اسامی دیگر
PRL
اسم متعارف
Prolactin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به ارزیابی جریان بدون دلیل شیر در پستان (گالاکتوریا)، تخلیه غیرعادی شیر از نوک پستان، فقدان عادات ماهانه و یا ناباروری در زنان؛ در مردان، برای کمک به تشخیص علت کاهش لیبیدو و یا مشکل نعوظ؛ برای شناسایی و نظارت بر یک تومور غده هیپوفیز تولید کننده پرولاکتین (پرولاکتینوما)

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که شما دارای علائم افزایش پرولاکتین، مانند گالاکتوریا و یا اختلال در بینایی و سردرد هستید؛ طی چکآپ برای ناباروری؛ برای آزمایشات تکمیلی کمبود تستوسترون در مردان؛ به صورت دوره ای برای نظارت بر عود پرولاکتینوما

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما به دست می آید

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی لازم ندارد؛ اگرچه، نمونه باید 3 تا 4 ساعت پس از بیدار شدن جمع آوری شود.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

پرولاکتین هورمونی است که توسط بخش قدامی غده هیپوفیز، یک عضو به اندازه انگور که در پایه مغز دیده می شود، تولید می گردد. نقش عمده پرولاکتین، که معمولاً با مقادیر کم در مردان و زنان غیر باردار وجود دارد، افزایش لاکتاسیون (تولید شیر در پستان) می باشد. این آزمایش، میزان پرولاکتین را در خون اندازه گیری می کند.

ترشح پرولاکتین توسط ماده شیمیایی دوپامین مغز، تنظیم و بازداری می شود. در کل دوره بارداری و درست بعد از تولید بچه، سطح پرولاکتین معمولاً بالا می باشد. در طول دوره بارداری، هورمون های پرولاکتین، استروژن و پروژسترون، تولید شیر در پستان را تحریک می کنند. پس از تولد بچه، پرولاکتین به آغاز و حفظ ذخیره شیر در پستان کمک می کند. اگر زن تغذیه پستانی نشود، سطوح پرولاکتین او سریعاً به سطوح پیش از بارداری برمیگردد. اگر به بچه شیر دهد،شیر خوردن توسط نوزاد نقشی مهم را در رهاسازی پرولاکتین ایفا می کند. یک مکانیزم بازخورد بین دفعات شیر خوردن بچه و میزان پرولاکتین ترشحی توسط غده هیپوفیز همچنین میزان شیر تولید شده وجود دارد.

یک علت شایع افزایش غیرعادی مقدار پرولاکتین، پرولاکتینوما، توموری از غده هیپوفیز است که باعث تولید اضافی پرولاکتین می گردد. پرولاکتینوما، شایعترین نوع تومور هیپوفیز بوده و معمولاً خوش خیم است. آنها بیشتر در زنان ایجاد می شوند اما در مردان نیز پیدا شده اند. مشکلاتی که از آنها ناشی می شوند هم میتوانند از اثرات غیرقابل انتظار پرولاکتین اضافی مانند تولید شیر در زنانی که باردار نبوده و شیردهی ندارند و ندرتاً، در یک مرد مبتلا به گالاکتوریا و از اندازه و محل تومور باشند.

اگر بخش قدامی غده هیپوفیز و یا تومور به اندازه چشمگیری بزرگ شود، میتواند بر عصب بینایی فشار بیاورد و باعث سردرد و اختلالات بینایی شده و میتواند با بقیه هورمون هایی که غده هیپوفیز تولید می کند، تداخل داشته باشد. در زنان، پرولاکتینوما میتواند باعث ناباروری و بی نطمی در عادات ماهانه شود در حالیکه در مردان، آن تومورها میتوانند باعث کاهش تدریجی در عملکرد جسی و لیبیدو شوند. پرولاکتینوماها اگر درمان نشوند، ممکن است در نهایت به بافت های اطراف شان آسیب برسانند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن یک سوزن در ورید بازوی شما به دست می آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ نوع آمادگی برای آزمایش لازم نیست، اما معمولاً نمونه 3 تا 4 ساعت پس از بیداری جمع آوری میگردد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش تعیین سطوح پرولاکتین احتمالاً بدلایل متعددی مورد استفاده قرار گیرد. پرولاکتین هورمونی است که توسط غده هیپوفیز تولیده شده و نقش اصلی آن کمک به آغاز و ادامه تولید شیر در پستان در زنان باردار و شیرده می باشد.

    آزمایش پرولاکتین بهمراه بقیه آزمایشات احتمالاً برای کمک به موارد زیر استفاده شود:

    • تعیین علت تولید شیر که مرتبط با بارداری یا شیردهی نیست (گالاکتوریا)
    • تشخیص علت ناباروری و مشکل نعوظ در مردان
    • تشخیص علت بی نظمی در عادات ماهانه و یا ناباروری در زنان
    • شناسایی و تشخیص تومورهایی که پرولاکتین زائد تولید می کنند (پرولاکتینوما)، نظارت بر درمان و تشخیص بازگشت بیماری
    • ارزیابی عملکرد بخش قدامی غده هیپوفیز یا بقیه اختلالات غده هیپوفیز
  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش پرولاکتین ممکن است زمانی در خواست شود که:

    • فرد دارای علائم پرولاکتینوما مانند سردرد، نقص در بینایی و یا  ترشح بدون دلیل از نوک پستان می باشد
    • زن، ناباروری یا عادات ماهانه نامنظم دارد
    • مرد دارای علائمی مانند کاهش میل جنسی (لیبیدو)، ترشح از نوک پستان یا ناباروری بوده یا سطحی پائین از تستوسترون را دارد

    وقتی فزدی مبتلا به پرولاکتینوما می باشد، امکان دارد که آزمایش سطوح پرولاکتین به صورت دوره ای برای نظارت بر پیشرفت تومور و پاسخ به درمان، توصیه شود. این تست ها همچنین ممکن است در مقاطع زمانی منظم برای نظارت بر عود پرولاکتینوما درخواست گردند.

    هنگامی که پزشک مشکوک به احتلال غده هیپوفیز مانند کمکاری غده هیپوفیز در فرد است، تست سطوح پرولاکتین احتمالاً همراه با بقیه تست های سطح هورمونی مانند هورمون رشد درخواست گردد

    وقتی فرد دارای عارضه ای است یا داروهایی را مصرف می کند که شاید بر تولید دوپامین تأثیر گذارند،غلظت های پرولاکتین گاهی اوقات مورد نظارت قرار می گیرند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    مردان و زنان غیر باردار، طبیعتاً فقط مقادیر کمی از پرولاکتین را در خون خود دارند. اگر چه لازم است تا سطوح پرولاکتین با توجه به زمانی از روز که جمع آوری می شوند، ارزیابی شوند. مقادیر در طول یک دوره 24 ساعته متغیر هستند، که هنگام خواب بالا رفته و در صبح به پیک خود می رسند. به صورت ایده آل، نمونه خون فرد می بایستی 3 تا 4 ساعت پس از بیدار شدن جمع آوری گردد.

    مقدار بالای پرولاکتین (هایپرپرولاکتینمی) در طول بارداری و پس از تولد بچه، هنگام شیر دهی مادر، طبیعی می باشد.

    مقدار بالای آن همچنین ممکن است همراه با موارد زیر دیده شود:

    مقادیر پرولاکتین که زیر نرمال هستند، معمولاً درمان نمی شوند اما ممکن است نشاندهنده کاهش عمومی در هورمون هایی از غده هیپوفیز بوده که با اختلال غده هیپوفیز مانند کمکاری غده هیپوفیز، ایجاد می شوند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    استرس از بیماری، ترومای قفسه سینه، تشنج، سرطان ریه، و استفاده از ماریجوانا میتوانند باعث افزایش متوسط در پرولاکتین گردند.

    داروهایی که میتوانند باعث افزایش پرولاکتین شوند، شامل استروژن، داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای، ریسپریدون، اوپیات، آمفتامین ها، داروهای پرفشاری خون (رسرپین، وراپامیل، متیل دوپا) و برخی از داروهایی هستند که برای درمان بازگشت اسید به مری (سیمتیدین( استفاده می شوند. تحریک نوک سینه میتواند باعث افزایش متوسط در سطح پرولاکتین خون شود.

    مقادیر پائین پرولاکتین احتمالاً توسط داروهایی مانند دوپامین، لوودوپا و مشتقات آلکالوئید ارگوت، ایجاد می شوند.

    پرولاکتینوماها اغلب کوچک هستند. همراه با تست سطوح پرولاکتین، احتمال دارد که پزشک یک MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیس) از مغز را برای مکان یابی و تعیین اندازه تومور بعلاوه اندازه غده هیپوفیز، درخواست دهد.

  • چه تست های دیگری احتمالاً برای سنجش افزایش پرولاکتین انجام شوند؟

    بقیه تست هایی که احتمالاً انجام شوند شامل تستوسترون (وقتی پرولاکتین بالاست، مقادیر معمولاً در مردان کم می باشند)، FSH و LH (برای کمک به ارزیابی تخمک سازی و باروری)، MRI مغز (برای نشان دادن بزرگ شدن غده هیپوفیز و کمک به محل یابی تومور(، معاینه چشم (برای سنجش اختلالات بینایی). افزایش سطوح پرولاکتین نیاز به آزمایشات بیشتر برای اطمینان از اینکه افزایش بعلت ماکروپرولاکتین نمی باشد، دارند (پرسش 4 را ببینید).

  • اگر پرولاکتین من بالا باشد، چرا پزشک تیروئید من را مورد آزمایش قرار می دهد؟

    افزایش سطوح پرولاکتین اغلب در افراد مبتلا به کمکاری غده تیروئید دیده می شود (با وجود آنکه آنها باعث این عارضه نیستند). اگر شما مبتلا به هایپرپرولاکتینمی هستید، پزشک با احتمال بالا شما را برای کمکاری غده تیروئید مورد آزمایش قرار خواهد داد.

  • پرولاکتینوما چگونه درمان می شود؟

    پرولاکتینوما احتمالاً با داروهایی درمان شود که مشابه با دوپامین (مانند بروموکریپتین یا کابرگولین) برای کاهش تولید پرولاکتین عمل می کنند. درمان میتواند سطوح پرولاکتین و علائم را کاهش داده و باروری را بازگرداند، اما شاید لازم باشد که داروها به مدت چندین ماه سال مصرف شوند. درصورت بزرگ بودن پرولاکتینوماها یا عدم پاسخ به درمان، شاید جراحی لازم باشد. جراحی پیچیده بود و نیاز به یک جراح مجرب دارد. گاهی اوقات، با وجود دارو و یا جراحی، پرولاکتینوما عود می کند.

  • ماکروپلاکتین چه می باشد؟

    برخی از افراد سالم دارای سطوح بالای پرولاکتین هستند زیرا مقداری از پرولاکتین موجود در خون آنها به شکل متفاوتی با عنوان ماکروپلاکتین وجود دارد. ماکروپلاکتین، پرولاکتینی است که به یک پروتئین (ایمنوگلوبولین) متصل بوده، در بدن فعال نیست و وجود بیماری را نشان نمی دهد. اگر افزایش پرولاکتین دیده شود، شاید آزمایشات بیشتری برای اطمینان از اینکه این بعلت ماکروپلاکتین نمی باشد، لازم باشند

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Gremida, A. and Lin, J. (Updated 2013 March 22). Prolactin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089400-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2013.

Benson, C. (Updated 2013 March 6). Prolactin Deficiency. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/124526-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2013.

Shenenberger, D. (Updated 2013 March 21). Hyperprolactinemia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/121784-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2013.

Meikle, A. W. and Miller, C. (Updated 2013 July). Amenorrhea. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/amenorrhea.php?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed October 2013.

Bielak, K. and Popat, V. (Updated 2012 June 5). Amenorrhea. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/252928-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2013.

Liou, L. (Updated 2012 September 17). Prolactin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003718.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed October 2013.

(© 1995–2013). Prolactin. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8690 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed October 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 790-792.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Merck. Anterior Pituitary Function. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual/section2/chapter6/6c.htm through http://www.merck.com.

(2002 February 17 Updated). Prolactin. MEDLINEplus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003718.htm.

(2002 July 24, Updated). Prolactinoma - males. MEDLINEplus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000337.htm.

Pituitary: Overview. The Hormone Foundation [On-line information]. Available online at http://www.hormone.org/learn/pituitary_1.html through http://www.hormone.org.

Pituitary: Secretory Tumors. The Hormone Foundation [On-line information]. Available online at http://www.hormone.org/learn/pituitary_2.html through http://www.hormone.org.

Prolactin test. Hendrick Health System, AccessMed Health Information Library [On-line information]. Available online at http://www.hendrickhealth.org/healthy/00062060.html through http://www.hendrickhealth.org.

ARUP. Prolactin. ARUP's Guide to Clinical laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_150b.htm#1145504 through http://www.aruplab.com.

Merck. General. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 2. Endocrine And Metabolic Disorders, Chapter 6. Hypothalamic-Pituitary Relationships [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual/section2/chapter6/6a.htm through http://www.merck.com.

Grunebaum, A. (2001 April 23). A Tiny Gland's Big Role in Pregnancy. WebMD Health Information [On-line information]. Available online at http://my.webmd.com/content/article/3607.442 through http://my.webmd.com.

The Impotence Sourcebook (1998). Laboratory Investigations of Erectile Dysfunction. WebMD Health Information [On-line information]. Available online at http://my.webmd.com/content/article/1680.50141 through http://my.webmd.com.

Spengler, R. (2001 February 22, Updated). Prolactin. WebMD Health Information [On-line information]. vailable online at http://my.webmd.com/printing/article/4118.253 through http://my.webmd.com.

Harrison's Principles of Internal Medicine, Kasper, et al, 16th Edition, McGraw Hill, 2005, Pg 2084.

Eckman, A. (Updated 2009 October 14). Prolactin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003718.htm. Accessed April 2010.

Eckman, A. (Updated 2009 November 23). Prolactinoma. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000336.htm. Accessed April 2010.

(2009 May). Prolactinoma. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://www.endocrine.niddk.nih.gov/pubs/prolact/prolact.htm through http://www.endocrine.niddk.nih.gov. Accessed April 2010.

Shenenberger, D. (Updated 2010 March 12). Hyperprolactinemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/121784-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2010.

Mayo Clinic Staff (2010 March 6). Prolactinoma. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/prolactinoma/DS00532 through http://www.mayoclinic.com. Accessed April 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 767-768.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 354-355.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 900-901.

Fahie-Wilson, M (2003). In Hyperprolactinemia, Testing for Macroprolactin Is Essential, Clinical Chemistry. 2003;49:1434-1436. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/49/9/1434 through http://www.clinchem.org. Accessed June 2010.

(May 2007) Fahie-Wilson M. Macroprolactin. Clinical Laboratory News Volume 33, Number 5. Available online at http://www.aacc.org/publications/cln/2007/may/Pages/series_0507.aspx through http://www.aacc.org. Accessed June 2010.

Suliman AM, Smith TP, Gibney J,McKenna T Joseph. Frequent Misdiagnosis and Mismanagement of Hyperprolactinemic Patients before the Introduction of Macroprolactin Screening: Application of a New Strict Laboratory Definition of Macroprolactinemia. Clin Chem 2003;49:1504-1509.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.