اسامی دیگر
LpPLA2
Lp-PLA2 Activity Test
Platelet-activating Factor Acetylhydrolase
PAF-AH
PLAC
اسم متعارف
Lipoprotein-associated Phospholipase A2
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه November 5, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

کمک به تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی (CVD)، از جمله خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی (CHD) و سکته ایسکمیک

زمان انجام آزمایش؟
هنگامی که ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی اطمینان دارد که در معرض خطر متوسط تا شدید بیماری‌های قلبی عروقی هستید یا سکته مغزی ایسکمیک داشته‌اید؛ هنگامی‌که سابقه خانوادگی CVD یا CHD دارید
نمونه مورد نیاز
نمونه خون گرفته شده از ورید بازو
آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

ندارد

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

فسفولیپاز A2 مرتبط با لیپوپروتئین (Lp-PLA2) آنزیمی است که به‌نظر می‌رسد در التهاب رگ‌های خونی نقش داشته باشد و تصور می‌شود که به توسعه‌ی آترواسکلروز کمک می‌کند. این تست مقدار و فعالیت Lp-PLA2 در خون را اندازه‌گیری می‌کند.

برخی مطالعات اخیر نشان داده‌اند که Lp-PLA2 نشانگر خطر اختصاصی بیماری قلبی عروقی (CVD) است، از جمله بیماری‌های قلبی عروقی (CHD) و سکته ایسکمیک است. در این مطالعات، افزایش غلظت Lp-PLA2 در بسیاری از افراد که با CHD و سکته ایسکمیک تشخیص داده شد، بدون در نظر گرفتن عوامل دیگر خطر دیده شد. این یافته‌ها این آزمایش نسبتا جدید را به‌عنوان یکی از تعداد رو به افزایش نشانگرهای ریسک قلبی که به‌منظور تعیین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مورد استفاده قرار می‌گیرد، مفید می‌دانند.

با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، CVD در هر سال در ایالات متحده بیشتر از سایر علل باعث مرگ و میر می‌شود. CHD و سکته مغزی ایسکمیک هر دو با ایجاد پلاک‌های چربی ناپایدار در شریان‌ها همراه است که منجر به انسداد رگ‌های خونی و حملات قلب یا آسیب مغزی می‌شود. عوامل خطر مختلفی وجود دارد که با هر دو حالت همراه بوده است: فشار خون بالا، دیابت، سندرم متابولیک، سیگار کشیدن، چاقی، سطح بالای کلسترول، افزایش LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم و "کلسترول بد") و کاهش HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا، "کلسترول خوب".)

بسیاری از افرادی که یک یا چند مورد از عوامل خطر شناخته‌شده معمول را دارند، در نهایت ریسک CVD را افزایش خواهند داد، اما شمار قابل‌توجهی از افرادی که دارای چندین عامل خطرزا و یا هیچکدام از آن‌ها نیستند نیز ریسک بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهند. این پژوهشگران به‌دنبال نشانگرهای اضافی هستند که ممکن است افرادی را در معرض خطر ابتلا به CVD قرار دارند را شناسایی کنند.

علاوه بر عوامل خطر سنتی ذکر شده در بالا، سطح پایین التهاب مزمن، سیستمیک و التهاب رگ‌های خونی (عروقی)، به‌نظر می‌رسد که خطر کلی ابتلا به CVD کمک می‌کند. تست hs-CRP با التهاب سیستمیک همراه است؛ سطح بالا با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی همراه است. آزمایش Lp-PLA2 با التهاب عروقی همراه است و احتمال دارد که سطح بالای آن شانس حوادث قلبی عروقی، از جمله حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با قرار دادن سوزن در ورید بازو به‌دست می‌آید.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

به هیچ‌گونه آمادگی نیاز نیست.

Accordion عنوان
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    آزمایش Lp-PLA2 برای کمک به ارزیابی خطر ابتلا به بیماری قلبی در مبتلایان به بیماری قلبی عروقی (CHD) یا کمک به تعیین خطر سکته ایسکمیک استفاده می‌شود.

    Lp-PLA2 آنزیمی است که به‌نظر می رسد نقش مهمی در التهاب رگ‌های خونی ایفا می‌کند و تصور می‌شود که به گسترش آترواسکلروز کمک می‌کند. برخی مطالعات اخیر نشان داده‌اند که Lp-PLA2 نشانگر اختصاصی خطر بیماری قلبی عروقی (CVD) است، از جمله بیماری‌های قلبی عروقی (CHD) و سکته ایسکمیک است.

    معمولا تست برای ارزیابی فردی است که در معرض خطر متوسط یا شدید CHD یا سکته است، فردی با یک یا چند عامل خطر دیگر. به‌عنوان مثال، در صورتی که شخص سطح نرمال یا افزایش ملایمی از چربی، پرفشاری خون (فشار خون بالا) یا سندرم متابولیک را افزایش دهد.

    آزمایش Lp-PLA2 ممکن است گاهی همراه با یک تست hs-CRP برای ارزیابی سطح التهابی تحت فشار همراه با خطر ابتلا به CVD مورد استفاده قرار گیرد. با این‌حال، بر خلاف hs-CRP، آزمایش Lp-PLA2 تحت شرایطی غیر از CVD که باعث التهاب عمومی می‌شود، تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد، بنابراین ممکن است در زمانی که یک بیماری التهابی مانند آرتروز وجود دارد، مورد استفاده قرار گیرد.

    Lp-PLA2 یک آزمایش نسبتا جدید است که مرتبا تجویز نشده و مفید بودن بالینی کامل آن هنوز مشخص نشده است. در نظر گرفته شده است که اطلاعات اضافی داده می‌شود، نه جایگزین کلسترول و سایر آزمایشات سطح چربی.

    برخی محققان در حال تحقیق در این مورد هستند که آیا درمان با سطح Lp-PLA2 پایین‌تر خطر ابتلا به CHD و سکته مغزی ایسکمیک را کاهش می‌دهد. اگر در صورت کاهش Lp-PLA2 خطر ابتلا به CVD و سکته مغزی کاهش ‌یابد، سپس آزمایش Lp-PLA2 ممکن است به‌طور مرتب برای نظارت بر پاسخ فرد به درمان استفاده شود.

  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    Lp-PLA2 یک تست نسبتا جدید است که اغلب تجویز نمی‌شود. بعضی از پزشکان سلامت می‌توانند آن را همراه با سایر نشانگرهای ریسک قلبی در صورت سابقه خانوادگی CHD، سندرم متابولیک و یا در معرض خطر متوسط یا شدید سکته قلبی یا سکته ایسکمیک قرار دهند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    افزایش قابل توجه سطح Lp-PLA2 نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی یا داشتن سکته مغزی ایسکمیک است و اطلاعات اضافی درباره خطر کلی فرد مورد آزمایش در اختیار متخصص بهداشت قرار می‌دهد.

    یک Lp-PLA2 کم یا معمولی بدان معنی است که این عامل در معرض خطر بیماری قلبی عروقی نیست.

    این آزمایش تشخیص CHD یا سکته ایسکمیک نیست؛ این شاخص خطر است. بسیاری از افراد با افزایش غلظت خطر را تشدید نمی‌کنند و برخی از افراد با سطوح نرمال غلظت این وضعیت را توسعه می‌دهند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    در حالی‌که یافته‌های مطالعات اخیر از سود بالقوه Lp-PLA2 در ارزیابی خطر ابتلا به CHD و سکته مغزی ایسکمیک حمایت می‌کند، این ابزار بالینی نهایی هنوز مشخص نشده است.

    آزمایش Lp-PLA2 به‌طور گسترده‌ای در دسترس نیست. در بیشتر موارد، نمونه خون به آزمایشگاه مرجع ارسال می‌شود و نتایج طی چند روز در دسترس خواهد بود.

  • سکته مغزی چقدر مرگبار است؟

    به گفته انجمن استروک آمریکا، سکته مغزی چهارمین علت مرگ و میر و عامل اصلی ناتوانی در ایالات متحده است. بیش از 80٪ سکته‌های مغزی ایسکمیک هستند.

  • آیا همه باید آزمایش Lp-PLA2 را انجام دهند؟

    در حال حاضر سازمان های عمده بهداشتی به‌عنوان غربالگری جمعیت عمومی مشخص نکرده یا توصیه نمی‌کنند و یا هنوز به‌عنوان نشانگر خطر ابتلا به قلب توصیه نمی‌شود. ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی می‌تواند به شما در تعیین بهترین آزمایش‌ها برای تعیین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی کمک کند و اطلاعاتی را درباره تغییراتی برای کاهش خطر فراهم کند.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

White H, et. al. Changes in Lipoprotein‐Associated Phospholipase A2 Activity Predict Coronary Events and Partly Account for the Treatment Effect of Pravastatin: Results From the Long‐term Intervention with Pravastatin in Ischemic Disease Study. J Am Heart Assoc. 2013 October; 2(5): e000360. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835245/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed December 2013.

O'Riordan, M. (2010 April 29). Modest association between Lp-PLA2 and coronary heart disease. Medscape Multispecialty [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/790614 through http://www.medscape.com. Accessed March 2014.

(© 1995-2014). Lipoprotein Associated Phospholipase A2 (PLAC). Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/57353 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed March 2014.

Sultan, S. and Elkind, M. (Updated 2013 October 31). Genetic and Inflammatory Mechanisms in Stroke. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1163331-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2014.

(2013 November). Lipoprotein-Associated Phospholipase A2: How Effective as a Risk Marker of Cardiovascular Disease and as a Therapeutic Target? BioPortfolio [On-line information]. Available online at http://www.bioportfolio.com/resources/pmarticle/178617/Lipoprotein-Associated-Phospholipase-A2-How-Effective-as-a-Risk-Marker-of-Cardiovascular.html through http://www.bioportfolio.com. Accessed November 2013.

Delgado, J. et. al. (Updated 2014 March). Cardiovascular Disease (Non-traditional Risk Markers) - Risk Markers - CVD (Non-traditional). ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CVDRiskMarkerNontrad.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2014.

Zalewski, A. et. al. (2006 September). Lp-PLA2: A New Kid on the Block. Clinical Chemistry v 52 (9) 1645-1650. [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/content/52/9/1645.long through http://www.clinchem.org. Accessed March 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pg 621.

(©2012) American Association of Clinical Endocrinologists' Guidelines for Management of Dyslipidemia and Prevention of Atherosclerosis. Available online at https://www.aace.com/files/lipid-guidelines.pdf through https://www.aace.com. Accessed March 2014.

Maiolino G, et al (October 31, 2013). Lipoprotein-Associated Phospholipase A2 Activity Predicts Cardiovascular Events in High Risk Coronary Artery Disease Patients. PLoS One. 2012; 7(10): e48171. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3485195/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed March 2014.

(April 26 2012) New Clinical Endocrinology Guidelines Support Lp-PLA2 Measurement For Risk Assessment of Coronary Artery Disease. Press Release, Reuters. Available online at http://uk.reuters.com/article/2012/04/26/idUS191175+26-Apr-2012+PRN20120426 through http://uk.reuters.com. Accessed March 2014.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 682-683.

O'Riordan, M. (2008 February 27). Elevated Lp-PLA2 Levels Predict Incident CHD Independent of Traditional Risk Factors. Medscape Today from Heartwire [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/570751 through http://www.medscape.com. Accessed May 2009.

Boero, L. et. al. (2009 April 01). Alterations in Biomarkers of Cardiovascular Disease in Active Acromegaly. Medscape Today from Clinical Endocrinology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/586806 through http://www.medscape.com. Accessed May 2009.

(Updated 2009 May). The Physician's Guide to Laboratory Test Selection and Interpretation, Cardiovascular Disease (Non-traditional Risk Markers) - Risk Markers - CVD (Non-traditional). ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CardiacDz/CVDRiskMarkerNontrad.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed May 2009.

(2007 July). Lipoprotein-Associated Phospholipase A2 (PLAC™). ARUP Technical Bulletin [On-line information]. Available online through http://www.aruplab.com . Accessed May 2009.

(Reviewed 2007 November). Lp-PLA2 Test Summary. Quest Diagnostics Interpretive Guide [On-line information]. Available online at http://www.questdiagnostics.com/hcp/intguide/jsp/showintguidepage.jsp?fn=TS_Lp-PLA2.htm through http://www.questdiagnostics.com. Accessed May 2009.

Elkind, M. et. al. (2006 June 14). Genetic and Inflammatory Mechanisms in Stroke. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1163331-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed May 2009.

Lusky, K. (2008 July). New clue for predicting stroke risk: Lp-PLA2. CAP Today [On-line information]. Available online through http://www.cap.org. Accessed May 2009.

Persson, M. et. al. (2007 June). Elevated Lp-PLA2 Levels Add Prognostic Information to the Metabolic Syndrome on Incidence of Cardiovascular Events Among Middle-Aged Nondiabetic Subjects. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2007;27:1411 [On-line information]. Available online at http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/full/27/6/1411 through http://atvb.ahajournals.org. Accessed May 2009.

What are the Types of Stroke? American Stroke Association [On-line information]. Available online at http://www.strokeassociation.org/presenter.jhtml?identifier=1014 through http://www.strokeassociation.org. Accessed May 2009.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.