اسامی دیگر
Diffuse Thyrotoxic Goiter
Toxic Diffuse Goiter
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 28, 2017.
بیماری گریوز چیست؟

یماری گریوز شایعترین علت فعالیت بیش از حد غده تیروئید (پرکاری تیروئید) است. یک بیماری خود ایمن است و به غده تیروئید توسط سیستم ایمنی بدن خود شخص حمله می شود. غده تیروئید اندامی پروانه ای شکل است که به صورت مسطح در جلوی نای در گلو قرار گرفته است. این غده هورمونهای تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) را تولید می نماید و نقش مهمی را در کنترل متابولیسم بدن ایفا می کند.

تولید هورمونهای تیروئید معمولا بوسیله مکانیسم بازخوردی تنظیم می شود که شامل غده هیپوفیز است، اندامی به اندازه لوبیا که در زیر مغز قرار دارد. هیپوفیز هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) را تولید می کند که آن نیز بنوبه خود محرک تولید T3 و T4 است. در بیماری گریوز اتوآنتی بادی به نام ایمنوگلوبولین محرک تیروئید (TSI) تولید می شود. TSI همانند TSH عمل کرده و سبب می شود تا غده تیروئید بیش از حد هورمونهای تیروئیدی تولید کند. به مرور زمان این حالت باعث بزرگ شدن غده تیروئید می شود.

بر اساس مؤسسه ملی سلامت، بیماری گریوز تقریبا 10 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده و این بیماری 5 تا 10 برابر در زنان نسبت به مردان شایعتر است. این بیماری معمولاً در سنین میانسالی بروز می کند اما ممکن است در کودکان و سالمندان نیز رخ دهد. افرادی با دیگر بیماری های خود ایمن و افراد دارای عضوی از خانواده مبتلا به گریوز از ریسک بالاتری جهت ابتلا به آن برخوردارند.

Accordion Title
درباره بیماری گریوز
  • علائم و نشانه ها

    این بیماری طیفی گسترده از علائم و نشانه ها را تولید می کند. آنها معمولا به آهستگی ایجاد می شوند، اغلب در ابتدا خفیف و غیر قابل توجه می باشند و سپس به صورت پیشرونده ای تشدید می شوند. افراد مختلف ممکن است ترکیبی از نشانه های متفاوت را در زمانهای مختلف تجربه نمایند.

    بیماری گریوز می تواند سبب ایجاد حالتی به نام اگزوفتالموس یا افتالموپاتی گریوز شود. در این حالت، بافتهایی در پشت کره چشم تشکیل می شوند و پلک می تواند دچار کشیدگی یا جمع شدگی گردد و منجر به مشخصه نگاه خیره ثابت و چشمان بیرون زده شود. این وضعیت می تواند سبب خشکی و سوزش چشم شود و در بینایی خلل ایجاد نماید و در موارد شدید می تواند به قرنیه، پوشش شفاف جلوی چشم، عصب بینایی (عصبی که تصاویر نوری را به مغز منتقل می کند) صدمه زده که نتیجه آن از دست دادن بینایی می باشد. این نشانه بر حدود 30% از افراد مبتلا به بیماری گریوز تأثیر می گذارد.

    برخی از علائم و نشانه های دیگر شامل موارد زیر هستند:

    • مشکل در تمرکز کردن
    • دوبینی
    • سوزش و اشک آمدن چشم
    • خستگی مفرط
    • تکرر در اجابت مزاج
    • بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر)
    • بزرگ شدن پستان (ژینکوماستی) در مردان (نادر)
    • لرزش دست
    • حساسیت به حرارت
    • ضعف یا کاهش میل جنسی
    • افزایش اشتهاء
    • افزایش ضربان قلب یا بی نظمی ضربان قلب (تپش یا آریتمی )
    • بی خوابی
    • از دست دادن تحمل
    • قاعدگی نا منظم
    • ضعف ماهیچه ای
    • عصبانیت
    • بیرون زدگی چشم ها ( اگزوفتالموس) و یا نگاه خیره و زل زده
    • قرمزی و کلفت شدن پوست ساق پا
    • بیقراری و عصابیت
    • تعریق
    • کاهش وزن بدون دلیل


    بیماری گریوز در طول دوره بارداری می تواند سبب ایجاد پرکاری تیروئید گذرا در نوزادان شود به این علت که آنتی بادیهای تحریک کننده تیروئید میتوانند به جنین سرایت پیدا کنند. در کودکان بیماری گریوز می تواند بر قد، نرخ رشد و بلوغ تاثیر بگذارد.

    تماس بلند مدت با هورمون های تیروئید اضافی می تواند باعث پوکی استخوان شود. افزایش حاد ناگهانی در هورمونهای تیروئید می تواند سبب "طوفان تیروئیدی" یا بحران تیروئید سمی شود که می تواند یک وضعیت کشنده باشد.
     

  • آزمایشات

    تشخیص بیماری گریوز در زمانی که نشانه هایی مثل بیرون زدگی چشم یا گواتر وجود دارد راحت و آسان می باشد. هرچند، 50% افراد با این بیماری ممکن است دارای علائم و نشانه های بارزی نباشند و به تست های آزمایشگاهی برای تشخیص نیاز است. آزمایشات برای ارزیابی سلامت تیروئید، تشخیص بیماری گریوز و نظارت بر درمان انجام می گیرند.

    تست های آزمایشگاهی

    برای مشخص کردن اینکه آیا عملکرد تیروئید مناسب است، آزمایشات ممکن با موارد زیر آغاز شوند:

    آزمایشات بالا همچنین ممکن است به صورت دوره ای جهت پایش عملکرد و تولید هورمون تیروئید درخواست گردند.

    تستهای آزمایشگاهی که برای تشخیص بیماری گریوز و تمایز آن از سایر بیماری های خود ایمن مورد استفاده هستند ممکن است شامل یک یا چند از موارد زیر باشند. این آزمایشها حضور آنتی بادی های تیروئیدی را شناسایی می کنند.

    • ایمنوگلوبولین تحریک کننده تیروئید (TSI) - وجود این آنتی بادی عامل تشخیص برای این بیماری است
    • آنتی بادی گیرنده هورمون تحریک کننده تیروئید (TRAb) - از TSI برای بیماری گریوز کمتر اختصاصی می باشد.
    • آنتی بادی پراکسیداز ضد تیروئید (anti-TPO) این آنتی بادی در اکثر افراد مبتلا به بیماری گریوز و همچنین تیروئیدیت هاشیموتو یافت می شود.

    تست های غیر آزمایشگاهی

    • جذب ید رادیواکتیو - برای این آزمایش یک کپسول یا کوکتل "نوشیدنی" حاوی میزانی مشخص از ید رادیواکتیو بلعیده می شود؛ ید جزء حیاتی هورمون های تیروئید است و در تیروئید تجمع می یابد؛ زمانیکه تیروئید دچار پرکاری (همانند با بیماری گریوز) می شود، مقادیر بیشتری از ید تجمع پیدا می کند. بعد از گذشت مدت زمان خاصی، ابزاری مشابه با شمارشگر Geiger روی غده تیرویید قرار می گیرد و میزان رادیواکتیویته با میزان از قبل مشخص مقایسه می گردد. برای اطلاعات بیشتر، از وبسایت RadiologyInfo.org بازدید نمایید.
    • برای افرادی که آزمایش جذب ید رادیو اکتیو را انجام نمی دهند ممکن است جهت بررسی بزرگی غده تیروئید، سونوگرافی مورد استفاده قرار گیرد.
  • درمان

    درمان بیماری گریوز برای کاهش میزان هورمون های تولیدی بوسیله غده تیروئید و برطرف کردن نشانه های آن می باشد. معمولا 3 گزینه درمانی اصلی وجود دارد:

    • تجویز داروها:
      • مسدود کننده های بتا مانند پروپرانولول که ممکن است اثرات هورمون تیروئید بر بدن را کاهش دهند. این داروها می توانند ضربان قلب تند، تعریق و اضطراب را کاهش دهند و لرزیدن و عصبانیت بوجود آمده در اثر افرایش فعالیت هورمون را به حداقل برسانند. داروهای مسدود کننده های بتا سریع عمل کرده و حین انتظار برای اثرات درمان های بلند مدت، بیماری را تسکین می دهند.
      • داروهای ضد تیروئید که تولید هورمون تیروئید را کاهش می دهند. این داروها اغلب تنها برای 1 الی 2 سال تجویز می گردند. برای برخی افراد عملکرد طبیعی تیروئید پس از قطع داروها نیز ادامه می یابد. برای اکثر افراد درمانهای بیشتری لازم است.
    • ممکن است جهت تخریب بخش عمده یا تمام غده تیروئید، ید رادیواکتیو با دوز بالا تجویز گردد؛ این کار سبب کاهش تولید هورمونها و از بین بردن نشانه های پرکاری تیروئید می شود. در برخی موارد این درمان برای علاج بیماری گریوز کافی نبوده و ممکن است نیاز به تکرار مجدد آن باشد. به مرور زمان، عملکرد تیروئید ممکن است کاهش یافته و فرد دچار کمکاری تروئید شود، هر چند ممکن است این وضعیت برای چندین سال تداوم پیدا کند. به این علت، افرادی که این درمان را دریافت کرده اند نیاز به پایش دارند.
    • گاهی اوقات برای خارج کردن غده تیروئید، جراجی انجام میگیرد. بمحض اینکه تیروئید برداشته شد یا تخریب گردید، فرد نیاز به انجام درمان جایگزینی هورمون پیدا خواهد کرد.


    اکثر مشکلات چشمی همراه با بیماری گریوز با کاهش سطح هورمون تیروئیدی کاهش می یابند، اما مواردی نیاز به درمانهای بیشتری دارند. برای اطلاعات بیشتر در مورد درمان، بخش صفحات مرتبط را ملاحظه نمایید.

مشاهده منابع

NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used.

منابع مورد استفاده در این مطلب

American Thyroid Association. (2014). Graves' Disease. Available online at http://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/Graves_brochure.pdf through http://www.thyroid.org. Accessed April 2, 2015.

Ginsberg, Jody. Mar 2003. Diagnosis and management of Graves' disease. Canadian Medical Association Journal. 168(5). Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC149254/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/. Accessed April 2, 2015.

Graves' Disease & Thyroid Foundation. (2015). About Graves' Disease. Available online at http://www.gdatf.org/about/about-graves-disease/ through http://www.gdatf.org. Accessed April 2, 2015.

Mayo Clinic. (July 2014). Graves Syndrome. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/basics/definition/con-20025811 through http://www.mayoclinic.org. Accessed March 30, 2015.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. (2012). Graves' Disease. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/endocrine/graves-disease/Pages/fact-sheet.aspx#top through http://www.niddk.nih.gov/Pages/default.aspx. Accessed April 1, 2015.

U.S. Department of Health and Human Services. (2012) Grave's Disease Fact Sheet. Available online at http://womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/graves-disease.php?from=AtoZ through http://womenshealth.gov/index.php. Accessed April 2, 2015.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(2006 January). Graves' Disease. womenshealth.gov [On-line information]. Available online at http://www.4woman.gov/faq/graves.htm through http://www.4woman.gov.

(© 2004) Grave's Disease. Thyroid Foundation of America, AllThyroid.org [On-line information]. Available online at http://www.tsh.org/disorders/hyperthyroidism/graves.html through http://www.tsh.org.

(© 2004) Racing the Engine – Hyperthyroidism. Thyroid Foundation of America, AllThyroid.org [On-line information]. Available online at http://www.tsh.org/disorders/hyperthyroidism/hyperthyroidism.php through http://www.tsh.org.

(© 2004) The Overactive Thyroid: Hyperthyroidism Caused by Graves' Disease (Diffuse Toxic Goiter). Thyroid Foundation of America, AllThyroid.org [On-line information]. Available online at http://www.tsh.org/disorders/hyperthyroidism/overactive.html through http://www.tsh.org.

(© 2004) Eye Problems Associated With Graves' Disease. Thyroid Foundation of America, AllThyroid.org [On-line information]. Available online at http://www.tsh.org/disorders/hyperthyroidism/eyeproblems.html through http://www.tsh.org.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson, RA, Pincus, MR, eds. New York: Saunders, Elsevier: 2007.

Eckman, A. (Updated 2010 April 20). Graves disease. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000358.htm. Accessed November 2010.

Yeung, S. et. al. (Updated 2010 April 26). Graves Disease. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/120619-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed November 2010.

Ferry Jr., R and Levitsky, L. (Updated 2010 April 23). Graves Disease. eMedicine Specialties, Pediatrics [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/920283-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed November 2010.

Patil-Sisodia, K. and Mestman, J. (2010 March 31). Graves Hyperthyroidism and Pregnancy: A Clinical Update. Medscape Today from Endocrine Practice. 2010;16(1):118-129. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/718807 through http://www.medscape.com. Accessed November 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 July 7). Graves' disease. MayoClinic.com http://www.mayoclinic.com/health/graves-disease/DS00181/METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed November 2010.

Meikle, A (Updated 2009 August). Autoimmune Thyroid Disease – Thyroiditis. ARUP Consult. [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/thyroiditis.php through http://www.arupconsult.com. Accessed November 2010.

(2008 May). Graves Disease. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://www.endocrine.niddk.nih.gov/pubs/graves/ through http://www.endocrine.niddk.nih.gov. Accessed November 2010.

Hershman, J. (Revised 2008 June). Hyperthyroidism (Thyrotoxicosis). Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec12/ch152/ch152e.html#sec12-ch152-ch152e-239 through http://www.merck.com. Accessed November 2010.