اسامی دیگر
Cl
اسم متعارف
Chloride
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای تعیین تعادل الکترولیت بدن فرد یا تعادل اسید-باز (pH) بدن و مانیتورینگ درمان؛ به‌عنوان بخشی از چکاپ منظم سلامت.

زمان انجام آزمایش؟

به‌عنوان بخشی از پانل الکترولیت استاندارد یا پانل متابولیسم یا زمانی که پزشک فکر می‌کند علائم و نشانه‌های شما ممکن است ناشی از عدم تعادل الکترولیتی باشد.

نمونه مورد نیاز

نمونه خون گرفته شده از ورید بازو؛ گاهی یک نمونه ادرار 24 ساعته یا تصادفی

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

محدوده مرجع کلرید

محدوده مرجع1 ارائه شده در اینجا نشان‌دهنده‌ی یک دستورالعمل نظری است که نباید برای تفسیر نتایج آزمایش از آن استفاده شود. احتمال دارد برخی تغییرات بین این تعداد و محدوده مرجع گزارش شده توسط آزمایشگاهی که آزمایش را انجام می‌دهد وجود داشته باشد. لطفا با پزشک خود مشورت کنید.

سن واحدهای عادی 2 بخش‌های SI
0-18 سال به‌علت تغییرات گسترده در دسترس نیست. گزارش آزمایشگاه کودک را برای محدوده‌ی مرجع مشاهده کنید.
بزرگسال 98-107 mEq/L 98-107 mmol/L
>90 سال 98-111 mEq/L 98-111 mmol/L

1 از کتاب Tietz شیمی بالینی و تشخیص مولکولی. Burtis CA، Ashwood ER، Bruns DE، eds. ویرایش پنجم، سنت لوئیس: الصویر سوندرز؛ 2011

2 واحد متعارف معمولا برای گزارش نتایج در آزمایشگاه‌های ایالات متحده استفاده می‌شود.

3 واحد SI برای گزارش نتایج آزمایشگاه خارج از ایالات متحده استفاده می‌شود.

هدف از آزمایش؟

کلرید یک الکترولیت است. یون بار منفی است که با الکترولیت‌های دیگر مانند پتاسیم، سدیم و بیکربنات کار می‌کند تا به تنظیم مقدار مایع در بدن و حفظ تعادل اسید- باز کمک کند. این آزمایش سطح کلرید در خون و یا ادرار را اندازه‌گیری می‌کند.

کلرید در تمام مایعات بدن موجود است اما بالاترین غلظت را در خون و مایع خارجی سلول‌های بدن دارد. در اکثر موارد، غلظت کلرید، سطح سدیم را که به همان علت افزایش و کاهش می‌یابد را نشان می‌دهد و با سطح سدیم رابطه مستقیم دارد. با وجود عدم تعادل اسید- باز، سطح کلرید خون می‌تواند مستقل از سطح سدیم تغییر کند زیرا کلرید به عنوان یک بافر عمل می‌کند. این کار کمک می‌کند تا خنثایی الکتریکی در سطح سلولی با حرکت به داخل و یا خارج از سلول‌ها در صورت نیاز حفظ شود.

کلرید که از یون‌های سدیم و کلر تشکیل شده است در رژیم غذایی ما از طریق غذا و نمک طعام تامین می‌شود. بخش اعظم کلرید توسط دستگاه گوارش جذب می‌شود و مقدار اضافی در ادرار دفع می‌شود. سطح خون نرمال می‌‌شود و پس از وعده‌های غذایی کاهش می‌یابد (زیرا معده با استفاده از کلرید خون پس از غذا‌خوردن اسید تولید می‌کند).

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون توسط سرنگ از ورید بازو گرفته می‌شود. کلرید نیز می‌تواند در یک نمونه ادرار 24 ساعته یا تصادفی اندازه‌گیری شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی برای انجام آزمایش نیاز نیست.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    برای تعیین غلظت غیر‌طبیعی کلرید، از آزمایش خون کلرید استفاده می‌شود. این آزمایش اغلب به همراه الکترولیت‌های دیگر به عنوان بخشی از برنامه‌ی منظم برای نمایش شرایط مختلف تجویز می‌شود.

    کلرید یک الکترولیت است. یون بار منفی است که با الکترولیت‌های دیگر مانند پتاسیم، سدیم و بیکربنات به تنظیم مقدار مایع در بدن و حفظ تعادل اسید - باز (PH) کمک می‌کند.

    آزمایشات کلرید و الکترولیتی نیز ممکن است جهت تشخیص علت علائم و نشانه‌ها مانند استفراغ طولانی، اسهال، ضعف و مشکل تنفس (اختلال تنفسی) تجویز شود. اگر عدم‌تعادل الکترولیتی تشخیص داده شود، متخصص مراقبت‌های بهداشتی به بررسی بیماری و شرایط یا داروهایی که باعث عدم تعادل می‌شوند، می‌پردازد و آزمایش‌های الکترولیت را در فواصل منظم انجام می‌دهد تا اثربخشی درمان را کنترل کند. اگر پزشک به عدم ‌تعادل اسید- باز مشکوک باشد، متخصص بهداشت و درمان نیز می تواند برای بررسی میزان شدت و علت عدم تعادل آزمایش گازهای خون را انجام دهد.

    در افراد مبتلا به باز بیش از حد ، اندازه‌گیری کلرید ادرار در مورد این‌که آیا از دست دادن نمک (در موارد کمبود آب، استفراغ یا استفاده از دیورتیک‌ها، که کلرید ادرار بسیار کم است) و یا هورمون‌های خاص بیش از حد به عنوان کورتیزول یا آلدوسترون که می‌تواند بر حذف الکترولیت تاثیر بگذارد، پزشک را مطلع سازد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

     آزمایش خون کلراید تقریبا هرگز به‌تنهایی انجام نمی‌شود. این آزمایش معمولا به عنوان بخشی از یک پانل الکترولیت، یک پانل متابولیسم پایه یا یک پانل متابولیک جامع، که اغلب به عنوان بخشی از یک برنامه‌ی منظم تجویز می‌شود.

    آزمایش کلرید، زمانی که به اسیدوز یا آلکالوز مشکوک یا زمانی که فرد مبتلا به بیماری حاد با علائمی است که ممکن است شامل موارد زیر باشد به عنوان بخشی از یک الکترولیت یا پانل متابولیسم، ممکن است تجویز شود:

    • استفراغ طولانی‌مدت و یا اسهال
    • ضعف، خستگی
    • تنفس دشوار (استرس تنفسی)

    ممکن است زمانی که فرد مبتلا به بیماری یا شرایطی باشد که دارویی مصرف کند که موجب عدم تعادل الکترولیتی وی شود در فواصل زمانی منظم تجویز شوند. پانل‌های الکترولیتی یا پانل متابولیک پایه معمولا برای مانیتورینگ درمان برخی از مشکلات، از جمله فشار خون (فشار خون بالا )، نارسایی قلبی، و بیماری‌های کلیه و کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    در صورت ارزیابی علت کلرید کم و یا بالای خون، آزمایش کلرید ادرار را می‌توان همراه با آزمایش سدیم خون یا ادرار انجام داد. متخصص مراقبت‌های بهداشتی تاثیر تغییر میزان کلرید در تغییر مقدار سدیم را بررسی می‌کند. این کار به متخصص مراقبت‌های بهداشتی برای تعیین عدم تعادل اسید باز و همچنین به درمان کمک می‌کند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    افزایش سطح کلرید خون (هیپرکلروم) معمولا نشان‌دهنده‌ی کمبود آب بدن است، اما می‌تواند با سایر مشکلاتی که موجب سدیم بالای خون می‌شود، مانند سندرم کوشینگ یا بیماری کلیوی، نیز رخ دهد. همچنین زمانی اتفاق می‌افتد که باز به میزان بیش از حد از بدن از دست برود (تولید اسیدوز متابولیک) و یا هنگامی که فرد دچار تنفس سریع شود (که باعث آلکالوز تنفسی می‌شود).

    کاهش سطح کلرید خون (هیپوکلرومیا) نامیده می‌شود که با هر اختلالی که باعث کاهش سدیم خون می‌شود، رخ می‌دهد. هیپوکلرومیا همچنین با نارسایی احتقانی قلب، استفراغ طولانی یا مکش معده، بیماری آدیسون، آمفیزم یا سایر بیماری‌های مزمن ریوی (ایجاد کننده اسیدوز تنفسی) و از دست دادن اسید از بدن (متابولیک آلکالوز) همراه است.

    افزایش سطح کلرید ادرار می‌تواند نشانه‌ی کمبود آب بدن، گرسنگی، بیماری آدیسون یا افزایش مصرف نمک باشد. اگر هر دو سطح کلرید و سدیم در فردی که رژیم کم‌نمک دارد بالا باشد، رژیم مناسبی برای فرد نخواهد بود.

    کاهش میزان کلرید ادرار با سندرم کوشینگ، سندرم کان، نارسایی احتقانی قلب، سندرم سوءجذب و اسهال مشاهده می‌شود.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    داروهایی که سطوح سدیم را تحت تأثیر قرار می‌دهند باعث تغییر در کلرید نیز می‌شوند. علاوه بر این، نوشیدن مقدار زیادی نوشابه‌های گازدار و یا به‌طور قابل‌توجهی بیشتر از دوز توصیه‌شده‌ی آنتی‌اسیدها سبب کاهش کلرید خون شود.

  •  آیا توصیه‌های غذایی برای کلرید وجود دارد؟

    بله. بورد غذا و تغذیه موسسه پزشکی توصیه می‌کند که نوجوانان و بزرگسالان بین 14 تا 50 سال 2.3 گرم در روز مصرف داشته باشند. توصیه‌های متفاوتی بر اساس سن، جنس و عوامل دیگر وجود دارد. کلرید به‌راحتی در مواد غذایی در دسترس است و اکثر آمریکایی‌ها احتمالا بیش از نیاز لازم آن را مصرف می‌کنند، به شکل نمک سر میز و نمک موجود در غذاهای آماده و همچنین در بسیاری از سبزیجات و در غذاها مانند گوشت نمک‌سود، کره، گوجه‌فرنگی، کاهو، کرفس، زیتون یافت می‌شود.

  • چه درمانی برای سطوح غیرطبیعی کلرید تجویز می‌شود؟

    برای درمان اختلالات کلراید، همان درمان مربوط به اختلالات سدیم (دیورتیک‌ها، جایگزینی مایع) استفاده می‌شود.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Boggs, W. (2015 August 11). Serum Chloride Levels Predict Mortality in Acute Decompensated Heart Failure. Medscape Multispecialty [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/849010. Accessed 10/15/15.

Kamel, G. (2014 February 28, Updated). Chloride. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2087713-overview. Accessed 10/15/15.

Evert, A. (2013 February 18, Updated). Chloride in diet. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002417.htm. Accessed 10/15/15.

Dugdale, D. (2013 May 5, Updated). Chloride test – blood. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003485.htm. Accessed 10/15/15.

Martin, L. (2014 November 2, Updated). Chloride - urine test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003601.htm. Accessed 10/15/15.

AlAbbad, A. and Sinha, S. (2014 March 13, Updated). Hypochloremic Alkalosis. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/945263-overview. Accessed 10/15/15.

(Copyright 2004) The National Academies. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Available online at http://iom.nationalacademies.org/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/DRI_Electrolytes_Water.pdf?la=en. Accessed Oct 2015.

Sources Used in Previous Reviews
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(1995-2004). Minerals and Electrolytes. The Merck Manual of Medical Information – Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmhe/sec12/ch155/ch155a.html?qt=electrolytes&alt=sh.

Ben-Joseph, E., Reviewed (2004 July). Dehydration. Familydoctor.org Information for Parents [On-line information]. Available online at http://www.kidshealth.org/PageManager.jsp?dn=familydoctor&lic=44&article_set=21646.

A.D.A.M. editorial, Updated (2003 October 15). Electrolytes. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002350.htm.

Hurd, R. (Updated April 26, 2007). MedlinePlus Medical Encyclopedia: Serum Chloride. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003485.htm. Accessed July 2008.

Mushnick, R. (Updated October 22, 2007.) MedlinePlus Medical Encyclopedia: Chloride—urine. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003601.htm. Accessed July 2008.

Clarke, W and Dufour D R, Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Pp 321-322, 326.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006. Pp 165-167.

MedlinePlus Medical Encyclopedia: Chloride in diet. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002417.htm. Accessed July 2009.

Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Available online at http://www.iom.edu/Reports/2004/Dietary-Reference-Intakes-Water-Potassium-Sodium-Chloride-and-Sulfate.aspx. Accessed September 2011.

Pagana and Pagana. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. Fourth Edition. Pp 164-166 and 963-964.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.