اسامی دیگر
Thrombocyte Count
PLT
Platelet Distribution Width
PDW
Mean Platelet Volume
MPV
اسم متعارف
Platelet Count
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه July 30, 2018.

آزمایش پلاکت، تعداد پلاکت ها را در نمونه خون یک فرد مشخص می کند. پلاکت ها، که ترومبوسیت نیز نامیده می شوند، قطعات کوچک سلول هایی هستند که برای لخته شدن طبیعی خون ضروری هستند.

 

آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟
برای تعیین تعداد پلاکت ها در یک نمونه از خون شما بعنوان بخشی از یک آزمون چکآپ پزشکی؛ برای غربالگری، تشخیص یا نظارت بر عوارضی که بر تعداد پلاکت ها تأثیر می گذارند، مانند یک اختلال خونریزی، بیماری مغزاستخوان یا سایر بیماری های زمینه ای

 

زمان انجام آزمایش؟

بعنوان بخشی از آزمایش روتین شمارش کامل سلول های خونی (CBC)؛ هنگامی که دوره هایی از خونریزی غیرمنتظره یا طولانی یا سایر علائمی را دارید که ممکن است بعلت یک اختلال در پلاکت باشند

 

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازوی شما یا از نوک انگشتان (بچه ها و بزرگسالان) یا پاشنه پا (نوزادان) به دست می آید

 

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

آمادگی خاصی لازم نیست

 

هدف از آزمایش؟

پلاکت ها، که ترومبوسیت نیز نامیده می شوند، قطعات سلولی کوچک بوده که برای لخته شدن طبیعی خون، ضروری هستند. اینها از سلول های بسیار بزرگی با عنوان مگاکاریوسیت در مغز استخوان تشکیل شده و در جریان خون آزاد می شوند. شمارش پلاکت، آزمایشی است که تعداد پلاکت ها را در نمونه خون یک فرد، تعیین میکند.

زمانی که آسیبی برای یک رگ خونی یا بافت اتفاق افتاده و خونریزی آغاز می شود، پلاکت ها به توقف خونریزی با سه روش کمک میکنند. این روش ها از قرار زیر هستند:

  • اتصال به محل آسیب
  • تجمع با سایر پلاکت ها (تشکیل توده)
  • آزادسازی ترکیبات شیمیایی که توده ای شدن بیشتر سایر پلاکت ها را تحریک می کنند

این مراحل، به تشکیل یک مانع سست در محل آسیب در فرایندی بنام هموستاز اولیه منتهی می شود. در همان زمان، پلاکت های فعال شده، به یک آبشار انعقادی، مجموعه ای از مراحل که شامل فعالسازی متوالی پروتئین هایی با نام عوامل انعقادی می باشد، کمک میکنند. این فرایند هموستاز ثانویه، منتهی به تشکیل رشته هایی از فیبرین گشته که میان مانع پلاکتی سست، بهمدیگر پیچیده و یک شبکه فیبرینی را تشکیل داده و برای تشکیل یک لخته پایدار که تا زمان التیام آسیب در محل باقی می ماند، متراکم می شوند. بمحض عدم نیاز بیشتر برای لخته، سایر عوامل، آن را تجزیه کرده و حذف می کنند.

برای لختگی کامل، باید هر جزء هموستاز اولیه و ثانویه در زمان متاسب موجود بوده و به درستی عمل کنند. اگر تعداد ناکافی از پلاکت ها موجود باشد یا اگر پلاکت ها طبیعی عمل نکنند، یک لخته پایدار احتمالاً تشکیل نشده و فرد ممکن است در معرض ریسک بالای خونریزی مفرط قرار گیرد.

پلاکت ها به مدت 8 تا 10 روز در جریان خون باقی می مانند و مغز استخوان باید به صورت مداوم پلاکت های جدیدی را برای جایگزینی پلاکت های تحلیل رفته، استفاده شده و یا از دسته رفته هنگام خونریزی، تولید کند. تعیین تعداد پلاکت های موجود در خون با یک تست شمارش پلاکت، میتواند در تشخیص دامنه ای از اختلالات که مرتبط با تعداد کم یا بسیار زیاد پلاکت ها هستند، کمک کند.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با استفاده از سوزن از ورید بازو به دست آمده یا از نوک انگشتان (در بچه ها و بزرگسالان) یا پاشنه پا (نوزادان) گرفته میشود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچ آمادگی خاصی لازم ندارد.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    شمارش پلاکت، برای تعیین تعداد پلاکت ها در خون، مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش در بررسی شمارش کامل سلول های خون (CBC)، پنلی از آزمایشات که اغلب بعنوان بخشی از آزمایشات عمومی پزشکی انجام می شوند، گنجانده می شود.

    پلاکت ها، قطعات کوچکی از سلول هایی هستند که برای لخته شدن طبیعی خون ضروری هستند. شمارش پلاکت ممکن است برای غربالگری یا تشخیص انواعی از بیماری ها و عوارض که میتوانند باعث مشکلاتی در تشکیل لخته شوند، مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایش ممکن است بعنوان بخشی از تعدادی آزمایشات که برای بیماری هایی از قبیل اختلال خونریزی، بیماری مغزاستخوان یا اختلال لختگی مفرط انجام می شوند، استفاده شود.،

    این تست ممکن است بعنوان یک ابزار نظارتی برای افراد مبتلا به عوارض زمینه ای یا کسانی که تحت درمان با داروهایی هستند که مشخص شده بر پلاکت ها تأثیر می گذارند، مورد استفاده قرار گیرد. این آزمایش همچنین ممکن است برای نظارت بر افرادی که تحت درمان یک اختلال پلاکت قرار گرفته اند برای مشخص کردن تأثیر درمان استفاده شود.

    شمارش پلاکت ممکن است همراه با یک یا چند آزمون عملکرد پلاکت که عملکرد پلاکت ها را ارزیابی می کند و سایر آزمایشاتی که انقعاد را بررسی می کنند مانند PT و PTT، انجام شوند. اگر نتایج در محدوده نرمال نباشند، تعدادی از سایر تست ها ممکن است برای دادن سرنخ درباره علت آن، کمک کنند. گاهی اوقات، اسمیر خونی ممکن است به عنوان پیگیری برای بررسی پلاکت ها زیر میکروسکوپ انجام گیرد. این به عنوان مثال، به تعیین اینکه آیا پلاکت ها حقیقتاً دارای تعداد کمی بوده یا در هنگام آزمایش به یکدیگر اتصال یافته اند، کمک می کند. (پرسش های متداول شماره 3 و شماره 4 را برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، ببینید.)

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش شمارش پلاکت، اغلب بعنوان بخشی از شمارش کامل سلول های خون (CBC) درخواست داده شده که ممکن است در زمان انجام آزمایشات عمومی، انجام شود.

    این آزمایش ممکن است زمانی که فرد علائم و نشانه های مرتبط با کاهش تعداد پلاکت ها یا اختلال خونریزی را نشان میدهد، از قبیل موارد زیر درخواست شود:

    • کبودی سریع و بدون توضیح
    • خونریزی طولانی از یک برش یا زخم کوچک
    • خونریزی مکرر بینی
    • خونریزی دستگاه گوارش (که در نمونه های مدفوع قابل شناسایی است)
    • خونریزی شدید قاعدگی
    • لکه های قرمز کوچک بر روی پوست با عنوان حصبه دانه petechiae - که گاهی اوقات مثل جوش بنظر میرسند
    • لکه های مایل به ارغوانی بر روی پوست با عنوان purpura که بر اثر خونریزی زیر پوست ایجاد می شوند

    آزمایش ممکن است در زمانی که فرد مشکوک به داشتن تعداد بالایی از پلاکت ها می باشد نیز انجام شود. تعداد مازاد پلاکت ها میتواند باعث لختگی بیش از حد شده یا در صورت عملکرد نامناسب پلاکت ها، ممکن است به خونریزی منجر شود. اگرچه، افرادی که تعداد بالایی از پلاکت ها را دارند اغلب هیچ علائم و نشانه ای نشان نمی دهند، از اینرو ممکن است این عارضه فقط زمانی که شمارش پلاکت بعنوان بخشی از آزمایشات چکآپ یا به دلایل دیگری انجام میگردد، شناسایی شود.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    تعداد پائین پلاکت که ترومبوسیتوپنی نیز نامیده می شود و علائم و نشانه های همراه با آن، ممکن است توسط تعدادی از عوارض و عوامل ایجاد شده  باشد. این عوامل معمولاً در یک یا دو دسته کلی قرار می گیرند:

    • اختلالاتی که در آن، مغزاستخوان قادر به تولید کاملی از پلاکت ها نیست
    • شرایطی که در آنها پلاکت ها کاملاً مصرف شده یا بیشتر از نرمال تخریب می شوند

    نمونه هایی از عوارضی که باعث تعداد پائین پلاکت ها می شوند از قرار زیر می باشند:

    • ترومبوسیتوپنی ایدیوپاتیک (ITP) که بعنوان پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی نیز شناخته می شود، در نتیجه تولید آنتی بادی علیه پلاکت ها، ایجاد می شود.
    • عفونت های ویروسی مانند منونوکلئوزیس، هپاتیت، HIV یا سرخک
    • داروهای خاص مانند آسپیرین و ایبوپروفن، برخی از آنتی بیوتیک ها (شامل آنهایی که حاوی سولفا هستند)، کلشی سین و ایندومتاسین، عوامل بازدارنده H2، هیدرالازین، ایزونیازید، کوئینیدین، دیورتیک های تیازید و تولبوتامید، تنها تعدادی هستند که مرتبط با کاهش تعداد پلاکت القا شونده با دارو می باشند.
    • ترومبوسیتوپنی القا شونده با هپارین (HIT) که زمانی که فرد تحت درمان با هپارین، آنتی بادی تولید می کند منجر به کاهش پلاکت ها می شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، مقاله درباره آنتی بادی HIT را ببینید)
    • لوسمی، لمفوم یا سایر سرطان هایی که به مغزاستخوان گسترش پیدا کرده اند (متاستاز) - افراد مبتلا به سرطان که خونریزی مفرط را به علت کاهش شدید تعداد پلاکت ها تجربه می کنند. با افزایش تعداد سلول های سرطانی در مغز استخوان، سلول های طبیعی مغزاستخوان با توجه به تراکم ایجاد شده، خارج شده و منجر به تعداد کمتر سلول های تولید کننده پلاکت می شود.
    • آنمی آپلاستیک - عارضه ای که در آن، تولید تمام سلول های خونی به میزانی چشمگیر کاهش می یابد.
    • مشکلات خونریزی بلند مدت (بعنوان مثال، خونریزی مزمن از زخم های معده)
    • سپتیسمی، بویژه آنکه بر اثر عفونت باکتریایی جدی با باکتری های گرم منفی ایجاد شده است
    • سیروز
    • اختلالات خودایمنی مانند لوپوس که در آن سیستم ایمنی بدن آنتی بادی های را تولید میکند که به اندام ها یا بافت های خود بدن حمله کرده و باعث افزایش تخریب پلاکت ها می شوند
    • شیمی درمانی یا پرتو درمانی که ممکن است بر توانایی مغزاستخوان جهت تولید پلاکت ها تأثیر گذارد.
    • مصرف پلاکت، ممکن است در انواعی از بیماری ها و شرایط دیده شود. بعنوان مثال، انقعاد درون عروقی منتشر (DIC)، پورپورای ترومبوسیتوپنیک (TTP) و سندرم اورمیک همولیتیک (HUS) میتواند به کاهش پلاکت های در گردش خون منجر شود.
    • تماس با مواد شیمیایی مانند آفت کش ها، آرسنیک یا بنزن

    اگر تعداد پلاکت به زیر 20000 در میکرولیتر برسد، خونریزی خودبخودی ممکن است رخ داده و ریسک مرگبار در نظر گرفته می شود. به فردی که تعداد بسیار پائینی از پلاکت ها را دارد ممکن است از طریق انتقال خون، پلاکت تزریق شود. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله خون و اجزاء خونی در بانک خون را ببینید.

    تعداد بالای پلاکت خون به عنوان ترومبوسیتوزیس مورد اشاره قرار میگیرد. این معمولاً به علت یک عامل یا بیماری زمینه ای (که ترومبوسیتوزیس ثانویه یا واکنشگر نیز نامیده می شود) می باشد:

    برخی عوارض ممکن است که باعث افزایش موقتی شمارش پلاکت شوند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

    • بهبود از شرایطی مانند اتلاف فراوان خون مانند تروما یا یک عمل جراحی بزرگ
    • پس از فعالیت فیزیکی
    • پس از مصرف بیش از حد الکل یا کمبود ویتامین B12 و فولات

    ندرتاً ترومبوسیتوزیس بر اثر اختلال مغز استخوان ایجاد می شود. یک نمونه ترومبوسیتوپنی می باشد که ترومبوسیتمی ضروری نیز نامیده شده که یک اختلال بیش تکثیری مغزاستخوان بوده که در آن مغزاستخوان، شدیداً تعداد بالایی از پلاکت ها را تولید می کند. اغلب این بدون علائم بوده و این بیماری هنگام چکآپ عمومی یا بدلایل دیگر، آشکار می شود.

    افرادی که مبتلا به این عارضه هستند ممکن است در معرض لختگی بیش از حد (ترومبوزیس) بعلت افزایش پلاکت ها باشند اما ممکن است مشکلات خونریزی نیز داشته باشند، از آنجائیکه پلاکت ها ممکن است به درستی عمل نکنند. این اختلال، اغلب همراه با جهش در ژنی با عنوان JAK2 می باشد. اگر پزشک مشکوک به این اختلال شود، آزمایش برای این جهش باید انجام گیرد.بیش از نیمی از افراد با ترومبوسیتوپنی ضروری، دارای جهش JAK2 هستند. افراد با سایر اختلالات بیش تکثیری مغزاستخوان یا میلودیسپلاستیک، مانند لوسمی میلوئید مزمن، پلی سیتمی ورا یا زیرگونه های خاصی از سندرم میلودیسپلاستیک، ممکن است میزان بسیار بالایی از پلاکت ها را داشته باشند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    برخی از افراد پلاکت هایی دارند که تمایل به "ذخیره شدن" یا تجمع در طحال شان دارند، که منجر به تعداد پائینی از پلاکت میگردد. هرچند، این افراد معمولاً هیچ علائمی را  که مرتبط با این عارضه است تجربه نمی کنند.

    زندگی در ارتفاعات بالا، تمرینات ورزشی شدید و زایمان (پس از زایمان) ممکن است باعث افزایش تعداد پلاکت ها شوند. داروهایی که باعث افزایش شمارش پلاکت می شوند شامل استروژن و قرص های ضدبارداری (ضدبارداری های خوراکی) هستند.

    کاهش ملایم تعداد پلاکت ها ممکن است در زنان پیش از دوره قاعدگی دیده شود. تا 5% زنان باردار، ممکن است در آن دوره تعداد پائین تری از پلاکت داشته باشند.

    اختلالات ارثی که بر اثر نقایصی در پلاکت ایجاد می شوند شامل ترومباستنی Glanzmann، بیماری Bernard-Soulier، سندرم Chediak-Higashi، سندرم Wiskott-Aldrich، سندرم May-Hegglin و سندرم داون هستند. اگرچه، رخداد این ناهنجاری های ژنتیکی، نسبتاً نادر می باشد.

  • آیا علائم و نشانه هایی از سطوح بالا و پائین پلاکت وجود دارند که لازم باشد مورد توجه قرار گیرند؟

    کبودی بدون دلیل مشخص، خونریزی از بینی، دهان یا راست روده بدون آسیب مشخص، دوره های قاعدگی مفرط یا طولانی، یا عدم توانایی در توقف خونریزی از یک زخم کوچک در یک زمان مورد انتظار ممکن است نشاندهنده کمبود پلاکت باشند.

  • تعداد پلاکت کم است. چگونه میتوان آن را افزایش داد؟

    عموماً، هیچ نوع تغییر سبک زندگی وجود ندارد که بتوانید برای افزایش تعداد پلاکت انجام دهید. درمان برای تعداد پائین پلاکت، معمولاً رسیدگی به شرایط زمینه ای ایجاد کننده آن است. اگر بیماری شما ملایم باشد و پائین بودن پلاکت شما، شدید نباشد و ملایم باشد، ممکن است که نیازی به درمان نداشته باشید. اگر بوسیله دارو ایجاد شده باشد، پزشک ممکن است داروی شما را تغییر دهد. اگر بعلت یک اختلال خودایمنی باشد، ممکن است پزشک دارویی را تجویز کند که به سرکوب سیستم ایمنی کمک میکند. افراد مبتلا به بیماری های جدی و یا کاهش شدید تعداد پلاکت ها، ممکن است در معرض ریسک بالای خونریزی مفرط باشند، از اینرو ممکن است به آنها پلاکت تزریق شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، بانک خون: خون و اجزاء خونی را ببینید.)س

  • گزارش من شامل میانگین حجم پلاکت (MPV) و پهنای توزیع پلاکت (PDW) می باشد. اینها چه می باشند؟

    میانگین حجم پلاکت (MPV) و پهنای توزیع پلاکت (PDW)، محاسباتی هستند که توسط آنالیز کننده های اتوماتیک خون، انجام می شوند. MPV، منعکس کننده میانگین اندازه پلاکت های موجود در نمونه یک فرد هستند در حالیکه PDW، نشاندهنده یکنواختی اندازه پلاکت هاست. این محاسبات، اطلاعات بیشتری را درباره پلاکت ها و یا علت بالا یا پائین بودن تعداد آنها می دهد. پلاکت های بزرگتر معمولاً نسبتاً جوان بوده و بتازگی از مغزاستخوان آزاد شده اند در حالیکه پلاکت های کوچکتر ممکن است پیرتر بوده و چندین روز در جریان خون موجود بوده اند.

    تعداد بالایی از پلاکت های بزرگ (MPV بالا) در فردی که شمارش پلاکت پائین دارد، نشان میدهد که مغزاستخوان با سرعت بیشتری پلاکت ها را تولید و در گردش خون آزاد می کند. در مقابل، MPV ممکن است در افرادی که بعلت اختلالی که بر تولید پلاکت توسط مغزاستخوان تأثیر می گذارد، پائین باشد. PDW نرمال نشان میدهد که پلاکت ها اکثراً در یک اندازه هستند، در حالیکه PDW بالا به معنی تنوع اندازه در پلاکت ها می باشد، یک سرنخ که میتواند یک اختلال تأثیر گذارنده بر پلاکت ها را نشان دهد.

    نتایج ناهنجار؛ اغلب آزمایشات بیشتری را می طلبند. تحت شرایطی خاص، پلاکت ها ممکن است بهمدیگر چسبیده و به صورت اشتباه تعداد آنها پائین و یا اندازه شان بزرگ بنظر برسد، از اینرو اسمیر خونی میتواند برای بررسی مستقیم پلاکت ها با استفاده از یک میکروسکوپ انجام شود.

  • در گزارش من "پلاکت های غول پیکر" مشاهده می شود. اینها به چه معنا هستند؟

    "پلاکت غول پیکر"، اصطلاحی است که پلاکت هایی را تشریح می کند که به اندازه ای غیرطبیعی بزرگ هستند، به اندازه سلول قرمز خونی طبیعی. اینها ممکن است در اختلالات خاصی مانند پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی (ITP) یا در اختلالات ارثی نادر مانند بیماری Bernard-Soulier، مشاهده شوند. اگرچه، همانطور که در بخش پیشین بدان اشاره شد، آزمایش مستقیم اسمیر خون ممکن است برای تعیین اینکه آیا پلاکت ها واقعاً بزرگ هستند یا بهمدیگر در هنگام آزمایش چسبیده اند، لازم باشد. اگر پلاکت ها بهم چسبیده باشند، یک آزمایش تکرار ممکن است با استفاده از لوله جمع آوری نمونه متفاوت حاوی یک ضدانعقاد متفاوت که از بهم چسبیدن پلاکت ها جلوگیری کرده یا آن را به حداقل برساند، انجام گیرد.

  • گزارش آزمایش شمارش کامل سلول های خونی من (CBC) شامل نتیجه بخش پلاکت نابالغ (IPF) می باشد. این چه تفسیری دارد؟

    IPF، تعداد نسبی پلاکت های نابالغ (که پلاکت های مشبک نیز نامیده می شود) در خون میباشد. پلاکت ها در مغزاستخوان تولید شده و تا زمانی که بالغ نشده اند، معمولاً در جریان خون آزاد نمی شوند. وقتی تعداد پلاکت ها در خون پائین باشد (ترومبوسیتوپنی)، مغزاستخوان را برای تولید سریعتر پلاکت ها تحریک می کند. وقتی نیاز بسیار بالا باشد، و زمانی که تولید آنها، برطرف کننده این "نیاز" نباشد، در نتیجه تعداد بیشتری از پلاکت های نابالغ در جریان خون رهها می شوند.

    نتیجه تست IPF  یکی از مقادیری است که هنگام ارزیابی خون توسط یک آنالیز کننده خودکار هماتولوژی، گزارش می شود. IPF ممکن است برای کمک به پزشک در تعیین علت احتمالی ترومبوسیتوپنی در یک فرد، که کاهش در تولید توسط مغز استخوان میباشد (IPF پائین) در برابر افزایش اتلاف پلاکت ها در خون (IFP بالاتر)، مورد استفاده قرار گیرد. نتایج تست آزمایشگاهی شامل شمارش پلاکت و IPF همچنین میتوانند در تعیین اینکه آیا فرد به انتقال پلاکت نیاز دارد،نیز کمک کرده و در نظارت بر بازیابی مغزاستخوان مثلاً بعد از پیوند مغزاستخوان، کارآمد باشند. سایر کاربردها تحت مطالعه بوده و کارایی بالینی کلی آزمایش هنوز بخوبی مشخص نشده است.

  • اگر شمارش پلاکت من غیرطبیعی باشد، چه تست های دنبال کننده ای را ممکن است پزشک درخواست دهد؟

    اگر علت نتیجه ناهنجار مشخص نباشد و از سابقه پزشکی و تست های عمومی قابل نعیین نباشد، ممکن است پزشک برای تست های بیشتر درخواست دهد. بسته به علت مشکوک و نتایج CBC و اسمیر خون، انواع تست های دنبال کننده ممکن است انجام گیرند. نمونه هایی از آنها از قبیل زیر هستند:

    آزمایشات برای بیماری های التهابی مانند CRP، ESR یا آزمایشاتی برای اتوآنتی بادهی هایی که پلاکت ها را هدف قرار می دهند.

    آزمایشات برای بیماری های عفونی شامل باکتری ها و ویروس ها

    آزمایش برای اختلالات خونی مانند PT، PTT، فیبرینوژن

    آزمایشات نارسایی کلیوی

    مطالعات آهن یا سطوح ویتامین B12 و فولات

    آزمایشات بیماری کبدی

    در موارد جدی بدون دلیل، بیوپسی مغزاستخوان

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

Platelet Count Reference Range

The reference ranges1 provided here represent a theoretical guideline that should not be used to interpret your test results. Some variation is likely between these numbers and the reference range reported by the lab that ran your test. Please consult your healthcare provider.

Age Conventional Units2 SI Units3
0-18 years Not available due to wide variability. See child's lab report for reference range.
Adults 150-450 x 103/microliter 150-450 x 109/L

1 from Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2011

2 Conventional Units are typically used for reporting results in U.S. labs

3 SI Units are used to report lab results outside of the U.S.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

National Heart, Lung, and Blood Institute (2012 September 25 Updated). Thrombocythemia and thrombocytosis. Available online http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thrm through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed 3/20/2015.

National Heart, Lung, and Blood Institute (2012 31 July Updated). Thrombocytopenia. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thcp through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed 3/20/2015.

National Heart, Lung, and Blood Institute (2012 September 25 Updated). How is Thrombocytopenia Treated? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thcp/treatment through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed April 2015.

Pagana, Kathleen D., Pagana, Timothy J., and Pagana, Theresa N. (© 2015). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 718-720, 724.

Yuko, S. et. al. (2013 October). Examination of the Percentage of Immature Platelet Fraction in Term and Preterm Infants at Birth. J Clin Neonatol. 2013 Oct-Dec; 2(4): 173–178. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883212/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed 07/18/15.

Hoffman, J.J. (2014). Reticulated platelets: analytical aspects and clinical utility. Clin Chem Lab Med. 2014; 52(8):1107-17. Available online at http://www.degruyter.com/view/j/cclm.2014.52.issue-8/cclm-2014-0165/cclm-2014-0165.xml through http://www.degruyter.com. Accessed 07/25/15.

Keohane, E, Smith, L. and Walenga, J. (© 2016). Rodak's Hematology Clinical Principles and Applications 5th Edition: Elsevier Saunders, Saint Louis, MO. Pp 173.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 21st. Saunders. 2007. Pg. 1414.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 732-734.

George JN, Raskob GE, Shah SR. Drug-induced thrombocytopenia: A systematic review of published case reports. Ann Intern Med 129(11):886-890, 1998.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 477-478, 730, 754-757.

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition, F.A. Davis Company, Philadelphia, Pp 578-589.

(October 1, 2010) National Heart, Lung and Blood Institute. What is aplastic anemia? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/aplastic/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Feb 2012.

(August 1, 2010) National Heart, Lung and Blood Institute. What are thrombocythemia and thrombocytosis? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thrm/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Feb 2012.

(Aug 1, 2010) National Heart, Lung and Blood Institute. What is thrombocytopenia? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thcp/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Feb 2012.

(June 1, 2011) National Heart, Lung and Blood Institute. What is Immune Thrombocytopenic Purpura? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/itp/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed Feb 2012.

Riley R, et.al. Automated Hematologic Evaluation. Medical College of Virginia, Virginia Commonwealth University. Available online at http://www.pathology.vcu.edu/education/PathLab/pages/hematopath/pbs.html#Anchor-Automated-47857 through http://www.pathology.vcu.edu. Accessed Feb 2012.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 340-341, 673-675.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006, Pp 409-412.

(July 17, 2010) Mayo Clinic. Diseases and Conditions, Essential Thrombocythemia. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/thrombocythemia/DS01087/DSECTION=tests-and-diagnosis through http://www.mayoclinic.com. Accessed Feb 2012.

(July 16, 2010) Mayo Clinic. Diseases and Conditions, Thrombocytosis. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/thrombocytosis/DS01088 through http://www.mayoclinic.com. Accessed Feb 2012.

(March 29, 2011) Thiagarajan P. Overview of Platelet Disorders. Medscape Medical Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/201722-overview#aw2aab6c11 through http://emedicine.medscape.com. Accessed Feb 2012.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.