اسامی دیگر
CK MB
CPK MB
اسم متعارف
Creatine Kinase-MB
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 25, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

جهت تفکیک مابین آسیب به ماهیچه های اسکلتی و ماهیچه قلب؛ گاها برای تعیین اینکه آیا شما حمله قلبی داشته اید (و این در صورتیست که آزمایش تروپونین انجام نشود)؛ اغلب برای ردیابی حمله قلبی دوم یا حملات بعدی یا بررسی آسیبهای دیگر به قلب.

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه سطح کراتین کیناز (CK) شما افزایش یافته و متخصص درمان در پی تعیین این مسئله است که آیا افزایش مذکور بدلیل آسیب به ماهیچه اسکلتی بوده یا ماهیچه قلب؛ زمانیکه در مورد بروز حمله قلبی دوم یا آسیب به قلب تردید وجود داشته باشد.

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

کراتین کیناز MB یک شکل از آنزیمی است که عمدتا در سلولهای ماهیچه قلب یافت می شود. این ازمایش CK-MB را در خون اندازه گیری می کند.


CK-MB یکی از سه شکل (ایزوآنزیم) آنزیم کراتین کیناز (CK) می باشد. این ایزوآنزیم ها شامل موارد زیر است:


-CK-MM(در ماهیچه اسکلتی و قلب)
-CK-MB(عمدتا در قلب، مقادیر اندکی در ماهیچه های اسکلتی)
-CK-BB(عمدتا در مغز و ماهیچه های صاف مثل روده و رحم)

CK از سلول های ماهیچه آزاد شده و در زمان آسیب به ماهیچه ها در خون می توان این آنزیم را مشاهده کرد. مقادیر اندکی از CK که بصورت طبیعی در خون وجود دارد عمدتا CK-MM می باشد. CK-BB هرگز وارد خون نمی شود و CK-MB عموما فقط در مقادیر عمده و در زمان آسیب به قلب وجود خواهد داشت. آزمایش CK سطوح کلی را برآورد می کند اما مابین سه ایزوآنزیم قائل به تفکیک نمی شود. زمانیکه مقادیر افزایش یافته ای از CK در خون وجود داشته باشد، در این حالت از آزمایش CK-MB می توان برای تعیین اینکه آیا بدلیل آسیب به قلب بوده یا مرتبط با آسیب به ماهیچه اسکلتی بوده،استفاده کرد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

یک نمونه خون با وارد کردن سرنگ به سیاهرگ بازو بدست می آید.

 

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی برای آزمایش نیاز نیست چون این آزمایش در شرایط اورژانسی انجام می شود.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش کراتین کیناز MB (CK-MB) را می توان در پی افزایش سطح کراتین کیناز (CK) و برای تعیین این مسئله که آیا این افزایش بدلیل آسیب به ماهیچه قلب بوده یا ماهیچه اسکلتی، انجام داد. این آزمایش عمدتا زمانی درخواست می شود که شخص درد قفسه سینه داشته یا تشخیص های قبلی مبهم باشد، برای مثال وقتی که شخص علائم نامشخصی مثل کاهش تنفس، خستگی مفرط، سرگیجه و حالت تهوع دارد.
     

    CK و CK-MB قبلا بعنوان آزمایشات اولیه برای ردیابی و تعیین حملات قلبی مورد استفاده بودند اما اکنون آزمایش تروپونین جایگزین آنها شده است که مختص تشخیص آسیب های وارده به قلب می باشد.


    گاها آزمایش CK را می توان در زمان تردید نسبت به وقوع حمله قلبی و در صورت عدم دسترسی به آزمایش تروپونین استفاده کرد. در این مورد زمانیکه CK افزایش یابد، آزمایش CK-MB را می توان بعنوان آزمایش پیگیری برای تعیین اینکه افزایش بدلیل آسیب به قلب بوده یا ماهیچه اسکلتی مورد استفاده قرار داد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    CK-MB معمولا در پی افزایش سطح کلی CK و زمانیکه شخص دارای درد قفسه سینه بوده و نیز در شرایطی که پزشک در پی تعیین این نکته است که آیا درد بدلیل حمله قلبی بوده، درخواست می شود. این آزمایش عموما در این موارد و زمانیکه آزمایش تروپونین در دسترس نباشد، درخواست می شود. آزمایش CK-MB را می توان زمانیکه سطح بالایی از CK مشاهده شود و برای تعیین اینکه آسیب به ماهیچه قلب وارده شده یا ماهیچه های دیگر درخواست داده می شود.

    سطوح افزایش یافته CK-MB را معمولا می توان در شخص دارای حمله قلبی و سه تا شش ساعت بعد از بروز درد قفسه سینه مشاهده کرد. سطح CK-MB در مدت 12 تا 24 به اوج خود می رسد و در طی 48 تا 72 ساعت به سطح نرمال خود بازمیگردد. اگر حمله قلبی بعدی یا آسیب دیگری وجود داشته باشد، سطح آن دوباره افزایش یافته و یا مدت طولانی تری در مقادیر بالاتر باقی می ماند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    CK-MB بطور طبیعی غیرقابل ردیابی و در مقادیر بسیار کم در خون موجود است.

    درد قفسه سینه و سطوح افزایش یافته CK و نیز افزایش CK-MB نشانگر آنست که به احتمال زیاد شخص اخیرا یک حمله قلبی داشته است. سطوحی که افت کرده و دوباره افزایش می یابند حاکی از یک حمله قلبی دوم و یا آسیبهای وارده به قلب است.

    اگر CK-MB افزایش یابد و نسبت CK-MB به کل CK (ضریب نسبی) بیشتر از 2.5 تا 3 باشد، در اینحالت به احتمال زیاد قلب آسیب دیده است. سطح بالای CK با یک ضریب نسبی کمتر از این مقدار حاکی از آنست که ماهیچه های اسکلتی آسیب دیده اند. (برای اطلاعات بیشتر، رجوع کنید به Common Questions #3.)

    هر گونه آسیب به ماهیچه قلب می تواند منجر به افزایش CK و CK-MB شود که این موارد شامل آسیبهای فیزیکی ناشی از ضربه، جراحی، التهاب و کاهش اکسیژن است. ورزش شدید نیز می تواند CK و CK-MB را افزایش دهد که معمولا با ضریب نسبی پایینی همراه خواهد بود.

    عدم کارکرد مناسب کلیه می تواند منجر به افزایش سطح CK-MB شود.

    بیماری های مزمن عضلانی، کاهش هورمون تیروئید (T3, T4) و سوء مصرف الکل به ندرت منجر به افزایش CK-MB می شوند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    بدلیل اینکه CK-MB در مقادیر اندکی در ماهیچه اسکلتی وجود دارد، آسیب شدید به این ماهیچه ها می تواند منجر به افزایش سطح CK-MB شود. اگر به هر دو ماهیچه اسکلتی و قلب آسیب وارد شود، در این حالت وجود CK-MB بدلیل حمله قلبی را می توان نادیده گرفت.

  • اگر من درد قفسه سینه داشته باشم، آیا به معنی وقوع حمله قلبی است؟ 

    بسیاری از مشکلات دیگر می توانند موجب درد در ناحیه قفسه سینه شوند و نمی توان از نوع درد قفسه سینه، بروز حمله قلبی پیش بینی کرد. بیشتر افراد از کشیدگی عضلات در سینه خود درد خواهند داشت و این درد می تواند همراه با مشکلات ریوی نیز رخ دهد. درد قفسه سینه می تواند یک علامت هشدار دهنده از انسداد عروق قلبی باشد (بیماری شریان قلبی یا CAD). دردی که در طی ورزش، کارهای سنگین یا استرس در ناحیه قفسه سینه رخ می دهد و به مدت چند دقیقه بوده و با استراحت از بین می رود آنژین نامیده می شود. اگر این درد بیشتر از چند دقیقه طول بکشد و بویژه در زمانی باشد که در حالت استراحت قرار دارید، فورا با پزشک متخصص در ارتباط باشید.

  • چه آزمایشات دیگری می توانند حمله قلبی را مشخص کنند؟

    متخصصین پزشکی برای تعیین بروز حملات قلبی در شخص دارای درد قفسه سینه ممکن است از بیش از یک نوع آزمایش استفاده کنند. تروپونین عموما بعنوان دقیق ترین آزمایش لحاظ شده است. علاوه بر CK-MB، یک آزمایش CK و آزمایش میوگلوبین نیز اجرا می شود، با اینحال این آزمایشات تخصصی نبوده و شرایط دیگری نیز می تواند منجر به افزایش در این دو آزمایش شود.

  • ضریب CK چیست؟

    افراد با آسیب های وارده به ماهیچه های اسکلتی ممکن است دارای سطوح بالایی از CK-MB باشند. برای کمک به تفکیک حمله قلبی از آسیب ماهیچه اسکلتی، ضریب CK را می توان با استفاده از CK-MB و مقدار کل CK به شکل زیر محاسبه کرد:
    CK index = (CK-MB, ng/mL) x100 / (total CK activity, IU/L). اگر CK-MB افزایش یابد و ضریب CK بیشتر از 2.5 تا 3 باشد، احتمال آسیب به قلب زیاد خواهد بود.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2017 review performed by Jagannadha Rao Peela, MD.

Kemp M, et al. Biochemical markers of myocardial injury. Br J Anaesth 2004; 93: 63±73. Available online at http://bja.oxfordjournals.org/content/93/1/63.full.pdf. Accessed January 2017.

Koenig K. Absolute CK-MB vs. CK-MB Relative Index for Cardiac Risk Stratification. Journal Watch. 2003;2(7). Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/459702. Accessed January 2017.

(January 13, 2017) Chest Pain. NHS Choices. Available online at http://www.nhs.uk/conditions/chest-pain/Pages/Introduction.aspx. Accessed January 2017.

(June 22, 2015) What is a Heart Attack? National Heart, Lung and Blood Institute. Available online at https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/heartattack/diagnosis. Accessed January 2017.

©2016 Vitros. Ortho-Clinical Diagnostics. CK-MB. Available online at https://www.cmmc.org/cmmclab/IFU/CKMB_GEM1300_WW_EN_I.pdf. Accessed January 2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp. 312-315.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER and Bruns DE, eds. 4th ed. St. Louis, Missouri: Elsevier Saunders; 2006. P. 599.

Engel G, Rockson SG. Rapid diagnosis of myocardial injury with troponin T and CK-MB relative index. Mol Diagn Ther. 2007;11(2): 109-16. Available online through http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed. Accessed February 2009.

Innotrac Diagnsostics. CK-MB Kit. Available online at http://www.innotrac.fi/index.php?main=products&section=cardiac&subsection=ckmb. Accessed February 2009.

Dugdale, D. (Updated 2011 February 17). CPK isoenzymes test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003504.htm. Accessed December 2012.

Schreiber, D. and Miller, S. (Updated 2011 March 29). Use of Cardiac Markers in the Emergency Department. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/811905-overview. Accessed December 2012.

Domanski, M. (2012 December 03). Prognostic Implications of Troponin T and Creatine Kinase, MB Elevation After Coronary Artery Bypass Grafting. Medscape Today News from Am Heart J. v 164(5):636-637. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/774259. Accessed December 2012.

(© 1995-2012). Creatine Kinase (CK) MB Isoenzyme, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/82429. Accessed December 2012.

Lehman, C. and Meikle, A. (Updated 2012 November). Ischemic Heart Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/IHD.html?client_ID=LTD. Accessed December 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 322-325.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 300-303.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 489.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.