Vitamin A
وقتی علائمی دارید که نشاندهنده کمبود یا مازاد ویتامین A بوده یا در معرض ریسک کمبود میباشید.
ناشتا بودن لازم است و تا 24 ساعت پیش از جمع آوری نمونه باید از مصرف الکل اجتباب کرد.
-
این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟
آزمایش ویتامین A برای کمک به تشخیص کمبود ویتامین A در افراد دارای نشانه هایی مانند شب کوری یا در افراد مبتلا به بیماری هایی که در جذب روده ای مواد مغذی اختلال ایجاد می کنند و کسانی در معرض ریسک کمبود ویتامین A هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایش برای این منظور متداول نمی باشد زیرا کمبودهای ویتامین A در ایالات متحده نادر می باشند. گاهی اوقات آزمایش ممکن است برای تشخیص سطوح سمی ایجاد شده با خوردن مقادیر زیادی از ویتامین A، استفاده شود.
ویتامین A، یک ماده مغذی ضروری برای بینایی سالم، رشد و سلامت پوست، تشکیل استخوان، عملکرد سیستم ایمنی و تکامل جنینی، می باشد. این ویتامین برای تولید گیرنده های نوری و حفظ پوشش سطح چشم ها و سایر غشاهای مخاطی لازم است.
بدن نمی تواند ویتامین A را تولیدکند و باید بر منایع غذایی ویتامین A تکیه کند. منابع گوشت، ویتامین A را (بصورت رتینول) تأمین می کنند در حالیکه منابع میوه و سبزیجات، کاروتن (ماده ای که میتواند توسط کبد به ویتامین A تبدیل گردد)، فراهم می کنند. کمبود در ویتامین A می تواند باعث نقص در بینایی شبانه، ایجاد آسیب چشمی و در موارد شدید، منجر به نابینایی گردد. مقادیر زیادی حاد یا مزمن ویتامین A میتوانند سمی بوده و دامنه ای از نشانه ها ایجاد کرده و گاهی منجر به نقایص مادرزادی گردند.
-
این آزمایش در چه زمانی درخواست داده میشود؟
آزمایش ویتامین A ممکن است زمانی درخواست شود که فرد دارای علائم و نشانه هایی است که حاکی از کمبود ویتامین A بوده یا دارای سوء تغذیه است. این علائم و نشانه ها از قرار زیر هستند:
- شب کوری
- چشم ها، پوست و موی خشک
- زخم و آسیب قرنیه، خارجی ترین لایه جلوی چشم که عنبیه و مردمک را می پوشاند
- زخیم شدن پوست و زخم
- لکه های خاکستری بر پوشش چشم (لکه های Bitot)
- عفونت های مکرر
- کم خونی
وقتی که فرد نوعی بیماری دارد که همراه با سوء جذب مواد غذایی می باشد، این تست ممکن است برای نظارت بر وضعیت ویتامین A و اطمینان از اینکه فرد میزان کافی از ویتامین A را دریافت می کند، به صورت دوره ای صورت گیرد. برخی از بیماری هایی که مرتبط با جذب ناکافی ویتامین A می باشند از قرار زیر هستند:
- بیماری سلیاک
- سندرم روده تحریک پذیر
- بیماری Crohn، نوعی از بیماری التهابی روده
زمانی که فرد دارای علائم و نشانه هایی است که دال بر سمیت با ویتامین A بوده و سابقه پزشکی فرد مطابق با مصرف غذاها یا مکمل های ویتامینی حاوی ویتامین A می باشد، این آزمایش ممکن است درخواست شود. برخی از علائم و نشانه های مرتبط با سمیت ویتامین A بقرار زیر هستند:
- سردرد
- تهوع و استفراغ
- دوبینی یا تاربینی
- خستگی مفرط
- ضعف
- سرگیجه
- صرع
- تحریک پذیری
- درد ماهیچه
- درد استخوان و مفصل
- کاهش وزن
- ریزش مو
- خشکی غشاهای مخاطی
- خارش
- نقص عملکرد کبد
- ترک (شکاف) در گوشه های دهان
- التهاب زبان (گلوسیتیس)
-
نتایج این آزمایش چگونه تفسیر میشود؟
سطح نرمال ویتامین A نشان می دهد که فرد در حال حاضر میزان کافی از ویتامین A را دارد اما نشان نمی دهد که چه میزان در ذخیره دارد. بدن تا زمانیکه ذخایر به اتمام برسند، بدن ویتامین A را در یک سطح ثابت در خون حفظ می کند.
نتیجه پائین در میزان ویتامین A نشان میدهد که همه ذخایر به اتمام رسیده اند و فرد فاقد ویتامین A است.
مقدار بالای ویتامین A در خون معمولاً نشان میدهد که ظرفیت ذخیره سازی ویتامین A از حد گذشته و ویتامین A مازاد اکنون در خون وجود داشته و ممکن است در سایر بافت ها تجمع کرده و منجر به سمیت شود.
-
آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟
افرادی که حداقل سطوح ویتامین A را در ذخیره دارند، ممکن است میزان لب مرزی اما کافی ویتامین A را داشته باشند تا زمانیکه مبتلا به بیماری یا شرایطی دیگر مانند بارداری شده که نیازهای بدن را افزایش میدهند. این یکی از دلایلی است که شب کوری در بسیاری از بخش های جهان در طول دوره بارداری، شایع است.
خوردن مقادیر زیادی از غذاهای دارنده بتاکاروتن مانند هویج، می تواند باعث شود تا پوست فرد به رنگ زرد-نارنجی در آید اما باعث مسمومیت با ویتامین A نمی گردد. در صورتی که میزان کافی از ویتامین A موجود باشد، بدن کاروتن را به ویتامین A تبدیل نمی کند.
-
منابع غذایی ویتامین A چه می باشند؟
منابع پیش ساز ویتامین A شامل گوشت (بویژه جگر)، تخم مرغ، محصولات لبنی و غذاهای غنی شده هستند. منابع کاروتن (عمدتاً بتاکاروتن) شامل میوه های با رنگ روشن و سبزیجات مانند هویج، اسفناج، زردآلو، سیب زمینی شیرین و طالبی هستند.
-
جیره های غذایی توصیه شده (RDA) برای ویتامین A چه می باشند؟
برای نوجوانان و بزرگسالان 14 ساله یا بالاتر، RDA 900 میکروگرم (mcg) (3000 IU) برای مردان و 700 mcg (2310 IU) برای زنان می باشد. توصیه ها برای سایرین مانند نوزادان، بچه ها و زنان حامله متفاوت هستند. برای این افراد، فهرست تهیه شده توسط موسسه ملی بهداشت، مکمل های غذایی را ببینید.
-
کمبود ویتامین A چگونه درمان می شود؟کمبودهای ملایم تا متوسط با مکمل ها و یا با تغییراتی در رژیم غذایی درمان می شوند. کمبودهای شدیدتر شاید نیاز به دزهای درمانی تحت نظارت ویتامین A داشته باشد.
-
آیا آزمایش ویتامین A در مطب پزشک قابل انجام است؟
خیر، این تست نیاز به تجهیزات تخصصی داشته و توسط هر آزمایشگاهی ارائه نمی شود. در بسیاری از موارد، خون شما به یک آزمایشگاه مرجع فرستاده خواهد شد.