً تحت این شرایط مورد نظارت یا آزمایش قرار نمی گیرد.

    علاوه بر آزمایش آنتی بادی ضد DNA دورشته ای، آزمایش برررسی اتوآنتی بادی برعلیه DNA تک رشته ای هم وجود دارد. اما این اتوآنتی بادی اخیر بدلیل عدم اختصاصیت و همراهی با بیماری لوپوس کمتر مورد بررسی قرار میگیرد ولی ممکن است در سایر اختلالات خودایمن، دیده شود.

    آزمایش ANA از گروهی از آنتی بادی های ضد هسته ای تشکیل یافته است .اگرجواب آزمایش ANA منفی شود بدین معنی است که  سایر جوابهای مربوط به آنتی بادی هسته ای هم منتفی است و بدلیل اینکه anti-dsDNA هم جزئی از آنتی بادی های هسته ای است بطور مستقل در صورت منفی شدن ANA درخواست نمیشود.

     

  • چرا تشخیص بیماری لوپوس زمان می‌برد؟

    یک پزشک باید نه تنها نتایج آزمایش، بلکه بر علائم بالینی و تاریخچه فرد برای تشخیص، تکیه کند. علائم ممکن است غیر اختصاصی باشند و نوسان داشته باشند. نتایج آزمایش ممکن است در ابتدا برای بعضی از این اتوآنتی بادی های خودکار به دلیل ماهیت چرخه ای اختلالات خودایمنی، مثبت نباشد. در بعضی موارد ممکن است چند ماه یا چند سال طول بکشد تا الگویی را نشان دهد که مشخص کننده لوپوس یا یکی دیگر از بیماری های خود ایمنی باشد.

  • آیا در صورتیکه من مبتلا به لوپوس تشخیص داده شوم، این بیماری درمان پذیر است؟
    هیچ درمان برای لوپوس وجود ندارد، اما علائم و عوارض را می توان مدیریت کرد. اکثر افراد مبتلا به این بیماری، شدت گرفتن آن را تجربه می کنند اما بسیاری نیز دارای دوره هایی از علائم معدود یا ملایم هستند.
  • آیا آنتی بادی anti-dsDNA قابل حذف شدن است؟
    نه، هنگامی که بدن آنتی بادی را تولید کند، وجود آن ادامه خواهد داشت. با این حال، غلظت خونی آنتی بادی در طول زمان متفاوت خواهد بود و می تواند در سطوح بسیار پایین موجود باشد.
  •  آیا عاملی هست که روی غلظت اتوآنتی بادی anti-dsDNAتاثیر داشته باشد؟
    اتوآنتی بادی ها  به تغییرات شیوه زندگی پاسخ نمی دهند، زیرا آنها منعکس کننده حضور و شدت فرایند خودایمنی هستند.
  •  آیا آزمایش سنجش anti-dsDNA در مطب پزشک قابل انجام است؟
    این آزمون نیاز به تجهیزات تخصصی دارد. نمونه شما باید به یک آزمایشگاه فرستاده شود که این آزمایشها را انجام دهد.
  • آیا همه افراد باید این آزمایش را انجام دهند؟
    تست اتوآنتی بادی تنها زمانی لازم است که یک فرد علائمی را داشته باشد که یک اختلال خود ایمن  را نشان می دهد. اکثر مردم هرگز نیازی به انجام آزمایش anti dsDNA ندارند.
مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Mehra, S. and Fritzler, M (2014 April 03). The Spectrum of Anti-Chromatin/Nucleosome Autoantibodies: Independent and Interdependent Biomarkers of Disease. J Immunol Res. 2014; 2014: 368274. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996305/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed August 2014.

(© 1995–2014). DNA Double-Stranded (dsDNA) Antibodies, IgG, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8178 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed August 2014.

Bartels, C. and Muller, D. (Updated 2014 February 19). Systemic Lupus Erythematosus (SLE). Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/332244-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2014.

Tebo, A. (Updated 2014 March). Systemic Lupus Erythematosus – SLE. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/SLE.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed August 2014.

Femia, A. et. al. (Updated 2014 March 18). Neonatal and Pediatric Lupus Erythematosus. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1006582-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2014.

Bonella, F and Costabel, U. (2014 ). Biomarkers in Connective Tissue Disease-associated Interstitial Lung Disease. Medscape Multispecialty from Semin Respir Crit Care Med. 2014;35(1):181-200 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/822878 through http://www.medscape.com. Accessed August 2014.

Boggs, W. (2014 February 07). Progression From Cutaneous to Systemic Lupus Erythematosus May Not Involve Systemic Symptoms. Medscape Multispecialty [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/820266 through http://www.medscape.com. Accessed August 2014.

Villalta, D. (2013 August 12). Anti-dsDNA Antibody Isotypes in Systemic Lupus Erythematosus: IgA in Addition to IgG Anti-dsDNA Help to Identify Glomerulonephritis and Active Disease. PLoS One. 2013; 8(8): e71458. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741383/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed August 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 81-82.

Stevens CD. Autoimmunity. (2002) In Clinical Immunology and Serology, 2nd edition. FA Davis:Philadelphia. Chapter 14.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 81-82.

(© 1995-2011). Unit Code 8178: DNA Double-Stranded (ds-DNA) Antibodies, IgG, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8178 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 2011.

(© 2011). Laboratory Tests for Lupus. Lupus Foundation of America [On-line information]. Available online at http://www.lupus.org/webmodules/webarticlesnet/templates/new_learndiagnosing.aspx?articleid=2242&zoneid=524 through http://www.lupus.org. Accessed February 2011.

Bartels, C. and Muller, D. (Updated 2010 November 16). Systemic Lupus Erythematosus. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/332244-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2011.

Hill, H. and Tebo, A. (Updated 2009 November). Systemic Lupus Erythematosus – SLE. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/SLE.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed February 2011.

(© 2008 – 2011). Double-Stranded DNA (dsDNA) Antibody, IgG by ELISA with Reflex to dsDNA Antibody, IgG by IFA : 0050215. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0050215.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed February 2011.

Isenberg, D. et. al. (2007 May 11). Fifty years of anti-ds DNA antibodies: are we approaching journey's end? Rheumatology (2007) 46 (7): 1052-1056 [On-line information]. Available online at http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/46/7/1052.full through http://rheumatology.oxfordjournals.org. Accessed February 2011.

Hajj-ali, R. (Revised 2008 February). Systemic Lupus Erythematosus (SLE). Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/sec04/ch032/ch032g.html?qt=anti double-stranded DNA&alt=sh through http://www.merckmanuals.com. Accessed February 2011.

(2007). Buhl, A. et. al. Novel Biosensor–Based Analytic Device for the Detection of Anti–Double-Stranded DNA Antibodies. Clinical Chemistry 53 (2) 334–341 [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/reprint/53/2/334 through http://www.clinchem.org. Accessed February 2011.

Peter, J. and Blum, R. (© 1998–2011). Double-Stranded DNA Autoantibodies. Specialty Laboratories, Use & Interpretation of Laboratory Tests Books [On-line information]. Available online at http://www.specialtylabs.com/books/display.asp?id=660 through http://www.specialtylabs.com. Accessed February 2011.

(March 21, 2011) Brent L. Lupus Nephritis. eMedicine article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/330369-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2011.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.