اسامی دیگر
Urine Test
Urine Analysis
UA
اسم متعارف
Urinalysis
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 11, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

برای غربالگری، کمک به تشخیص و یا نظارت بر بیماری‌هایی مانند اختلالات کلیوی یا عفونت‌های مجاری ادراری (UTIs)

زمان انجام آزمایش؟

هنگام وجود علائمی مانند درد شکم، پهلو درد، تکرر ادرار یا سوزش ادرار؛ به عنوان بخشی از چکاپ عمومی، در هنگام چکاپ بارداری، هنگام پذیرش در بیمارستان و یا قبل از عمل جراحی

نمونه مورد نیاز؟

30 تا 50 میلی‌لیتر ادرار - جهت حصول نتایج صحیح، تهیه‌ی مقدار کافی نمونه لازم می‌باشد؛ گاهی اوقات ممکن است گرفتن نمونه‌ی وسط ادرار تمیز یا "clean -catch " درخواست داده شود: جهت تهیه‌ی نمونه‌ی وسط ادرار تمیز، زنان بایستی قبل از نمونه‌گیری، قسمت واژن را به خوبی و در جهت جلو به عقب تمیز کنند و مردان نیز باید نوک آلت تناسلی را تمیز نمایند. پس از تمیز کردن بایستی شروع به تخلیه‌ی ادرار شود و اجازه داده شود تا قسمت اولیه‌ی ادرار به درون توالت تخلیه گردد، سپس حدود 30 الی 50 میلی‌لیتر از وسط ادرار درون ظرف مخصوص جمع‌آوری نمونه تخلیه شود و انتهای ادرار نیز به درون توالت تخلیه گردد.

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری؟

رعایت شرایط خاصی لازم نمی‌باشد

هدف از انجام این آزمایش چیست؟

آزمایش ادرار، مجموعه‌ای از بررسی‌های چشمی، شیمیایی و میکروسکوپی است. در این آزمایش‌ها مواد زائد حاصل از متابولیسم نرمال یا غیرنرمال، سلول‌ها، قطعات سلولی و باکتری‌ها مورد تشخیص یا اندازه‌گیری قرار می‌گیرند.

ادرار توسط کلیه‌ها تولید می‌شود. کلیه‌ها دو عضو می‌باشند که سایز هر کدام از آن‌ها به اندازه‌ی یک مشت بسته می‌باشد و در دو طرف ستون مهره‌ها و در پایین قفسه‌ی سینه قرار دارند. کلیه‌ها، در دفع مواد زائد از خون، تنظیم مقدار آب بدن، حفظ پروتئین‌ها، الکترولیت‌ها و سایر ترکیبات قابل استفاده‌ی مجدد برای بدن، نقش دارند. هر چیزی که در بدن مورد نیاز نباشد وارد ادرار می‌گردد، این مواد زائد از کلیه‌ها به حالب یا میزنای وارد شده و سپس به درون مثانه می‌ریزند و از طریق میزراه به خارج از بدن دفع می‌شوند. به طور کلی، ادرار به رنگ زرد و نسبتا روشن می‌باشد، اما در هر بار دفع ادرار، به دلیل وجود ترکیبات مختلف در آن، رنگ، مقدار، غلظت و محتوای ادرار، متفاوت است.

بسیاری از اختلالات، در مراحل اولیه‌ی بیماری، از طریق شناسایی برخی از ترکیبات در ادرار که در حالت نرمال نباید وجود داشته باشند و یا از طریق اندازه‌گیری مقادیر غیرنرمال برخی از ترکیبات دیگر تشخیص داده می‌شوند. این ترکیبات می‌توانند شامل گلوکز، پروتئین، بیلی‌روبین، گلبول قرمز، گلبول‌های سفید، کریستال‌ها و باکتری‌ها باشند که ممکن است به دلایل زیر در ادرار حضور داشته باشند:

-افزایش برخی مواد در خون و پاسخ بدن به این افزایش، از طریق دفع مقادیر اضافی این مواد در ادرار.

-وجود بیماری کلیوی.

-وجود عفونت مجاری ادراری، که در این صورت، باکتری‌ها و گلبول‌های سفید در ادرار دیده می‌شوند.

آزمایش کامل ادرار شامل سه مرحله‌ی جداگانه می‌باشد:

الف-بررسی چشمی، که در این مرحله، رنگ ادرار و شفافیت آن بررسی می‌شود

ب-بررسی شیمیایی، که در این بررسی با استفاده از آزمایش حدود 9 ماده‌ی شیمیایی، اطلاعات ارزشمندی در مورد غلظت این مواد در ادرار و در مورد سلامت و بیماری فرد به دست می‌آید

ج-بررسی میکروسکوپی، که در این بخش از آزمایش ادرار، شناسایی و شمارش انواع سلول‌ها، سیلندرها، کریستال‌ها و اجزاء دیگری مانند باکتری و موکوس صورت می‌گیرد

جزئیات هر کدام از این بررسی‌ها، در زیر بیان شده است.

معمولا زمانی بررسی میکروسکوپی انجام می‌شود که پزشک، آن را درخواست داده باشد و یا اینکه در بررسی‌های چشمی یا شیمیایی، یافته‌های غیرطبیعی وجود داشته باشد.

در صورت وجود یافته‌ی غیرطبیعی در آزمایش تجزیه ادرار، پزشک ممکن است جهت اطمینان از غیرنرمال بودن نتایج، تکرار آزمایش را درخواست نماید و یا جهت کمک به تشخیص، از آزمایش‌های دیگری، در ادرار یا خون، استفاده کند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

30 تا 50 میلی‌لیتر از ادرار در یک ظرف مخصوص و تمیز جمع‌آوری می‌گردد. جهت حصول نتایج صحیح، جمع‌آوری مقدار کافی از نمونه ضروری می‌باشد.

برای انجام آزمایش تجزیه ادرار، نمونه را می‌توان در هر زمانی جمع‌آوری کرد اما در برخی موارد به دلیل غلظت بیشتر ادرار و احتمال بیشتر تشخیص اختلالات، تهیه‌ی نمونه ادرار اول صبح درخواست داده می‌شود.

گاهی اوقات ممکن است جمع‌آوری نمونه ادرار "تمیز" یا "clean catch" درخواست داده شود. برای این نوع نمونه‌گیری بایستی ناحیه‌ی تناسلی به خوبی تمیز گردد، چونکه باکتری‌ها و سلول‌های موجود بر روی پوست اطراف ناحیه‌ی تناسلی می‌توانند موجب آلودگی نمونه ادرار و در نتیجه تداخل در تفسیر نتایج آزمایش گردند. در زنان، خون قاعدگی و ترشحات واژن می‌تواند موجب آلوده شدن ادرار گردد بنابراین در زنان بایستی قسمت واژن به خوبی و در جهت جلو به عقب تمیز شود. در مردان نیز باید قبل از نمونه‌گیری، نوک آلت تناسلی، تمیز گردد. پس از تمیز کردن بایستی شروع به تخلیه‌ی ادرار شود و اجازه داده شود تا قسمت اولیه‌ی ادرار به درون توالت تخلیه گردد، سپس حدود 30 الی 50 میلی‌لیتر از وسط ادرار درون ظرف مخصوص جمع‌آوری ادرار، تخلیه شود و انتهای ادرار نیز به درون توالت تخلیه گردد.

برای آزمایش تجزیه ادرار، نمونه ادراری مناسب خواهد بود که در آزمایشگاه تهیه گردد و یا اینکه حداکثر ظرف یک ساعت پس از نمونه‌گیری به آزمایشگاه تحویل داده شود. در غیر این‌صورت بایستی نمونه ادرار تا زمان انتقال به آزمایشگاه، در یخچال نگهداری شود و یا اینکه توسط آزمایشگاه، قبل از نمونه‌گیری، به ظرف جمع‌آوری نمونه ادرار، مواد نگهدارنده اضافه گردد.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

رعایت شرایط خاصی لازم نمی‌باشد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش تجزیه ادرار مجموعه‌ای از آزمایشات غربالگری است که با استفاده از آن می‌توان برخی بیماری‌های رایج را تشخیص داد. این آزمایش ممکن است جهت غربالگری و یا کمک به تشخیص بیماری‌هایی مانند عفونت‌های مجاری ادراری، اختلالات کلیوی، مشکلات کبدی، دیابت یا سایر اختلالات متابولیکی مورد استفاده قرار گیرد.

    آزمایش تجزیه ادرار شامل چندین آزمایش شیمیایی، میکروسکوپی و چشمی است که برای تشخیص سلول‌ها، قطعات سلولی و موادی مانند کریستال‌ها یا سیلندرهای مرتبط با بیماری‌های مختلف ذکر شده در بالا استفاده می‌شود. این آزمایش می‌تواند ناهنجاری‌هایی را شناسایی کند که تشخیص آن‌ها ممکن است نیاز به بررسی بیشتر و آزمایش‌های اضافی داشته باشد. اغلب اوقات، قبل از اینکه افراد از مشکل یا بیماری خود مطلع شوند، در ادرار آن‌ها موادی مانند پروتئین یا گلوکز ظاهر می‌شوند.

    در افراد مبتلا به بیماری‌های خاصی مانند بیماری کلیوی یا دیابت، جهت نظارت بر درمان، ممکن است از آزمایش تجزیه ادرار به همراه آزمایشات دیگری مانند آلبومین ادرار، استفاده شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    این آزمایش ممکن است در هنگام چکاپ عمومی، چکاپ بارداری، هنگام پذیرش در بیمارستان و یا قبل از عمل جراحی درخواست گردد.

    در صورتی که پزشک متوجه علائم مربوط به عفونت مجاری ادراری یا شرایط دیگری مانند بیماری کلیوی شود احتمال دارد آزمایش تجزیه ادرار را درخواست نماید. برخی از این علائم و نشانه‌ها عبارتند از:

    -درد شکم

    -پهلو درد

    -تکرر یا سوزش ادرار

    -ادرار خونی

    این آزمایش ممکن است جهت نظارت بر بیماری‌های خاصی نیز، به صورت دوره‌ای درخواست داده شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    نتایج آزمایش تجزیه ادرار می‌تواند تفسیرهای زیادی داشته باشد. یافته‌های غیرطبیعی در این آزمایش، به معنی یک هشدار می‌باشد و ممکن است مشکلی وجود داشته باشد، بنابراین بایستی بررسی‌های بیشتری صورت گیرد. یک پزشک ممکن است جهت بررسی شرایط بیمار، نتایج این آزمایش را با علائم و سایر یافته‌های بالینی فرد به هم مرتبط نماید و برای پیدا‌کردن علت یافته‌های غیرطبیعی، از سایر آزمایش‌های کمک کننده، مانند پنل متابولیک جامع (CMP)، شمارش کامل سلول‌های خون (CBC)، پنل کلیوی، پنل کبد یا کشت ادرار (برای عفونت ادراری) استفاده نماید.

    به طور کلی، افزایش غیرطبیعی یک ماده در ادرار، مانند افزایش قابل‌توجه مقدار گلوکز یا پروتئین و یا تعداد گلبول‌های قرمز، نشان‌دهنده‌ی این است که به احتمال خیلی زیاد یک مشکلی وجود دارد که بایستی مورد توجه قرار گیرد. با این حال، این نتایج، علت و یا حاد یا مزمن بودن این یافته‌ی غیرطبیعی را نشان نمی‌دهند.

    وجود نتیجه‌ی نرمال آزمایش تجزیه ادرار، عدم وجود بیماری را تضمین نمی‌کند. چونکه در برخی از افراد، در هنگام بیماری ممکن است مقادیر بالایی از ماده‌ی مربوطه آزاد نشود و در نتیجه در ادرار ظاهر نمی‌گردد و در برخی دیگر، ترشح و دفع مواد، در طول روز، به صورت متناوب اتفاق می‌افتد، بنابراین ممکن است با یک بار نمونه‌گیری تشخیص داده نشوند. علاوه بر این موارد، در ادرار بسیار رقیق، مقادیر پایین مواد شیمیایی ممکن است غیر‌قابل تشخیص باشد.

    برای جزئیات بیشتر در مورد تفسیر نتایج خاص، به بخش‌های زیر مراجعه کنید:

    -بررسی چشمی

    -بررسی شیمیایی

    -بررسی میکروسکوپی
     

    جهت دیدن نمونه‌ای از گزارش آزمایش تجزیه ادرار، این نمونه‌ی گزارش را مشاهده نمایید.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    عوامل متعددی وجود دارند که می‌توانند تست‌های مربوط به آزمایش ادرار را تحت تأثیر قرار دهند. اگر جمع‌آوری نمونه "وسط ادرار تمیز" یا "clean-catch" درخواست گردد بایستی دستورالعمل مربوطه جهت تهیه‌ی نمونه به دقت انجام شود. در صورت مصرف هر نوع دارویی از جمله داروهای تجویز‌شده، داروهای بدون نسخه و یا مکمل‌ها، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر فرد بیمار، زن می‌باشد بایستی در صورت قاعدگی، پزشک خود را مطلع سازد.

  • آیا در این آزمایش، زمان جمع‌آوری ادرار مهم است؟

    از آن‌جایی که این آزمایش، یک آزمایش غربالگری عمومی است، زمان جمع‌آوری نمونه معمولا مهم نیست، اگر چه به دلیل غلظت بیشتر، نمونه‌ی اول صبح ترجیح داده می‌شود. با این حال، اگر پزشک به دنبال یافتن مورد خاصی باشد، ممکن است جمع‌آوری نمونه ادرار زمان‌دار را درخواست نماید.

  • آیا آزمایش تجزیه ادرار، در مراکز بهداشتی انجام می‌شود؟

    بسیاری از مراکز و کلینیک‌های ارائه‌دهنده‌ی خدمات بهداشتی می‌توانند آزمایش‌های چشمی و شیمیایی ادرار را انجام دهند. بعضی مراکز ممکن است قادر به بررسی‌های میکروسکوپی نیز باشند. گاهی اوقات، اگر در آزمایش‌های چشمی یا شیمیایی، نتایج غیرطبیعی یافت شود، نمونه ادرار جهت بررسی‌های میکروسکوپی به آزمایشگاه ارسال می‌شود. یا اینکه، ممکن است نمونه بیمار برای آزمایش کامل ادرار، به آزمایشگاه ارسال شود.

  • آیا برای انجام آزمایش ادرار توسط خود بیمار، کیت‌های خانگی وجود دارند؟

    برای انجام آزمایش کامل ادرار، کیت‌های خانگی در دسترس نیستند زیرا انجام این آزمایش نیاز به تجهیزات خاص و مهارت‌های فنی دارند. با این حال، برخی از نوارهای تجاری در داروخانه‌ها وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توان بخشی از آزمایش‌های شیمیایی مانند pH ادرار، گلوکز و کتون‌های ادرار را آزمایش کرد.

Accordion Title
بررسی چشمی
  • نگاه کلی

    در طول بررسی چشمی ادرار در آزمایشگاه، رنگ و شفافیت ادرار بررسی می‌شود که این فاکتورها می‌توانند تحت تأثیر وجود مواد مختلف در ادرار قرار گیرند. این بررسی‌ها همراه با نتایج سایر بررسی‌های شیمیایی و میکروسکوپی، جهت تشخیص نوع ماده‌ی موجود در ادرار استفاده می‌گردند. (برای جزئیات بیشتر، مطالب مربوط به بررسی شیمیایی و بررسی میکروسکوپی را مشاهده نمایید).

  • رنگ ادرار

    ادرار می‌تواند دارای رنگ‌های مختلفی، از رنگ زرد بسیار روشن یا تقریبا بی‌رنگ تا زرد بسیار پررنگ و تیره باشد. رنگ غیرمعمولی ادرار می‌تواند ناشی از بیماری‌ها، مصرف برخی از داروها (مثلا مولتی‌ویتامین‌ها موجب ایجاد رنگ زرد روشن یا درخشان می‌شوند) و موادغذایی خاص باشد. به عنوان مثال، در برخی از افراد، با خوردن چغندر، ادرار آن‌ها به رنگ قرمز در می‌آید که این تغییر رنگ به دلیل رنگدانه‌های طبیعی موجود در چغندر می‌باشد و جای نگرانی نیست. با این حال، رنگ قرمز ادرار می‌تواند ناشی از وجود خون در ادرار، به دلیل بیماری یا آسیب بخشی از سیستم ادراری، نیز باشد. مثال دیگر در مورد رنگ‌های قهوه‌ای مایل به زرد یا قهوه‌ای مایل به سبز است که می‌تواند نشانه‌ای از وجود بیلی‌روبین در ادرار باشد (بخش بررسی‌های بیوشیمیایی را مشاهده نمایید).

  • شفافیت ادرار

    شفافیت ادرار، معیاری از میزان کدورت ادرار است. در آزمایشگاه، میزان شفافیت ادرار معمولا با یکی از واژه‌های شفاف (clear)، کمی تیره (slightly cloudy)، تیره (cloudy) یا کدر (turbid) بیان می‌شود. ادرار "نرمال" می‌تواند شفاف یا تیره باشد. در یک فرد سالم، برخی از مواد در ادرار یافت می‌شوند که می‌توانند موجب کدورت ادرار گردند و لزوما نشان‌دهنده‌ی بیماری نمی‌باشند، مانند: موکوس، اسپرم و ترشحات پروستات، سلول‌های سطح پوست، کریستال‌های طبیعی ادرار و مواد آلوده‌کننده مانند پودرها و لوسیون‌های استفاده شده. اما موادی مانند گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید یا باکتری‌ها نیز که موجب کدورت یا تیره شدن ادرار می‌شوند ممکن است نشانه‌ای از وجود بیماری خاصی باشند، در نتیجه نیاز به توجه و بررسی بیشتری دارند.

Accordion Title
بررسی بیوشیمیایی
  • نگاه کلی

    اکثر آزمایشگاه‌ها، جهت بررسی‌های بیوشیمیایی ادرار، از نوارهای (استریپ) مخصوصی استفاده می‌کنند که این نوارها حاوی ترکیبات شیمیایی خاصی هستند. پس از قرار دادن نوار در ادرار، واکنش‌های شیمیایی موجب تغییر رنگ نوار در طول چند ثانیه تا چند دقیقه می‌شوند، سپس کارشناس آزمایشگاه با توجه به این تغییر رنگ‌ها، نتایج را مشخص می‌کند. امروزه، جهت کاهش خطاهای زمانی و کاهش خطا در تشخیص تغییر رنگ ایجاد‌شده، از دستگاه‌های خوانشگر نتایج آزمایش نوار استفاده می‌شود.

    با استفاده از میزان تغییر رنگ باندهای روی نوار ادرار، می‌توان مقدار تقریبی مواد موجود در ادرار را مشخص کرد. به عنوان مثال، تغییر رنگ مختصر در باند مربوط به پروتئین، نشانه‌ی وجود مقادیر کم پروتئین در ادرار می‌باشد در حالی که تغییر رنگ شدید در این باند، نشانه‌ی وجود مقادیر بالای پروتئین در ادرار است.

    اغلب اوقات، آزمایش‌های شیمیایی همراه با آزمایش‌های میکروسکوپی انجام می‌شوند و یا اینکه اگر در آزمایش‌های شیمیایی نتایج غیرنرمالی دیده شود، جهت بررسی بیشتر، آزمایش‌های میکروسکوپی نیز انجام می‌شوند و نتایج هر دو گروه از این آزمایش‌ها با هم تفسیر می‌شوند. در صورت وجود نتایج غیرطبیعی، ممکن است آزمایش‌های خونی یا ادراری بیشتری درخواست شوند.

    بیشترین آزمایش‌هایی که با استفاده از این نوارها بررسی می‌شوند در زیر توضیح داده شده‌اند.

  • وزن مخصوص

    با آزمایش وزن مخصوص ادرار، غلظت ادرار اندازه‌گیری می‌شود. در بررسی وزن مخصوص ادرار، مقدار مواد حل‌شده در ادرار با مقدار مواد موجود در آب خالص مقایسه می‌شود. اگر هیچ ماده‌ای در ادرار وجود نداشته باشد، وزن مخصوص ادرار، برابر با 1/000 خواهد بود (همانند وزن مخصوص آب خالص)، اما از آن‌جایی که در تمام نمونه‌های ادراری، حتما مقادیری از مواد مختلف وجود دارد، وزن مخصوص برابر با 1/000 برای ادرار غیرممکن است. در صورتی که فرد، مقادیر زیادی آب بنوشد و یا از طریق تزریق داخل وریدی (IV)، مقادیر زیادی مایعات دریافت نماید، وزن مخصوص ادرار وی به وزن مخصوص آب خیلی نزدیک خواهد بود. حد بالای قابل گزارش وزن مخصوص در نوارهای ادراری، برابر با 1.035 می‌باشد که نشان‌دهنده‌ی ادرار غلیظ با مقادیر پایین آب و مقادیر بالای مواد موجود در آن می‌باشد.

    مشخص بودن غلظت ادرار می‌تواند به پزشک، در تعیین بهترین نمونه جهت ارزیابی ترکیب خاصی در ادرار، کمک نماید. به عنوان مثال اگر پزشک به دنبال تشخیص مقادیر خیلی پایین پروتئین باشد، بهترین نمونه، نمونه ادرار غلیظ شده‌ی اول صبح می‌باشد.

  • pH

    همانند وزن مخصوص، برای pH نیز مقادیر تعریف‌شده‌ای وجود دارد اما برای مقادیر غیرنرمال محدوده‌ای وجود ندارد. pH ادرار معمولا کمی اسیدی و در حدود 6 است اما دامنه‌ی آن از 4.5 تا 8 متفاوت می‌باشد. کلیه‌ها نقش مهمی در حفظ تعادل اسید-باز بدن دارند. بنابراین، هر شرایطی که موجب تولید اسید یا باز در بدن شود، مانند آنچه که در اسیدوز یا آلکالوز و یا مصرف غذاهای اسیدی یا بازی دیده می‌شود، می‌تواند مستقیما بر روی pH ادرار تاثیر بگذارد.

    برخی از مواد، در ادرار اسیدی، به شکل کریستال‌هایی رسوب می‌کنند و برخی دیگر از مواد، در ادرار بازی تشکیل کریستال می‌دهند. اگر زمانی که ادرار در کلیه‌ها قرار دارد، کریستال‌ها تشکیل شوند ممکن است سنگ کلیوی یا "calculus" ایجاد شود. با تنظیم pH از طریق رژیم غذایی یا داروها، می‌توان تشکیل این کریستال‌ها را کاهش داد و یا حذف کرد. (جهت اطلاعات بیشتر، مطالب مربوط به آنالیز سنگ کلیه و پنل ارزیابی خطر سنگ کلیه را مشاهده نمایید.)

  • بیلی‌روبین

    در این آزمایش، بیلی‌روبین ادرار جستجو می‌گردد. در ادرار افراد سالم، بیلی‌روبین وجود ندارد. زمانی که گلبول‌های قرمز شکسته می‌شوند، هموگلوبین آن‌ها در کبد به بیلی‌روبین، که یک محصول دفعی است، تبدیل می‌شود و سپس این بیلی‌روبین دفعی وارد صفرا می‌گردد. صفرا مایعی است که جهت کمک به هضم غذا، به درون روده ترشح می‌شود.

    در برخی از بیماری‌های کبدی، مانند انسداد مجاری صفراوی یا هپاتیت، مقادیر بیلی‌روبین در خون افزایش می‌یابد و در نتیجه جهت دفع، وارد ادرار می‌شود. وجود بیلی‌روبین در ادرار، یک شاخص اولیه برای بیماری کبدی است و می‌تواند قبل از ظهور علائم بالینی مانند زردی، رخ دهد.

    نتایج این آزمایش همراه با نتایج آزمایش اوروبیلینوژن (در زیر توضیح داده شده است) تفسیر خواهد شد. اگر نتیجه مثبت باشد، پزشک احتمالا جهت تشخیص بیماری، آزمایش‌های دیگری مانند پنل کبدی را درخواست نماید.

    جهت اطلاعات بیشتر، مطالب مربوط به بیلی‌روبین و بیماری‌های کبدی را مشاهده نمایید.

  • اوروبیلینوژن

    در این آزمایش، اوروبیلینوژن ادرار جستجو می‌شود. نتایج این آزمایش همراه با نتایج آزمایش بیلی‌روبین (در بالا توضیح داده شد است) تفسیر می‌گردد.

    در حالت نرمال، معمولا اوروبیلینوژن کمی در ادرار وجود دارد. اوروبیلینوژن، در روده از بیلی‌روبین تولید می‌شود و بخشی از آن به درون خون بازحذب می‌گردد. نتایج مثبت آزمایش اوروبیلینوژن ممکن است نشان‌دهنده بیماری‌های کبدی مانند هپاتیت ویروسی، سیروز، آسیب کبدی به علت دارو یا مواد سمی و یا شرایطی مرتبط با افزایش تخریب RBC (آنمی همولیتیک) باشد. وجود مقادیر پایین اوروبیلینوژن یا عدم وجود اوروبیلینوژن در ادرار، همراه با نتیجه‌ی مثبت بیلی‌روبین ادرار و یا وجود علائم اختلال عملکرد کبدی، می‌تواند دلیلی بر احتمال وجود انسداد مجاری صفراوی یا کبدی باشد.

  • پروتئین

    در آزمایش نواری پروتئین، میزان آلبومین در ادرار به صورت تقریبی برآورد می‌شود. آلبومین حدود 60 درصد از کل پروتئین موجود در خون را تشکیل می‌دهد. در حالت نرمال، در ادرار یا پروتئین وجود ندارد و یا به میزان بسیار کمی وجود دارد. هنگامی که میزان پروتئین ادرار بالا باشد، به معنی ابتلاء به پروتئینوری است.

    در افراد سالم نیز گاهی اوقات ممکن است پروتئینوری دیده شود. افراد سالم می‌توانند به علت شرایط مختلفی مانند استرس، ورزش، تب، مصرف آسپرین یا قرار گرفتن در معرض سرما، به پروتئینوری موقت یا پایدار مبتلا شوند. برای تشخیص پایدار بودن پروتئینوری ممکن است تکرار انجام آزمایش پس از رفع این شرایط، درخواست شود.

    در صورت وجود مقادیر پایین پروتئین در ادرار و با توجه به علائم و نشانه‌ها و سابقه‌ی بیمار، آزمایش تجزیه ادرار و بررسی پروتئین ادرار در زمان دیگری، تکرار می‌گردد.

    پس از اینکه در آزمایش تجزیه ادرار، مقادیر بالای پروتئین تشخیص داده شد و در صورت تکرار آزمایش، وجود مقادیر بالای پروتئین، پروتئینوری پایدار را نشان داد، ممکن است آزمایش پروتئین ادرار 24 ساعته درخواست گردد. همچنین، از آن‌جایی که در آزمایش نوار ادرار، آلبومین بررسی می‌شود، اگر پزشک به وجود سایر پروتئین‌ها در ادرار مشکوک باشد نیز آزمایش پروتئین ادرار 24 ساعته را درخواست می‌نماید.

    وجود پروتئین در ادرار ممکن است نشانه‌ای از بیماری کلیوی باشد. زمانی که عملکرد کلیه‌ها شروع به کاهش یافتن می‌کنند ممکن است مقادیر پایینی از آلبومین در ادرار یافت شود. در آزمایش دیگری به نام آزمایش آلبومین ادرار، مقادیر پایین آلبومین موجود در ادرار اندازه‌گیری و تشخیص داده می‌شود. آزمایش آلبومین ادرار نسبت به آزمایش تجزیه ادرار از حساسیت بالاتری برخوردار می‌باشد و به طور روتین، این آزمایش برای غربالگری افرادی که به صورت مزمن در معرض خطر بیماری کلیوی هستند، مانند افراد دیابتی و افراد با فشار‌خون بالا، درخواست می‌گردد. (مطلب مربوط به آلبومین ادرار را مشاهده نمایید.)

    علاوه بر این، پروتئینوری می‌تواند با بسیاری از شرایط و بیماری‌های دیگر نیز مرتبط باشد، بنابراین، پزشک ممکن است از انواع آزمایش‌های دیگر جهت شناسایی علت وجود پروتئین در ادرار استفاده نماید. جهت اطلاعات بیشتر مطالب مربوط به پروتئینوری و بیماری کلیوی را مشاهده نمایید.

  • گلوکز

    گلوکز به طور طبیعی در ادرار وجود ندارد. وجود گلوکز در ادرار را گلوکوزوری می‌گویند که می‌تواند به دلایل زیر ایجاد شود:

    الف-بالا بودن قند خون، در اثر شرایطی مانند دیابت کنترل‌نشده

    ب- کاهش "آستانه کلیوی"؛ هنگامی که سطح گلوکز خون بیش از حد آستانه کلیوی باشد، کلیه‌ها جهت کاهش گلوکز، مقادیر اضافی آن را به درون ادرار دفع می‌کنند. گاهی اوقات غلظت آستانه کلیوی کاهش می‌یابد و گلوکز در غلظت‌های پایینتری، به درون ادرار دفع می‌شود.

    برخی از شرایط دیگر که می‌توانند باعث گلوکوزوری شوند عبارتند از: اختلالات هورمونی، بیماری‌های کبدی، داروها و بارداری. در صورت وجود گلوکوزوری، به منظور یافتن علت آن، معمولا آزمایش‌های دیگری مانند گلوکز خون ناشتا، درخواست می‌شود.

  • کتون‌ها

    در حالت طبیعی، کتون‌ها در ادرار یافت نمی‌شوند. کتون‌ها محصولات واسطه‌ی متابولیسم چربی‌ها هستند و زمانی که منبع اولیه‌ی انرژی، یعنی گلوکز، در دسترس سلول‌های بدن نباشد، کتون‌ها تولید می‌شوند. در افرادی که کربوهیدرات کافی دریافت نمی‌کنند (به عنوان مثال در شرایطی مانند ناشتا‌یی، گرسنگی یا رژیم‌ غذایی با پروتئین بالا) و یا بدن آن‌ها قادر به استفاده از کربوهیدرات‌ها نیست، کتون‌ها تولید می‌شوند. هنگامی که کربوهیدرات ها در دسترس نیستند، بدن جهت تامین انرژی مورد نیاز خود، به جای کربوهیدرات‌ها از متابولیسم چربی‌ها استفاده می‌کند. ورزش شدید، مواجهه سرما، استفراغ طولانی مدت و مکرر و چندین بیماری دستگاه گوارشی می‌توانند باعث افزایش متابولیسم و در نتیجه کتونوری شوند.

    وجود کتون در ادرار افراد مبتلا به دیابت می‌تواند یکی از اولین نشانه‌های دریافت مقادیر ناکافی انسولین باشد. در این افراد، به دلیل عدم دریافت انسولین کافی، بدن نمی‌تواند از گلوکز استفاده نماید و به جای آن، چربی‌ها را مصرف می‌کند که این فرآیند موجب افزایش کتون در خون می‌شود که در نهایت می‌تواند کتواسیدوز که یک نوع اسیدوز متابولیک است را ایجاد کند. جهت کاهش این مقادیر افزایش یافته‌ی کتون‌ها و گلوکز، کلیه‌ها آن‌ها را به درون ادرار دفع می‌کنند. این بیماری که کتواسیدوز دیابتی (DKA) نامیده می‌شود، اغلب در دیابت نوع 1 کنترل‌نشده دیده می‌شود و می‌تواند یک حالت اورژانسی باشد. (مطالب مربوط به کتون‌ها و دیابت را مشاهده نمایید.)

  • خون (هموگلوبین) و میوگلوبین

    این آزمایش برای تشخیص وجود هموگلوبین در ادرار (هموگلوبینوری) استفاده می‌شود. هموگلوبین، یک پروتئین ناقل اکسیژن است که درون گلبول‌های قرمز (RBCs) یافت می‌شود. وجود هموگلوبین در ادرار، به معنای وجود خون در ادرار است (که به آن هماچوری می‌گویند).

    درحالت نرمال، تعداد کمی RBC در ادرار وجود دارد و این تعداد کم، معمولا منجر به نتیجه‌ی "منفی" در آزمایش شیمیایی می‌شود. افزایش مقدار هموگلوبین و یا افزایش تعداد RBC‌ها موجب مثبت شدن این آزمایش می‌شود. معمولا جهت بررسی وجود RBC در ادرار، نتایج این آزمایش با نتایج بررسی‌های میکروسکوپی ادرار تفسیر می‌شود. نتیجه‌ی مثبت آزمایش شیمیایی در کنار عدم وجود RBC‌ها در آزمایش میکروسکوپی، ممکن است به دلیل وجود هموگلوبین (در اثر شکستن RBC‌ها)، یا میوگلوبین ناشی از آسیب عضلانی باشد. (مطلب مربوط به میوگلوبین را مشاهده نمایید.)

    هرچند که وجود خون در ادرار، یک یافته‌ی طبیعی نیست، اما همیشه هم غیرمعمولی نیست و لزوما" نشان‌دهنده‌ی بیماری نمی‌باشد. پزشک ممکن است جهت تعیین علت به بررسی‌های بیشتری نیاز داشته باشد و یا اینکه برای تأیید، تکرار آزمایش بر روی نمونه‌ی جدید را درخواست نماید.

    جهت اطلاعات بیشتر، مطلب مربوط به "گلبول‌های قرمز خون در بخش بررسی‌های میکروسکوپی" که در زیر توضیح داده شده است و مطلب هماچوری را مشاهده نمایید.

  • لکوسیت استراز

    لکوسیت استراز، نوعی آنزیم است که در اکثر گلبول‌های سفید (WBC) وجود دارد. در حالت نرمال، تعداد کمی گلبول سفید در ادرار وجود دارد که معمولا منجر به نتیجه‌ی منفی در این آزمایش می‌شود، اما زمانی که تعداد گلبول‌های سفید افزایش قابل‌توجهی را داشته باشند، نتیجه‌ی آزمایش، مثبت می‌شود. نتایج این آزمایش، در کنار نتایج بررسی میکروسکوپی WBC‌ها در ادرار، تفسیر می‌شود.

    مثبت‌بودن نتیجه‌ی این آزمایش و یا مشاهده‌ی تعداد بالای WBC‌ها در بررسی میکروسکوپی ادرار، ممکن است نشان‌دهنده‌ی وجود التهاب در دستگاه ادراری یا کلیه‌ها باشد. شایع‌ترین علت وجود WBC‌ها در ادرار (لکوسیتوری)، عفونت باکتریایی مجاری ادراری (UTI)، مانند عفونت مثانه یا عفونت کلیه می‌باشد. در بررسی میکروسکوپی، علاوه بر WBC‌ها، ممکن است باکتری‌ها و RBC‌ها نیز دیده شوند. در صورت وجود باکتری در ادرار، آزمایش شیمیایی نیتریت نیز ممکن است مثبت شود (مطلب زیر را مشاهده نمایید).

  • نیتریت 

    بر اساس این واقعیت که بسیاری از باکتری‌ها می‌توانند نیترات (یک ماده‌ی طبیعی در ادرار) را به نیتریت تبدیل کنند، در این آزمایش، وجود نیتریت در ادرار بررسی می‌شود. به طور نرمال، دستگاه ادراری و ادرار، عاری از باکتری‌ها و نیتریت هستند. هنگامی که باکتری وارد دستگاه ادراری می‌شود، می‌تواند باعث عفونت مجاری ادراری شود، بنابراین، نتیجه‌ی مثبت آزمایش نیتریت می‌تواند نشان‌دهنده‌ی UTI باشد. با این حال، از آن‌جایی که تمام باکتری‌ها قادر به تبدیل نیترات به نیتریت نیستند، نتیجه‌ی منفی این آزمایش، وجود عفونت ادراری را رد نمی‌کند. نتایج این آزمایش همراه با نتایج آزمایش لکوسیت استراز (در بالا توضیح داده شده است) و بررسی میکروسکوپی تفسیر خواهد شد.

  • اسید آسکوربیک (ویتامین C)

    گاهی اوقات ممکن است در ادرار افرادی که ویتامین C یا مولتی‌ویتامین مصرف می‌کنند، مقدار زیادی اسید آسکوربیک دیده شود. از آن‌جایی که وجود اسید آسکوربیک در ادرار می‌تواند در برخی از آزمایش‌های نوار ادرار تداخل نماید و موجب نتایج مثبت کاذب یا منفی کاذب شود، آزمایشگاه ممکن است در نمونه‌های مشکوک، وجود اسید آسکوربیک (ویتامین C) را بررسی نماید. مثال‌هایی از آزمایش‌هایی که ممکن است تحت تأثیر اسید آسکوربیک قرار گیرند عبارتند از آزمایش‌های نوار ادراری گلوکز، خون، بیلی‌روبین، نیتریت و لکوسیت استراز.

Accordion Title
بررسی میکروسکوپی
  • نگاه کلی

     بررسی میکروسکوپی، گاهی اوقات ممکن است به عنوان بخشی از آزمایش روتین تجزیه ادرار انجام شود و گاهی اوقات نیز ممکن است انجام نشود، اما معمولا، در صورت وجود یافته‌های غیرطبیعی در آزمایش‌های فیزیکی و شیمیایی، بررسی میکروسکوپی نیز انجام می‌شود و سپس با استفاده از نتایج تمام این آزمایش‌ها، تفسیر نهایی صورت می‌گیرد.

    بررسی میکروسکوپی، بر روی رسوب ادرار - ادراری که جهت رسوب مواد درون آن در انتهای لوله، سانتریفیوژ شده است - انجام می‌شود. پس از سانتریفیوژ، ادرار موجود در قسمت بالای لوله دور ریخته می‌شود و قطره‌های مایع باقی مانده در ته لوله، در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌گیرند. در این بررسی، سلول‌ها، کریستال‌ها و سایر مواد، شمارش شده و به صورت تعداد مشاهده شده "در هر میدان با قدرت پایین" (LPF) و یا "در هر میدان با قدرت بالا" (HPF) گزارش می‌شوند. علاوه بر این، در صورت وجود برخی از مواد، مانند سلول‌های اپی‌تلیال، باکتری‌ها و کریستال‌ها، نتایج به صورت "few" (کم)، "moderate" (متوسط) یا "many" (بسیار)، گزارش می‌شوند. سلولها و مواد دیگری که ممکن است در بررسی میکروسکوپی دیده شوند، در زیر آورده شده‌اند.

  •  گلبول‌های قرمز خون (RBCها) 

    به طور طبیعی، در رسوب ادرار، تعداد کمی RBC (0-5 سلول در هر HPF) وجود دارد. نتیجه‌ی مثبت آزمایش شیمیایی هموگلوبین و شمارش بالای تعداد RBC‌های دیده شده در زیر میکروسکوپ، نشان‌دهنده‌ی وجود خون در ادرار می‌باشد. با این حال، این آزمایش جهت تعیین محل خونریزی کاربرد ندارد. به عنوان مثال، در این آزمایش نمی‌توان آلودگی ادرار با خون ناشی از هموروئید یا خونریزی واژینال را، از خونریزی ناشی از دستگاه ادراری تشخیص داد. به همین دلیل است که جمع‌آوری درست نمونه ادرار از اهمیت زیادی برخوردار است و همچنین به زنان توصیه می‌شود که در صورت خونریزی ماهیانه در زمان جمع‌آوری نمونه ادرار، حتما قبل از نمونه‌گیری، پزشک خود را مطلع نمایند.

    هرچند که وجود خون در ادرار، یک یافته‌ی طبیعی نیست، اما همیشه هم غیرمعمولی نیست و لزوما" نشان‌دهنده‌ی بیماری نمی‌باشد. هماچوری، یک علامت یا شاخصی برای پزشک است تا در صورت وجود آن، با بررسی‌های بیشتر، علت خونریزی را مشخص نماید. در این بررسی‌ها، پزشک، با استفاده از سابقه‌ی بالینی، معاینه فیزیکی و علائم و نشانه‌های مرتبط، وضعیت فرد را ارزیابی خواهد کرد. جهت کمک به تعیین محل خونریزی، پزشک ممکن است آزمایش‌های خونی یا ادراری دیگری را نیز درخواست نماید.

    برخی از علل هماچوری، خوش‌خیم و موقتی هستند و آسیب‌های طولانی مدتی ایجاد نمی‌کنند و با درمان مختصر و یا حتی بدون درمان برطرف می‌شوند. اگر در ادرار، علاوه بر خون، گلبول‌های سفید و باکتری نیز وجود داشته باشد، ممکن است به علت عفونت مجاری ادراری باشد که می‌تواند به راحتی توسط آنتی‌بیوتیک‌ها درمان شود. با این حال، برخی از هماچوری‌ها ممکن است به دلیل وجود شرایط وخیم یا یک بیماری مزمن باشد که در این صورت نیاز به درمان و پیگیری خواهد داشت.

    جهت اطلاعات بیشتر در مورد علل خونریزی و آزمایش‌های مربوطه، مطلب مربوط به هماچوری را مشاهده نمایید.

  • گلبول‌های سفید (WBC‌ها) 

    در حالت طبیعی، در رسوب ادرار، تعداد کمی WBC (0-5 سلول در هر HPF) وجود دارد. برخی از WBC‌ها، مانند آن‌هایی که از ترشحات واژینال ناشی می‌شوند، می‌توانند موجب آلودگی نمونه ادرار شوند.

    تعداد بالای WBC‌های شمارش‌شده در زیر میکروسکوپ و یا نتیجه‌ی مثبت آزمایش لکوسیت استراز، می‌تواند نشان‌دهنده‌ی عفونت یا التهاب در بخشی از دستگاه ادراری باشد. اگر علاوه بر این نتایج، باکتری‌ها نیز در ادرار دیده شوند (مطلب زیر را مشاهده نمایید)، ممکن است نشان‌دهنده‌ی وجود عفونت مجاری ادراری باشد.

  • سلول‌های اپی‌تلیال 

    سلولهای اپی‌تلیال، معمولا به صورت "few" (کم)، "moderate" (متوسط) یا "many" (بسیار) به ازاء هر LPF گزارش می‌شوند. در حالت طبیعی، در رسوب ادرار مردان و زنان، تعداد کمی سلول اپی‌تلیال را می‌توان یافت. اما در بیماری‌های دستگاه ادراری، مانند عفونت، التهاب و بدخیمی‌ها، تعداد زیادی از سلول‌های اپی‌تلیال در رسوب ادرار دیده می‌شود. تعیین نوع سلول‌های اپی‌تلیالی موجود، می‌تواند به تشخیص برخی از بیماری‌ها كمك كند. به عنوان مثال، مشاهده‌ی سلول‌های اپی‌تلیالی حاوی مقادیر زیادی از هموگلوبین شکسته‌شده (هموسیدرین) ممکن است حتی با عدم وجود هموگلوبین یا RBC در ادرار، نشان‌دهنده‌ی این باشد که اخیرا"، RBC‌ها یا هموگلوبین در ادرار وجود داشته‌اند.

  • باکتری‌ها، مخمر و انگل‌ها

    در افراد سالم، دستگاه ادراری استریل است و اگر نمونه ادرار به صورت "clean catch" (تمیز) جمع‌آوری شود، در بررسی رسوب ادرار در زیر میکروسکوپ، هیچ میکروبی دیده نخواهد شد. هنگام جمع‌آوری نمونه ادرار، به ویژه در زنان، جهت جلوگیری از ورود باکتری‌هایی که به طور معمول بر روی پوست وجود دارند و یا از ترشحات واژینال ناشی می‌شوند، بایستی نکات و توصیه‌های لازم را به خوبی رعایت کرد.

    اگر میکروبی در ادرار دیده شود، معمولا به صورت "few" (کم)، "moderate" (متوسط) یا "many" (بسیار) به ازاء هر HPF گزارش می‌شود.

    -باکتری‌های موجود در پوست اطراف دستگاه ادراری می‌توانند از طریق میزراه وارد مجاری ادراری و سپس وارد مثانه شوند و عفونت مجاری ادراری (UTI) ایجاد کنند. اگر این عفونت درمان نشود، در نهایت باکتری‌ها می‌توانند وارد کلیه‌ها شوند و عفونت کلیوی (پیلونفریت) ایجاد کنند. اگر فردی مبتلا به عفونت خفیف در قسمت پایینی مجاری ادراری شود ممکن است به راحتی درمان شود و نیازی به کشت ادرار نداشته باشد. با این حال، در فردی که به دلیل عود UTI، مشکوک به وجود عفونت جدی باشد و یا در بیمارستان بستری باشد، ممکن است جهت کمک به تعیین نوع درمان، کشت ادرار و آزمایش حساسیت آنتی‌بیوتیکی درخواست شود. (برای جزئیات بیشتر، مطلب مربوط به کشت ادرار را مشاهده نمایید)

    -مخمر نیز می‌تواند در ادرار زنان (و به ندرت در مردان) وجود داشته باشد. مخمرها اغلب در ادرار زنان مبتلا به عفونت مخمر واژنی وجود دارند، زیرا ادرار آن‌ها در طول جمع‌آوری، به ترشحات واژن آلوده می‌شود. در صورت وجود مخمر در ادرار، ممکن است فرد تحت درمان مربوطه قرار گیرد.

    -تریکوموناس واژینالیس، انگلی است که در ادرار زنان و به ندرت در ادرار مردان یافت می‌شود. اگر در مجرای واژن، عفونت تریکوموناس ایجاد شده باشد، نمونه‌ی ادرار ممکن است در طول جمع‌آوری به تریکوموناس واژینالیس آلوده شود. اگر در آزمایش تجزیه ادرار، تریکوموناس واژینالیس دیده شود، جهت بررسی عفونت واژن، ممکن است آزمایش تریکوموناس درخواست داده شود.

  • سیلندرها

    سیلندرها ساختارهایی هستند که برخی اوقات، به دلیل وجود پروتئین‌های آزاد شده از سلول‌های کلیوی، در ادرار تشکیل می‌شوند. سیلندرها در لوله‌های باریک، بلند و توخالی کلیه‌ها به نام توبول‌ها تشکیل می‌شوند و معمولا به شکل این توبول‌ها در می‌آیند (نام آن‌ها برگرفته از همین می‌باشد). در زیر میکروسکوپ، سیلندرها اغلب به شکل "هات داگ" دیده می‌شوند و در ادرار افراد سالم، تقریبا شفاف هستند و به این نوع سیلندرهای شفاف، سیلندر "هیالین" گفته می‌شود. در حالت طبیعی در ادرار افراد سالم تعداد کمی سیلندر هیالینی (0 تا 5 عدد) در هر LPF دیده می‌شود. بعد از فعالیت بدنی شدید، امکان افزایش تعداد سیلندرهای هیالینی ادرار وجود دارد.

    سایر انواع سیلندرها، با بیماری‌های مختلف کلیوی مرتبط هستند و نوع سیلندر موجود در ادرار ممکن است سرنخی برای تشخیص اختلالی باشد که کلیه‌ها را درگیر کرده است. سیلندرهای سلولی، مانند سیلندر گلبول قرمز و سیلندر گلبول‌های سفید خون، نشان‌دهنده‌ی اختلال کلیوی می‌باشند. انواع دیگری از سیلندرها شامل سیلندرهای گرانولی، چربی و مومی نیز در ادرار وجود دارند. هنگام وجود بیماری در کلیه، سلول‌ها یا سایر مواد می‌توانند در پروتئین‌ها به دام بیفتند و تشکیل سیلندر دهند. هنگامی که این اتفاق رخ می‌دهد، نوع سیلندر تشکیل‌شده، با توجه به مواد درون آن، به عنوان مثال گلبول قرمز یا گلبول سفید، شناسایی می‌شود.

    جهت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و اختلالاتی که کلیه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، بخش بیماری‌های کلیوی را مشاهده نمایید.

  • کریستال‌ها

    در ادرار، مواد محلول زیادی وجود دارد که در واقع، مواد شیمیایی زائدی هستند که بدن بایستی آن‌ها را دفع نماید. این ترکیبات می‌توانند تشکیل کریستال دهند. کریستال‌ها، اشکال جامد حاصل از مواد خاصی هستند که تشکیل آن‌ها تحت تأثیر چندین عامل قرار دارد:

    -اسیدی شدن یا بازی شدن pH ادرار

    -افزایش غلظت مواد محلول در ادرار

    -دمای ادرار

    کریستال‌ها با توجه به شکل، رنگ و pH ادرار شناسایی می‌شوند و ممکن است به صورت ذرات کوچک شبیه به شن و بدون شکل خاصی (آمورف) باشند و یا اینکه به صورت اشکال خاصی، به عنوان مثال، سوزنی شکل باشند. اگر کریستال‌های ایجاد‌شده ناشی از محلول‌هایی باشند که به طور معمول در ادرار یافت می شوند، "طبیعی" در نظر گرفته می‌شوند؛ این کریستال‌های طبیعی معمولا پس از جمع‌آوری ادرار و با کاهش دمای ادرار تشکیل می‌شوند و در بدن وجود ندارند. برخی از کریستال‌هایی که در ادرار افراد سالم یافت می‌شوند عبارتند از:

    -اورات آمورف

    -کریستال اسید اوریک

    -اگزالات کلسیم

    -فسفات آمورف

    اگر کریستال‌ها از موادی تشکیل شوند که در حالت نرمال در ادرار وجود ندارند، "غیرطبیعی" در نظر گرفته می‌شوند. کریستال‌های غیرطبیعی ممکن است نشان‌دهنده‌ی یک فرآیند متابولیکی غیرنرمال باشند. برخی از این کریستال‌های غیرطبیعی عبارتند از:

    -کربنات کلسیم

    -سیستین

    -تیروزین

    -لوسین

    در هنگام تولید ادرار در کلیه‌ها، کریستال‌های طبیعی و غیرطبیعی می‌توانند تشکیل گردند و با همدیگر منجر به ایجاد "سنگ" کلیوی شوند. این سنگ‌ها می‌توانند در کلیه یا حالب، که لوله‌ای برای انتقال ادرار از کلیه به مثانه است، ساکن شوند و درد شدیدی ایجاد کنند. جهت اطلاعات بیشتر، آنالیز سنگ کلیه و پنل ارزیابی خطر سنگ کلیه را مشاهده نمایید.

    داروها، مواد مخدر و مواد مورد استفاده در رادیوگرافی با اشعه x نیز می‌توانند منجر به تشکیل کریستال در ادرار گردند. بنابراین، آزمایشگاه بایستی دارای نیروی آموزش دیده و آشنا با کریستال‌های ادراری باشد.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جوابدهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی بایستی این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده مورد انتظار هستند می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است، اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. مهم این است که بدانید که جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، بایستی از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

مشاهده منابع
منابع استفاده‌شده در این مطلب

(December 16, 2015) Lerma E. Urinalysis. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2074001-overview#a2. Accessed April 2016.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2011, Chapter 28.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, 808-812.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC, Pp 397-408.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds. (2005) Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill. Pp 249-251, 1647-1649, 1718-1720.

(© 2016) ARUP Laboratories. Urinalysis, Complete. Available online at http://ltd.aruplab.com/Tests/Pub/0020350. Accessed April 2016.

(© 2016) Mayo Foundation For Medical Education And Research. Urinalysis, Complete with Microscopic. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9308. Accessed April 2016.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Nancy A. Brunzel, MS, CLS (NCA). Department of Laboratory Medicine and Pathology, University of Minnesota, Minneapolis, MN.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp. 968-980.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Pp. 339-350.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp. 2038-2042.

(2007 August). Your Urinary System and How It Works. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse [On-line information]. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/yoururinary/. Accessed on 12/16/08.

Vorvick, L. (2008 May 5). Urinalysis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003579.htm. Accessed on 12/16/08.

(2005 November, Revised). Approach to the Renal Patient. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec17/ch226/ch226b.html#sec17-ch226-ch226b-21. Accessed on 12/16/08.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER and Bruns DE, eds. 4th ed. St. Louis, Missouri: Elsevier Saunders; 2006, Pp. 808-812.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson RA and Pincus MR, eds. Philadelphia: 2007, Pp. 409-419.

Coad, S. et. al. (2012 May 16). Understanding Urinalysis, Clues for the Obstetrician-Gynecologist. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/763579. Accessed October 2012.

(2012 May 24). Urinary Tract Infections in Adults. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse, NIDDK. [On-line information]. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/KUDiseases/pubs/utiadult/index.aspx. Accessed October 2012.

(© 1995-2012). Urinalysis, Complete, Includes Microscopic. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9308. Accessed October 2012.

Lin, J. (Updated 2012 March 16). Specific Gravity. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2090711-overview#showall. Accessed October 2012.

Peacock, P. and Sinert, R. Management of Acute Complications of Acute Renal Failure. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/777845-overview#a1. Accessed October 2012.

Szczech, L. (2011 November 1). A Simple Test With Major Implications for Kidney Function. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/752171. Accessed October 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 1000-1004.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 397-408.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.