اسامی دیگر
Serum Ketones
Plasma Ketones
Beta-hydroxybutyrate
Ketone Bodies
Beta-hydroxybutyric Acid
Acetoacetate
Acetoacetic Acid
Acetone
اسم متعارف
Blood Ketones
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تعیین میزان کتون (کتونی، استواستات، بتا هیدروکسی بوتیرات، و استون) در خون برای کمک به تشخیص مشکل تهدید حیات به نام کتواسیدوز دیابتی

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که علائم مربوط به کتواسیدوز را دارید، از جمله افزایش ادرار، تشنگی بیش از حد، کم آبی، تنفس سریع و تنگی نفس

نمونه مورد نیاز

نمونه خون گرفته شده از ورید بازو و یا از انگشت

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

خیر

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

کتونی یا کتون بادی محصولات جانبی  سوخت و ساز چربی هستند. این آزمایش مقدار کتون ها را در خون اندازه گیری می کند.
کتون ها هنگامی تولید می شوند که گلوکز به عنوان منبع انرژی در دسترس نیست و یا بدن قادر به استفاده از گلوکز به عنوان منبع سوخت نیست، زیرا یا انسولین وجود ندارد و یا به میزان کافی انسولین موجود نیست. چربی برای سوخت استفاده می شود. هنگامی که چربی متابولیزه می شود، متابولیت های جانبی حاصل از سوختن چربی که کتون بادی ها است در خون ایجاد می شود، این افزایش کتون ها در خون سبب کتوز اولیه و سپس به کتواسیدوز که یک اسیدوز متابولیکی است منجر می‌شود. این بیماری اغلب با دیابت نوع 1 کنترل نشده دیده می شود و می تواند یک اورژانس پزشکی باشد.
سه نوع کتون بادی وجود دارد - آستو استات، بتا-هیدروکسی بوتیرات و استون. استواستات برای اولین بار ایجاد شده است. بتا هیدروکسی بوتیرات از استواستات تشکیل شده است. استون یک محصول جانبی تولید شده از آن است. بتا هیدروکسی بوتیرات کتون غالب موجود در کتواسیدوز دیابتی شدید (DKA) است. آزمایشات مختلف کتون یک یا چند بدن کتون را اندازه گیری می کند و نتایج آن ها قابل تعویض نیستند.
تست خون یک تصویر کلی از وضعیت تجمع کتون در زمان جمع آوری نمونه می دهد. آزمایش کتون ادرار نشان دهنده کتون های اخیر خون است. آزمایش ادرار بسیار رایج تر از آزمایش کتون خون است. این ممکن است به تنهایی، با آزمایش گلوکز ادرار یا به عنوان بخشی از آزمایش ادرار انجام شود. روش های ادرار سنجیده می شود: آستواستات یا استواستات و استون، اما معمولا بتا هیدروکسی بوتیرات را تشخیص نمی دهند.
کتون های خون ممکن است در یک آزمایشگاه یا با یک مانیتور دستی اندازه گیری شود. آزمایش آزمایشگاهی از سرم، قسمت مایع خون استفاده می کند و به طور معمول آکتو استات را اندازه می گیرد. بتا هیدروکسی بوتیرات را می توان به عنوان یک آزمایش خون جداگانه سفارش داد.
کتون بادی خون را می توان با تنها یک قطره خون انگشت دست با استفاده از یک دستگاه سنجش دستی آزمایش کرد، این دستگاه‌ها بتا هیدروکسی بوتیرات را اندازه گیری می کند. این تست ممکن است در بیمارستان یا اورژانس، در مطب دکتر یا توسط یک فرد در خانه انجام شود.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون توسط سوزن از ورید بازو یا انگشت گرفته می شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

نیاز به آماده سازی نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    کتون های خون عمدتا برای نشان دادن، تشخیص و نظارت بر یک وضعیت جدی و بعضی اوقات تهدید حیات به نام کتواسیدوزدیابتی (DKA) در افراد مبتلا به نوع 1 و گاهی اوقات دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرند. DKA زمانی  که یک قند خون دیابتی به طور قابل توجهی افزایش می یابد، با بیماری، عفونت شدید، حاملگی و شرایط مختلف دیگر می تواند اتفاق بیفتد.
    DKA با گلوکز ناگهانی و شدید بالا (هیپرگلیسمی حاد)، کمبود انسولین شدید و اختلال در تعادل اسید و باز بدن همراه است. کتون ها و گلوکز بیش از حد توسط کلیه ها وارد ادرار می شوند و تلاش می کنند آن ها را از بدن خارج نمایند. این باعث افزایش ادرار، تشنگی، کم آبی و از دست دادن الکترولیت ها می شود. فرد مبتلا ممکن است علائمی همچون تنفس سریع، تنگی نفس، عطر و طعم میوه ای تنفس، تهوع، استفراغ، خستگی، سردرگمی و در نهایت کما را تجربه کند.
    کتوز و کتواسیدوز ممکن است با گرسنگی، الکلیسم و همچنین رژیم های کم چرب و کربوهیدرات دیده شود. این ممکن است به طور هدفمند در برخی از کودکان مبتلا به صرع که دارای تشنج های مکرر هستند و به داروهای موجود و یا سایر درمان ها پاسخ نمی دهد.
    سه بدن کتون وجود دارد: آکتو استات، بتا هیدروکسی بوتیرات و استون. بتا هیدروکسی بوتیرات کتون غالب موجود در کتواسیدوز شدید دیابتی است. آزمایشات مختلف یک یا چند بدن کتون را اندازه گیری می کند و نتایج آن ها قابل تعویض نیستند. (برای اطلاعات بیشتر، بخش «چه چیزی آزمایش می شود» را ببینید)
    اگر فرد علائم و نشانه های DKA را برای مثال به علت مصرف بیش از حد الکل داشته باشد، کتون های خون به علاوه آزمایش های دیگر مانند گازهای خون، گلوکز و الکترولیت ها برای تشخیص کتواسیدوز در افراد غیر دیابتی  درخواست می‌شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایشات کتون خون ممکن است در زمانی که فرد مبتلا به دیابت دارای علائم مرتبط با کتواسیدوز دیابتی (DKA) باشد، درخواست شود و همچنین ممکن است هر زمان که احتمال دارد DKA را توسعه دهد، مانند زمانی که یک بیمار دیابتی یا باردار است. با در دسترس بودن دستگاه سنجش خانگی، کتامین خون را می توان بطور منظم طبق نظر پزشک اندازه گیری نمود. برخی علائم و نشانه های کتواسیدوز عبارتند از

    • افزایش ادرار، تشنگی بیش از حد
    • از دست دادن آب و الکترولیت  
    • تنفس سریع، تنگی نفس
    • عطر میوه ای تنفس
    • تهوع، استفراغ
    • خستگی
    • گیجی
    • کما(گاها)

    در افراد غیر دیابتی، خون کتونی معمولا در زمانی که یک فرد علائم مرتبط با کتوز یا کتواسیدوز دارد، درخواست می شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    اگر سطح کتون خون افزایش یابد، در این صورت فرد دارای درجه کتوز یا کتواسیدوز است. اگر سطوح پایین یا طبیعی باشد، بنابراین فرد یا تولید کتون بیش از حد ندارد یا علیرغم کتون بالا روش آزمایشگاهی توان تشخیص را ندارد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    مطالعات اخیر نشان داده است که آزمایش کتون ها و آزمایشات بتا هیدروکسی بوتیرات سرم در تشخیص کتواسیدوز دیابتی (DKA) موثر است. بعضی ازپزشکان بتا هیدروکسی بوتیرات را ترجیح می دهند. در DKA حاد، نسبت کتون بدن (بتا-هیدروکسی بوتیرات: استو استات) به میزان طبیعی از ۱:۱ تا ۱۰:۱ افزایش می یابد. در پاسخ به درمان با انسولین، سطح بتا هیدروکسی بوتیرات به طور معمول بسیار قبل از استواستات کاهش می یابد. با این حال، بتا هیدروکسی بوتیرات در همه آزمایشگاه ها مورد بررسی قرار نمی گیرد.

  • اگر من دیابتی هستم، آیا می توانم به جای کتون ها فقط گلوکز را آزمایش کنم؟

    آن ها به یکدیگر مربوط ، اما یکسان نیستند. در حالی که افزایش کتون ها با غلظت های بالای گلوکز همراه است، همچنین می تواند در سطوح گلوکز متوسط در بسیاری از شرایط، مانند زمانی که بیمارید رخ دهد.

  • آیا می توانم کتون ها را در ادرار به جای خون آزمایش کنم؟

    در بسیاری از موارد، بله، آزمایش ادرار بسیار بیشتر از خون انجام می شود. با این حال، از آنجایی که بتا هیدروکسی بوتیرات در ادرار را تشخیص نمی دهد، بدن کتون اصلی در کتواسیدوز دیابتی (DKA)، پزشک شما ممکن است ترجیح دهد که به جای ادرار، آزمایش خون انجام شود.

  • اگر دیابتی نوع 2 را داشته باشم می توانم کتواسیدوز دیابتی بگیرم؟

    بله، گرچه در دیابت نوع 1 شایع نیست. ممکن است در دیابت نوع 2 اتفاق بیافتد، به خصوص هنگامی که عفونت شدید یا بیماری دارید. کتوز و کتواسیدوزیس نیز ممکن است در افراد غیر دیابتی، افراد مبتلا به گرسنگی، الکلیسم، و رژیم های کم چربی و کربوهیدرات دیده شوند. این ممکن است به طور هدفمند در برخی از کودکان مبتلا به صرع که دارای تشنج های مکرر هستند و به داروهای موجود و یا سایر درمان ها پاسخ نمی دهد هم مشاهده شود.

  • آیا می توانم کتوز یا کتواسیدوز داشته باشم و اطلاع نداشته باشم؟

    شما می توانید مقدار کمی از کتوز را با نشانه های کمی داشته باشید، اما تجمع کتون ها سبب بروز علائم می‌شود، به طوری که در صورت افزایش غلظت، این علائم ظاهر می شوند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

2016 review performed by Hui Li, PhD, DABCC, FACB, FCACB, Clinical Chemist, Dynacare.

(Aug. 21, 2015) Mayo Clinic Staff. Diabetic ketoacidosis. Mayoclinic.org [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/basics/definition/con-20026470. Accessed June 2016.

(May 2011) Sacks D. Guidelines and Recommendations for Laboratory Analysis in the Diagnosis and Management of Diabetes Mellitus. Clin Chem. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21617152. Accessed June 2016.

(Apr 2011) Stojanovic V. Role of beta-hydroxybutyric acid in diabetic ketoacidosis: A review. Can Vet J. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058661/. Accessed June 2016

(Dec, 1999) Laffel L. Ketone bodies: a review of physiology, pathophysiology and application of monitoring to diabetes. Diabetes Metab Res Rev. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10634967. Accessed June 2016.

Sources Used in Previous Reviews

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 972-973.

Hurd, R. (Updated 2007 October 31). Serum ketones. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003498.htm. Accessed February 2009.

Holt, E. (Updated 2008 June 17). Diabetic Ketoacidosis MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000320.htm. Accessed February 2009.

Mayo Clinic Staff (2008 February 9). Diabetic ketoacidosis. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/diabetic-ketoacidosis/DS00674/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed February 2009.

Hamdy, O. (Updated 2008 July 14). Diabetic Ketoacidosis eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/118361-overview. Accessed February 2009.

Trachtenbarg, D. (2005 May 1). Diabetic Ketoacidosis. American Family Physician [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20050501/1705.html. Accessed February 2009.

Sheikh-Ali, M. et. al. (2008 January). Can Serum _-Hydroxybutyrate Be Used to Diagnose Diabetic Ketoacidosis? Diabetes Care 31:643-647, 2008 [On-line information]. Available online at http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/31/4/643. Accessed February 2009.

Rose, K. and Collins, K. (2008 December 1). Vitreous Postmortem Chemical Analysis. CAP NewsPath [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed February 2009.

(Updated 2008 December 30). Siezures and Epilepsy, Hope Through Research. NINDS [On-line information]. Available online at http://www.ninds.nih.gov/disorders/epilepsy/detail_epilepsy.htm. Accessed February 2009.

Rho, J. (Updated 2009 February 19). The Ketogenic Diet in Pediatric Epilepsy. The Charlie Foundation [On-line information]. Available online at http://www.charliefoundation.org/frames/diet/overview.php. Accessed February 2009.

(2006 July). Answering your questions, Serum acetone testing. [On-line information]. PDF available for download at http://www.mlo-online.com/articles/0706/0706tips%20.pdf. Accessed February 2009.

(Modified 2008 August 11). Ketone Testing. Children’s Physician Network [On-line information]. Available online at http://www.cpnonline.org/CRS/CRS/pa_ketone_pep.htm. Accessed February 2009.

Wallace, T. and Matthews, D. (2004). Recent advances in the monitoring and management of diabetic ketoacidosis. QJM 2004 97(12):773-780. Available online at http://qjmed.oxfordjournals.org/cgi/content/full/97/12/773. Accessed February 2009.

Vorvick, L. (Updated 2011 February 1). Serum ketones test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003498.htm. Accessed December 2012.

Devkota, B. (Updated 2012 October 11). Ketone (Acetone). Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2087982-overview. Accessed December 2012.

Raghavan, V. et. al. (Updated 2012 January 3). Diabetic Ketoacidosis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/118361-overview. Accessed December 2012.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 404.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pg 218.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.