اسامی دیگر
Thyroxine-binding Prealbumin
اسم متعارف
Transthyretin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه June 11, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

دلایل انجام آزمایش پری آلبومین ارزیابی مجدد می باشد. از نظر تاریخی این آزمایش برای کمک به شناسایی سوءتغذیه پروتئین-کالری و بررسی تاثیرگذاری تغذیه درون وریدی انجام شده است. شواهد و مدارک جدیدتر حاکی از آنست که دلایل تغییرات در سطوح پری آلبومین ممکن است پیچیده تر باشد و این آزمایش را نباید بعنوان نشانگر ساده وضعیت تغذیه تفسیر نمود.

زمان انجام آزمایش؟

هیچ گونه توافقی در مورد زمان این آزمایش وجود ندارد با این حال ممکن است آزمایش پری آلبومین همراه با ارزیابی شرایط تغذیه انجام شود و این در صورتیست که پزشک در مورد شرایط سوءتغذیه شخص تردید دارد.

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچ گونه آمادگی نیاز نیست.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

پری آلبومین که ترانستایرتین (transthyretin) نیز خوانده می شود، یکی از پروتئین های اصلی در خون بوده و عمدتا توسط کبد تولید می شود. کارکردهای آن حمل و انتقال تیروکسین (هورمون اصلی تیروئید) و ویتامین A در بدن است. این آزمایش سطح پری آلبومین را در خون می سنجد.

این آزمایش بعنوان نشانگر سوءتغذیه مورد استفاده بوده و تحقیقات برای درک بهتر نقش پری آلبومین در بدن (بویژه دلایل تغییرات مشاهده شده در طی بیماری) و استفاده بالینی از آزمایش پری آلبومین در حال انجام است.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    تا به حال اعتقاد بر این بوده که آزمایش پری آلبومین یک نشانگر سودمند برای وضعیت تغذیه ای است و در تعیین و تشخیص سوءتغذیه پروتئین- کالری و نیز نظارت بر افرادی که تغذیه درون وریدی دارند (TPN، تغذیه از طریق مایع تزریق شده به رگ) مفید است. از این آزمایش همچنین برای نظارت بر تغییرات وضعیت تغذیه ای در شخصی که بعنوان بخشی از درمان بیماری کلیوی، دیالیز می شود، استفاده شده است.

    برخی از پزشکان از این آزمایش به روش مذکور استفاده می کنند، با اینحال بحثهای زیادی در این رابطه وجود دارد زیرا تغییرات در پری آلبومین ممکن است شرایط دیگری همچون التهاب، عفونت یا آسیب را منعکس نماید. بدین صورت، برخی از متخصصین پیشنهاد داده اند که آزمایش پری آلبومین را نباید برای ارزیابی وضعیت تغذیه یا تشخیص سوءتغذیه استفاده کرد. با این حال برخی دیگر بر این باورند که این آزمایش میتواند در تشخیص و پیش بینی های اولیه برای افراد بیمار، بستری شده و شرایط مشابه سودمند باشد و می تواند نتایج و پیامدهایی برای بهبود وضعیت بیمار ارائه نماید.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    با توجه به نکات مذکور در بخش قبل، پزشکان می توانند برای افراد دارای علائم و نشانه های سوءتغذیه یا در معرض سوءتغذیه (مثل شرایط بیماری مزمن، بستری شدن، یا زمان دریافت تغذیه درون وریدی یا انجام دیالیز) درخواست کنند. این آزمایش همچنین در تعیین شدت بیماری یک بیمار درخواست می شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطوح طبیعی پری آلبومین طبق سن و جنسیت متغیر است.


    سطح پایین پری آلبومین را می توان در شرایط زیر مشاهده کرد:


    -سوءتغذیه
    -بیماری شدید یا مزمن
    -التهاب
    -آسیبها مثل سوختگی
    -پرکاری تیروئید
    -بیماری کبد
    -عفونتهای جدی
    -اختلال هاضمه
     

    با توجه به اینکه بحث های مرتبط بااستفاده مناسب از این آزمایش؛ محققین در پی بررسی نقش پری آلبومین در بدن و تغییرات آن هستند و هنوز تفسیر نتایج پری آلبومین چالش برانگیز است. برخی پیشنهاد می کنند که یک آزمایش منفرد پری آلبومین نسبت به برآوردهای انجام شده در زمانهای مختلف مفهوم و معنای ضعیفی دارد. برای مثال برآوردهای التهاب مثل پروتئین واکنش گر C در کمک به تفسیر نتایج پری آلبومین انجام خواهد شد.

    سطح بالایی از پری آلبومین را می توان در شرایط خاصی مشاهده کرد اما این آزمایش برای تشخیص و بررسی در شرایط مذکور مورد استفاده قرار نمی گیرد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    داروهایی مثل آمیودارون (amiodarone)، استروژن ها و قرص های ضدبارداری می توانند سطح پری آلبومین را کاهش دهند. استروئیدهای آنابولیک، آندروژن ها، پریدنیزولون (prednisolone) و مقادیر بالای داروهای ضدالتهاب ضداستروئیدی میتوانند غلظت پری آلبومین را افزایش دهند.

    سطوح پری آلبومین می تواند در بیماری هوجکین (Hodgkin)، بیماری کلیوی، کمبود آهن، بارداری و بیش فعالی غدد فوق کلیوی افزایش می یابد.

     

  • تفاوت بین آزمایشات پری آلبومین، آلبومین سرم/پلاسما و آلبومین ادرار چیست؟

    با اینکه اسامی مشابه اند، اما پری آلبومین و آلبومین مولکول های کاملا متفاوتی هستند. آنها پروتئین هایی هستند که توسط کبد تولید می شوند و از نظر تاریخی نیز برای ارزیابی وضعیت تغذیه مورد استفاده بوده اند. آلبومین سرم/پلاسما (یا خون) هم اکنون بیشتر برای بررسی و کمک به تشخیص بیماری کبد یا کلیه مورد استفاده بوده و بر روی یک نمونه خون آزمایش می شوند. آزمایش آلبومین ادرار (در گذشته آزمایش میکروآلبومین نامیده می شد) آلبومین موجود در ادرار را بعنوان نشانگر اولیه آسیب به کلیه برآورد می کند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Shashidhar, H. and Grigsby, D. (2017 June 23, Updated). Malnutrition. Medscape Pediatrics: General Medicine. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/985140-overview. Accessed on 6/25/17.

Delgado, J. (2016 September, Updated). Proteins. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/proteins. Accessed on 6/25/17.

(© 1995–2017). Prealbumin (PAB), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9005. Accessed on 6/25/17.

Bharadwaj, S et. al. (2016 May 11). Malnutrition: laboratory markers vs nutritional assessment. Gastroenterol Rep (Oxf). 2016 Nov; 4(4): 272–280. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5193064/. Accessed on 6/25/17.

Dawodu, S. et. al. (2015 August 13 Updated). Nutritional Management in the Rehabilitation Setting. Medscape Physical Medicine and Rehabilitation. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/318180-overview#showall. Accessed on 6/25/17.

Wang, W. et. al. (2017 February 1). Serum prealbumin and its changes over time are associated with mortality in acute kidney injury. Sci Rep. 2017; 7: 41493. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5286447/. Accessed on 6/25/17.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

The National Kidney Foundation: Kidney Disease Outcomes Quality Initiative. Available online at http://www.kidney.org/professionals/doqi/guidelines/nut_a04.html.

Holland DC, Meers C, Lawlor ME, Lam M. Serial prealbumin levels as predictors of outcomes in a retrospective cohort of peritoneal and hemodialysis patients. Journal of Renal Nutrition, July 2001, 11(3).

National Kidney Foundation Work Group, Committee: National Kidney Foundation-Kidney Disease Outcomes Quality Initiative. Clinical practice guidelines for nutrition in chronic renal failure. American Journal of Kidney Disease, June 2000, 35(6 Suppl 2): S1-140.

Clinical Guide to Laboratory Tests. 3rd ed. Tietz N, ed. Philadelphia: W.B. Saunders & Co; 1995: 608-609.

Frey RJ. Anorexia nervosa. Gale Encyclopedia of Medicine. Gale Research, 1999.

Larry A. Broussard, PhD. Clinical Laboratory Sciences, LSU Health Sciences Center, New Orleans, LA.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 755-756.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 197.

Banh, L. (2006 October). Serum Proteins as Markers of Nutrition: What Are We Treating? Practical Gastroenterology [On-line information]. PDF available for download at http://www.healthsystem.virginia.edu/internet/digestive-health/nutritionarticles/BanhArticle.pdf. Accessed June 2009.

Huckleberry, Y. (2004 May 03). Nutritional Support and the Surgical Patient. Medscape Today from American Journal of Health-System Pharmacy [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/474066. Accessed June 2009.

Beck, F. and Rosenthal, T. (2002 April 15). Prealbumin: A Marker for Nutritional Evaluation. American Family Physician [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20020415/1575.html. Accessed June 2009.

Cassels, C. (2005 December 20). Hemodialysis, Prealbumin an independent predictor of mortality/morbidity. Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/538923. Accessed June 2009.

Johnson, A. (2007). Clinical indications for plasma protein assays: transthyretin (prealbumin) in inflammation and malnutrition. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. PDF available for download at http://www.ifcc.org/media/148186/CPP%20ClinChemLabMed%20200745419426.pdf. Accessed May 2013.

Parrish, C.R. (2006). Serum Proteins as Markers of Nutrition: What are we treating? Nutrition Issues in Gastroenterology. PDF available for download through http://www.medicine.virginia.edu. Accessed May 2013.

Shenkin A. Serum Prealbumin: Is It a Marker of Nutritional Status or of Risk of Malnutrition? Clin Chem Dec 2006 vol. 52 no. 12 2177-2179. Available online at http://www.clinchem.org/content/52/12/2177.full. Accessed March 2013.

Beck F. Prealbumin: A Marker for Nutritional Evaluation. Am Fam Physician. 2002 Apr 15;65(8):1575-1579. Available online at http://www.aafp.org/afp/2002/0415/p1575.html. Accessed May 2013.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 235-236.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pg 563.

Pagana and Pagana. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. Fourth edition. Pp. 424-427.

Consensus Statement of the Academy of Nutrition and Dietetics/American Society for Parenteral and Enteral Nutrition: Characteristics Recommended for the Identification and Documentation of Adult Malnutrition (Undernutrition). Jane V. White, PhD, RD, FADA; Peggi Guenter, PhD, RN; Gordon Jensen, MD, PhD, FASPEN; Ainsley Malone, MS, RD, CNSC; Marsha Schofield, MS, RD; the Academy Malnutrition Work Group; the A.S.P.E.N. Malnutrition Task Force; and the A.S.P.E.N. Board of Directors. J Acad Nutr Diet. 2012;112:730-738.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.