اسامی دیگر
Apo A
اسم متعارف
Apolipoprotein A-I
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟


تعیین سطح apo A-I بویژه زمانی که شما سطح پایینی از لیپوپروتئین با غلظت بالا (HDL-C) داشته باشید؛ و کمک به تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی-عروقی (CVD)

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه دارای کلسترول و تری گلیسیرید بالا باشید و یا تاریخچه خانوادگی از بیماری قلبی-عروقی (CVD) داشته باشید؛ زمانیکه پزشک شما خطر ابتلا به بیماری قلبی را ارزیابی می نماید؛ در زمان نظارت بر اثرگذاری درمان چربی و یا تغییرات در شیوه زندگی

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی سیاهرگ بازو؛ خون بدست آمده از پاشنه پا یا انگشت دست نوزاد

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی نیاز نیست، با این حال این آزمایش ممکن است همانند برخی آزمایشات دیگر بصورت ناشتا انجام شود بنابراین ممکن است از ما خواسته شود که 12 ساعت قبل از این آزمایش مواد غذایی مصرف نکنید.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

آپولیپوپروتئین A-I- (apo A-I)، پروتئینی است که نقش خاصی در متابولیسم چربی ها داشته و جزء پروتئینی اصلی در لیپوپروتئین با غلظت بالا (HDL یا کلسترول خوب) است. این آزمایش مقادیر apo A-I را در خون می سنجد.
آپولیپوپروتئین ها با چربی ها ترکیب می شوند تا آنها را در کل جریان خون حمل نمایند. آپولیپوپروتئین ها یک انسجام ساختاری برای لیپوپروتئین ها فراهم می آورند و موجب محاظفت از چربی های آبگریز می شوند.
بیشتر لیپوپروتئین ها غنی از کلسترول یا تری گلیسیرید بوده و چربی ها را در سراسر بدن انتقال می دهند. با این حال HDL بیشتر شبیه به ماشین حمل است. HDL به بافتها می رود و کلسترول اضافی را جذب می کند و سپس آنها را به کبد برمی گرداند. در کبد، کلسترول برای استفاده آینده بازیافت شده و یا به درون مایع صفرا دفع می شود. انتقال معکوس HDL تنها روشی است که در آن سلول ها می توانند کلسترول اضافی را دفع کنند. این عمل به عروق و شریانات کمک می کند و اگر HDL کافی وجود داشته باشد، می تواند باعث تشکیل پلاکهای چربی در خون شده و منجر به گرفتگی شریانات و در نهایت بیماری قلبی-عروقی شود.
آپولیپوپروتئین A بعنوان محرک عمل می کند. این ماده آنزیم ها را فعال می کند تا کلسترول را از بافت ها به HDL جذب کنند و موجب می شود HDL توسط گیرنده های کبد شناسایی شود. دو شکل از آپولیپوپروتئین A وجود دارد: apo A-I و apo A-II. نوع اول یعنی apo A-I نسبت به نوع دوم دارای نسبت و اندازه بیشتری است (در حدود سه به یک). غلظت apo A-I را می توان بصورت مستقیم اندازه گیری کرد و با سطوح HDL افزایش و کاهش می یابد. نقص در apo A-I مرتبط با خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی می باشد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو. بعنوان یک جایگزین و بویژه در مورد کودکان، نمونه خونی از پاشنه پا یا نوک انگشتان دست بدست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی نیاز نیست، با این حال بدلیل اینکه این آزمایش ممکن است همزمان با پروفایل چربی انجام شود، عدم مصرف مواد غذایی حداقل 12 ساعت قبل از تهیه نمونه ضروری است.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آپولیپوپروتئین A-I را می توان همراه با سایر آزمایشات چربی، بعنوان بخشی از یک پروفایل برای کمک به تعیین خطر فرد در توسعه بیماری قلبی-عروقی (CVD) درخواست داد. از این آزمایش می توان بعنوان جایگزینی برای آزمایش لیپوپروتئین با غلظت بالا HDL استفاده کرد اما نمی توان آن را بهتر یا جامع تر از HDL دانست و بطور معمول نیز درخواست نمی شود.
    Apo A-I پروتئینی است که نقش خاصی در متابولیسم چربی ها داشته و جزئی از پروتئین اصلی در HDL است. HDL کلسترول اضافی را از سلول ها گرفته و آن را برای بازیابی یا دفع به کبد انتقال می دهد. سطوح apo A-I با تغییرات در سطوح HDL افزایش و کاهش می یابد و نقص در apo A-I مرتبط با خطر توسعه بیماری قلبی- عروقی CVD خواهد بود.
    آزمایش apo A-I را گاها می توان در موارد زیر درخواست داد:
    -کمک به تشخیص شرایط توارثی یا اکتسابی که موجب اختلال در apo A-I می شود
    -کمک به تشخیص افرادی که دارای پیشینه شخصی یا خانوادگی از بیماری قلبی و یا کلسترول و تری گلیسیرید بالا باشند
    -نظارت بر اثرگذاری تغییرات در شیوه زندگی و درمان چربی
    آزمایش apo A-I را می توان همراه با آزمایش آپولیپوپروتئین B apo برای تعیین نسبت apo B به apo A-I درخواست داد. این نسبت گاها بعنوان یک جایگزین برای نسبت کل کلسترول به نسبت HDL (گاها بعنوان بخشی از یک پروفایل چربی گزارش شده) و برای ارزیابی خطرات گسترش بیماری قلبی-عروقی استفاده کرد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش apo A-I را می توان زمانی درخواست داد که فرد دارای یک پیشینه شخصی یا خانوادگی از سطوح چربی های غیرعادی و یا بیماری قلبی-عروقی زودرس باشد. این آزمایش را زمانی درخواست می دهند که پزشک در تلاش برای تعیین علت کلسترول بالا بوده و یا در مورد دلیل کلسترول بالای خون نسبت به یک اختلال مردد باشد.
    آزمایش apo A-I را می توان با آزمایش apo B و زمانی که پزشک در پی تعیین نسبت apo B به apo A-I (نشانگر بیماری قلبی-عروقی) است و نیز برای ارزیابی کلسترول بد و خوب درخواست داد.
    آزمایش apo A-I را می توان همراه با آزمایشات دیگر و در زمانی که فرد تحت درمان چربی یا تغییرات در شیوه زندگی می باشد (مثل رژیم غذایی کم چرب و ورزش زیاد)، برای نظارت بر اثرگذاری تغییرات مذکور درخواست داد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطوح پایین apo A-I مرتبط با سطوح پایین HDL و پاکسازی ناقص کلسترول اضافی از بدن است. سطوح پایین apo A-I همراه با غلظت بالای apo B مرتبط با خطر رو به افزایش بیماری قلبی-عروقی است.
    برخی از اختلالات ژنتیکی وجود دارد که منجر به نقص و اختلال در apo A-I و متعاقبا سطوح پایین HDL می شود. افراد مبتلا به این اختلالات دارای سطوح چربی غیرعادی می باشند مثل سطوح بالای لیپوپروتئین با غلظت کم (LDL). در نتیجه این افراد دارای گرفتگی شریان هستند. این اختلالات ژنتیکی عمدتا در نتیجه apo A-I پایین می باشد. برای اطلاعات بیشتر در مورد برخی از این اختلالات به بخش Related Pages Tab مراجعه کنید.
    تغییرات در سطوح apo A-I ممکن است مرتبط با عوامل دیگری باشد. برخی از شرایطی که منجر به کاهش یا افزایش در apo A-I می شود، در پایین بیان شده اند.


    apo A-I میتواند در شرایط زیر کاهش یابد:
    -بیماری مزمن کلیه
    -مصرف داروها، مثل آندروژن ها، بتابلوکرها، داروهای ادرارآور و پروژستین ها
    -مصرف دخانیات
    -دیابت کنترل نشده
    -چاقی مفرط


    apo A-I می تواند در شرایط زیر افزایش یابد:
    -مصرف داروهایی مثل کاربامازپین، استروژن، اتانول، لواستاتین، نیاسین، داروهای ضدبارداری، فنوباربیتال، پراواستاتین و سیمواستاتین
    -تمرینات فیزیکی
    -بارداری
    -کاهش وزن
    -استفاده از استاتین ها

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    غلظت apo A-I منعکس کننده مقدار HDL در خون است. از آنجاییکه زنان گرایش به مقادیر بالای HDL دارند، آنها همچنین سطوح بالایی از apo A-I را خواهند داشت.
    آزمایش apo A-I بطور معمول درخواست نمی شود. پزشکان باید بهترین استفاده برای apo A-I و دیگر آزمایشات مرتبط با نشانگرهای بیماری قلبی (مثل apo B، hs-CRP و Lp a) را تعیین کنند. این آزمایشات اطلاعاتی را در شرایط خاص ارائه می کنند اما به معنی جایگزینی با آزمایشات چربی که در دسترس می باشند، نیست.

  • برای افزایش سطح apo A-I خود چه کاری می توانم انجام دهم؟

    تمرین منظم یکی از بهترین راهها برای افزایش HDL و apo A-I است. با کاهش چربی اشباع شده در رژیم غذایی، حفظ وزن متعادل و تمرینات، شما می توانید به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کنید.
  • آیا آزمایش apo A-I در مطب پزشک یا در منزل قابل انجام است؟

    خیر، آزمایش apo A-I نیاز به تجهیزات تخصصی داشته و در هر آزمایشگاهی انجام نمی شود. ممکن است نمونه خون شما برای آزمایش به یک آزمایشگاه مرجع ارسال شود.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Elhomsy, G and Griffing, G. (Updated 2012 August 31). Apolipoprotein A-I. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2087313-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

Delgado, J. et. al. (Updated 2014 February). Cardiovascular Disease (Non-traditional Risk Markers) - Risk Markers - CVD (Non-traditional) ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CVDRiskMarkerNontrad.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2014.

(© 1995–2014). Apolipoprotein A1, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/80309 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed March 2014.

Lam, J. (Revised 2012 September) Atherosclerosis. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed March 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 112-115.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 288-289.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 240.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing (CLT). Apolipoprotein A-1 [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_al67.htm#1142700 through http://www.arup-lab.com.

Theoretical Biophysics Group (2001 February 19, Modified). HDL and Apo A-1 Structure Prediction. NIH Resource for Macromolecular Modeling and Bioinformatics [On-line information]. Available online at http://www.ks.uiuc.edu/Research/apoa1/ through http://www.ks.uiuc.edu.

Hargrove, G.M., Junco, A., and Wong, N.C.W. (1999). Hormonal regulation of apolipoprotein AI. Journal of Molecular Endocrinology 22, 103-111 [On-line Journal]. PDF available for download at http://journals.endocrinology.org/jme/022/0103/0220103.pdf through http://journals.endocrinology.org.

(2000 March). What Are Cholesterol, Other Lipids, And Lipoproteins? Northern Berkshire Health Systems, Health A to Z [Well-Connected Online report]. Available online at http://www.nbhealth.org/myhealthadviser/atoz/doc23.html through http://www.nbhealth.org.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO., Pp 110-114.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Winter, W. and Harris, N. Chapter 21: Lipoprotein Disorders, Pp 251-259.

O'Riordan, M. (2007 March 22). High Levels of Apolipoprotein A1 and HDL Associated With Reduced Risk of Recurrent VTE. Heartwire - a professional news service of WebMD [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/554016 through http://www.medscape.com.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill.

Benderly, M. et. al. (2009 February 16). Apolipoproteins and Long-Term Prognosis in Coronary Heart Disease Patients. Medscape from American Heart Journal. 2009;157(1):103-110 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/585982 through http://www.medscape.com. Accessed July 2010.

(© 1995–2010). Unit Code 80309: Apolipoprotein A1, Plasma. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/80309 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed July 2010.

Delgado, J. et. al. (Updated 2010 April). Cardiovascular Disease (Non-traditional Risk Markers) - Risk Markers - CVD (Non-traditional). ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CVDRiskMarkerNontrad.html?client_ID=LTD# through http://www.arupconsult.com. Accessed July 2010.

O'Riordan, M. (2007 March 22). High Levels of Apolipoprotein A1 and HDL Associated With Reduced Risk of Recurrent VTE. Medscape Today [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/554016 through http://www.medscape.com. Accessed July 2010.

Myers, G. Editor (2009). Emerging Biomarkers for Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Stroke. The National Academy of Clinical Biochemistry Laboratory Medicine Practice Guidelines [On-line information]. PDF available for download at http://www.aacc.org/members/nacb/LMPG/OnlineGuide/PublishedGuidelines/risk/Documents/EmergingCV_RiskFactors09.pdf through http://www.aacc.org/members/nacb/LMPG. Accessed July 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 110-114.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 142-145.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006 Pp 916-917, 928-934.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.