اسامی دیگر
Urinary Cortisol
Salivary Cortisol
Free Cortisol
Dexamethasone Suppression Test
DST
ACTH Stimulation Test
اسم متعارف
Cortisol
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه October 31, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای کمک به تشخیص سندرم کوشینگ یا نارسایی اولیه یا ثانویه آدرنال (بیماری ادیسون)؛ برای تشخیص شرایطی که غده هیپوفیز یا آدرنال را تحت تأثیر قرار می دهند

زمان انجام آزمایش؟

 وقتی پزشک با توجه به علائم به کمبود یا افزایش کورتیزول تردید دارد

نمونه مورد نیاز؟

نمونه خون گرفته شده از ورید بازو یا یک نمونه ادرار تصادفی یا ادرار24 ساعته؛ گاهی اوقات نمونه بزاق می تواند مورد استفاده قرار گیرد

آمادگی مورد نیاز برای نمونه گیری؟

ممکن است لازم باشد قبل از جمع آوری نمونه استراحت کنید. برای آزمایش کورتیزول در بزاق، ممکن است از خوردن، نوشیدن و یا مسواک زدن دندان هایتان برای مدتی (ممکن است بین 15 تا 30 دقیقه) قبل از آزمون اجتناب نمایید. تمامی توصیه ها را پیگیری کنید.

محدوده مرجع برای این آزمایش را می توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. آنها معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.
اگر برگه‌ی جوابدهی آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، برای دریافت محدوده مرجع، تماس بگیرید.
نتایج تست‌های آزمایشگاهی به تنهایی معنادار نیستند. بلکه بایستی نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشند. گاهی اوقات این محدوده به عنوان محدوده‌ی نرمال بیان می‌گردد. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از خارج بودن نتایج آزمایش از محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می توانند سرنخ هایی برای شناسایی شرایط و بیماری های احتمالی ارائه دهند.
اگر‌چه صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه ای در چند دهه‌ی گذشته بهبود یافته است، به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و این دلیل وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت می‌باشد. مهم این است که بدانید که شما باید از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار استفاده نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر لطفا به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.
 

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

در این آزمایش چه چیزی بررسی می‌شود؟

کورتیزول یک هورمون است که در متابولیسم پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها نقش دارد. این باعث کاهش سطح قند خون، کمک به حفظ فشار خون و تنظیم سیستم ایمنی بدن می شود. بیشتر مقادیر کورتیزول در خون به یک پروتئین متصل است. تنها درصد کمی "آزاد" و از نظر زیستی فعال است. کورتیزول آزاد به داخل ادرار ترشح می شود و در بزاق وجود دارد. این آزمون مقدار کورتیزول را در خون، ادرار یا بزاق اندازه گیری می کند.

سطح کورتیزول در خون (و همچنین ادرار و بزاق) به طور طبیعی افزایش می یابد و دارای یک الگوی تغییر دوره ای است. در زمان صبح زود به بالاترین سطح می رسد، و سپس در طول روز کاهش می یابد، و در نیمه شب به پایین ترین سطح خود می رسد. این الگو زمانی می تواند تغییر کند که یک فرد در شب هنگام فعال باشد (مانند تغییر شبانه)  و در زمان های مختلف در طی روز بخوابد و زمانی که یک بیماری یا وضعیت، تولید کورتیزول را محدود یا تحریک می کند، سطح این ماده مختل خواهد شد.

کورتیزول توسط غده فوق کلیه، (دو اندام مثلثی که در ناحیه بالای کلیه ها قرار گرفته) تولید و ترشح می شود. تولید هورمون توسط هیپوتالاموس در مغز و غده هیپوفیز (غده کوچک که در زیر مغز قرار دارد) تنظیم می شود. هنگامی که سطح کورتیزول خون کاهش می یابد، هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) را آزاد می کند که غده هیپوفیز را برای تولید ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک) تحریک می کند. ACTH باعث تقویت غدد آدرنال برای تولید و انتشار کورتیزول می شود. به منظور تولید کورتیزول کافی، هیپوتالاموس، هیپوفیز و غدد فوق کلیه باید به درستی عمل کنند.

گروهی از علائم و نشانه هایی که با سطح غیرطبیعی کورتیزول مشاهده می شوند، سندرم کوشینگ نامیده می شود. افزایش تولید کورتیزول ممکن است در شرایط زیر رخ دهد:

-مصرف مقادیر زیادی هورمون های گلوکوکورتیکواستروئید (مانند پردنیزون، پردنیزولون یا دگزامتازون) برای درمان انواع بیماری هایی مانند بیماری های خود ایمنی و برخی از تومورها

-تومورهای تولید کننده ACTH، در غده هیپوفیز و / یا در سایر نقاط بدن

-افزایش تولید کورتیزول توسط غده های فوقانی، به علت تومور یا به علت رشد بیش از حد بافت های آدرنال (هیپرپلازی)

-همراه با تومور در قسمت های مختلف بدن که CRH را تولید می کنند که البته شرایط نادری است

کاهش تولید کورتیزول ممکن است در شرایط زیر مشاهده شود:

-غده هیپوفیز یا تومور غده هیپوفیز که تولید ACTH را مهار می کند؛ این به عنوان نارسایی ثانویه آدرنال شناخته شده است.

-غده فوق کلیه (نارسایی ثانویه آدرنال) که باعث کاهش تولید کورتیزول می شود؛ این به عنوان نارسایی اولیه آدرنال نامیده می شود و همچنین به عنوان بیماری آدیسون شناخته می شود.

 -پس از متوقف کردن درمان با هورمون های گلوكوكورتوكوستروئید، به ویژه اگر پس از مدت طولانی مصرف زیاد، به سرعت متوقف شود.

نمونه مورد نیاز برای انجام آزمایش چگونه است؟

به طور معمول، خون از یک ورید در بازو گرفته می شود، اما گاهی اوقات ادرار یا بزاق نیز آزمایش می شود. آزمایشات کورتیزول ممکن است در حدود ساعت 8 صبح انجام شود، زمانی که کورتیزول در اوج مقدار خود است، و دوباره در حدود 4 بعد از ظهر، زمانی که سطح آن به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

گاهی اوقات یک نمونه ایستا برای اندازه گیری کورتیزول، وقتی که باید در پایین ترین سطح (قبل از خواب) باشد، به دست می آید. این اغلب با اندازه گیری کورتیزول در بزاق به جای خون انجام می شود تا برای نمونه گیری راحت تر شود. بزاق برای آزمایش کورتیزول معمولا با قرار دادن سواب درون دهان به مدت چند دقیقه انجام می شود. دریافت بیش از یک نمونه موجب می شود تا پزشک الگوی روزانه ترشح کورتیزول (تنوع روزانه) را ارزیابی کند.

گاهی اوقات ادرار برای کورتیزول آزمایش می شود؛ این معمولا نیاز به جمع آوری تمام ادرار تولید شده در طول روز و شب (یک ادرار 24 ساعته) دارد، اما گاهی اوقات ممکن است با یک نمونه از ادرار جمع آوری شده در صبح انجام شود.

آیا برای آزمایش آمادگی خاصی برای نمونه گیری نیاز هست؟

ممکن است آمادگی برای آزمایش نیاز باشد. هر گونه دستورالعملی را تا زمان تعیین جمع آوری نمونه، استراحت، و یا هر گونه آماده سازی قبل از آزمایش را پیگیری نمایید.


آزمایش بزاق نیاز به مراقبت ویژه برای به دست آوردن نمونه دارد. ممکن است به شما توصیه شود تا از خوردن، نوشیدن و یا مسواک زدن دندان ها برای مدت زمانی (ممکن است برخی از زمان بین 15 تا 30 دقیقه) قبل از آزمون اجتناب کنید. دستورالعمل های خاصی را که ارائه شده دنبال کنید.


آزمایش تحریک یا سرکوب نیاز به یک نمونه خون ابتدایی دارد و سپس یک مقدار معینی از دارو مصرف می شود. نمونه های خون بعدی در زمان مشخص گرفته می شوند.

Accordion Title
سوالات رایج
  •  از نتایج آزمایش چگونه استفاده می‌شود؟

    آزمایش کورتیزول ممکن است برای کمک به تشخیص سندرم کوشینگ، (یک بیماری مرتبط با کورتیزول بیش از حد) و یا کمک به تشخیص نارسایی آدرنال و یا بیماری ادیسون، (شرایط مرتبط با کاهش کورتیزول) انجام شود. کورتیزول یک هورمون است که در متابولیسم پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها نقش دارد. به طور معمول، سطح کورتیزول در خون افزایش می یابد و در یک "تغییر روزانه" ، در اوایل صبح به اوج خود می رسد، سپس در طول روز کاهش می یابد و در نیمه شب به پایین ترین سطح خود می رسد.

    کورتیزول توسط غده های آدرنال تولید و ترشح می شود. تولید هورمون توسط هیپوتالاموس در مغز و غده هیپوفیز تنظیم می شود. هنگامی که سطح کورتیزول خون کاهش می یابد، هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) را آزاد می کند که غده هیپوفیز را برای تولید ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک) هدایت می کند. ACTH باعث تقویت غدد آدرنال برای تولید و انتشار کورتیزول می شود. برای تولید سطح مناسبی از کورتیزول، هیپوتالاموس، هیپوفیز و غدد فوق کلیه باید به درستی عمل کنند. (برای اطلاعات بیشتر، به بخش «چه چیزی آزمایش می شود» را ببینید).

    مقادیر بیشتر کورتیزول در خون به یک پروتئین متصل است. تنها درصد کمی "آزاد" و از نظر زیستی فعال است. آزمایش کورتیزول خون، هر دو مورد کورتیزول و پروتئین محدود و آزاد را بررسی می کند در حالی که آزمایش ادرار و بزاق فقط کورتیزول آزاد را ارزیابی می کند، که باید با سطح کورتیزول آزاد در خون ارتباط داشته باشد. سطوح خون و / یا بزاق جمع آوری شده در زمان های مختلف، مانند ساعت 8 صبح و 4 بعد از ظهر، می تواند برای ارزیابی میزان کورتیزول و سطح تغییرات روزانه استفاده شود. نمونه کورتیزول ادرار 24 ساعته تغییرات روزانه را نشان نمی دهد؛ بلکه مقدار کلی کورتیزول که در 24 ساعت دفع می شود را اندازه گیری می کند.

    اگر سطح غیرطبیعی کورتیزول تشخیص داده شود، پزشک آزمایش های بیشتری برای کمک به تایید یافته ها و تعیین علت آن انجام خواهد داد:

    آزمایش برای تولید کورتیزول بیش از حد
    اگر یک فرد سطح کورتیزول خون بالا داشته باشد، پزشک ممکن است آزمایش دیگری را انجام دهد تا تأیید کند که کورتیزول بالا واقعا غیرطبیعی است (و به دلیل افزایش استرس یا استفاده از داروهای شبه کورتیزول نبوده است). این تست اضافی ممکن است شامل اندازه گیری کورتیزول ادرار 24 ساعته، انجام آزمون سرکوب دگزامتازون شبانه و / یا جمع آوری نمونه بزاق  برای اندازه گیری کورتیزول در زمان پایین بودن آن باشد. کورتیزول ادرار مستلزم جمع آوری ادرار را در مدت زمان مجاز، معمولا 24 ساعت می باشد. از آنجایی که ACTH توسط غده هیپوفیز ترشح می شود، این آزمایش به تعیین اینکه آیا افزایش سطح کورتیزول خون نشان دهنده افزایش واقعی است کمک می کند.

    سرکوب دگزامتازون: آزمایش سرکوب دگزامتازون شامل تجزیه و تحلیل یک نمونه اولیه برای کورتیزول است، سپس به فرد دگزامتازون خوراکی (یک گلوکوکورتیکوئید مصنوعی) داده شده و کورتیزول در نمونه های زمان بندی شده بعدی مورد بررسی واقع می شود. دگزامتازون موجب کاهش  تولید ACTH شده و اگر دلیل افزایش آن بروز استرس باشد، باید تولید کورتیزول را کاهش دهد.

    جمع آوری نمونه بزاق برای اندازه گیری کورتیزول راه مناسب برای تعیین تغییرات ریتم طبیعی تولید کورتیزول است. اگر یک یا چند مورد از این آزمایش ها نشان دهد که تولید کورتیزول غیرطبیعی است، آزمایش های دیگری، از جمله اندازه گیری ACTH، تکرار آزمون تضعیف دگزامتازون با استفاده از دوزهای بالاتر، و تصویربرداری رادیوگرافی ممکن است درخواست شود.

    آزمایش تولید ناکافی کورتیزول
    اگر پزشک معتقد باشد که غدد فوق کلیه کورتیزول کافی تولید نمی کنند و یا اگر آزمایشات اولیه خون نشان دهنده تولید کورتیزول ناکافی است، پزشک ممکن است آزمایش تحریک ACTH را درخواست دهد.

    تحریک ACTH: این آزمون شامل اندازه گیری سطح کورتیزول در خون فرد قبل و بعد از تزریق ACTH ترکیبی است. اگر غدد فوق کلیه به طور طبیعی عمل کنند، سطح کورتیزول با تحریک ACTH افزایش می یابد. اگر آنها آسیب دیده باشند و یا به درستی عمل نکنند، سطح کورتیزول پایین خواهد بود. نسخه ای دیگر از این آزمایش (1 تا 3 روز) ممکن است برای کمک به تشخیص بین نارسایی های آدرنال و هیپوفیز انجام شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست می‌شود؟

    آزمایش کورتیزول در زمانی که فرد علائمی حاکی از سطح بالای کورتیزول و سندرم کوشینگ دارد، درخواست شود، علائمی همچون موارد زیر:

    -افزایش فشارخون (hypertension)

    -افزایش قند خون (glucose)

    -چاقی

    -پوست شکننده

    -لکه های ارغوانی روی شکم

    -ضعف عضلانی

     -پوکی استخوانOsteoporosis

    این آزمایش ممکن است در زمانی که زنان دارای دوره های نامنظم قاعدگی و افزایش موهای صورت هستند؛ کودکان ممکن است رشد ناقص و کوتاهی قد هستند، درخواست داد.

    این آزمایش ممکن است در زمانی درخواست شود که فردی علائمی حاکی از سطح کورتیزول پایین، نارسایی  آدرنال یا بیماری آدیسون همانند نشانه های زیر داشته باشد:

    -کاهش وزن

    -ضعف عضلانی

    -خستگی

    -فشار خون پایین

    -درد شکم

    -لکه های تیره پوستی (این مورد در بیماری آدیسون اتفاق می افتد، نه به طور کلی در نارسایی ثانویه آدرنال)

    گاهی اوقات کاهش تولید همراه با یک عامل استرس زا ممکن است موجب بروز بحران آدرنال شود که می تواند تهدید کننده حیات باشد و نیاز به مراقبت پزشکی فوری داشته باشد. علائم یک بحران ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    -شروع درد شدید و ناگهانی در پشت، شکم یا پاها ایجاد

    -اسهال و استفراغ که منجر به دهیدراتاسیون میشود

    -کاهش فشارخون (hypotension)

    -از دست دادن هوشیاری

    تست سرکوب یا تحریک زمانی درخواست می شود که یافته های اولیه غیرطبیعی باشد. آزمایش کورتیزول ممکن است در فواصل زمانی پس از تشخیص سندرم کوشینگ یا بیماری ادیسون برای نظارت بر اثربخشی درمان انجام شود.

  • تفسیر نتایج آزمایش چگونه است؟

    به طور معمول، سطح کورتیزول در هنگام خواب بسیار کم است و بالاترین سطح آن بعد از بیدار شدن دیده می شود، هرچند این الگو می تواند در شرایطی که فرد بصورت شیفتی فعالیت می کند و در زمانهای مختلف از روز می خوابد، تغییر کند.

    سطح کورتیزول افزایش یافته یا طبیعی معادل با سطح کورتیزول در زمان خواب، کورتیزول بیش از حد و سندرم کوشینگ را نشان می دهد. اگر این کورتیزول بیش از حد پس از یک آزمایش سرکوب کننده دگزامتازون یک روزه کاهش نیابد، یا اگر کورتیزول ادرار 24 ساعته افزایش یابد، یا اگر سطح کورتیزول بزاق در اواخر شب افزایش یابد، این نشان می دهد که کورتیزول اضافی ناشی از تولید غیرطبیعی تولید ACTH است توسط هیپوفیز یا وجود تومور خارج از هیپوفیز یا تولید غیرطبیعی توسط غده آدرنال است. آزمایشات دیگر به تعیین دقیق علت کمک خواهد کرد. (به بخش "نحوه استفاده از آن" مراجعه کنید.)

    اگر کورتیزول کافی وجود نداشته باشد و فرد آزمایش شده به یک آزمایش تحریک کننده ACTH پاسخ دهد، احتمالا این مشکل به دلیل عدم تولید ACTH توسط هیپوفیز است. اگر فرد به آزمایش تحریک ACTH پاسخ نمی دهد، احتمال بیشتر این است که مشکل در غدد آدرنال باشد. اگر غده فوق کلیه از نظر ضعف عملکرد هیپوفیز و یا تولید ACTH نقص داشته باشد، گفته می شود که فرد مبتلا به نارسایی ثانویه آدرنال است. اگر کاهش تولید کورتیزول ناشی از آسیب به آدرنال باشد، گفته می شود که فرد مبتلا به نارسایی آدرنال یا بیماری ادیسون است.

    هنگامی که یک اختلال شناخته شده و مرتبط با غده هیپوفیز، غده فوق کلیه یا علت دیگر باشد، پزشک ممکن است از تست های دیگر مانند CT (توموگرافی کامپیوتری) یا MRI (عکسبرداری رزونانس مغناطیسی) استفاده کند تا منبع افزایش کورتیزول را پیدا کند (مانند هیپوفیز، آدرنال، و یا سایر تومورها) و میزان آسیب به غدد را مورد آزمایش قرار دهد.

  •  آیا اطلاعات دیگری برای بیمار مورد نیاز است؟

    همانند افرادی که دارای نارسایی  آدرنال هستند، افراد مبتلا به هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) دارای کورتیزول کم هستند و به آزمایش تحریک ACTH پاسخ نمی دهند. اندازه گیری کورتیزول یکی از معیارهای است که می تواند برای ارزیابی یک فرد برای CAH مورد استفاده قرار گیرد.

    گرما، سرما، عفونت، تروما، ورزش، چاقی، و بیماریهای ناتوان کننده می تواند غلظت کورتیزول را تحت تأثیر قرار دهد. بارداری، استرس فیزیکی و عاطفی، و بیماری می توانند سطح کورتیزول را افزایش دهند. سطح کورتیزول همچنین ممکن است در نتیجه هیپرتیروئیدی و یا چاقی افزایش یابد. برخی از داروها همچنین می توانند سطح کورتیزول را افزایش دهند، به ویژه قرص های ضد بارداری خوراکی (قرص های کنترل زایمان)، هیدروکورتیزون (شکل مصنوعی کورتیزول) و اسپیرونولاکتون

    بزرگسالان سطوح کورتیزول نسبتا بالاتری از کودکان دارند.

    هیپوتیروئیدی ممکن است سطح کورتیزول را کاهش دهد. داروهایی که ممکن است سطح آن را کاهش دهد شامل برخی از هورمون های استروئیدی است.

    تست کورتیزول بزاق بیشتر برای کمک به تشخیص سندرم کوشینگ و اختلالات مربوط به استرس استفاده می شود، اما انجام آن مستلزم تخصص در این زمینه است.

  • آیا برای این آزمایش هردو نمونه ادرار و خون لازم است یا یک نمونه  کافیست؟

    اگر پزشک شما در مورد سندرم کوشینگ مردد باشد، معمولا خون و ادرار تست می شوند، زیرا آنها اطلاعات مکمل را ارائه می دهند. کورتیزول خون برای جمع آوری آسان تر است، اما بیشتر تحت تأثیر استرس است. گاهی اوقات کورتیزول بزاق ممکن است به جای کورتیزول خون مورد آزمایش قرار گیرد.

  •  اگر بالا بودن کورتیزول بدلیل استرس نباشد، علت چیست؟

    روش های متعددی وجود دارد که پزشک شما می تواند انجام دهد. ساده ترین حالت شامل تکرار آزمون ها در زمانی است که احساس تنش کمتری دارید. پزشک شما همچنین می تواند دوزهای مختلفی از داروی شما را جایگزین کورتیزول (معمولا دگزامتازون) کند تا علت کاهش آن را بررسی نماید. آزمایش های متعددی برای تعیین اینکه آیا استرس یا بیماری موجب افزایش سطح کورتیزول می شود، مورد نیاز است.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Griffing, G. (Updated 2014 March 11). Serum Cortisol. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088826-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2015.

Straseski, J. (Updated 2015 January). Adrenal Hyperfunction - Cushing Syndrome. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Cushingsyndrome.php?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed February 2015.

Wisse, B. (Updated 2013 November 7). Cortisol blood test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003693.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed February 2015.

(© 1995–2015). Cortisol, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8545 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 2015.

Straseski, J. (Updated 2014 November). Adrenal Insufficiency. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/AdrenalInsufficiency.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed February 2015.

Morley, J. (Revised 2013 February). Overview of the Endocrine System. The Merck Manual Professional Edition [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed February 2015.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby's Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 301-303.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

MayoClinic.com. Cushings Syndrome (online information). Available online through http://www.mayoclinic.com. Accessed March 2008.

Restituto P, et.al. Advantage of salivary cortisol measurements in the diagnosis of glucocorticoid related disorders. Clin Biochem. 2008 Feb 5 [Epub ahead of print]. Available online through http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed. Accessed March 2008.

De Castro M, Moreira A. Screening and Diagnosis of Cushings Syndrome. Arq Bras Endocrinol Metab 2007;51/8.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007.

Pituitary Network Association. Adrenal Insufficiency (Secondary Addison's or Addison's Disease). Available online through  http://www.pituitary.org/. Accessed March 2008.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Jain, T. (2004 February 2, Updated). Cortisol level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003693.htm.

(2002 June). Cushing's syndrome. NIDDK, NIH Publication No. 02-3007 [On-line information]. Available online through http://www.niddk.nih.gov.

(© 2005). Cortisol, Serum or Plasma. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online through http://www.arup-lab.com.

(© 1995-2004). Cushing's Syndrome. The Merck Manual Second Home Edition [On-line information]. Available online through http://www.merck.com.

Raff, H. and Findling, J. (2003). A Physiologic Approach to Diagnosis of the Cushing Syndrome. Ann Intern Med. 2003;138:980-991 [on-line journal]. Available online through http://www.annals.org.

Pagana K, Pagana T. (2006). Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd edition. St. Louis: Mosby Elsevier.

(© 1995-2011). Unit Code 8545: Cortisol, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8545 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed September 2011.

Meikle, W. and Roberts, W. (Updated 2011 January). Adrenal Insufficiency. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/AdrenalInsufficiency.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed September 2011.

Adler, G. (Updated 2011 July 25). Cushing Syndrome. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/117365-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2011.

(2009 May). Adrenal Insufficiency and Addison's Disease. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://endocrine.niddk.nih.gov/pubs/addison/addison.aspx through http://endocrine.niddk.nih.gov. Accessed September 2011.

Eckman, A. (2009 November 23). Cortisol. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003693.htm. Accessed September 2011.

Eckman, A. (2009 November 23). Cortisol-urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003703.htm. Accessed September 2011.

Meikle, A. W. and Roberts, W. (Updated 2011 January). Adrenal Hyperfunction - Cushing Syndrome. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Cushingsyndrome.php through http://www.arupconsult.com. Accessed September 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 311-313.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.