اسامی دیگر
[Often referred to by brand name (see MedlinePlus Drug Information)]
اسم متعارف
Phenobarbital
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای نظارت بر سطح فنوباربیتال در سطح خون در جهت اطمینان از سطح درمانی و اجتناب از عوارض جانبی

زمان انجام آزمایش؟

در آغاز درمان و در فواصل زمانی منظم طی دوره درمانی؛ زمانیکه شخص دارای علائم و نشانه های مسمومیت بوده یا صرع را تجربه می کند

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی سیاهرگ بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

فنوباربیتال یک نوع باربیتورات فعال در طولانی مدت، داروی ضد صرع (AED) و آرامبخش سیستم عصبی است. پزشکان اغلب این دارو را برای پیشگیری از صرع یا کاهش اضطراب تجویز می کنند. این دارو اغلب برای درمان صرع و دیگر اختلالات صرعی تجویز می شود زیرا موجب تثبیت فعالیت الکتریکی در مغز می شود. این آزمایش سطح فنوباربیتال را در خون اندازه گیری می نکند.
حفظ سطح ثابت فنوباربیتال خون در طی دوره درمان دارای اهمیت است. اگر سطح آن خیلی پایین باشد، فرد تحت درمان صرع یا اضطراب را تجربه خواهد کرد. اگر سطح آن خیلی بالا باشد، فرد ممکن است عوارض جانبی یا حتی سمیت دارو را تجربه کند. آثار سمی شامل خواب آلودگی، سردرگمی و فقدان هماهنگی ارادی در حرکت عضلات است که می تواند بر فعالیت های دیگری مثل رانندگی اثرگذار باشد. افرادی که برای مدت طولانی درمان می شوند ممکن است حالت تحمل نسبت به آثار آرامش بخش دارو پیدا کرده و به آن وابسته شوند.
حفظ سطح ثابت و درمانی فنوباربیتال در خون می تواند مشکل باشد. تفاوت مابین سطح درمانی و سطح دارای عوارض جانبی خیلی کم است. این شرایط را ضریب درمانی محدود می نامند و این دلیل عمده نظارت دقیق بر مصرف دارو است.
علاوه برآن فنوباربیتال توسط آنزیم های کبد تجزیه شده (متابولیز) و به میزان مختلفی که بسته به سن و سلامت عمومی شخص دارد، از ادرار دفع می شود. دفع این دارو طبق معیارهای مقدار مصرف، سن و سلامت فرد می تواند چند روز تا چند هفته به طول بیانجامد. به محض اینکه بدن به ظرفیت تجزیه فنوباربیتال رسید، افزایش جزئی در مقادیر این دارو می تواند موجب افزایش عمده در خون شود. عوارض جانبی می تواند شدیدتر شود و حالت مسمومیت نیز رخ دهد.
پزشک پاسخ فرد به فنوباربیتال را بررسی خواهد کرد تا از سطح مطلوب دارو در خون و تعیین مقادیر آن برای درمان فرد اطمینان حاصل کند. پزشک ممکن است تصمیم به درخواست آزمایش کند و این در صورتیست که فرد داروی دیگری مصرف کند زیرا داروهای مختلف می تواند بر نحوه واکنش بدن به فنوباربیتال تاثیرگذار باشد.
داروهایی که میتوان همراه با فنوباربیتال مصرف کرد شامل وارفارین، داروهای ضدافسردگی، آرام بخش ها، هیپنوتیک، ضداضطراب ها، آنتی هیستامین، الکل، داروهای ضدبارداری، کورتیکواستروئیدهایی مثل پردنیزون و دیگر داروهای ضد صرع مثل فنیتوین است. علاوه بر آن فنوباربیتال می تواند بر متابولیسم داروهای ذکر شده تاثیرگذار باشد و در این حالت مقادیر مصرفی دارو باید تعدیل گردد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی نیاز نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    این آزمایش برای برآورد و نظارت بر مقدار فنوباربیتال در خون و نیز تعیین سطح درمانی دارو مورد استفاده قرار می گیرد. فنوباربیتال یک داروی ضدصرع مورد استفاده برای پیشگیری از تشنج در افراد مبتلا به صرع است. این آزمایش برای اطمینان حاصل کردن از سطح فنوباربیتال در خون مورد استفاده قرار می گیرد تا از وجود سطح خیلی پایین آن که موجب عود صرع و سطح خیلی بالا که منجر به عوارض جانبی می شود، اجتناب گردد. بر اساس نتیجه آزمایش، پزشک مقادیر داروی مصرفی را کاهش یا افزایش خواهد داد.
    اگر شخص تحت درمان از داروی دیگری استفاده کند، از این آزمایش می توان برای نظارت بر سطح مواد در خون استفاده کرد زیرا فنوباربیتال با داروهای رایج زیادی ارتباط دارد. فنوباربیتال می تواند تاثیرگذاری داروی خاصی را افزایش یا کاهش دهد و آن دارو ممکن است بر سطح فنوباربیتال در خون تاثیرگذار باشد. نتیجه بدین صورت است که اگر سطح ماده خیلی پایین باشد، اثرات ان کاهش خواهد یافت و با افزایش مقدار آن، عوارض جانبی شدید /مسمومیت رخ خواهد داد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    پزشک اغلب این آزمایش را بعد از شروع درمان فنوباربیتال و چند هفته بعد از آن درخواست می دهد. در دوره های افزایش مقادیر دارو یا کاهش آن، آزمایش بصورت مکرر انجام خواهد شد. زمانی که سطح ثابتی از فنوباربیتال در خون بدست آمد و در محدوده درمانی قرار گرفت، پزشک سطوح این دارو در فواصل زمانی منظم بررسی خواهد کرد.
    اگر فرد داروی دیگری را که بر سطح فنوباربیتال اثر می گذارد، مصرف نماید یا از مصرف آن پرهیز کند، آزمایشات بصورت مکرر انجام خواهد شد.
    پزشک همچنین می تواند این آزمایش را در زمان عدم پاسخگویی بدن بیمار نسبت به دارو درخواست دهد.
    آزمایش ممکن است زمانیکه فرد عوارض جانبی فنوباربیتال را تجربه می کند، انجام شود. اکثر عوارض جانبی جدی نبوده و بعد از مدتی خودبخود از بین می روند. در صورتی که علائم زیر بصورت ثابت رخ دهند یا شدیدتر شوند، پزشک باید مطلع گردد:
    -خواب آلودگی و کسالت
    -سردرد، سرگیجه
    -افسردگی
    -هیجان (بویژه در کودکان)
    -درد معده، استفراغ
    -کابوس های شبانه، افزایش رویاپردازی
    -یبوست
    -درد مفصل یا عضلات


    اگر هر کدام از علائم زیر وجود داشته باشد، باید فورا به پزشک اطلاع داده شود:
    -تشنج
    -درد در ناحیه دهان، گلودرد
    -کبودی بدن، خونریزی بینی، خونریزی غیرعادی
    -تب نامشخص
    -مشکلات تنفسی یا هضم مواد غذایی
    -جوش شدید پوستی

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    محدوده درمانی برای افراد بالغ در مصرف فنوباربیتال 15 تا 40 میکروگرم بر میلی لیتر (65 تا 173 میکرومول بر لیتر) برای درمان تشنج و 5 تا 15 میکروگرم بر میلی لیتر (22 تا 65 میکرومول بر لیتر) برای آرامبخش و خواب آوری می باشد. محدوده درمانی برای درمان تشنج در کودکان (کمتر از 5 سال) محدودتر است: 15 تا 30 میکروگرم بر میلی لیتر (65 تا 130 میکرومول بر لیتر).
    در این محدوده ها، اکثر افراد بدون علائم مسمومیت به دارو پاسخ خواهند داد. با این حال پاسخ و واکنش هر فرد به دارو و عوارض جانبی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. یک فرد ممکن است حتی با سطح خونی بسیار پایین در انتهای محدوده درمانی، عوارض جانبی را تجربه کند یا به تشنج مبتلا شود. در مورد داروهای ضدصرع دیگر، پزشک تلاش خواهد کرد تا مقادیر مناسب را برای هر یک از افراد تحت درمان مشخص نماید.

     

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟
    فنوباربیتال از اوایل قرن بیستم در درمان صرع مورد استفاده قرار گرفته و علیرغم تولید داروهای مشابه دیگر، هنوز هم این دارو در درمان صرع شیوع جهانی دارد. بدلیل اینکه داروهای دیگر آرام بخش بوده و سایر عوارض جانبی را نیز در پی دارد، هم اکنون در کشورهای توسعه یافته این داروها اغلب به عنوان داروی دوره درمانی دوم و سوم می باشد. اما فنوباربیتال هنوز هم در بسیاری از کشورهای پیشرفته داروی اول در درمان است.
    شما باید فنوباربیتال را دقیقا طبق تجویز پزشک خود مصرف نمایید. با تصمیم خودتان مقادیر آن را افزایش، کاهش یا مصرف آن را متوقف نکنید زیرا انجام این کار خطر تشنج را افزایش داده و می تواند بر سطح داروهای دیگر شما تاثیرگذار باشد. همیشه با پزشک خود در مورد مشکلات مصرف فنوباربیتال مشورت نمایید.
    اگر شما داروی دیگری مصرف کنید، در این حالت پزشک شما می تواند تصمیم به انجام آزمایش بگیرد زیرا داروهای مختلف دیگر می تواند بر نحوه واکنش بدن شما به فنوباربیتال تاثیرگذار باشند. داروهای زیر میتواند همراه با فنوباربیتال تاثیرگذار باشد:
    -داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین
    -داروهای ضدافسردگی و تری سیکلیک ها مثل بازدارنده MAO
    -آرام بخش های سیستم عصبی مرکزی، خواب آورها و ضد اضطراب ها
    -آنتی هیستامین ها
    -الکل
    -قرص های ضدبارداری
    -کورتیکواستروئیدها مثل پردنیزون
    -داکسی سیلین مورد استفاده در درمان عفونت های باکتریایی
    -گریزفولوین، مورد استفاده برای درمان عفونت های قارچی
    -فنتوین، دیگر داروی تجویز شده برای درمان تشنج ها
  • چه مدت طول می کشد تا دارو اثر کند؟

    ممکن است چند هفته طول بکشد تا مقدار مصرف مناسب مشخص شود و حتی بیشتر از این زمان نیاز است تا پزشک شما در مورد کارآیی دارو در کنترل تشنج اطلاعات بدست آورد. مدت زمان اثرگذاری برای هر شخص متفاوت خواهد بود. ممکن است 14 تا 21 روز طول بکشد تا غلظت درمانی ثابتی بدست آید. عوامل موثر بر مقادیر مصرفی دارو شامل تکرار تشنج، داروهای مصرفی دیگر و پاسخ بدن به فنوباربیتال است.

  • چه مدت باید سطح فنوباربیتال مورد بررسی و نظارت باشد؟

    در کل سطح فنوباربیتال تا زمان مصرف دارو باید تحت نظارت قرار بگیرد. فنوباربیتال مانند هر داروی ضدصرع دیگر اغلب روزانه (گاها چندبار در روز) برای کل دوره حیات مصرف می شود. استثنا در این مورد افراد بالغی هستند که علائم صرع را از کودکی گسترش داده اند یا افرادی که تشنج در آنها بدلیل شرایط موقتی و گذرا بوده که این افراد فقط برای مدت محدودی این دارو را مصرف خواهند کرد.

  • آیا فنوباربیتال بر داروهای مصرفی دیگر تاثیرگذار خواهد بود؟

    ممکن است. حتما پزشک خود را در مورد اسامی تمامی داروهای تجویز شده، مکمل های گیاهی یا رژیمی، ویتامین ها و داروهای بدون نسخه که مصرف می کنید، مطلع نمایید. برخی از این داروها ممکن است با فنوباربیتال تداخل یابند و سطح آن را در خون کاهش یا افزایش دهند. فنوباربیتال نیز می تواند بر کارکرد داروهای دیگر تاثیرگذار باشد.

  • من در حال مصرف داروی پریمیدون (primidone) هستم، چرا پزشک سطح فنوباربیتال را در من بررس می کند؟

    پریمیدون یکی از داروهای دیگر برای کنترل تشنج است. فنوباربیتال محصول اصلی حاصل از تجزیه پریمیدون است که در کنترل تشنج به کار می رود. برای کسب اطمینان از اینکه مقدار داروی فعال در خون شما برای کنترل علائم وجود دارد، پزشک ممکن است در زمانی که پریمیدون تجویز شده باشد، سطح فنوباربیتال را نیز مورد بررسی قرار دهد.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

June 2015 review performed by Irene Shu, PhD, DABCC, Assistant Laboratory Director, USDTL.

(2015 July 1, Updated) Mayo Clinic. Barbiturate. Available online at http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/barbiturate-oral-route-parenteral-route-rectal-route/description/drg-20069290 through http://www.mayoclinic.org. Accessed on 7/13/2015.

Suzanne Bentley, MD (2014 January 3rd, Updated). Phenobarbital Level. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2090284-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed on 7/13/2015.

Baselt R.C. (© 2014). Disposition of Toxic Drugs and Chemicals in Man. 10th Edition: Biomedical Publications. Seal Beach, CA. Pp 1607-1609.

Levine B. I. (© 2010). Principles of Forensic Toxicology 3rd Edition: American Association for Clinical Chemistry, Inc. Washington, DC. Pp 215 – 220.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

National Institutes of Health's MedlinePlus. Phenobarbital. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682007.html. Reviewed October 1, 2007. Accessed October 3, 2008.

NetdoctorUK.com. Phenobarbital. Available online at http://www.netdoctor.co.uk/medicines/10002060.html through http://www.netdoctor.co.uk. Reviewed August 1, 2007. Accessed October 3, 2008.

Warner, A. et al. Standards of laboratory practice: Antiepileptic Drug Monitoring. Clinical Chemistry 1998; 44:1085–1095. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/reprint/44/5/1085 through http://www.clinchem.org. Accessed October 4, 2008.

Kwan, P. and Brodie, M. Phenobarbital for the Treatment of Epilepsy in the 21st Century: A Critical Review. Epilepsia 2004; 9: 1141-1149. Available online at https://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/118751051/HTMLSTART?CRETRY=1&SRETRY=0 through https://www3.interscience.wiley.com. Accessed October 4, 2008.

American Society of Health System Pharmacists. Phenobarbital (Systemic). Available online at http://www.ashp.org/mngrphs/essentials/a382855e.htm through http://www.ashp.org. Revised August 2007. Accessed October 5, 2008.

San Diego Reference Laboratory. Phenobarbital. Available online at http://www.sdrl.com/druglist/phenobarbital.php through http://www.sdrl.com. Accessed October 7, 2008.

Burgess, C. ed. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 4th Edition, 2006. P. 2312.

Epilepsy Therapy Development Project. Children and Phenobarbital. Available online at http://professionals.epilepsy.com/medications/p_phenobarbital_children.php through http://professionals.epilepsy.com. Accessed October 5, 2008.

Emory School of Medicine, Department of Human Genetics. Seizures and Pregnancy. PDF available for download at http://www.genetics.emory.edu/pdf/Emory_Human_Genetics_Seizures_Pregnancy.PDF through http://www.genetics.emory.edu. Issued 2004. Accessed October 7, 2008.

UC San Diego Medical Center. Safety of Commonly Used Drugs in Nursing Mothers. Available online at http://health.ucsd.edu/specialties/pharmacy/resources/breastfeeding.asp through http://health.ucsd.edu. Reviewed April 2005. Accessed October 8, 2008.

Spencer, Jeanne P. et al. American Family Physician. Medications in the Breast Feeding Mother. Published July 1, 2001. Available online at http://www.aafp.org/afp/20010701/119.html through http://www.aafp.org. Accessed October 8, 2008.

Food and Drug Administration. Information for Healthcare Professionals: Suicidality and Antiepileptic Drugs. Available online at http://www.fda.gov/cder/drug/InfoSheets/HCP/antiepilepticsHCP.htm through http://www.fda.gov. Issued January 31, 2008. Accessed October 4, 2008.

Reinberg, Steve. FDA Advisers Don't Back 'Black Box' Warning for Epilepsy Drugs. The Washington Post. Available online at http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/07/10/AR2008071002527.html through http://www.washingtonpost.com. Published July 10, 2008. Accessed October 7, 2008.

(September 27 2012) National Institutes of Health's Medline Plus. Phenobarbital. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682007.html. Accessed October 2012.

(September 25, 2012) Ochoa J. Antiepileptic Drugs. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1187334-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2012.

(December 2, 2011) Cavasos J. Epilepsy and Seizures. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1184846-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2012.

(April 28, 2011) Mayo Clinic. Epilepsy Treatment and Drugs. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/epilepsy/DS00342/DSECTION=treatments-and-drugs through http://www.mayoclinic.com. Accessed October 2012.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp 1252-1253.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.