اسامی دیگر
T. vaginalis
Wet Prep
اسم متعارف
Trichomonas vaginalis testing
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 30, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

تشخیص عفونت ناشی از انگل تریکوموناس واژینالیس که موجب بیماری مقاربتی (تریکومونیازیس) می شود.

زمان انجام آزمایش؟

زمانی که یک زن دارای علائم عفونت مثل ترشحات واژنی با بوی ناخوشایند، خارش اندام جنسی و یا درد در زمان ادرار باشد، یا زمانیکه یک مرد دارای خارش یا سوزش اندام جنسی، سوزش بعد از ادرار یا انزال و یا ترشحاتی از آلت تناسلی باشد

نمونه مورد نیاز

برای مردان یا زنان، قسمت اولیه از جریان ادرار (نمونه ادرار اولیه)؛ یا در زنان نمونه گیری از مایع و سلول های واژن یا سرویکس؛ یا در مردان نمونه گیری از مجاری ادرار از بخش مثانه تا خارج از بدن (مجرای ادرار)

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

تریکوموناس واژینالیس، یک انگل تک سلولی (پروتوزوان) است که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست. این انگل موجب ایجاد عفونت واژنی در زنان و در مردان منجر به عفونت مجرای ادرار (از بخش مثانه تا خارج از بدن) و التهاب پروستات (prostatitis) می شود. آزمایش تریکوموناس، انگل را در نمونه های گرفته شده از واژن یا آلت تناسلی مردانه برای تشخیص عفونت شناسایی می کند.
طبق گزارش مراکز پیشگیری و کنترل بیماری (CDC)، تریکومونیازیس که به علت عفونت ایجاد شده، یکی از رایج ترین و قابل درمان ترین بیماری های مقاربتی (STDs) می باشد. در آمریکا در حدود 3.7 میلیون نفر دارای عفونت هستند اما فقط 30 درصد از آنها علائم را در خود توسعه داده اند. علائم در زنان بیشتر از مردان رایج است.
تریکوموناس واژینالیس یمی از رایج ترین علل التهاب واژن در زنان است. زمانی که این بیماری رخ دهد، علائم زیر بروز خواهد کرد:
-خارش، تحریک، درد واژن یا احساس سوزش
-ترشح کف مانند زرد و سبز یا خاکستری از واژن
-ترشحات واژن با بوی ناخوشایند
-ادرار مکرر
-احتمال لکه های خونی در واژن
-خارش لایه های پوستی داخلی
-ناراحتی در طی فعالیت جنسی
در مردان، علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
-سوزش بعد از ادرار یا انزال
-خارش یا تحریک مجاری ادرار
-ترشحات از مجاری ادرار
این علائم 5 تا 28 روز بعد از قرارگیری در معرض عفونت در فرد توسعه می یابد، با این حال به محض تشخیص، این بیماری را می توان به آسانی و با تجویز آنتی بیوتیک ها درمان کرد. در طی درمان، فرد آلوده به عفونت باید فعالیت جنسی را متوقف کند و به همسر/شوهر خود این مسئله را اطلاع رسانی نماید تا اینکه درمان شوند و از عفونت های مجدد پیشگیری شود.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

برای زنان، پزشک می تواند با استفاده از ابزار آزمایشی، نمونه ای از سلول های یا ترشحات واژن را در طی بررسی ناحیه لگن جمع آوری کند. گاها، این نمونه ممکن است از جمع آوری با روش لکه آزمایش سرویکس (Pap smear) بدست آید.
نمونه گیری از ادرار برای مردان توسیه شده اما می توان برای زنان نیز استفاده کرد. زمانیکه شروع به تخلیه ادرار می کنید، اولین بخش از حجم ادرار را در یک ظرف ارائه شده توسط پزشک یا آزمایشگاه جمع آوری کنید.
گاها برای مردان، یک پزشک ممکن است از یک ابزار جمع آوری نمونه برای نمونه گیری از سلول ها یا ترشحات مجاری ادرار استفاده کند.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی برای آزمایش نیاز نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    این آزمایش برای تشخیص عفونت های مقاربتی ناشی از انگل تریکوموناس واژینالیس (تی. واژینالیس) استفاده می شود. ترشحات واژن (برای زنان) یا مجاری ادرار (برای مردان) با یکی از روش های زیر مورد آزمایش قرار می گیرند:
    -آزمایش مولکولی، بررسی مستقیم DNA یا آزمایشات تکثیر نوکلئیک اسید (NAATs)- آزمایشات NAATs حساس ترین آزمایش برای تی. واژینالیس هستند و هم اکنون معیار اساسی برای تشخیص آن به شمار می روند. با برخی از آزمایشات NAATs، نمونه های جمع آوری شده برای آزمایش عفونت های سوزاک (gonorrhea) و کلامیدیا (chlamydial) را می توان برای آزمایش تی. واژینالیس نیز استفاده کرد. بسیاری از آزمایشات NAATs را می توان با هر دو مورد از نمونه های واژن و ادرار برای زنان استفاده نمود. برای مردان نیز فقط برخی از آنها مورد تایید قرار گرفته اند.
    نمونه های زنان را می توان در طی بررسی معمول بیماری های زنان بدست آورد که شامل آزمایش لکه سرویکس (pap smear) می باشد. با این حال تی. واژینالیس یافت شده بطور اتفاقی در طی آزمایش لکه سرویکس در تشخیص بکار نمی رود زیرا نتایج مثبت کاذب و منفی کاذب می تواند رخ دهد.
    -Wet prep- نمونهه بر روی اسلاید قرار می گیرد و وجود انگل در آن با میکروسکوپ بررسی می گردد. این آزمایش بر روی ترشحاتی که به تازگی جمع آوری شده اند انجام شده و بدون استفاده از لکه های افزودنی دیگری زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد. این آزمایش دارای حساسیت کمی بویژه برای نمونه های مردان است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) آزمایشات دیگری را بعد از این آزمایش (یعنی آزمایش مولکولی یا کشت) توصیه می کند و این زمانیست که تریکومونیازیس توسط این آزمایش تایید نشده باشد.
    -کشت- این آزمایش کاملا حساس و اختصاصی است اما نیاز به 7 روز زمان برای رشد و شناسایی انگل ها می باشد.
    -روش های دیگر-این روش ها شامل آزمایش آنتی بادی فلوئورسنت مستقیم (DFA) و آزمایشی است که آنتی ژن های تریکوموناس را شناسایی می کند.

     

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    زمانی که شخصی دارای علائمی از بیماری باشد، پزشک می تواند آزمایش تی. واژینالیس را درخواست نماید. برای زنان، علائم می تواند شامل خارش واژن، سوزش یا ترشحات واژنی با بوی ناخوشایند باشد. برای مردان، علائمی مثل درد در هنگام ادرار یا تخلیه از مجاری ادرار وجود دارد. تشخیص تریکومونیازیس صرفا بر اساس علائم امکان پذیر نیست.
    اگر شخصی دارای عفونت دیگری از بیماری های مقاربتی (STD) باشد، پزشک می تواند آزمایش تریکوموناس را نیز درخواست دهد. همچنین اگر نتایج حاکی از آن باشد که یک شخص دارای عفونت تی. واژینالیس است، ممکن است آن شخص را برای عفونت های کلامیدیا و سوزاک نیز مورد آزمایش قرار گیرد، زیرا این بیماری های مقاربتی معمولا با هم بروز می کنند.
    مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کند که زنان فعال از نظر جنسی که تحت آزمایش تریکومونیازیس قرار می گیرند، مجددا در طی 3 ماه بعد نیز آزمایش شوند، زیرا ممکن است عفونت مجددا از فرد درمان نشده به وی منتقل گردد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    آزمایش مثبت نشانگر وجود عفونت تی. واژینالیس است که مستلزم یک دوره درمان با داروهای تجویزی می باشد. اگر شخصی آلوده به عفونت باشد، شریک جنسی آنها باید مورد آزمایش قرار گرفته و درمان شود.
    آزمایش منفی هم بدین معنی است که هیچ عفونت تی. واژینالیس وجود ندارد و علائم بدلیل دیگر و هم اینکه انگل قابل تشخیص در نمونه مورد استفاده در آزمایش نبوده است. اگر تریکومونیازیس هنوز مورد تردید باشد، یک روش آزمایشی متفواتی را می توان برای تایید نتیجه استفاده کرد.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    فرد دارای عفونت در معرض خطر دیگر بیماری های مقاربتی است. التهاب اندام تناسلی که در تریکومونیازیس رخ می دهد می تواند یک زن را در برابر عفونت ایدز و نیز بیماری التهاب لگن مستعد به بیماری نماید.
    تریکومونیازیس نوزاد که در موارد معدود رخ می دهد می تواند موجب عوارضی در وی شود.
    آلودگی مدفوع می تواند نشانگر عامل غیر بیماری زا (پنتاتریکوموناس هومینیس که عموما به عنوان تریکوموناس هومینیس شناخته می شود) باشد که ممکن است از نظر ظاهر و در مشاهدات مستقیم با تی. واژینالیس اشتباه شود. وجود این عامل نیاز به درمان ندارد.


  • آیا باید به شریک جنسی خود اطلاع دهم که مبتلا به تریکومونیازیس هستم؟

    بله، شما باید به شریک جنسی خود بگویید که تریکومونیازیس دارید تا اینکه او نیز مورد آزمایش قرار بگیرد و درمان شود.

  • چند روز طول می کشد تا نتایج مشخص شود؟

    این بستگی به روش آزمایش مورد استفاده برای تشخیص عفونت دارد. اگر بررسی فیزیکی، پیشینه یا علائم حاکی از تریکومونیازیس باشد، پزشک شما احتمالا آزمایش wet prep را انجام می دهد و نمونه را زیر میکروسکوپ و برای تشخیص انگل بررسی خواهد کرد. یک آزمایش سریع دیگری نیز وجود دارد که می تواند آنتی ژن های تریکوموناس را در 10 دقیقه شناسایی کند.
    با این حال، روش های دیگر که نیازمند ارسال به آزمایشگاه است، ممکن است مدت زمان بیشتری برای مشخص شدن نتایج طول بکشد. روش کشت نیز وجود دارد که شامل یک سیستم آزمایشی مشخص (pouch system) برای تشخیص تی. واژینالیس می باشد. نتایج این روش ممکن است در طی 24 تا 72 ساعت آماده شود. کشت مرسوم و سنتی نیز 7 روز به طول می انجامد در حالیکه برخی از روش های مولکولی نتایج را در کمتر از یک ساعت مشخص می نمایند.

  • اگر عفونت به درستی درمان نشود، چه عوارضی ممکن است رخ دهد؟

    عفونت تریکومونیازیس اگر درمان نشود یا اینکه به درستی و بطور کامل از بین نرود می تواند منحر به عفونتی شود که خطر بیماری التهاب لگن (PID) و نئوپلاسم سرویکس (منشا سرطان سرویکس) را در زنان افزایش دهد. زنان باردار مبتلا به تریکومونیازیس در معرض خطر بیشتری برای تولد نوزادان قبل از موعد یا با وزن تولد پایین هستند. مردان گاها فاقد علائم و نشانه ها هستند که این شرایط می تواند در آنها منجر به عفونت مزمن و عفونت مجدد شریک جنسی آنها شود. در مردان، عفونت می تواند منجر به التهاب مجاری ادرار و التهاب مزمن پروستات شود . در هر دوی مردان و زنان، تریکومونیازیس یک عامل ریسک برای ایدز و نیز مرتبط با شرایط ناباروری است.

  • چگونه می توان از تریکومونیازیس پیشگیری کرد؟

    مطمئن ترین روش ها برای اجتناب از عفونت تریکومونیازیس یا هر گونه بیماری مقاربتی (STD) دیگر، پرهیز از فعالیتهای جنسی دهانی، واژنی و مقعدی یا انتخاب روابط تک همسری غیر آلوده به عفونت می باشد. افرادی که از نظر جنسی فعال هستند باید بطور مناسب و پیوسته از کاندوم استفاده کنند تا خطر عفونت تریکومونیازیس و دیگر بیماری های مقاربتی به حداقل برساند.

  • کجا باید آزمایش را انجام دهم؟

    به صفحه وبسایت CDC بخش Get Tested مراجعه نمایید. شما می توانید کدپستی خود را وارد کنید و یک مرکز آزمایشگاهی را در منطقه خود پیدا کنید.

  • تریکومونیازیس چگونه درمان می شود؟

    پزشک شما می تواند داروهایی را برای درمان تریکومونیازیس تجویز کند. شریک جنسی شما نیز باید درمان شود. شما باید 7 تا 10 روز بعد از اینکه خودتان و شریک جنسی تان تحت درمان قرار گرفته اید، از فعالیت جنسی پرهیز نمایید. اگر علائم شما دوباره بروز کرد، مجددا آزمایش دهید.

  • اگر درمان شوم، احتمال ابتلای مجدد به تریکومونیازیس وجود دارد؟

    بله. حتی اگر دوره درمانی موجب مرتفع شدن عفونت شما شود، اگر در معرض آن قرار بگیرید مجددا آلوده به عفونت خواهید شد. در واقع، طبق گزارش مراکز پیشگیری و کنترل بیماری، در حدود 1 نفر از هر پنج نفر در طی 3 ماه بعد از درمان مجددا به عفونت آلوده می شوند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

(© 2000-2017) Testing for Trich. Quest Diagnostics. Available online at http://www.questdiagnostics.com/home/physicians/testing-services/condition/womens-health/trich/testing. Accessed February 2017.

(Reviewed 2014 December 7). Trichomoniasis. MedlinePlus Medical Encylopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001331.htm. Accessed February 2017.

Van Der Pol, B. (2016 January) Clinical and laboratory testing for Trichomonas vaginalis infection. Journal of Clinical Microbiology. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4702717/. Accessed February 2017.

(Reviewed 2016 August 12). 2015 Sexually Transmitted Disease Treatment Guidelines, Trichomoniasis. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at https://www.cdc.gov/std/tg2015/trichomoniasis.htm. Accessed February 2017.

Smith, D.S. (Updated 2016 October 24). Trichomoniasis workup. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/230617-workup. Accessed February 2017.

(2016 November). Advances in laboratory detection of Trichomonas vaginalis (updated). Association of Public Health Laboratories. Available online at https://www.aphl.org/aboutAPHL/publications/Documents/ID_2016November-Laboratory-Detection-of-Trichomonas-update.pdf. Accessed February 2017.

(© 2017). American Sexual Health Association. Trichomoniasis. Available online at http://www.ashasexualhealth.org/stdsstis/trichomoniasis/. Accessed February 2017.

(Updated 2017 January 31). Trichomoniasis - CDC Fact Sheet. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at http://www.cdc.gov/std/trichomonas/STDFact-Trichomoniasis.htm. Accessed February 2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Centers for Disease Control and Prevention: Trichomonas Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/parasites/trichomonas/factsht_trichomonas.htm.

American Social Health Association: VAGINITIS/TRICHOMONIASIS, Questions & Answers. Available online at http://www.ashastd.org/learn/learn_vag_trich.cfm.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 1618.

Planned Parenthood: Trichomoniasis. Available online at http://www.plannedparenthood.org/health-topics/stds-hiv-safer-sex/trichomoniasis-4282.htm. Accessed June 2009.

Centers for Disease Control and Prevention. Fact Sheet: Trichomoniasis. Available online at http://www.cdc.gov/std/trichomonas/STDFact-Trichomoniasis.htm. Accessed June 2009.

American Social Health Association: VAGINITIS/TRICHOMONIASIS. Available online at http://www.ashastd.org/learn/learn_vag_trich_tri.cfm. Accessed June 2009.

MedlinePlus Medical Encyclopedia: Trichomoniasis. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001331.htm. Accessed June 2009.

TeensHealth: Trichomoniasis. Available online at http://kidshealth.org/teen/infections/stds/std_trichomoniasis.html. Accessed June 2009.

Petrin D, Delgaty K, Bhatt R, et. al. Clinical and microbiological aspects of Trichomonas vaginalis. Clin Microbio Rev 11:300-317, 1998.

Briselden AM, Hiller SL. Evaluation of Afirm VP microbial identification for Gardnerella vaginalis and Trichomonas vaginalis. J Clin Microbiol 32:148-152, 1994.

DeMeo LR, Draper DL, McGregor JA, et. al. Evaluation of deoxyribonucleic acid probe for the detection of Trichomonas vaginalis in vaginal secretions. Am J Obstet Gynecol 174:1339-1342, 1996.

Rubino S, Muresu R, Rappelli P, et. al. Molecular probe for identification of Trichomonas vaginalis DNA. J Clin Microbiol 29:702-706, 1991.

Witkin SS, Inglis SR, Polaneczky M, et. al. Detection of Chlamydia trachomatis and Trichomonas vaginalis by polymerase chain reaction in introital specimens from pregnant women. Am J Obstet Gynecol 175:165-167, 1996.

Campbell L, Woods V, Lloyd T, Elsayed S, Church DL. Evaluation of the OSOM Trichomonas rapid test versus wet preparation examination for detection of Trichomonas vaginalis vaginitis in specimens from women with a low prevalence of infection. J Clin Microbiol 2008 Oct; 46(10):3467-9.

Centers for Disease Control and Prevention. Trichomoniasis - CDC Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/trichomonas/STDFact-Trichomoniasis.htm. Page last updated August 3, 2012. Accessed January 2013. 

Centers for Disease Control and Prevention. Sexually Transmitted Disease Treatment Guidelines. Available online at http://www.cdc.gov/std/treatment/2010/genital-ulcers.htm#hsv. Page last reviewed January 28, 2011. Accessed January 2013.

American Sexual Health Association. Trichomoniasis. Available online at http://www.ashastd.org/std-sti/trichomoniasis.html. Copyright 2012. Accessed January 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Trichomoniasis. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001331.htm. Accessed January 2013.

Mission Pharmacal Company. Trichomoniasis: The most common curable sexually transmitted disease. Available online at http://www.trichomoniasis.org/Diagnosis/Index.aspx. Copyright 2013. Accessed January 2013.

Arup Laboratories. Laboratory Test Directory. Available online through http://www.aruplab.com/. Accessed April 2013.

Quest Diagnostics. Test Center.  Available online through http://www.questdiagnostics.com. Accessed April 2013.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.