اسامی دیگر
5-Hydroxytryptamine
5-HT
اسم متعارف
Serotonin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کمک به تشخیص تومور سرطانی که منجر به تولید سروتونین می شود.

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه شما علائمی حاکی از تومور سرطانی مثل سرخ شدن چهره، اسهال و یا تنفس دشوار دارید.

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

هیچگونه آمادگی نیاز نیست.

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

سروتونین یک ماده شیمیایی است که پیغام ها را مابین سلول های عصبی منتقل می نماید. این آزمایش مقادیر سروتونین موجود در خون را می سنجد.

سروتونین یک ماده شیمیایی بدست آمده از تریپتوفان آمینواسید است. این ماده در صورت نیاز سیستم عصبی بویژه مغز تولید می شود، این ماده همچنین توسط سلول های خاصی مثل نای و بافت های معده و روده تولید می شود. بیش از 90 درصد سروتونین موجود در خون در پلاکت های خونی یافت می شود.

سروتونین به انتقال تکانه های عصبی کمک کرده و باعث انقباض رگ های خونی می شود، در چرخه خواب و بیدار شرکت کرده و بر خلق و خو تاثیرگذار است. سروتونین توسط کبد متابولیز شده و مواد متابولیت حاصل از این فرآیند (عمدتا 5-HIAA هیدروکسی اندولاستیک اسید 5) در ادرار دفع می شود.
 

بطور طبیعی سروتونین در مقادیر اندکی در خون موجود است. مقادیر بیشتر سروتونین و 5-HIAA ممکن است بصورت پیوسته یا دوره ای توسط برخی از تومورهای سرطانی تولید شود. تومورهای سرطانی، توده هایی با سرعت رشد پایینی هستند که می توانند در بافتهای گوارشی (بویژه در آپاندیس) و در ریه ها تشکیل شوند، با اینحال ممکن است بر دیگر ارگانهای بدن نیز اثرگذار باشند. آنها یکی از انواع مختلفی از تومورها هستند که از سلول های سیستم عصبی درون ریز ناشی شوند. این سلول ها که هورمون ها را در پاسخ به علائم سیستم عصبی ترشح می کنند، در ارگانهای سرتاسر بدن یافت می شوند. سروتونین تولید شده توسط تومورهای سرطانی ممکن است باعث سرخ شدن چهره، اسهال، تپش قلب و مشکلات تنفسی شود. این گروه از نشانه ها و علائم به سندرم سرطانی شناخته شده است.

طبق گزارشات انجمن سرطان آمریکا، در حدود 8000 تومور سرطانی ناحیه گوارشی و 4000 تومور سرطانی ریه وجود دارد که هر ساله در آمریکا در بیماران تشخیص داده می شوند. بسیاری از این تومورها ممکن است وجود داشته باشد اما بیشتر آنها اندازه کوچکی داشته و منجر به علائم خاصی نمی شوند. زمانیکه تومورهای سرطانی در بیماران فاقد علائم در طی عمل جراحی برای اهداف دیگر یافت شود، بعنوان تومورهای اتفاقی خوانده می شوند. درصد کمی از این تومورها ممکن است در نهایت رشد کند و باعث انسداد در روده ها، نای و نایژه شوند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خونی بدست آمده از طریق وارد کردن سرنگ در سیاهرگ بازو

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی برای آزمایش نیاز نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش سروتونین را می توان برای تشخیص تومورهای سرطانی استفاده کرد. این آزمایش را می توان را همراه با آزمایش 24 ساعته 5-HIAA ادرار یا بعد از آن انجام داد.
     

    تومورهای سرطانی، توده هایی با سرعت رشد پایینی هستند که می توانند در بافتهای گوارشی (بویژه در آپاندیس) و در ریه ها تشکیل شوند، با اینحال ممکن است بر دیگر ارگانهای بدن نیز اثرگذار باشند. آنها یکی از انواع مختلفی از تومورها هستند که از سلول های سیستم عصبی درون ریز ناشی شوند، سلول هایی که در ارگانهای کل بدن یافت می شوند و می توانند دارای هر دو جنبه عصبی و درون ریز باشند.

    آزمایش سروتونین عموما بعنوان ابزار نظارتی برای ارزیابی تاثیرگذاری درمان یا ردیابی تومور سرطانی مورد استفاده قرار نمی گیرد. کروموگرانین A (Chromogranin) و 5-HIAA را می توان برای این هدف استفاده کرد.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    برخی از علائم و نشانه ها شامل موارد زیر است:
    -سرخ شدن صورت و گردن (بروز رنگ قرمز که معمولا بصورت ناگهانی رخ می دهد)
    -اسهال، تهوع، استفراغ
    -تپش قلب
    -خس خس کردن، سرفه، مشکلات تنفسی
    این آزمایش را میتوان بصورت آزمایش اولیه یا بعد از اینکه نتایج آزمایش 5-HIAA نرمال یا تا حدودی نرمال باشد، درخواست داد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطح افزایش یافته سروتونین در یک شخص با علائم سندرم سرطانی حاکی از تومور سرطانی است. به منظور تشخیص شرایط، محل تومور را باید مشخص کرده و با بافت برداری، توسط یک آسیب شناس مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. پزشک بطور مکرر برای کمک به مکان یابی تومورهای موجود درخواست آزمایشات تصویربرداری را خواهد داد.


    برخی افراد ممکن است حتی در شرایط غلظت طبیعی سروتونین و 5-HIAA دارای یک تومور سرطانی باشند. برخی از تومورهای سرطانی سروتونین را بصورت دوره های تولید کرده یا اصلا تولید نمی کنند.


    یک شخص فاقد علائم و با سطوح طبیعی سروتونین و 5-HIAA به ندرت دارای تومور سرطانی تولیدکننده سروتونین است.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    انواع مختلفی از داروها موجود است که می توانند بر آزمایش سروتونین تاثیرگذار باشند، مثل مورفین، بازدارنده های اکسیداز مونوآمین MAO مثل ریسرپین، متیلدوپا و لیتیم. افراد باید قبل از کاهش یا متوقف کردن داروهای خود با پزشک مشورت کنند.


    غلظتهای سروتونین ممکن است در افراد مبتلا به بیماری های انسداد گوارش، انفارکتوس میوکارد حاد (حمله قلبیفیبروز سیستیک (Cystic Fibrosis) و سندرم دامپینگ تا حدودی افزایش یابد. آزمایش سروتونین در این شرایط درخواست داده نمی شود.

  • آیا من باید هر دوی آزمایشات سروتونین و 5-HIAA را انجام دهم؟

    سروتونین و 5-HIAA اطلاعات مکمل هم را ارائه می کنند. در برخی موارد، 5-HIAA ترجیح داده می شود زیرا ثبات بیشتری دارد و بدلیل اینکه در طی 24 ساعت گردآوری شده شانس بیشتری برای ردیابی 5-HIAA نسبت به سروتونین وجود دارد. در مورد آزمایش مناسب با پزشک خود مشورت نمایید.

  • آیا برخی افراد نسبت به دیگران بیشتر در معرض خطر گسترش تومور سرطانی هستند؟
    هر شخص در هر سنی می تواند تومور سرطانی داشته باشد اما طبق گزارشات انجمن سرطان آمریکا، متوسط سن تشخیص در حدود 55 تا 65 سالگی است. افراد دارای پیشینه خانوادگی مبتلا به Multiple Endocrine Neoplasia (MEN) (یکی از شرایط ژنتیکی که ریسک گسترش تومورها را در غدد سیستم درون ریز افزایش می دهد) در معرض خطر بیشتری برای گسترش تومور سرطانی هستند.
  • چگونه یک پزشک تومور سرطانی را موقعیت یابی می کند؟

    این عمل معمولا از طریق سیستم های تصویربرداری مثل اشعه ایکس، توموگرافی CT، یا تصویربرداری MRI انجام می شود. در برخی موارد، یافتن تومور مستلزم جراحی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش های تصویربرداری، رجوع کنید به RadiologyInfo.org

  • چگونه یک پزشک تشخیص می دهد که تومور خوش خیم است یا بدخیم و سرطانی؟

    برای تعیین اینکه تومور خوش خیم است یا سرطانی، پزشک عمل بافت برداری را انجام خواهد داد. این تومور سپس به آزمایشگاه فرستاده شده و یک آسیب شناس سلول های تومور را با میکروسکوپ بررسی خواهد کرد. (برای اطلاعات بیشتر به مقاله ای در مورد آسیب شناسی آناتومیک رجوع کنید.)

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Tebbi, C. (2015 June 17, Updated). Carcinoid Tumor. Medscape Drugs & Diseases. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/986050-overview#showall. Accessed 11/15/15.

Chen, Y. (2014 August 31, Updated). Carcinoid syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000347.htm. Accessed 11/15/15.

(© 1995–2015). Serotonin, Blood. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/84373. Accessed 11/15/15.

Frank, E. et. al. (2015 February, Updated). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CarcinoidTumors.html?client_ID=LTD. Accessed 11/15/15.

Vorvick, L. (2013 January 22, Updated). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm. Accessed 11/15/15.

Mayo Clinic Staff (© 1995-2015). Serotonin Syndrome. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/serotonin-syndrome/basics/definition/CON-20028946. Accessed 11/15/15.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby's Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 823-824.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 982-983.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp 1745.

Van Voorhees, B. W. (2007 May 17, Updated). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm. Accessed on 11/1/07.

Nanda, R. (2006 September 11, Updated). Carcinoid syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000347.htm. Accessed on 11/1/07.

(2007 September, Reviewed). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online through http://www.arupconsult.com. Accessed on 11/1/07.

(© 2007). Serotonin, Whole Blood. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0080395.jsp. Accessed on 11/1/07.

(© 2007). Serotonin, Serum. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0080397.jsp. Accessed on 11/1/07.

(2006 May 1, Updated). Tryptophan. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Previously available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/print/ency/article/002332.htm. Accessed on 11/1/07.

Santacroce, L. and Balducci, L. (2010 September 1) Malignant Carcinoid Syndrome. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/282515-overview. Accessed December 2010.

(© 1995-2010). Unit Code 84395: Serotonin, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/84395. Accessed December 2010.

Frank, E. (Updated 2010 January). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CarcinoidTumors.html?client_ID=LTD. Accessed December 2010.

(Revised 2010 July 13). Detailed Guide, Gastrointestinal Carcinoid Tumors. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/GastrointestinalCarcinoidTumor/DetailedGuide/index. Accessed December 2010.

(Revised 2010 August 17). Detailed Guide, Lung Carcinoid Tumors. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/LungCarcinoidTumor/DetailedGuide/lung-carcinoid-tumor-what-is-lung-carcinoid-tumor. Accessed December 2010.

Vorvick, L. (Updated 2009 March 14). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm. Accessed December 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 871-873.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pg 284.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.