اسامی دیگر
MDS
Myelodysplasia
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
سندرم میلودیسپلاستیک چیست؟

سندرم میلودیسپلاستیک (MDS) گروهی از اختلالات مرتبط با مغز استخوان ناکارآمد و بی‌اثر است که منجر به کاهش تولید یک یا چند نوع از سلول‌های خونی می‌شود؛ درنتیجه منجر به کم‌خونی، عفونت‌های مکرر و یا خونریزی و کبودی بیش از حد می‌شود. MDS می‌تواند به صورت خود‌به‌خود (همچنین به‌عنوان مجدد (de novo) یا MDS اولیه شناخته می‌شود) یا پس از مواجهه با مواد معدنی، مواد شیمیایی، اشعه و سموم (MDS ثانویه) ایجاد می‌شود.

به گفته انجمن سرطان آمریکا، سالانه 4 تا 5 مورد جدید از MDS در هر 100،000 نفر در ایالات متحده وجود دارد. این رقم در حدود 13،000 مورد جدید در سال است. این تعداد با بالارفتن سن در حال افزایش است. MDS در مردان بیشتر از زنان است و بیش از 80٪ موارد در افراد بالای 60 سال رخ می‌دهد.

مغز استخوان طبیعی یک بافت فیبری چربی است که در داخل استخوان‌های بزرگتر بدن قرار دارد. این شامل سلول‌های بنیادی است که تمایز یافته در صورت نیاز به یکی از سه نوع سلول‌های خونی تبدیل شوند. سلول‌های بنیادی برای تبدیل به یک نوع خاص سلول طراحی شده‌اند، در حالی‌که در مغز استخوان رشد می‌کنند، از چند مرحله بلوغ گذر می‌کنند و سپس به‌عنوان سلول‌های بالغ به جریان خون آزاد می‌شوند. آنها ممکن است تبدیل شوند به:

  • گلبول‌های قرمز خون (RBCs) - سلول‌هایی که حاوی هموگلوبین هستند و اکسیژن را در سراسر بدن حمل می‌کنند.
  • گلبول‌های سفید خون (WBCs) - پنج نوع مختلف از سلول‌هایی که با عفونت مبارزه می‌کنند.
  • پلاکت‌ها - اجزاء ویژه سلولی که نقش مهمی در جلوگیری از خونریزی دارند.

در MDS، یک سلول بنیادی غیرطبیعی در مغز استخوان شروع به تکثیر می‌کند، و نسخه‌های تکثیریافته از یکی از انواع سلول‌ها را ایجاد می‌کند. همانطور که تکثیر می‌یابند سلول‌های غیر‌طبیعی به‌جای سلول‌های طبیعی مغز استخوان تجمع یافته، منجر به کاهش سلول‌های طبیعی می‌شوند. سلول‌های تکثیر یافته ممکن است در زیر میکروسکوپ ظاهر غیر‌طبیعی (دیسپلازی) داشته باشند و به اندازه همتایان عادی خود رشد و توسعه نیابند. از آنجا که آنها عادی نیستند، ممکن است سریع‌تر بمیرند و یا توسط سیستم ایمنی بدن برای تخریب مورد هدف قرار بگیرند. در نتیجه، تعداد یک یا چند نوع از سلول‌های خونی (RBC، WBC یا پلاکت) به‌طور مداوم کاهش می‌یابد.

در برخی موارد از MDS، کروموزوم‌های سلول‌های تکثیریافته ممکن است یکی یا بیشتر تغییرات مشخص را کسب کنند. قطعات مواد ژنتیکی ممکن است حذف یا تکرار شوند و یا نقل مکان (انتقال) کنند. بسیاری ازجهش‌های DNA نیز در موارد MDS کشف شده است. این تغییرات می‌تواند رفتار سلول‌ها و پیش‌آگهی بیمار را تغییر دهد.

 برخی از افراد مبتلا به سندرم‌های ارثی نادر در معرض خطر ابتلا به MSD قرار دارند. این شامل سندرم شواخمن-دیاموند، آنمی فانکونی، اختلال مادرزاد در کراتین‌سازی ، سندرم دیاموند بلکفان، اختلالات پلاکتی خانوادگی و میلوودیسپلازی فامیلی است. درمجموع، این‌ها سندرم‌های شکست مغز استخوان به نام "MDS" نامیده می‌شود. گروهی از اختلالات است که می‌تواند به‌شدت متفاوت باشد. بعضی از موارد MDS سال‌ها "کند رشد" باقی می‌مانند (به‌اصطلاح MDS با درجه ضعیف). آنها ممکن است نشانه‌های کمی داشته باشند و ممکن است تا زمان ایجاد کمبود سلولی قابل‌توجه و یا پیشرفت سریع بیماری تشخیص داده نشوند. موارد دیگر MDS بیشتر تهاجمی هستند و به‌سرعت پیشرفت می‌کنند (به اصطلاح MDS با درجه شدید). به‌دلیل این‌که طیف گسترده‌ای از انواع MDS وجود دارد، روش‌های مختلفی وجود دارد که متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و دیگر متخصصان آنها را برای درک بهتر، تشخیص، مدیریت و درمان اختلالات طبقه‌بندی می‌کنند.

Accordion عنوان
درباره سندرم میلودیسپلاستیک (MDS)
  • انواع

    اختلالات سندرم میلودیسپلاستیک (MDS) با استفاده از سیستم‌های توسعه‌یافته توسط محققان پزشکی و گروه‌های مجمع بین‌المللی توصیف و طبقه‌بندی شده است. این سیستم‌ها در طول زمان تکامل یافته و شامل طبقه‌بندی براساس نوع سلول(های) آسیب‌دیده، علت مشکوک و نتیجه (پیش‌آگهی) است. طبقه‌بندی MDS بیمار به‌منظور کمک در پیش‌بینی روند بیماری و تصمیم‌گیری‌های درمان نظر گرفته شده است.

    طبقه‌بندی سازمان بهداشت جهانی (WHO)
    طبقه‌بندی فعلی پذیرفته‌شده عمومی 2016 WHO و همچنین آنالیز کروموزوم (سیتوژنتیک) براساس ظاهر سلول‌های خون و مغز استخوان است. جدول زیر انواع مختلفی را خلاصه می‌کند:

     دسته‌بندیMDS سلول‌های آسیب‌دیده * بلاست نظرات
    MDS در دیسپلازی تک‌دودمانی (MDS-SLD) سطوح پایین یک یا دو نوع سلول‌های خونی در گردش *؛ اختلالات قابل توجه در تنها یک نوع سلول در مغز استخوان هیچ و یا بلاست نادر (1%>) در خون؛ افزایش بلاست در مغز (5%>) افراد مبتلا به این نوع بیماری معمولا پیش‌آگهی خوبی دارند. آنها معمولا عمر طولانی دارند.
    MDS با سیدروبلاستیک حلقوی (MDS-RS) پانزده درصد یا بیشتر از RBCs (گلبول‌های قرمز) نابالغ در مغز استخوان دارای حلقه‌های آهن در اطراف هسته خود هستند (سیدروبلاستیک حلقوی نامیده می‌شود). اگر فقط یک نوع سلول‌های مغز استخوان به طور قابل‌توجهی غیر‌طبیعی به‌نظر برسد، آن را MDS-RS-SLD نامگذاری می‌کنند. اگر دو یا هر سه نوع سلول‌های مغز استخوان به طور قابل‌توجهی غیر‌طبیعی ظاهر شوند، آن را MDS-RS-MLD می‌نامند. هیچ و یا بلاست نادر (1%>) در خون؛ عدم افزایش بلاست در مغز (5%>) افراد مبتلا به این نوع نیز معمولا پیش‌آگهی خوبی دارند. اگر جهش در ژنی به‌نام SF3B1 تشخیص داده شود، تعداد مورد نیاز سیدروبلاستیک حلقوی 5٪ یا بالاتر است.
    MDS با دیسپلازی چنددودمانی (MDS-MLD) سطوح پایین دو یا چند نوع سلول‌های خونی *؛ اختلالات قابل‌توجه در دو یا چند نوع سلول‌های مغز استخوان هیچ و یا بلاست نادر (1%>) در خون؛ افزایش بلاست در خون مغزی (5%>) حدود 10 درصد افراد مبتلا به این نوع لوسمی حاد را تجربه می‌کنند. حدود نیمی از این بیماران ممکن است طی 2 سال پس از تشخیص بمیرند.
    MDS با بلاست بیش از 1 (MDS-EB-1) یک یا چند نوع از سلول‌های خونی * کم با یا بدون اختلالات قابل‌توجه در میان سلول‌های مغز استخوان. افزایش تعداد بلاست‌ها، اما کمتر از 10٪ در مغز (9-5%) و کمتر از 5٪ WBCs در خون (4-2%)؛ عدم میله آئور (Auer rods) حدود 25٪ از افراد مبتلا به این نوع به لوسمی میلوئیدی حاد (AML) مبتلا می‌شوند و ظرف 2 سال از تشخیص آن می‌میرند.
    MDS با بلاست بیش از 2 (MDS-EB-2) همانند MDS-EB-1 بلاست بیشتر در مغز (19-10٪) و یا خون (19-5%) یا تعداد بلاست در محدوده MDS-EB-1، اما با میله‌های آئور بالغ بر 50٪ از افراد مبتلا به این نوع AML؛ باقی مانده از موارد مرگ و میر ناشی از شکست مغز استخوان است.
    MDS غیرطبقه‌بندی‌شده (MDS-U) یک یا چند نوع سلول در خون ممکن است کم * با یا بدون اختلال قابل‌توجهی در میان سلول‌های مغز استخوان باشد. هیچ و یا بلاست نادر (1%> یا دقیقا 1٪) در خون؛ عدم افزایش بلاست در مغز (5%>) این نوع نادر است. وقتی نتایج آزمایشات خون و مغز استخوان به هیچ‌یک از گروه‌های MDS دیگر تناسب ندارد افراد ممکن است این نوع را داشته باشند (مانند MDS با بلاست دقیقا 1٪ در خون، ناهنجاری در یک نوع سلول مغز استخوان، یا همه سه نوع سلول در خون کم است*، و یا هیچ‌کدام از انواع سلول در خون کم نیست، اما اختلالات سیتوژنتیک خاصی در مغز استخوان تشخیص داده می‌شود).
    MDS با جداکننده دل (5q) RBCs کم *، WBCs طبیعی، پلاکت‌ها ممکن است افزایش یابد هیچ و یا بلاست نادر (1%>) در خون؛ عدم افزایش بلاست در مغز (5%>)؛عدم میله آئور سلول‌های آسیب دیده بازوی بلند کروموزوم 5 [به نام دل (5q)] تنها یا با یک اختلال اضافی به‌جز -7 یا دل (7q). افراد مبتلا به این نوع معمولا پیش‌آگهی خوبی دارند. کمتر از 10٪ پیشرفت به لوسمی حاد. ممکن است به درمان لانالیدومید پاسخ دهند.

    * آستانه MDS هموگلوبین کمتر از g / dL 10، تعداد مطلق نوتروفیل (ANC) کمتر از میکرولیتر / 1.800 / و پلاکت‌ها کمتر از ، میکرولیتر / 100000 است.

     دسته‌بندی بالینی
    دسته‌بندی بالینی براساس علت دریافت MDS تعیین می‌شود. این شامل:

    • MDS اولیه (de novo) - زمانی که علت قابل‌شناسایی وجود ندارد؛ اکثریت موارد MDS اولیه هستند.
    • MDS ثانویه - علت مشخصی وجود دارد؛ این ممکن است شیمی‌درمانی شدید قبلی یا مواجهه با چیزی است که مرتبط با MDS شناخته شده است، مانند پرتودرمانی. این نوع کمتر به درمان پاسخ می‌دهد.


     افزایش خطر ابتلا به MSD ثانویه مرتبط است با:

    • شیمی‌درمانی پیشین برای تومور/ سرطان های مختلف
    • مواجهه با اشعه در دوز بالا
    • سیگار
    • مواجهه با:
      • علف‌کش‌ها، آفت‌کش‌ها و کود
      • بنزن، تولوئن و سایر مواد شیمیایی آلی
      • فلزات سنگین
      • مواد شیمیایی مرتبط با صنعت نفت


    ابزار پیش‌آگهی
    یک سیستم نمره‌دهی پیش‌آگهی بین‌المللی (IPSS) در سال 1997 تهیه شد که تشخیص بالایی از میزان ریسک پیش‌آگهی کم، متوسط و یا بالا را برای شخص MDS تعیین می‌کند. IPSS در سال 2012 (IPSS-R) تجدیدنظر شد تا عوامل بیماری‌زای بیشتر (تعداد بلاست‌ها، سیتوژنتیک، هموگلوبین، تعداد مطلق نوتروفیل، تعداد پلاکت‌ها) و سن بیمار را شامل شود. IPSS-R در پیش‌بینی نتایج از IPSS اصلی دقیق‌تر است؛ خطر پیش‌آگهی، تخمین متوسط زمان بقاء و احتمال پیشرفت به لوسمی میلوئیدی حاد (AML) را در زمان معین مشخص می‌کند.

    همچنین یک سیستم نمره‌دهی پیش‌آگهی (WPSS) سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز ایجاد شده است. این سیستم نوع MDS را براساس دسته‌بندیWHO، اختلالات کروموزومی و نیاز بیمار به انتقال خون و یا تعیین خطر پیش‌آگهی را ارزیابی می‌کند.
     

    افرادی که در معرض خطر کمتری قرار دارند، احتمال دارد که طی چند سال آینده زندگی کنند و کمتر در معرض AML قرار گیرند، در حالی‌که کسانی که بیشترین خطر را دارند، ممکن است پیش‌آگهی ضعیفی داشته باشند و احتمالا طی چند ماه آینده AML آنها پیشرفت کند.

    مهم است که توجه داشته باشیم که این ابزار به احتمال بیشتر نگاه می‌کند و نمی‌تواند تعیین کند دقیقا برای یک شخص خاص چه اتفاقی می‌افتد.

  • علائم و نشانه‌ها

    علائم و نشانه‌های سندرم میلودیسپلاستیک همراه با تعداد کم گلبول‌های خون است. آنها می‌توانند در شدت، از فرد به فرد و در طول زمان متفاوت باشند. بسته به نوع سلول‌های خونی (سلول‌های خونی) و درجه‌ای که تحت تأثیر قرار می‌گیرند، ممکن است فقط چند نشانه و علائم ظریف وجود داشته باشد، یا ممکن است چند علامت وجود داشته باشد و ممکن است با مقوله‌های زیر مشترک باشند:

     تعداد کم RBC (کم‌خونی)

    • خستگی
    • تنگی نفس
    • ضعف
    • پوست رنگ‌پریده


    تعداد WBC کم (لکوپنی)

    • عفونت‌های مکرر
    • تب


     تعداد پلاکت‌های پائین (ترومبوسیتوپنی)

    • خونریزی بیش از حد (به‌عنوان مثال خونریزی بینی)
    • کبودی آسان
    • پتشی (نقاط کوچک قرمز در پوست)
  • آزمایشات

    اهداف آزمایش عبارتند از تشخیص سندرم میلودیسپلاستیک (MDS)، تمایز آن از بیماری‌های دیگر که ممکن است نشانه‌های مشابه را ایجاد کند، دسته‌بندیMDS، ارزیابی پیش‌آگهی احتمالی، نظارت بر آن و راهنمای درمان.

     آزمایش‌های اولیه:

    • شمارش کامل خون (CBC) و افتراق - این آزمایش‌ها اغلب برای کمک به تشخیص و نظارت بر MDS است. آنها تعداد و نسبت انواع مختلف سلول‌های خونی را در نظر می‌شمارند و اندازه، شکل و بلوغ آنها را ارزیابی می‌کنند. در MDS، آنها معمولا تعداد کم یک یا چند سلول خون را نشان می‌دهند.

    • اسمیر خون محیطی - این آزمایش سلول‌های موجود در خون را ارزیابی می‌کند. یک قطره نازک خون بر روی یک اسلاید شیشه‌ای قرار داده می‌شود، سپس با رنگی مخصوص رنگ‌آمیزی شده و توسط آزمایشگاه آموزش‌دیده زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود. این تست به‌منظور کمک به ارزیابی سلول‌های بلاست نابالغ و سلول‌های پیش‌ساز یا سلول‌هایی که غیرطبیعی به‌نظر می‌رسند (دیسپلازی) انجام می‌شود که ممکن است در MDS وجود داشته باشد.
    • بیوپسی/ آسپیراسیون مغز استخوان - این روش برای کمک به تشخیص MDS مورد استفاده قرار می‌گیرد و گاهی اوقات برای بررسی پیشرفت آن تكرار می‌شود. مقدار کمی از مغز استخوان و استخوان زیر میکروسکوپ توسط متخصص ( پاتولوژیست، انکولوژیست، هماتولوژیست) جمع‌آوری و مورد بررسی قرار می‌گیرد تا تعداد، اندازه و ظاهر سلول‌های پیش‌سرطانی مختلف موجود در مغز را ارزیابی کند.
    • آنالیز کروموزوم (کاریوتیپینگ) و یا هیبریدیزاسیون فلورسانس در محل (FISH) - این آزمایش‌ها برای تشخیص اختلالات کروموزومی و کمک به تشخیص و دسته‌بندیMDS، راهنمایی درمان و ارزیابی پیش‌بینی بیماری انجام می‌شود. نسخه متمرکز آن ممکن است برای ارزیابی آن کروموزوم‌ها و نواحی که مرتبط با MDS باشد شناخته شده است انجام می‌شود.


    گاهی تجویز می‌شود:

    • جریان سیتومتری - اگرچه برای تشخیص MDS مورد نیاز نیست، آزمایش می‌تواند برای تشخیص و دسته‌بندیMDS استفاده شود، به‌خصوص اگر بلاست مغز استخوان به‌نظر افزایش یابد.
    • ایمونوسیتوشیمی - یک روش آزمایش که از آنتی‌بادی‌ها استفاده می‌کند و سبب تغییر رنگ در سلول می‌شود که در زیر میکروسکوپ قابل مشاهده است. این آزمایش معمولا برای MDS انجام نمی‌شود، اما ممکن است به تمایز بین انواع مختلف MDS، لوسمی و سایر بیماری‌ها کمک کند.
    • آنالیز جهش DNA - اگر نشان داده شود، ممکن است آزمایشات برای شناسایی جهش‌های ژن خاص برای کمک به دسته‌بندیMDS یا پیش‌بینی پاسخ یا نتیجه درمان انجام گیرد.


    آزمایش‌های دیگر در صورت نیاز:

  • درمان

    درمان MDS به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله مرحله بیماری، سن و سلامت عمومی فرد، و همچنین پیش‌آگهی و احتمال پاسخ. در این زمان پیوند سلول‌های بنیادی مغز استخوان تنها درمان موجود است که احتمالا MDS را درمان می‌کند. آنها اغلب درمان توصیه شده برای کودکان هستند و به‌طور فزاینده‌ای در بزرگسالان با MDS نیز استفاده می‌شود. بدون پیوند موفقیت‌آمیز سلول‌های بنیادی، MDS غیرقابل درمان است و تمرکز درمان بر تسکین علائم و از عوارض یا پیشرفت بیماری به بیماری لوسمی میلوئیدی حاد جلوگیری کنند. نیازهای درمان اغلب با گذشت زمان تغییر می‌کنند.

    اگر کم‌خونی وجود داشته باشد، ممکن است انتقال خون لازم باشد. انتقال خون مجدد ممکن است منجر به افزایش آهن اضافی در بدن و نیاز به درمان‌ آهن‌زدایی شود. بیماران با سطوح پایین اریتروپویتین خون (به‌عنوان مثال، <500 IU/L) ممکن است از درمان با اریتروپویتین نوترکیب، که تحریک تولید گلبول قرمز است، بهره‌مند شوند.

    برای کنترل خونریزی بیش از حد ممنوعیت تزریق پلاکت ممکن است ضروری باشد. داروهایی که باعث تولید پلاکت مغز استخوان می‌شوند نیز ممکن است تجویز شود (به‌عنوان مثال الترومبوپگ).

    زمانی که تعداد گلبول‌های سفید (WBC) کم است و فرد به عفونت‌های مکرر دچار می‌شود، ممکن است آنتی‌بیوتیک‌ مورد نیاز باشد. عوامل تحریک‌کننده مانند عامل فاکتور محرکه کلنی گرانولوسیت انسانی (G-CSF) و فاکتور محرک کلونی ماکروفاژ گرانولوسیت (GM-CSF) ممکن است به تحریک تولید WBC کمک کنند.

    ممکن است به بعضی از بیماران مبتلا به MDS داروهای شیمی‌درمانی مانند آزاسیتیدین- 5 و دسیتابین، داروهای ایمن‌سازی مانند لانالیدومید (به‌ویژه افرادی که تغییر کروموزوم دل (5q) دارند) یا سرکوب کننده ایمنی به آنها داده شود.

     درمان‌های جدید برای MDS همچنان از تحقیقات و آزمایش‌های بالینی خارج می‌شوند. افراد باید با ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد درمان‌های مناسب با پزشکان صحبت کنند.

مشاهده منابع
منابع مقاله

 نکته: این مقاله براساس تحقیقاتی است که از منابع ذکر شده در اینجا و همچنین تجربیات جمعی آزمایش آزمایشگاه تحقیقاتی استفاده میکند. این مقاله به صورت دوره‌ای توسط هیئت بازبینی بررسی می‌شود و ممکن است در نتیجه بررسی به روز شود. هر منبع جدیدی که ذکر شد، به لیست اضافه می‌شود و از منابع اصلی استفاده شده متمایز می‌شود. برای دسترسی به منابع آنلاین، URL را به مرورگر خود کپی و جایگذاری کنید.

منابع مورد استفاده در این مطلب

Besa, E. and Nagalla, S. (2016 September 28 Updated). Myelodysplastic Syndrome. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/207347-overview. Accessed on 11/12/16.

(2015 July 2 Revised). Myelodysplastic Syndromes. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003122-pdf.pdf. Accessed on 11/12/16.

(2015 August 15). Myelodysplastic Syndromes Treatment. National Cancer Institute. Available online at https://www.cancer.gov/types/myeloproliferative/patient/myelodysplastic-treatment-pdq. Accessed on 11/12/16.

South, S. (2016 November Updated). Myelodysplastic Syndromes. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/myelodysplastic-syndromes. Accessed on 11/12/16.

Besa, E. (2016 November 12 Updated). Myelodysplastic Syndromes Guidelines. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2500020-overview. Accessed on 11/12/16.

Mayo Clinic Staff (2014 November 11). Myelodysplastic Syndromes. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myelodysplastic-syndromes/basics/definition/CON-20027168?p=1. Accessed on 11/12/16.

Mathew, P. and Grawe, G. (2105 December 10 Updated). Pediatric Myelodysplastic Syndromes. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/988024-overview. Accessed on 11/12/16.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

(Revised 2012 January 12). Myelodysplastic Syndromes Detailed Guide. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/MyelodysplasticSyndrome/DetailedGuide/index. Accessed May 2012.

Besa, E. and Ulrich, J. (Updated 2011 October 10). Myelodysplastic Syndrome. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/207347-overview. Accessed May 2012.

(Modified 2011 April 13). Myelodysplastic Syndromes Treatment (PDQ®). National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/myelodysplastic/HealthProfessional. Accessed May 2012.

Perkins, S. and South, S. (Updated 2012 May). ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MyelodysplasticSyndromes.html?client_ID=LTD. Accessed May 2012.

Mayo Clinic Staff (2011 November 4). Myelodysplastic syndromes. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/myelodysplastic-syndromes/DS00596/METHOD=print. Accessed May 2012.

Estey, E. (2011 June). Myelodysplastic Syndromes. Leukemia & Lymphoma Society [On-line information]. Available online at http://www.lls.org/#/resourcecenter/freeeducationmaterials/mds/mds. Accessed May 2012.

Hunt, J. (Updated 2011 July 8). Pathology of Myelodysplastic Syndromes Associated With Isolated Del (5q). Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2025932-overview. Accessed May 2012.

Hasserjian, R. (Updated 2011 July 15). Pathology of Unclassifiable Myelodysplastic Syndromes. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2026262-overview. Accessed May 2012.

(© 1995-2012). Myelodysplastic Syndromes. Cleveland Clinic [On-line information]. Available online at http://my.clevelandclinic.org/disorders/Myelodysplastic_Syndrome/hic_Myelodysplastic_Syndromes.aspx. Accessed May 2012.

Nelson, R. (2011 December 16). New Model Predicts Survival in Treatment-Related MDS. Medscape News Today [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/755591. Accessed May 2012.

Bennett, J. Editor (2008). Understanding Myelodysplastic Syndromes: A Patient Handbook, 6th Edition. The Myelodysplastic Syndromes Foundation [On-line information]. Available online at http://www.mds-foundation.org/pdf/handbook-english.pdf. Accessed May 2012.

Prasad, M. et. al. (Updated 2011 November 4). Pediatric Myelodysplastic Syndrome. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/988024-overview. Accessed May 2012.

Nelson, R. (2010 April 30). Myelodysplastic Syndromes More Common Than Thought. Medscape Today from Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/721054. Accessed May 2012.

Jacoby, M. and Walter, M. (2012 May 25). Detection of Copy Number Alterations in Acute Myeloid Leukemia and Myelodysplastic Syndromes. Medscape News Today from Expert Rev Mol Diagn. 2012;12(3):253-264 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/761522. Accessed May 2012.

(Updated 2012 April 6). Aplastic Anemia and Myelodysplastic Syndromes. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [On-line information]. Available online at http://hematologic.niddk.nih.gov/aplasticanemia.aspx. Accessed May 2012.

Boggs, W. (2012 January 5). Acute Myeloid Leukemia and Myelodysplastic Syndromes Do Not Aggregate in Families. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/756458. Accessed May 2012.