اسامی دیگر
Hemoglobin Evaluation
Hb ELP
Hb IEF
Sickle Cell Screen
Hemoglobin Fractionation
اسم متعارف
Hemoglobin Electrophoresis; Hemoglobin Isoelectric Focusing; Hemoglobin by HPLC; Hemoglobin by capillary electrophoresis
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 7, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

بررسی اختلال هموگلوبین بعنوان علت نشانه ها و علائم؛ غربالگری اختلال هموگلوبین

زمان انجام آزمایش؟

بعنوان پیگیری نتایج غیرطبیعی در آزمایشات سنجش تعداد سلولهای خونی (CBC) و یا لکه خون؛ زمانیکه دارای علائمی کم خونی ناشی از همولیزه شدن مثل ضعف و خستگی باشید و پزشک شما در مورد وجود ساختار غیرطبیعی هموگلوبین تردید داشته باشد؛ زمانیکه شما دارای پیشینه خانوادگی از ساختار غیرطبیعی هموگلوبین باشید؛ بعنوان بخشی از غربالگری نوزادان تازه متولد شده

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو یا از پاشنه پا یا انگشت یک نوزاد

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین یک اختلال خون مادرزادی است که در آن فرد دارای ساختار غیرنرمال هموگلوبین بوده یا تعداد هموگلوبین پایین می باشد (تالاسمی). ارزیابی ساختار غیرطبیعی هموگلوبین، گروهی از آزمایشات است که وچود و مقدار نسبی هموگلوبین های غیرطبیعی را به منظور غربالگری و یا تشخیص اختلال هموگلوبین ارزیابی می کند.
هموگلوبین (Hb) یک پروتئین حاوی آهن در گلبول های قرمز خون است که در ریه ها به اکسیژن متصل شده و موجب می شود گلبول های قرمز، اکسیژن را در کل بدن حمل کنند و آن را به سلول ها و بافت های بدن انتقال دهند. هموگلوبین متشکل از یک بخش به نام heme است که مولکولی همراه با آهن در مرکز سلولی است و بخش دیگر متشکل از چهار زنجیره گلوبین (پروتئین) می باشد. زنجیره های گلوبین، بر اساس ساختارشان، دارای طرح های مختلفی هستند: آلفا، بتا، گاما و دلتا. انواع زنجیره های گلوبین که وجود دارند، در عملکرد هموگلوبین و توانایی آن در انتقال اکسیژن اهمیت دارند.
انواع طبیعی هموگلوبین شامل موارد زیر می باشند:
-هموگلوبین A: در حدود 95 تا 98 درصد هموگلوبین را در افراد بالغ تشکیل می دهد؛ حاوی دو زنجیره پروتئین آلفا و دو بتا است.
-هموگلوبین A2: در حدود 2 تا 3 درصد از هموگلوبین را در افراد بالغ تشکیل می دهد؛ دارای دو زنجیره پروتئینی آلفا و دو دلتا است.
-هموگلوبین F (هموگلوبین جنین): 1 تا 2 درصد از هموگلوبین افراد بالغ را تشکیل می دهد؛ دارای دو زنجیره پروتئینی آلفا و دو گاما است . این اولین هموگلوبین تولید شده توسط جنین در دوران بارداری است؛ تولید آن اغلب بعد از تولد کاهش می یابد و در سن 1 تا 2 سالگی به سطوح افراد بالغ می رسد.
اختلال ساختار هموگلوبین زمانی رخ می دهد که تغییرات (جهش ها) در ژنهای عامل رمز گذاری در زنجیره های گلوبین رخ داده و موجب ایجاد تغییراتی در پروتئین ها می شوند. این تغییرات ژنتیکی ممکن است منجر به کاهش تولید یکی از زنجیره های نرمال گلوبین یا تولید زنجیره های گلوبین تغییر یافته از نظر ساختاری شوند. جهش های ژنتیکی ممکن است بر ساختار هموگلوبین، رفتار آن، میزان تولید آن و یا ثبات آن تاثیرگذار باشد. وجود هموگلوبین غیرطبیعی درون گلبول های قرمز خون می تواند ظاهر و عملکر گلبول های قرمز را تغییر دهد.
گلبول های قرمز حاوی هموگلوبین غیرطبیعی نمی توانند بصورت کارآمد اکسیژن را حمل کنند و ممکن است زودتر از موعد طبیعی توسط بدن تجزیه شوند و منجر به کم خونی ناشی از همولیزه شدن شوند.
برخی از رایجترین تغییرات هموگلوبین شامل موارد زیر است:
هموگلوبین S، هموگلوبین اصلی در افراد مبتلا به بیماری سلول داسی شکل که موچب بدشکلی گلبول های قرمز شده و حیات سلولی را کاهش می دهد؛
هموگلوبین C، که می تواند موحب مقادیر اندکی از آنمی ناشی از همولیزه شدن گردد؛ و
هموگلوبین E، که می تواند موجب بروز علائم خاصی نشده یا علائم خفیفی داشته باشد.
تالاسمی وضعیتی است که در آن یک جهش ژنی منجر به کاهش تولید یکی از زنجیره های گلوبین می شود. این فرآیند می تواند تعادل زنجیره های آلفا نسبت به بتا را به هم بریزد، هموگلوبین A را کاهش دهد و موجب تشکیل هموگلوبین غیرطبیعی (تالاسمی آلفا) یا افزایش اجزای هموگلوبین فرعی مثل Hb A2 یا Hb F (تالاسمی بتا) شود.
تغییرات نادر دیگری در ساختار هموگلوبین وجود دارد. برخی بدون علائم و نشانه هستند، در حالیکه برخی دیگر بر عملکرد و یا ثبات مولکول هموگلوبین اثرگذار هستند.
برای بررسی بیشتر این وضعیت ها، به مقاله ناهنجاری های هموگلوبین و تالاسمی مراجعه نمایید.
بررسی و تحقیق در مورد اختلال هموگلوبین معمولا شامل آزمایشاتی است که نوع و مقادیر هموگلوبین موجود در نمونه خون یک فرد را تعیین می کنند. اطلاعات ناشی از این آزمایشات همراه با نتایج آزمایشات معمول مثل سنجش تعداد سلول های خون (CBC) و لکه خون به تشخیص وضعیت کمک می کنند. برای اطلاعات بیشتر، به بخش بعدی مراجعه کنید.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

     

    • ارزیابی اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین برای شناسایی شکل غیرطبیعی و یا مقادیر نسبی هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون که اکسیژن را حمل می کنند) مورد استفاده قرار می گیرد. این آژمایش را می توان برای اهداف زیر استفاده کرد:
      -غربالگری
      -تمامی جوامع الزام می نمایند که نوزادان تازه متولد شده در مورد جهش های خاص هموگلوبین غربالگری شوند.
      -غربالگری قبل از تولد گاها بر روی والدین در معرض ریسک بالا و با یک پیشینه نژادی مرتبط با شیوع بالای ناهنجاری هموگلوبین و افراد دارای اعضای خانواده مبتلا انجام می شود. غربالگری را همچنین می توان در ارتباط با مشاوره ژنتیکی قبل از بارداری برای تعیین والدینی که حامل عوامل اختلال هستند، انجام می شود.
      -برای تعیین جهش ها و تغییرات در والدین فاقد علائم که دارای کودک مبتلا به اختلال هستند.
      -تشخیص
      -برای تعیین و یا شناسایی اختلال ناهنجاری ساختار هموگلوبین (ناهنجاری هموگلوبین یا تالاسمی) در افراد دارای علائم کم خونی غیر مشخص یا نتایج غیرطبیعی بر روی آزمایش سنجش تعداد سلول های خونی (CBC)
      روش های آزمایشگاهی مختلفی برای ارزیابی انواع هموگلوبین هایی که فرد دارا می باشد، وجود دارد. برخی از این روش ها شامل موارد زیر است:
      -آزمایش قابلیت انحلال هموگلوبین: برای بررسی هموگلوبین S (هموگلوبین اصلی در بیماری سلول داسی شکل)
      -الکتروفورز ژل هموگلوبین (Hb ELP)
      -Hemoglobin isoelectric focusing (Hb IEF)
      -Hemoglobin by high performance liquid chromatography (HPLC)
      -Hemoglobin by capillary zone electrophoresis
      -Hemoglobin by mass spectrometry
      این روش ها انواع مختلف هموگلوبین ها را بر اساس ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مولکول های هموگلوبین مختلف ارزیابی می کنند.
      بسیاری از تغییرات هموگلوبین یا تالاسمی را می توان با استفاده از این آزمایشات یا ترکیبی از آنها تعیین کرد. مقادیر نسبی هر نوع هموگلوبین شناسایی شده می تواند در تشخیص کمک کند. با این حال، یک آزمایش منفرد اغلب برای تثبیت تشخیص اختلال در ساختار هموگلوبین کافی نیست. بلکه نتایح آزمایشات مختلف لحاظ می شوند. مثالهای بررسی های آزمایشگاهی دیگر که می توان انجام داد، شامل موارد زیر است:
      -CBC
      -لکه خون
      -تعداد رتیکولوسیت
      -بررسی آهن مثل آهن خون، TIBC، ترانسفرین
      -آزمایشات ژنتیکی: را می توان برای تشخیص جهش های ژن هایی که زنجیره های پروتئینی (آلفا و بتا گلوبولین) که هموگلوبین را می سازند، استفاده کرد. این یک آزمایش معمول نیست اما می توان از آن برای تایید جهش های ژنی و برای مشخص کردن اینکه آیا یک یا دو نسخه جهش یافته وجود داشته، استفاده می شود (هتروزیگوس یا هوموزیگوس).

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین بعنوان بخشی از برنامه های دولتی غربالگری نوزادان تازه متولد شده الزامی است. علاوه برآن، این آزمایش گاها برای غربالگری قبل از تولد و زمانی که والدین در معرض خطر بیشتری باشند یا دارای کودکی باشند که مبتلا به این اختلال است، انجام می شود.
    ارزیابی اغلب زمانی درخواست داده می شود که نتایج آزمایش سنجش تعداد سلول های خون (CBC) و یا لکه خونی نشانگر آنست که فرد ممکن است دارای شکل غیرطبیعی از هموگلوبین باشد.
    این آزمایش همچنین در زمان تردید پزشک در مورد علائم و نشانه های فرد که ممکن است در نتیجه تولید هموگلوبین غیرطبیعی باشد، درخواست داده می شود. شکل غیرطبیعی هموگلوبین گاها منجر به کم خونی ناشی از همولیزه شدن خون می شود و منجر به علائم و نشانه های زیر خواهد شد:
    -ضعف، خستگی
    -فقدان انرژی
    -یرقان
    -رنگ پریدگی
    برخی از اشکال شدید اختلال شکل غیرطبیعی هموگلوبین (مثل بیماری سلول داسی شکل) می تواند منجر به علائم و نشانه های جدی شود، مثل دوره هایی از درد شدید، کاهش تنفس، افزایش اندازه طحال و مشکلات رشد در کودکان شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    در زمان تفسیر نتایج ارزیابی اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین باید دقت کرد. معمولا، گزارش آزمایشگاه شامل تفسیر توسط یک آسیب شناس با تجربه در زمینه هماتولوژی می باشد.
    نتایج ارزیابی اغلب انواع هموگلوبین های موجود و مقادیر نسبی را گزارش می کند. برای افراد بالغ، درصد هموگلوبین طبیعی شامل موارد زیر است:
    -هموگلوبین A1 (HB A1): در حدود 95 تا 98 درصد
    -هموگلوبین A2 (Hb A2): در حدود 2 تا 3 درصد
    -هموگلوبین F(Hb F): 2 درصد یا کمتر
    برخی از رایجترین اشکال غیرطبیعی هموگلوبین که ممکن است شناسایی و اندازه گیری شوند، شامل موارد زیر است:
    -هموگلوبین S (Hb S- بیماری سلول داسی شکل
    -هموگلوبین C (Hb C)
    -هموگلوبین E (Hb E)
    برخی از اشکال غیر رایج موارد زیر هستند:
    -هموگلوبین F (Hb F): این نوع ممکن است در بیماری های مختلف مثل تالاسمی بتا و کم خونی ناشی از سلول های داسی شکل افزایش یابد.
    -هموگلوبین H(Hb H)
    -هموگلوبین Barts
    انواع دیگر که ممکن است شناسایی شوند، شامل موارد زیر است:
    -هموگلوبین D
    -هموگلوبین G
    -هموگلوبین J
    -هموگلوبین M
    -Hemoglobin Constant Spring
    آزمایش می تواند با شناسایی هموگلوبین غیرعادی (مثل هموگلوبین H در تالاسمی آلفا) یا افزایش در اجزای فرعی هموگلوبین مثل Hb A2 یا Hb F (تالاسمی بتا) به تشخیص تالاسمی کمک نماید.
    یک شخص می تواند دو نوع مختلف و ناهنجاری را از هر کدام از والدین بگیرد که ممکن است منجر به ترکیب هموگلوبین های غیرطبیعی شناسایی شده گردد. این شرایط با عنوان هتروزیگوت ترکیبی یا هتروزیگوت دوگانه شناخته می شود. ترکیبات مهم از نظر بالینی (مواردی که منجر به علائم و نشانه های مهمی می شوند) شامل بیماری SC هموگلوبین، تالاسمی هموگلوبین بتا E و تالاسمی هموگلوبین بتا S می باشد.
    برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقالات ناهنجاری های هموگلوبین و تالاسمی مراجعه کنید.
    برخی از مثالهای مرتبط با نتایج را که قابل مشاهده در ارزیابی اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین هستند، در جدول زیر بیان شده است.

    نتایج مشاهده شده وضعیت ژن ها
    کاهش جزئی Hb A
    مقدار متوسط Hb S (در حدود 40 درصد)
    اکثریت Hb S
    افزایش Hb F (تا 10 درصد)
    عدم وجود Hb A
    مشخصه سلول داسی شکل یک نسخه ژن برای Hb S (هتروزیگوت)
    اکثریت Hb S
    افزایش Hb F (تا 10 درصد)
    عدم وجود Hb A
    بیماری سلول داسی شکل دو نسخه ژن برای Hb S (هوموزیگوت)
    اکثریت Hb C
    عدم وجود Hb A
    بیماری هموگلوبین C دو نسخه ژن برای Hb C (هوموزیگوت)
    اکثریت Hb A
    تعدادی Hb H
    بیماری هموگلوبین H (تالاسمی آلفا) سه مورد از چهار ژن آلفا تغییر یافته اند (حذف شده)
    اکثریت Hb F
    کمبود یا نبود Hb A
    تالاسمی ماژور بتا هر دوی ژنهای بتا تغییر یافته اند
    اکثریت Hb A
    افزایش جزئی Hb A2 (در حدود 4 تا 8 درصد)
    HbF ممکن است افزایش جزئی داشته باشد
    تالاسمی مینور بتا یک ژن بتا تغییر یافته و موجب کاهش جزئی در زنجیره گلوبین بتا شده است
  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    انتقال خون می تواند با ارزیابی اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین تداخل ایجاد نماید. شما باید چند ماه بعد از انتقال خون این آزمایش را انجام دهید. با این حال، در افراد مبتلا به بیماری سلول داسی شکل، آزمایش را می توان بعد از انتقال خون و برای تعیین وجود مقدار کافی هموگلوبین برای کاهش ریسک آسیب ناشی از داسی شکل شدن گلبول های قرمز، انجام داد.

  • چرا همه نوزادان تازه متولد شده تحت غربالگری اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین قرار می گیرند؟

    غربالگری نوزادان تازه متولد شده به تعیین بیماری های مادرزادی قابل درمان یا قابل مدیریت در طی روزهای اولیه تولد کمک می کند. مشکلات سلامتی تهدید کننده حیات و ناتوانایی های جدی را می توان با تشخیص و درمان سریع به حداقل رساند. همچنین، از آنجاییکه برنامه های غربالگری در جهت آزمایشات و بررسی های جهش ها یا تغییرات در هموگلوبین هستند، شامل هزاران کودک شناسایی نشده اند که حامل بیماری می باشند. (این بدلیل فناوری جدید است نه افزایش شیوع جهش های ژنی.) اطلاعات در مورد وضعیت فرد حامل اختلال می تواند در آینده آنها مهم باشد و این زمانیست که شروع به تشکیل خانواده کنند.

  • نتایج آزمایش بعد از چه مدتی مشخص می شود؟

    آن بستگی به روش آزمایش و آزمایشگاه مجری ارزیابی خواهد داشت. این آزمایش مستلزم تجهیزات تخصصی بوده و هر آزمایشگاهی این آزمایش را انجام نمی دهد. نمونه شما ممکن است به یک آزمایشگاه مرجع ارسال شود، بنابراین ممکن است چند روز برای مشخص شدن نتایج طول بکشد.

  • روش درمان اختلال ساختار غیرطبیعی هموگلوبین چیست؟

    درمان انواع خاص اختلالات هموگلوبین ممکن است شامل مراقبت حمایتی باشد، (برای مثال در طی بیماری سلول داسی شکل). هدف تسکین درد و به حداقل رساندن عوارض است. گاها در صورت کم خونی شدید، انتقال خون نیاز است. برهی از درمان های غیر رایج وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر در این موارد، به مقالات ناهنجاری های هموگلوبین و تالاسمی و نیز لینک محتوای مرتبط در قسمت زیر مراجعه کنید.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Martin, L. (2016 January 31, Updated). Hemoglobin electrophoresis. MedlinePlus Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003639.htm. Accessed on 02/18/17.

Agarwal, A. et. al. (2017 February Updated). Hemoglobinopathies. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/hemoglobinopathies. Accessed on 02/18/17.

Maakaron, J. et. al. (2016 September 24, Updated). Anemia. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/198475-overview#showall. Accessed on 02/18/17.

Inoue, S. et. al. (2016 April 12 Updated). Pediatric Chronic Anemia. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/954598-overview. Accessed on 02/18/17.

(© 1995–2017). Hemoglobin Electrophoresis Cascade, Blood. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81626 Accessed on 02/18/17.

Devkota, B. (2014 January 16 Updated). Hemoglobin Electrophoresis. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2085637-overview#showall. Accessed on 02/18/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition. F.A. Davis Company, Philadelphia, 2009, Chapters 11 and 12.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 520-522.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC, Pp 213-224.

(February 8, 2012) MedlinePlus Medical Encyclopedia. Hemoglobin electrophoresis. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003639.htm. Accessed December 2012.

(October 5, 2011) Cheerva A. Alpha Thalassemia. Medscape Review article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/206397-overview. Accessed December 2012.

(January 3, 2012) Maakaron J. Sickle Cell Anemia. Medscape Review article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/205926-overview. Accessed December 2012.

(May 16, 2012) Carter S. Hemoglobin C Disease. Medscape Reference Article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/200853-overview. Accessed December 2012.

(©2012 University of Rochester) Health Encyclopedia. Sickle Cell Disease. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00101. Accessed December 2012.

(©2012 University of Rochester) Health Encyclopedia. Alpha Thalassemia. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00074. Accessed December 2012.

(©2012 University of Rochester) Health Encyclopedia. Beta Thalassemia. Available online at http://www.urmc.rochester.edu/Encyclopedia/Content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00081. Accessed December 2012.

(©2012 Mayo Medical Laboratories) Test Catalog. Thalassemia and Hemoglobinopathy Evaluation. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/84158 through. Accessed December 2012.

(Published online August 2011) Kohne E. Hemoglobinopathies. Dtsch Arztebl Int. 2011 August; 108(31-32): 532–540. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163784/. Accessed December 2012.

(©2013 St. Jude Children's Research Hospital) Hemoglobin C Trait. Available online at http://www.stjude.org/stjude/v/index.jsp?vgnextoid=f1b0db6324d6f110VgnVCM1000001e0215acRCRD. Accessed February 2013.

(September 16, 2011) Centers for Disease Control and Prevention. Sickle Cell Disease, Data and Statistics. Available online at http://www.cdc.gov/NCBDDD/sicklecell/data.html. Accessed February 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.