اسامی دیگر
Hepatic Disease
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 27, 2018.
کبد و بیماری کبدی چه می باشند؟

کبد یک عضو حیاتی است که در سمت راست بالای شکم قرار دارد. به اندازه یک توپ فوتبال با وزن حدود یک کیلوگرم بوده و عملکردهای متعددی را برای بدن انجام می دهد، از قبیل: متابولیزه کردن و سم زدایی موادی که میتوانند برای بدن مضر باشند، تبدیل مواد غذایی به اجزاء خونی ضروری، تنظیم لخته شدن خون، تولید پروتئین ها و آنزیم ها، حفظ تعادل هورمونی و ذخیره سازی برخی از ویتامین ها. کبد همچنین فاکتورهایی را تولید می کند که به سیستم ایمنی انسان در مبارزه با عفونت کمک کرده، باکتری ها را از خون پاک می کند و صفرا را تولید می کند که برای هضم، ضروری می باشد. 

صفرا، یک مایع زرد متمایل به سبز است که از اسیدها یا نمک های صفراوی و محصولات زائد مانند بیلی روبین (که از تجزیه سلول های قرمز پیر خون می آید) و سایر رنگدانه های صفراوی تشکیل شده و از طریق مجاری صفراوی درون کبد جریان پیدا می کند. صفرا از این مجاری کوچک به مجاری بزرگتر، همانند نهر به رودخانه وارد شده و در نهایت در مجرای صفراوی مشترک همگرا شده و از کبد خارج می شود. مقداری از صفرا مستقیماً به دوازدهه وارد می شود؛ باقی مانده آن در کیسه صفرا ذخیره و تغلیظ می شود. وقتی فرد غذا میخورد، کیسه صفرا، یک اندام اندازه مشت که نزدیک کبد قرار دارد، مقداری از صفرای ذخیره شده را به درون روده کوچک آزاد می کند که در آنجا به هضم چربی ها کمک می نماید.

بیماری کبدی به هر عارضه ای گفته می شود که باعث التهاب یا آسیب کبدی شده و ممکن است بر عملکرد کبد تأثیر گذارد و بر اساس عامل و تأثیری که بر کبد می گذارد، شناخته می شود. علل آن ممکن است شامل عفونت، آسیب، قرار گرفتن در معرض داروها یا ترکیبات سمی، یک فرآیند خودایمن یا یک نقص ژنتیکی باشد که منجر به تجمع مواد آسیب زننده مانند آهن و مس گردد. اثرات این آسیب ها به کبد ممکن است شامل التهاب، جوشگاه (اسکار)، انسداد، ناهنجاری های لخته شدن خون و نارسایی کبد، باشند. جدول صفحه بعد، انواع بیماری کبدی را با پیوندهایی برای اطلاعات بیشتر درباره انواع مختلف ارائه کرده است.

انواع بیماری کبدی

نوع بیماری کبدی

شرح

نمونه هایی از عوامل\شرایط
نارسایی کبدی حاد

کاهش سریع عملکرد کبد

داروها، سموم، انواعی از بیماری های کبدی

بیماری کبد الکلی

آسیب کبدی به علت الکل که میتواند به بیماری کبد چرب، هپاتیت الکلی یا سیروز منجر شود

مصرف مفرط الکل در طول زمان
مرتبط با خودایمنی

بدن، یک پاسخ ایمنی نامناسب را بر علیه خود ایجاد می کند؛ گاهی اوقات آنتی بادی هایی را علیه خود بافت کبدی ایجاد می کند

PBC (سیروز صفراوی اولیه)، PSC (کلانژیت اسکلروزینگ اولیه)، هپاتیت خودایمن

سندرم Budd-Chiari

لخته های خونی مانع جریان خون از کبد می شوند؛ نشانه هایی مانند آب آوردن شکم، کبد بزرگ، یرقان و درد شکمی ممکن است ایجاد شوند اختلالات انقعاد مفرط خون، آسیب کبدی، سرطان، عفونت انگلی

سیروز

جوشگاه (اسکار) بافت های کبدی به کاهش عملکرد آن منجر می شود میتواند با شرایط مختلفی ایجاد شود اما معمولاً در نتیجه هپاتیت مزمن، مصرف بیش از حد الکل یا انسداد مزمن مجرای صفراوی می باشد

ژنتیک

جهش های ژنی میتوانند به آسیب کبد و بیماری کبد منجر شوند؛ نسبتاً عارضه های نادری هستند هموکروماتوز، نقص در آلفا-1 آنتی تریپسین، بیماری ویلسون

هپاتیت

التهاب حاد یا مزمن کبد ویروس ها، سوء مصرف الکل،داروها، سموم، خودایمنی، بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)

عفونت ها

عفونت های خاص می توانند باعث درجات مختلف آسیب کبد، انسداد مجراهای صفراوی شوند هپاتیت ویروسی، عفونت انگلی

سرطان کبد

سرطانی که با منشاء کبد است با سیروز و هپاتیت مزمن ریسک آن بیشتر می شود؛ هپاتوسلولار کارسینوما (HCC) شایعترین تومور کبدی اولیه است

انسداد مجاری صفراوی

انسداد کامل یا جزئی مجراهای صفراوی تومورها، سنگ کیسه صفرا، التهاب، تروما

 

Accordion Title
About Liver Disease
  • علائم و نشانه ها

    بیماری کبدی ممکن است در ابتدا نشانه هایی را ایجاد نکند یا نشانه ها ممکن است غیراختصاصی باشند، مانند ضعف و از دست دادن انرژی.

    در بیماری کبدی حاد، نشانه های مرتبط با مشکلات در پردازش بیلی روبین، شامل پوست و چشم های زرد (یرقان)، ادرار تیره و مدفوع روشن همراه با کاهش اشتها، حالت تهوع، اسهال و استفراغ شایعترین هستند.

    نشانه های بیماری کبدی مزمن ممکن است شامل ادرار تیره، تورم شکمی (به علت آب آوردن شکم خارش، کاهش یا افزایش وزن بدون دلیل و درد شکمی باشند؛ این نشانه ها معمولاً تا زمانی که بیماری به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، ظاهر نمی شوند.

  • آزمایش

    تست های آزمایشگاهی
    اهداف آزمایش برای بیماری کبدی، غربالگری آسیب و تشخیص آن، ارزیابی شدت، تشخیص علت، و نظارت بر وضعیت کبد در طول زمان می باشد. غربالگری و تشخیص اولیه مهم هستند از آنجائیکه آسیب کبد ممکن است با علائم کم یا بدون علائم رخ دهد. تشخیص علت به پزشکان در درک نوع بیماری کبد و چگونگی درمان آن کمک می کند. کبد اغلب توانایی ترمیم و برطرف کردن التهاب را دارد، اما شرایطی که باعث انسداد مجاری صفراوی شده و یا به سیروز منتهی می شوند، میتوانند باعث آسیب کبدی دائمی پیشرونده شوند. نظارت بر وضعیت کبد فرد در طول زمان، اجازه برداشتن قدم هایی را در جهت حفظ عملکرد کبد می دهد.

    غربالگری، تشخیص و نظارت
    تست های کبدی متعددی به صورت روتین بعنوان بخشی از غربالگری سلامت عمومی در یک پنل جامع متابولیک (CMP) انجام می شوند. هنگامی که فرد دارای نشانه هایی می باشد که ممکن است بعلت آسیب کبدی بوده یا در معرض خطر ابتلا به بیماری کبدی می باشد، همین آزمایشات الزاماً ممکن است به صورت یک پنل کبدی درخواست داده شوند. این تست ها، هنگامی که آسیب کبدی رخ داده است، سطوح غیرطبیعی آنزیم های خاص، بیلی روبین و پروتئین ها را اندازه گیری می کنند. تست هایی مانند بیلی روبین نیز ممکن است به صورت تنها برای هر نوع بیماری که فرد مشکوک به داشتن آنهاست، درخواست شوند. اگر هر کدام از آزمون های کبدی غیرطبیعی باشند، پس نیاز به ارزیابی های بیشتر وجود خواهد داشت. پزشک تست تشخیصی را برای هر نوع عارضه ای که به آن مشکوک است، درخواست خواهد داد. تست های غربالگری و شناسایی بقرار زیر هستند:

    • آلانین آمینوترنسفراز (ALT) - آنزیمی که عمدتاً در کبد پیدا می شود؛ بهترین آزمایش برای تشخیص هپاتیت
    • آلکالین فسفاتاز (ALP) - آنزیمی که مرتبط با مجاری صفراوی است؛ اغلب هنگام انسداد مجاری افزایش می یابد
    • آسپارتات آمینوترنسفراز (AST) - آنزیمی که در کبد و چندین محل دیگر، بویژه قلب و سایر عضلات یافت می شود
    • گاماگلوتامیل ترنسفراز (GGT) -آنزیمی که عمدتاً در کبد پیدا می شود؛ بسیار به تغییرات در عملکرد کبد حساس است
    • بیلی روبین تام - مجموع بیلی روبین را در خون اندازه گیری می کند؛ سطوح آن در بسیاری از بیماری های کبدی افزایش می یابند
    • بیلی روبین مستقیم - شکلی از بیلی روبین را اندازه گیری می کند که در کبد به صورت متصل (به صورت مرکب با ترکیب دیگر) است
    • آلبومین - آلبومین، پروتئین عمده و اصلی ساخته شده توسط کبد را اندازه گیری کرده و کیفیت تولید آن توسط کبد را نشان می دهد
    • پروتئین تام - آلبومین و سایر پروتئین های موجود در خون، از قبیل آنتی بادی های موجود جهت مبارزه و از بین بردن عفونت ها را سنجش می کند (آنتی بادی ها در کبد تولید نمی شوند)

    تشخیص و نظارت
    آزمایشات دیگری ممکن است برای کمک به تشخیص علت نقص عملکرد کبد درخواست شوند. برخی از آنها برای نظارت بر وضعیت و یا تأثیر درمان مورد استفاده قرار می گیرند. اینها از قرار زیر هستند:

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آزمون های آزمایشگاهی برای انواع اختصاصی بیماری های کبد، جدول اواع بیماری های کبد را در زیر ببینید.

    تست های غیر آزمایشگاهی

    • سونوگرافی
    • سی تی اسکن
    • MRI (تصویرسازی تشدید مغناطیسی)
    • MRCP (کلانژیوپانکراتوگرافی تشدید مغناطیسی)
    • PTC (کلانژیوگرام وراکبدی زیرپوستی)
    • ERCP (کلانژیوگرافی آندوسکوپیک عقب گرد)

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویربرداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

  • درمان

    مهمترین درمان برای بیماری کبدی، پیشگیری می باشد. واکسن ها برای هپاتیت A و B موجود بوده و میتوان از بسیاری از موارد هپاتیت با اجتناب از عوامل خطری که ویروس های هپاتیت را منتشر می کنند، پیشگیری کرد.

    با وجود آنکه التهاب کبدی بعلت هپاتیت یا سایر علل ممکن است در طول زمان برطرف شود، آسیب کبدی ممکن است بصورت دائمی ادامه داشته باشد. مراحل درمان بیماری کبدی شامل حفاظت از باقی مانده عملکرد کبدی، به حداقل رساندن آسیب و عوارض بیشتر و رسیدگی به علت زمینه ای آسیب می باشند. درمان ممکن است در دامنه ای از مصرف داروهای خاص تا جراحی و -در موارد شدید- پیوند کبد قرار گیرد.

    افرادی که به بیماری کبدی تشخیص داده می شوند اغلب نیاز به نظارت بلندمدت داشته و جهت تعیین بهترین گزینه های درمانی برای وضعیت خود باید با پزشک مشورت کنند.

Accordion Title
Types of Liver Disease
  • نارسایی حاد کبد

    نارسایی حاد کبد (ALF)، افت سریع عملکرد کبد می باشد. ALF میتواند باعث اِدم در مغز، انسفالوپاتی، خونریزی غیرطبیعی و نارسایی چندین عضو گردد که اغلب کشنده است. شایعترین علت ALF در آمریکا، مسمومیت کبدی مرتبط با دارو است مانند مواردی که همراه با اووردوز استامینوفن، انواع داروهای نسخه ای، غیرقانونی و گیاهی یا همراه با بلع قارچ های سمی یا حلال های آلی ممکن است دیده شود. ALF همچنین گاهی اوقات همراه با هپاتیت ویروسی یا خودایمن، بیماری کبد چرب غیرالکلی، کبد چرب که هنگام بارداری رخ می دهد و بیماری ویلسون و همراه با تشدید سریع سایر بیماری های کبدی، دیده می شود.

    آزمایشات

    بررسی های تصویربرداری

    • سونوگرافی
    • سی تی اسکن
    • MRI

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویربرداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

  • بیماری کبد الکلی

    کبد مسئول متابولیسم الکل می باشد و الکل را به صورتی که از قابل دفع از بدن بشود، تجزیه می کند. الکل میتواند به سلول های کبدی آسیب زده یا آنها را تخریب کند و در صورتی که الکل بیش از مقداری که قابل پردازش با کبد است مصرف شود، میتواند آسیب جدی به آن وارد کند. مصرف مفرط الکل یک علت شایع آسیب کبدی بوده و بیماری کبدی میتواند پس از سال ها مصرف شدید آن رخ دهد. این قضیه میتواند به موارد زیر منجر شود:

    • بیماری کبد چرب - این، تجمع مازاد چربی در سلول های کبدی می باشد. این عارضه معمولاً علائمی ایجاد نکرده یا علائم ملایمی بهمراه دارد و در اولین مراحل بیماری کبدی رخ میدهد. معمولاً پس از ترک مصرف الکل، برطرف می شود.
    • هپاتیت الکلی - التهاب و تورم کبد می باشد. ممکن است مزمن و ملایم باشد و برای سال ها بدون علائم خاصی ادامه پیدا کند. در موارد ملایم، در صورت قطع مصرف الکل، ممکن است آسیب برطرف شود. اگر ادامه پید کند، در طول زمان ممکن است آسیب، بیشتر و بشتر شود. اگر آسیب، شدید شود، علائم ممکن است سریعاً، طی روزها و ساعت ها ظاهر شده و ممکن است کشنده باشند.
    • سیروز - این به صورت پیدایش اسکار در کبد بوده و جدی ترین شکل بیماری کبد الکلی است. این رمانی رخ میدهد که بافت سالم کبد با بافت جوشگاهی (اسکار) سخت جایگزین شده و بر ساختار کبد تأثیر گذاشته و قابلیت عملکرد آن را تحت الشعاع قرار میدهد. این آسیب معمولاً قابل بارگشت نیست اما ممکن است اگر فرد مصرف الکل را قطع کند، چلوی پیشرفت آن گرفته شود. سیروز میتواند منجر به نارسایی کبد شده و ریسک سرطان کبد را افزایش دهد.

    آزمایشات
    بیماری کبد الکلی معمولاً به صورت مستقیم توسط تست های آزمایشگاهی مورد سنجش قرار نمی گیرد. تشخیص اغلب با بررسی بیمار و دریافت سابقه پزشکی کامل بویژه درباره مصرف الکل انجام می شود. آزمایشاتی وجود دارند که ممکن است برای کمک به فرد مبتلا به بیماری کبدی بعلت مصرف مزمن الکل انجام شده و آزمون های خاصی ممکن است در تشخیص مصرف مزمن الکل یا مصرف مجدد آن در افرادی که منکر این قضیه هستند، کمک کنند.

    آژمایش ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • گاما گلوتامیل ترنسفراز (GGT) - یک آنزیم کبدی که با مصرف سنگین الکل و بسیاری دیگر از شرایطی که بر کبد تأثیر می گدارند، افزایش پیدا می کند.
    • پنل کبدی - برای شناسایی و یا تعیین میزان آسیب کبدی بکار می رود
    • سطح اتانول - اگر الکل مشکوک به علت بیماری کبدی باشد.
    • ترنسفرین بدون کربوهیدرات (CDT) - میتواند نشاندهنده بازگشت به مصرف شدید الکل پس از مدتی ترک آن باشد اما احتمالاً برای زنان و جوانان از حساسیت کمتری برخوردار باشد.

    درمان
    هیچ درمان خاصی برای بیماری کبد الکلی وجود ندارد. معمولاً، قطع مصرف الکل، همراه با اجتناب از سایر موادی که میتوانند به کبد آسیب بزنند، اولین مرحله می باشد. اگر این اعمال کاملاً بموقع انجام شوند، بسیاری از مردم کاملاً از این بیماری کبدی بهبودی پیدا می کنند، هرچند ممکن است ماه ها طول بکشد تا کبد شفا پیدا کند. شرکت در برنامه های بازتوانی ممکن است در اجتناب از الکل یا درمان اعتیاد به آن (الکلیسم)، کمک کننده باشد. گاهی اوقات، ممکن است آسیب دائمی مانند سیروز و حتی نارسایی کبدی وجود داشته باشد. اگر کبد به صورت برگشت ناپذیری آسیب ببیند، احتمالاً پیوند کبد بعنوان یک گزینه در نظر گرفته شود. در برنامه ریزی برای پیوند معمولاً نیاز است که پیش در نظر گرفتن پیوند بعنوان یک گزینه، فرد دارای سابقه سوء مصرف الکل (حتی اگر الکل به عنوان عامل زمینه ای تشخیص داده نشود)، به صورت مؤفقیت آمیزی، یک برنامه بازتوانی را به اتمام برساند.

  • بیماری خودایمن کبد

    اختلالات خودایمن بیماری هایی هستند که با یک پاسخ ایمنی نامناسب در برابر بافت های خود بدن ایجاد می شوند. گاهی اوقات این شرایط میتوانند بر کبد تأثیر بگذارند.

    هپاتیت خودایمن - با وجود آنکه علت آن بخوبی شناخته نشده است، سیستم ایمنی به کبد حمله کرده و میتواند در طول زمان به آن آسیب برساند. درباره هپاتیت خودایمن و آزمایشات مرتبط، بیشتر بدانید.

    سیروز صفراوی اولیه
    سیروز صفراوی اولیه (PBC) یک بیماری مزمن بوده که مجاری صفراوی کوچک را در کبد ملتهب و تخریب میکند، مانع جریان صفرا شده و به بافت کبدی آسیب میرساند. این یک اختلال پیشرونده بوده که زنان را بیشتر از مردان مبتلا می کند. دلیل دقیق PBC ناشناخته است اما تصور می شود که یک فرآیند خودایمن باشد.

    برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه PBC، MayoClinic.com را ببینید.

    آزمایشات

    کلانژیت اسکلروزینگ اولیه
    کلانژیت اسکلروزینگ اولیه (PSC) یک بیماری مزمن بوده که همراه با بیماری التهابی روده است. PSC، دربردارنده التهاب، جوشگاه (اِسکار) و تخریب مجاری صفراوی، بیشتر خارج از کبد، بازدارندگی جریان صفرا و آسیب به بافت کبدی می باشد. علت دقیق PSC ناشناخته است اما تصور می شود که به علت یک فرآیند خودایمن باشد. این اختلال در مردان نسبت به زنان، شایعتر است.

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره PSC، وبسایت National Digestive Diseases Information Clearinghouse را ببینید.

    آزمایشات

    • بیوپسی کبدی

    بررسی های تصویربرداری

    • سونوگرافی
    • کلانژیوپانکراتوگرافی تشدید مغناطیسی (MRCP)
    • کلانژیوگرام وراکبدی زیرپوستی (PTC)
    • ERCP (کلانژیوپانکراتوگرافی آندوسکوپیک عقب گرد)

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویربرداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

  • سندرم Budd-Chiari

    سندرم Budd-Chiari، گروهی از نشانه هایی است که زمانی رخ می دهند که یک یا چند لخته خونی، سیاهرگ (ورید) های کبدی، آنهایی که خون را از کبد به خارج حمل می کنند، را باریک کرده یا مسدود کنند. این میتواند به کبد و عروق خونی پشتیبان آن آسیب رساند. این باعث می شود تا خون در کبد تجمع کرده، آن را بزرگ کند و فشار را در وریدی که خون را از اندام های گوارشی و طحال به کبد می آورد، سیاهرگ باب کبد، افزایش دهد. این در مقابل میتواند به تجمع مایعات (ادم)، بویژه در شکم (آب آوردن شکم ascites)، اتساع وریدها در مری (واریس) و شکم، خونریزی از مری و سیروز کبدی منجر گردد.

    سندرم Budd-Chiari ممکن است در افرادی که مبتلا به عارضه ای هستند که خطر لخته های خونی را افزایش می دهد، مانند بیماری سلول داسی شکل، سندرم ضدفسفولیپید، سرطان های پانکراس با بدخیمی های خونی دارند (بعنوان مثال، پلی سیتمی ورا، ترومبوسیتمی ضروری)، افراد دچار شده به آسیب کبدی یا عروق خونی، انواع سرطان کبد و با عفونت های انگلی، رخ دهد. نشانه ها ممکن است بآرامی ظاهر شده و در طول زمان بدترشده یا ناگهان ایجاد شوند مانند زمانی که گاهی به صورت یک عارضه بارداری دیده می شوند.

    آزمایشات

    بررسی های تصویر برداری

    • MRI
    • سونوگرافی
    • سی تی اسکن

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویر برداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

  • سیروز

    سیروز، یک بیماری کبدی مزمن بوده که باعث اسکار پیشرفته بافت کبدی می شود. کبد میتواند بسیاری از آسیب ها را ترمیم کند، اما سیروز معمولاً برگشت ناپذیر می باشد. ضمن اینکه این بیماری ممکن است بر اثر شرایطی پیش بیاید که بر کبد تأثیر می گذارند، در آمریکا عمدتاً مرتبط با هپاتیت ویروسی و مصرف بیش از حد الکل است. سایر علل سیروز شامل بیماری کبد چرب غیرالکلی و استئاتوهپاتیت غیرالکلی بوده که هر دو  با تجمع چربی در کبد همراه بوده که مسئولین بهداشت عمومی تصور می کنند که ممکن است با میزان فزاینده چاقی در ایالات متحده مرتبط باشد.

    سیروز میتواند باعث کاهش عملکرد کبد، نارسایی مزمن کبد، کبودی، خونریزی، تحلیل ماهیچه، آب آوردن شکم، بزرگی پستان در مرد، پرفشاری ورید باب - افزایش فشار خون در سیاهرگی که خون را از اندام های گوارشی به کبد حمل می کند- و تعدادی از سایر مشکلات، شود. برخی از افراد ممکن است نشانه ها و عوارض شدیدی را تجربه کنند در حالیکه سایرین، با آسیب کبدی مشابه، دارای نشانه های کم تا متوسط می باشند. سیروز خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد.

    آزمایشات

    برای دریافت فهرست کامل آزمایشات، مقاله سیروز را ببینید.

  • بیماری های ژنتیکی کبد

    جهشهای ژنتیکی میتوانند به شرایطی منجر شوند که بر کبد تأثیر می گذارند. اینها بیماری های نبستاً نادری بوده که 2 مورد از آنها شامل تجمع زیادی مواد معدنی در بدن می باشند.

    • هماکروماتوز - یک اختلال متابولیسم آهن که منتهی به تجمع آهن در بافت ها و اندام ها میگردد. این عارضه ممکن است ژنتیکی (ارثی) یا اکتسابی بوده و میتواند باعث نارسایی عضو، بویژه کبد، قلب و پانکراس شود. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله هموکروماتوز را ببینید.
    • بیماری ویلسون - یک اختلال متابولیسم مس که منجر به افزایش تجمع مس در کبد میگردد. این از یک جهش ژنتیکی ارثی ناشی شده و میتواند باعث آسیب به کبد، مغز و کلیه شود. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله درباره بیماری ویلسون را ببینید.

    نقص آلفا-1 آنتی تریپسین
    آلفا-1 آنتی تریپسین (AAT)، پروتئینی است که به حفاظت از ریه ها کمک می کند. این پروتئین با هدایت دو کپی از یک ژن بازدارنده پروتئاز (SERPINA1) در کبد تولید می شود. اگر یک تغییر یا جهش در یک یا هر دو کپی ژن وجود داشته باشد، AAT کمتر یا با نقص عملکرد تولید می گردد. اگر تولید AAT به اندازه 30% نرمال یا پائین تر باشند، در نتیجه فرد مبتلا، کمبود آلفا-1 آنتی تریپسین را تجربه کرده و ریسک بالایی در ابتلا به اِمفیزم خواهد داشت. هنگامی که AAT دارای نقص عملکرد گردد، تمایل به تجمع در کبد پیدا کرده و زنجیره های پروتئینی غیرطبیعی تولید کرده و به کبد آسیب میرساند. تقریباً 10% نوزادان مبتلا به کمبود AAT، زردی دارند. در حال حاضر، کمبود AAT شایعترین علت ژنتیکی بیماری کبد در بچه ها می باشد.

    آزمایشات

  • هپاتیت

    هپاتیت یک التهاب کبد بوده و اغلب بعلت عفونت های ویروسی می باشد، هرچند میتواند علل دیگری نیز داشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع مختلف هپاتیت، زیر را ببینید:

  • عفونت ها

    هپاتیت ویروسی
    التهاب ایجاد شده بر اثر عفونت بوسیله یکی از پنج ویروس هپاتیت: A، B، C، D یا E. هپاتیت حاد معمولاً مرتبط با ویروس های A، B و C می باشد در حالیکه هپاتیت مزمن فقط بر اثر B و C ایجاد می شود.

    عفونت انگلی
    انواعی از انگل ها میتوانند به کبد مهاجرت کرده و باعث آسیب بافتی و انسدادها میگردند؛ این عفونت در آمریکا نسبتاً نادر است. نمونه هایی از اینها شامل مالاریا بودده که میتواند فعالانه در سلول های کبد تولید مثل کند، سپس پیش از ایجاد دوره بازگشت بیماری، یه دوره کمون وارد می شود؛ علاوه بر این، سایر انگل هایی که در کبد میتوانند باعث عوارضی گردند: Ascaris lumbricoides، کرم جگر چینی (که Clonorchis sinensis و Opisthorchis viverini می باشد)که میتواند مجراهای صفراوی را مسدود کند، گونه های Schistosoma (کرم های انگلی) که باعث Schistosomiasis و اسکار پیشرونده کبد شده و Echinococcus granulosus که کیست هایی را در کبد تشکیل می دهند.

    آزمایشات

    بررسی های تصویر برداری

    • سونوگرافی
    • اشعه ایکس
    • سی تی اسکن
    • MRI

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویربرداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

  • سرطان کبد

    سرطانی که از یک بخش بدن شروع شده اما بعد به کبد انتشار پیدا میکند،مسلماً نمیتوان نام "سرطان کبد" را بر آن گذاشت بلکه نام مبداً خود را حفظ می کند. بعنوان مثال، سرطان پستان یا ریه متاستاز داده هنوز سرطان "پستان" یا "ریه" در نظر گرفته میشود - و بر همان اساس درمان می شود - حتی اگر به کبد انتشار پیدا کرده باشد، بعلت اینکه با منشاء پستان یا ریه است. "سرطان کبد" بمعنی سرطانی می باشد که با منشاء کبد باشد.

    شایعترین شکل سرطان کبد در ایالات متحده، هپاتوسلولار کارسینوما است، سرطانی که از سلول های کبدی با عنوان هپاتوسیت نشأت گرفته است. مطابق با انجمن سرطان آمریکا، این نوع، مسئول تقریباً 3 مورد از 4 مورد سرطان کبد اولیه می باشد. سایر 1 تا 2 مورد از 10 مورد، کلانژیوکارسینوما هستند، سرطان هایی که در مجاری صفراوی آغاز می شوند. سرطان کبد اعلب در ابتدا بدون علامت است از اینرو معمولاً در اولین مراحل، تشخیص داده نمی شود. افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن و افراد مبتلا به سیروز، دارای ریسک بالایی در ابتلا به سرطان کبد هستند. بسیاری از افراد مبتلا به سیروز یا هپاتیت مزمن پیشرفته، به صورت منظم برای تشخیص به موقع سرطان کبد مورد غربالگری قرار میگیرند، که در آن صورت ممکن است بیشتر قابل درمان باشد.

    آزمایشات

    بررسی های تصویر برداری

    • سونوگرافی
    • سی تی اسکن
    • MRI
    • آنژیوگرافی

    برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویربرداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

  • انسداد مجراهای صفراوی

    سنگ های کیسه صفرا، تومورها، تروما، کیست ها و التهاب میتوانند باعث انسداد یا مانع در مجراهای صفراوی شوند. در صورت شدید بودن این موارد، ممکن است صفرا و ضایعات مرتبط با آن در کبد تجمع کرده و باعث زردی، ادرار با رنگ قهوه ای تیره و مدفوع با رنگ روشن گردند. فرد مبتلا در ابتدا ممکن است هیچ علائمی را نداشته باشد، اما اگر بیماری ادامه پیدا کند یا تشدید شود، میتواند باعث آسیب به کبد و کیسه صفرا گردد. اگر مجرایی که صفرا را از کیسه صفرا می کشد انسداد پیدا کند، میتواند باعث درد ناگهانی شدید در قسمت راست بالای شکم شده و ممکن است منجر به تب و عفونت کیسه صفرا شود. 

    آزمایشات

    بررسی های تصویربرداری

    • سونوگرافی
    • سی تی اسکن
    • کلانژیوپانکراتوگرافی تشدید مغناطیسی (MRCP)
    • کلانژیوگرام وراکبدی زیرپوستی (PTC)
    • ERCP (کلانژیوپانکراتوگرافی عقب گرد آندوسکوپیک)

    جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش های تصویربرداری، RadiologyInfo.org را ببینید.

مشاهده منابع

منابع مورد استفاده در این مطلب

Liver Disorders. CHealth. Available online at http://chealth.canoe.ca/condition_info_details.asp?disease_id=176 through http://chealth.canoe.ca. Accessed November 2013.

Nonalcoholic Fatty Liver Disease. (Feb. 19, 2011.) Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/nonalcoholic-fatty-liver-disease/DS00577/DSECTION=tests-and-diagnosis through http://www.mayoclinic.com. Accessed November 2013.

Chronic Liver Disease / Cirrhosis. Johns Hopkins Medicine Health Library. Available online through http://www.hopkinsmedicine.org. Accessed November 2013.

Cirrhosis. (Updated Oct. 23, 2013.) MedicineNet.com. Available online at http://www.medicinenet.com/cirrhosis/page3.htm#what_are_the_common_causes_of_cirrhosis through http://www.medicinenet.com. Accessed November 2013.

(Update October 4, 2011) American Liver Foundation. Alcohol Related Liver Disease. Available online at http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/alcohol/ through http://www.liverfoundation.org. Accessed December 2013.

(Update: Nov 16, 2012) Longstreth G. Alcoholic Liver Disease. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000281.htm. Accessed December 2013.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

ALF (2001). Your Liver, A Vital Organ. American Liver Foundation [On-line information]. Available online through http://www.liverfoundation.org.

Worman, H., (2001, August 23). Diseases of the Liver. Columbia University. Available online at http://cpmcnet.columbia.edu/dept/gi/disliv.html through http://cpmcnet.columbia.edu.

Bacon, B., Hemochromatosis. Carey, W., & Melnyk, C., Viral Liver Disease. Hacker, J., et. al., Alcoholic Liver Disease. American College of Gastroenterology [On-line patient Information]. Available online at http://www.acg.gi.org/acg-dev/patientinfo/frame_giproblems.html through http://www.acg.gi.org.

MedicineNet.com: Liver Overview. Available online at http://www.focusonliver.com/script/main/hp.asp through http://www.focusonliver.com.

Vierling, J. (2001 August 21 last editorial review) Primary Biliary Cirrhosis (PBC), part 1. MedicineNet.com [On-line information]. Available online at http://www.focusondigestion.com/script/main/Art.asp?li=MNI&ArticleKey=1934&page=2 through http://www.focusondigestion.com.

(1999 March 12 Last Editorial Review). Primary Sclerosing Cholangitis. MedicineNet.com [On-line information]. Available online at http://www.focusondigestion.com/script/main/art.asp?articlekey=8572&rd=1 through http://www.focusondigestion.com.

(2006 January 19, Reviewed). Viral Hepatitis A Fact Sheet. CDC, National Center for Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/a/fact.htm through http://www.cdc.gov.

(2006 January 19, Reviewed). Hepatitis B Frequently Asked Questions. National Center for Infectious Diseases [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/b/faqb.htm through http://www.cdc.gov.

(© 2002-2003) What are the Diseases that Affect the Liver? American Liver Foundation [On-line information]. Available online through http://www.liverfoundation.org.

(2006 February 9, Revised) American Cancer Society, What is Liver Cancer. American Cancer Society [On-line information]. Available online through http://www.cancer.org.

(2006 January 25, Updated). NINDS Reye's Syndrome Information Page. National Institute of Neurological Disorders and Stroke [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/reyes_syndrome/reyes_syndrome.htm through http://www.ninds.nih.gov.

(2006 January 25, Updated). NINDS Wilson's Disease Information Page. National Institute of Neurological Disorders and Stroke [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/wilsons/wilsons.htm through http://www.ninds.nih.gov.

(2005 August, Reviewed). Cirrhosis and Portal Hypertension. Familydoctor.org [On-line information]. Available online at http://familydoctor.org/188.xml through http://familydoctor.org.

(2005 January 3). NIH Action Plan Charts Future Challenges for Liver Disease Research. National Institute of Diabetes & Digestive & Kidney Diseases [On-line press release]. Available online at http://www.niddk.nih.gov/welcome/releases/01-03-05.htm through http://www.niddk.nih.gov.

(Updated 2007 September 28). The Progression of Liver Disease. American Liver Foundation [On-line information]. Available online at http://www.liverfoundation.org/education/info/progression/ through http://www.liverfoundation.org. Accessed December 2009.

Mayo Clinic Staff (2009 April 18). Liver Problems. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/liver-problems/DS01133/METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed December 2009.

Herrine, S. (Revised 2009 July). Approach to the Patient with Liver Disease, Introduction. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec03/ch022/ch022a.html through http://www.merck.com. Accessed December 2009.

Calvaruso, V. and Craxi, A. (2009 October 22). Implication of Normal Liver Enzymes in Liver Disease. Medscape from J Viral Hepat. 2009;16(8):529-536. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/709156 through http://www.medscape.com. Accessed December 2009.

Wolf, D. (Updated 2009 December 15). Cirrhosis. Medscape [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/185856-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed December 2009.

Pyrsopoulos, N. and Reddy, K. R. (Updated 2008 September 22). Primary Biliary Cirrhosis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/171117-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed December 2009.

Bonheur, J. and Ells, P. (Updated 2009 August 29). Biliary Obstruction. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/187001-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed December 2009.

Grenache, D. et. al. (Updated 2009 November). Liver Disease Evaluation. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/LiverDzEval.html through http://www.arupconsult.com. Accessed December 2009.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 606-609.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 269-279.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 1808-1813.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 265, 267, 274-276.