اسامی دیگر
ZPP
ZP
Free Erythrocyte Protoporphyrin
FEP
ZPP/Heme Ratio
اسم متعارف
Zinc Protoporphyrin
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه January 18, 2018.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

غربالگری و نظارت بر قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب در بزرگسالان؛ تشخیص کمبود آهن در کودکان

زمان انجام آزمایش؟

زمانیکه بصورت طولانی مدت در معرض سرب قرار گرفته باشید، بعنوان بخشی از برنامه نظارتی برای این نوع مسمومیت، و یا زمانی که پزشک شما در مورد مسمومیت با سرب تردید دارد؛ بعنوان بخشی از برنامه غربالگری برای کمبود آهن در کودکان و افراد بالغ

نمونه مورد نیاز

نمونه خونی بدست آمده از سیاهرگ بازو یا از انگشت

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

نیاز نیست

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

ماده زینک پروتوپورفیرین (ZPP) بطور معمول در مقادیر کمی در گلبول های قرمز خون وجود دارد، اما سطح آن در افراد مبتلا به مسمومیت سرب و کمبود آهن افزایش می یابد. این آزمایش مقدار ZPP را در خون می سنجد.
برای درک این مسئله که چگونه مسمومیت با سرب و کمبود آهن بر سطح ZPP اثرگذار است، در ابتدا لازم است تا در مورد جزء حاوی آهن در هموگلوبین (heme) بحث کنیم. این جزء، یکی از اجزای ضروری در هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون که اکسیژن را از ریه ها به بافت ها و سلول های بدن منتقل می کند) است.
تشکیل جزء حاوی آهن در هموگلوبین در مراحل مختلفی انجام می شود که با ورود یک اتم آهن به مرکز مولکول که پرتوپورفیرین نامیده می شود، به اتمام می رسد. زمانیکه آهن کافی وجود نداشته باشد، (مثل شرایط کمبود آهن) یا زمانی که از ورود آهن به مولکول پیشگیری شود، (مثل شرایط مسمومیت با سرب)، در این وضعیت پروتوپورفیرین به جای آهن با زینک (روی) ترکیب شده و موجب تشکیل زینک پروتوپورفیرین خواهد شد. ZPP هیچ کارکرد سودمند و خاصی در گلبول های قرمز خون ندارد زیرا نمی تواند به اکسیژن متصل شود.
ZPP را می توان به یکی از دو روش زیر محاسبه کرد:
-آزمایش پروتوپورفیرین اریتروسیت آزاد (FEP) که هم ZPP (که شامل 90 درصد پروتوپورفیرین در گلبول های قرمز است) و پروتوپورفیرین آزاد (که به زینک متصل نشده) را اندازه گیری می کند.
-نسبت ZPP/heme بخشی از ZPP را در مقایسه با heme نرمال حاوی آهن در گلبول قرمز خون بدست می دهد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

برای اندازه گیری FEP، یک نمونه خون با وارد کردن سوزنی به سیاهرگ بازو گرفته می شود. برای تعیین نسبت ZPP/heme، یک قطره خون از انگشت که بر روی دستگاهی به نام هماتوفلورمتر قرار گرفته، جمع آوری می شود. این ابزار فلوئورسانس ZPP را محاسبه می کند و مقدار ZPP را در هر تعداد از مولکول های heme گزارش می نماید. از آنجاییکه فقط یک قطره خون مورد نیاز است، این آزمایش مناسب غربالگری کودکان می باشد.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

هیچگونه آمادگی برای آزمایش نیاز نیست.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش زینک پروتوپورفیرین (ZPP) برای کمک به تشخیص کمبود آهن در کودکان و تعیین و نظارت بر قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب در افراد بالغ درخواست می شود.
    ZPP ماده ای است که عموما در مقادیر اندکی در گلبول های قرمز خون یافت می شود. بیشتر مقدار پروتوپورفیرین در گلبول های قرمز با آهن ترکیب شده و heme (مولکولی در هموگلوبین که اکسیژن را حمل می کند) را بوجود می آورد. در زمانی که آهن کافی برای تشکیل heme وجود نداشته باشد (مثل کمبود آهن) یا زمانیکه سرب موجود بوده و از تشکیل heme پیشگیری می کند (مثل شرایط مسمومیت با سرب)، در این حالت زینک (روی) به جای آهن با پروتوپورفیرین ترکیب می شود. سطح ZPP در خون در این وضعیت ها افزایش خواهد یافت.
    دو نوع از آزمایشات برای اندازه گیری ZPP وجود دارد:
    -آزمایش پروتوپورفیرین اریتروسیت آزاد (FEP) که هم ZPP (که شامل 90 درصد پروتوپورفیرین در گلبول های قرمز است) و پروتوپورفیرین آزاد (که به زینک متصل نشده) را اندازه گیری می کند.
    -نسبت ZPP/heme بخشی از ZPP را در مقایسه با heme نرمال حاوی آهن در گلبول قرمز خون بدست می دهد.
    قرارگیری در معرض سرب
    آزمایش ZPP را می توان همراه با آزمایش سطح سرب (که آزمایشی برای قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب است) درخواست داد. افرادی که با مواد حاوی سرب سروکار دارند و نیز افرادی که در خانه های قدیمی زندگی می کنند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای توسعه مسمومیت با سرب باشند. افرادی که گرد وغبار حاوی مواد سربی را تنفس می کنند یا بطور مستقیم سرب را لمس می کنند و سپس با دستان آلوده غذا می خورند، دارای سطوح بالایی از سرب هستند. کودکانی که مواد حاوی سرب را می خورند (paint chips که در خانه های ساخته شده قبل از سال 1960 رایج بود) می توانند سطح بالایی از سرب و ZPP را در بدن خود داشته باشند.
    در یک محیط صنعتی، مرکز ایمنی و سلامت شغلی (OSHA) دستور به استفاد از آزمایش ZPP را داده و به قویا توصیه می کند که آزمایش ZPP را باید برای نظارت بر سطح سرب در بدن کارمندان انجام داد. هر دو مورد ضروری اند زیرا ZPP نشانگر مسمومیت سربی جدید یا حاد نخواهد بود و زمانی که منبع سرب در شرایط محیطی فرد حذف شود، ZPP تغییر نخواهد کرد. ZPP بهترین ابزار در تعیین میانگین مدت قرار گیری در معرض سرب در طی 3 تا 4 ماه گذشته است.
    ZPP به اندازه کافی برای استفاده بعنوان یک ابزار غربالگری سرب در کودکان حساسیت ندارد زیرا مقادیر آن تا زمانیکه غلظت سرب از مقادیر قابل قبول افزایش نیابد، بالا نخواهد رفت. حداکثر غلظت مناسب سرب در کودکان در مقدار خیلی پایینی توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) تعیین شده است. در این گروه سنی، آزمایشاتی که غلظت سرب را در خون اندازه گیری می کنند، برای تعیین تماس و قرارگیری در معرض سرب انجام می شوند.
    کم خونی ناشی از کمبود آهن
    در کودکان، نسبت ZPP/heme گاها بعنوان نشانگر اولیه از کمبود آهن استفاده می شود. افزایش این نسبت یکی از اولین علائم کمبود ذخیره آهن است و در بسیاری از افراد قبل از بوجود آمدن علائم یا نشانه های کم خونی، افزایش خواهد یافت. آزمایش های تخصصی تر دیگر از وضعیت آهن برای تایید کمبود آهن نیاز است.
     

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    آزمایش ZPP را می توان همراه با یک آزمایش سرب درخواست داد و این زمانی است که قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب تایید شده یا مورد تردید باشد. علائم و نشانه های مسمومیت با سرب شامل موارد زیر است:
    -فشار خون بالا
    -بی حسی و یا خارش دستها و پاها
    -از دست دادن حافظه، اختلالات رفتاری (خلق و خو)
    -ضعف
    -درد شکم
    -سردرد
    این آزمایش را می توان زمانی درخواست داد که یک کارمند در برنامه نظارت بر سرب در محل کار خود شرکت کرده یا کسی که بصورت روزمره (مثل شغل شیشه کاری) با سرب سر‌وکار دارد و در تماس مستقیم با آن است.
    آزمایش نسبت ZPP/heme را می توان بعنوان یک آزمایش غربالگری برای کمبود آهن در کودکان و نوجوانان یا زمانی که کمبود آهن مورد تردید باشد، درخواست داد. برخی از علائم کمبود آهن شامل موارد زیر است:
    -خستگی مزمن
    -سرگیجه
    -ضعف
    -سردرد
    اگر کم خونی ناشی از کمبود آهن شدید باشد، نشانه هایی از قبیل کمبود تنفس، سرگیجه، درد قفسه سینه، سردرد و درد در پاها ممکن است رخ دهد. کودکان می توانند ناتوانایی در یادگیری را توسعه دهند. علاوه بر علائم عمومی کم خونی، علائمی دیگری وجود دارد که نشانگر کمبود آهن هستند. اینها شامل اختلالات خوردن مواد غیرخوراکی (مثل شیرین بیان، گچ، کثیفی یا خاک)، حس سوزش در زبان، درد در ناحیه دهان و ناخن های دست و پای قاشقی می باشد.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    غلظت ZPP در خون اغلب خیلی پایین است. افزایش سطح ZPP نشانگر مختل شدن تولید heme است اما علت آن می تواند ناشی از موارد دیگر نیز باشد. دلایل اصلی افزایش ZPP، کمبود آهن و مسمومیت با سرب است.
    این مسئله نیز دارای اهمیت است که سطوح ZPP با توجه به پیشینه شخص، یافته های بالینی و نتایج آزمایشات دیگری مثل فریتین، سرب و سنجش تعداد سلولهای خون (CBC) ارزیابی شود. ممکن است فرد هر دو مورد از کمبود آهن و مسمومیت با سرب را داشته باشد.
    در شرایط قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب، ZPP نشانگر میانگین سطح سرب در طی 3 تا 4 ماه گذشته است. با این حال، مقدار سرب موجود در خون و مقدار آن در اندام ها و استخوان ها را نمی توان با آزمایش ZPP تشخیص داد. مقادیر ZPP آهسته تر از غلظت سرب در خون افزایش می یابد و مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید که بعد از توقف قرار گرفتندر معرض سرب، مقدار آن کاهش یابد.
    افزایش نسبت ZPP/heme در یک کودک عمدتا بدلیل کمبود آهن است. نسبت روبه کاهش در طی زمان بعد از مصرف مکمل های آهن حاکی از درمان موفقیت آمیز است.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    ZPP ممکن است در بیماری التهابی، عفونت ها و در افراد داری کم خونی ناشی از بیماری مزمن افزایش یابد اما بعنوان نظارت یا تشخیص این وضعیت ها مورد استفاده قرار نمی گیرد. سطح خیلی بالای ZPP را می توان در دو بیماری ارثی مشاهده کرد: پروتوپورفیریا و پورفیریای گلبول های قرمز مادرزادی (مراجعه کنید به پورفیریا). هر دو مورد از این اختلالات نادر هستند و با علائم مرتبط با پوست (حساسیت شدید به نور آفتاب) بروز می کنند.
    بر اساس روش مورد استفاده برای آزمایش ZPP، سطوح بالای مواد دیگر در خون مثل بیلی روبین و ریبوفلاوین، می توانند منجر به نتایج مثبت کاذب شوند. مقادیر پایین کاذب می تواند زمانی رخ دهد که نمونه آزمایشی قبل از انجام آزمایش، محافظت نشده باشد.

  • علاوه بر آزمایشات ZPP و سطح سرب، پزشک از چه آزمایشات دیگری را برای نظارت و بررسی قرارگیری در معرض سرب درخواست می کند؟

    اگر شما در شرایط شغلی باشید که دائما در معرض سرب قرار بگیرید، پزشک شما می تواند آزمایشات زیر را برای ارزیابی کلیه ها و تولید گلبول های قرمز خون درخواست نماید:
    -BUN
    -کراتین
    -آنالیز ادرار
    -CBC یا هموگلوبین و هماتوکریت
    -آزمایش لکه خون

  • آیا همه باید تحت آزمایش ZPP قرار بگیرند؟

    خیر. این آزمایش فقط برای افراد بالغ با شرایط قرارگیری طولانی مدت در معرض سرب انجام خواهد شد که بعنوان یک آزمایش غربالگری برای تعیین کمبود آهن در کودکان یا گاها برای آزمایش پورفیریا که بر پوست تاثیرگذار است، انجام می شود.

  • اگر شغل من در ارتباط با سرب باشد (مثل شیشه کاری) اما علائمی وجود نداشته باشد، آیا نیاز به انجام آزمایش ZPP خواهم داشت؟

    در این مورد با پزشک خود مشورت نمایید. اگر این شغل یا سرگرمی یک فعالیت دائمی باشد، در این حالت ممکن است آزمایش ZPP و یک آزمایش سرب برای ارزیابی وضعیت برای شما توصیه شود. شما ممکن است افزایش سطح ZPP را بدون علائم و یا با علائم کمتری داشته باشید یا ممکن است علائمی داشته باشید که مرتبط با قرارگیری در معرض سرب نباشد.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Kathuria, P. et. al. (Updated 2014 January 29). Lead Toxicity. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1174752-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2014.

Strathmann, F. (Updated 2014 June). Lead Poisoning. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/LeadPoisoning.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed August 2014.

(© 1995–2014). Zinc Protoporphyrin, Blood. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/300009 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed August 2014.

O'Malley, G. and O'Malley, R. (Revised 2013 February). Lead Poisoning. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed August 2014.

Yu, K.H. (2011 February). Effectiveness of zinc protoporphyrin/heme ratio for screening iron deficiency in preschool-aged children. Nutr Res Pract. Feb 2011; 5(1): 40–45. [On-line information]. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3061269/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed August 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pg 1056.

Magge H, et al. Zinc Protoporphyrin and Iron Deficiency ScreeningTrends and Therapeutic Response in an Urban Pediatric Center. JAMA Pediatr. 2013;167(4):361-367. Available online at http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1653081 through http://archpedi.jamanetwork.com. Accessed August 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Porphyrins, Blood and Serum. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_143b.jsp#1145040 through http://www.arup-lab.com.

(2000 May 19, Revised). The Interaction of Iron and Erythropoietin. Information Center for Sickle Cell and Thalassemic Disorders [On-line information]. Available online at http://sickle.bwh.harvard.edu/iron_epo.html through http://sickle.bwh.harvard.edu.

Iron Metabolism Disorders. ZPP Hematofluorometer. AVIV Biomedical [On-line information]. Available online at http://www.avivbiomedical.com/Pages/IRON%20METAB.html through http://www.avivbiomedical.com.

Staudinger, K. and Roth, V. (1998 February 15). Occupational Lead Poisoning. American Family Physician [On-line journal]. Available online at http://www.aafp.org/afp/980215ap/stauding.html through http://www.aafp.org.

Labbe, R., et. al. (1987). Zinc protoporphyrin. Past, present, and future. Annals of the New York Academy of Sciences, vol 514 (1) [Abstract]. Available online at http://www.annalsnyas.org/cgi/content/abstract/514/1/7 through http://www.annalsnyas.org.

Mei, Z., et. al. (2003). Erythrocyte protoporphyrin or hemoglobin: which is a better screening test for iron deficiency in children and women? American Society for Clinical Nutrition, AM J Clin Nutr 2003;77:1229-33.

Roh, Y., et. al. (2000). Zinc Protoporphyrin IX Concentrations between Normal Adults and the Lead-Exposed Workers Measured by HPLC, Spectrofluorometer, and Hematofluorometer. Industrial Health 2000, 38, 372-379. [On-line journal]. PDF available for download at http://www.niih.go.jp/en/indu_hel/2000/pdf/IH38_48.pdf through http://www.niih.go.jp.

The Heme Biosynthetic Pathway. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section2/chapter14/14a.jsp through http://www.merck.com.

Lead Poisoning. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section19/chapter263/263b.jsp through http://www.merck.com.

DiGuiseppi, C. (1996). Guide to Clinical Preventive Services, Second Edition Metabolic, Nutritional, and Environmental Disorders Screening for Elevated Lead Levels in Childhood and Pregnancy, Recommendation. U.S. Preventive Services Task Force. Guide to Clinical Preventive Services, 2nd Edition. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services, Office of Disease Prevention and Health Promotion, 1996. [On-line information]. Available online at http://cpmcnet.columbia.edu/texts/gcps/gcps0033.html through http://cpmcnet.columbia.edu.

(60 FR 52856, Oct. 11, 1995; 63 FR 1152, Jan. 8, 1998) Regulations (Standards - 29 CFR), Employee standard summary - 1910.1025 App B. U.S. Department of Labor, Occupational Safety & Health Administration (OSHA) [Current on-line Regulation Standard for Lead Exposure]. Available online through http://www.osha.gov.

(57 FR 26627, May 4, 1993, as amended at 58 FR 34218, June 24, 1993). Regulations (Standards - 29 CFR), Medical Surveillance Guidelines - 1926.62 App C. U.S. Department of Labor, Occupational Safety & Health Administration (OSHA) [Current on-line Regulation Standard for Lead Exposure]. Available online through http://www.osha.gov.

 Labbe, R., et. al. (1999). Observations on the Zinc Protoporphyrin/Heme Ratio in Whole Blood. Clinical Chemistry, Technical Briefs 45:146-148 [On-line journal]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/45/1/146 through http://www.clinchem.org.

Labbe, R., et. al. (1999). Zinc Protoporphyrin: A Metabolite with a Mission. Clinical Chemistry 45:2060-2072 [On-line journal]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/45/12/2060 through http://www.clinchem.org.

CDC. Preventing Lead Poisoning in Young Children. Available online at http://www.cdc.gov/nceh/lead/publications/books/plpyc/chapter3.htm#Lead-Based%20Paint through http://www.cdc.gov.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 1154-1156.

(1993 June 24, Amended). Regulations (Standards - 29 CFR) Medical Surveillance Guidelines - 1926.62 App C. OSHA (Occupational Safety & Health Administration Medical Surveillance Guidelines [On-line information]. Available online at http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=STANDARDS&p_id=10644 through http://www.osha.gov. Accessed on 8/16/07.

(2006 July). Comparative Effectiveness of Zinc Protoporphyrin and Hemoglobin Concentrations in Identifying Iron Deficiency in a Group of Low-Income, Preschool-Aged Children: Practical Implications of Recent Illness. Pediatrics v118(1) [On-line information]. Available online at http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/118/1/224 through http://pediatrics.aappublications.org. Accessed on 8/18/07.

Rettmer, R. et. al., (1999 September 3). Zinc Protoporphyrin/Heme Ratio for Diagnosis of Preanemic Iron Deficiency. Pediatrics v104 (3) [On-line information]. Available online at http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/104/3/e37 through http://pediatrics.aappublications.org. Accessed on 8/16/07.

(© 2007). Zinc Protoporphyrin (ZPP), Whole Blood. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020605.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed on 8/18/07.

(© 2007). Protoporphyrin, Free Erythrocyte, and Zinc Protoporphyrin. LabCorp Test Information [On-line information]. Available online at http://www.labcorp.com/datasets/labcorp/html/chapter/mono/bm007100.htm through http://www.labcorp.com. Accessed on 8/18/07.

Dombeck TA and Satonik RC. The Porphyrias. Emergency Medicine Clinics of North America. Volume 23, Issue 3, Pp 885-899.

Arup Laboratories. Test Directory: Zinc Protoporphyrin (Online information). Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020605.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed October 2007.

Quest Diagnostics. Test Menus: Zinc Protoporphyrin (Online information). Available online through http://cas2.questdiagnostics.com. Accessed October 2007.

(March 12, 2011) Mayo Clinic. Symptoms of Lead Poisoning. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/lead-poisoning/FL00068/DSECTION=symptoms through http://www.mayoclinic.com. Accessed April 2011.

(August 6, 2010) Barclay B. Iron-Deficiency Anemia Linked to Memory Deficits in Children. Medscape Medical News. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/726423 through http://www.medscape.com. Accessed April 2011.

Mayo Medical Laboratories. Zinc Protoporphyrin, Blood. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/300009 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed April 2011.

(July 26, 2010) Agency for Toxic Substances and Disease Registry. Case Studies in Environmental Medicine, Lead Toxicity: What Tests Can Assist with Diagnosis of Lead Toxicity? Available online at http://www.atsdr.cdc.gov/csem/lead/pbtests_diagnosis2.html through http://www.atsdr.cdc.gov. Accessed April 2011.

OSHA: Regulations (Standards - 29 CFR). Medical Surveillance Guidelines - 1926.62 App C, June 24 1993. Available online at http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=STANDARDS&p_id=10644 through http://www.osha.gov. Accessed April 2011.

Baumann-Blackmore NL, et.al. Cord blood zinc protoporphyrin/heme ratio in minority neonates at risk for iron deficiency. J Pediatr. 2008 Jul;153(1):133-6. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18571551 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed April 2011.

Zimmerman M, et al. Serum transferrin receptor and zinc protoporphyrin as indicators of iron status in African children. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 81, No. 3, 615-623, March 2005. Available online at http://www.ajcn.org/content/81/3/615.full through http://www.ajcn.org. Accessed April 2011.

Rettmer R, et al. Zinc Protoporphyrin/Heme Ratio for Diagnosis of Preanemic Iron Deficiency. Pediatrics, Sep 1999; 104: e37. Available online at http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/104/3/e37 through http://pediatrics.aappublications.org. Accessed April 2011.

(April 2011) National Heart, Lung, Blood Institute. How is iron-deficiency anemia diagnosed? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/ida/ida_diagnosis.html through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed April 2011.

ARUP Laboratories. Test Directory Catalog, Zinc Protoporphyrin (ZPP), Whole Blood Industrial. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020614.jsp through http://www.aruplab.com. Accessed May 2011.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.