اسامی دیگر
Bone Resorption Markers
Bone Formation Markers
Bone Turnover Tests
N-telopeptide
NTx
C-telopeptide
CTx
Deoxypyridinoline
DPD
Pyridinium Crosslinks
Tartrate-resistant Acid Phosphatase
TRAP
Bone-specific Alkaline Phosphatase
Osteocalcin
P1NP
Procollagen Type 1 N-Terminal Propeptide
اسم متعارف
Biochemical Markers of Bone Remodeling
تاریخ آخرین بازبینیدر مورخه
تاریخ آخرین اصلاحدر مورخه December 4, 2017.
آزمایش در یک نگاه
علت انجام آزمایش؟

بمنظور کمک به سنجش و نظارت بر میزان تحلیل و تشکیل استخوان؛ برای نظارت بر برخی از بیماری های متابولیک استخوانی مانند استئوپروزیس؛ برای کمک به تشخیص اختلالات متابولیک استخوان مانند بیماری پگت

زمان انجام آزمایش؟

هنگامی که اسکن تراکم مواد معدنی استخوان حاکی از کاهش تراکم استخوان است؛ پیش از درمان اتلاف استخوان و به صورت دوره ای در هنگام آن برای سنجش تأثیر، برای تعیین اینکه آیا نرخ اتلاف استخوان کاهش یافته یا سرعت تشکیل استخوان افزایش یافته است

نمونه مورد نیاز

نمونه خون از ورید بازو یا گاهی اوقات یک نمونه ادرار

آمادگی‌های لازم پیش از نمونه‌گیری

ممکن است لازم باشد پیش از آزمایش ناشتا باشید؛ نمونه معمولاً در صبح جمع آوری می شود

نتایج آزمایش خود را می‌توانید در وب‌سایت آزمایشگاه یا در پورتال بیمار مشاهده کنید. در حال حاضر شما در وب‌سایت LabTests هستید که احتمالا به منظور دریافت اطلاعاتی در مورد آزمایش‌هایی که انجام داده‌اید، از طریق وب‌سایت آزمایشگاه خود به این وب‌سایت وارد شده‌اید. البته برای مشاهده‌ی نتایج آزمایش‌های خود، لازم است تا دوباره به وب‌سایت آزمایشگاه خود مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید.

این وب‌سایت یک وب‌سایت آموزشی برای بیمار است و اطلاعاتی را در مورد آزمایش‌ها به بیمار ارائه می‌دهد. مطالب موجود در این سایت، که توسط متخصصین آزمایشگاهی و دیگر متخصصین حوزه‌ی پزشکی بررسی شده است، توضیحات کلی درباره تفسیرهای احتمالی نتایج آزمایش‌های ذکر شده در سایت می‌باشد. به عنوان مثال در صورت مقادیر بالا یا پایین نتایج آزمایش‌ها، اطلاعاتی در مورد وضعیت احتمالی سلامتی یا بیماری در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

محدوده‌ی مرجع این آزمایش را می‌توانید در برگه‌ی جواب آزمایش خود مشاهده نمایید. محدوده‌های مرجع، معمولا در سمت راست برگه‌ی آزمایش درج می‌شوند.

اگر به برگه‌ی جواب‌دهی دسترسی ندارید، برای دریافت محدوده‌ی مرجع، می‌توانید با پزشک خود یا با آزمایشگاهی که آزمایش را آن‌جا انجام داده‌اید، تماس بگیرید.

جهت تفسیر نتایج تست‌های آزمایشگاهی، می‌بایست این نتایج نسبت به محدوده‌ی مرجع مقایسه شوند. محدوده‌ی مرجع، نتایج مورد انتظار در یک فرد سالم می‌باشد. گاهی اوقات، به این محدوده، محدوده‌ی نرمال نیز گفته می‌شود. با مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با محدوده‌ی مرجع، می‌توان از غیرطبیعی بودن نتایج آزمایش خود نسبت به محدوده‌ی مورد انتظار آگاه شد. مقادیری که خارج از محدوده‌ی مورد انتظار هستند؛ می‌توانند سرنخ‌هایی برای شناسایی شرایط و بیماری‌های احتمالی باشند.

اگر‌چه در چند دهه‌ی گذشته، صحت تست‌های آزمایشگاهی به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته است؛ اما به علت تفاوت در تجهیزات، معرف‌های شیمیایی و تکنیک‌ها، ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف تفاوت‌هایی در نتایج آزمایش‌ها دیده شود و وجود محدوده‌‌های مرجع متفاوت در این سایت نیز به همین علت می‌باشد. این مهم است که بدانید، جهت مقایسه‌ی نتایج آزمایش خود با نتایج مورد انتظار، حتما از محدوده‌ی مرجعی که توسط آزمایشگاه انجام دهنده‌ی آزمایش شما ارائه شده است استفاده نمایید.

جهت اطلاعات بیشتر، به قسمت محدوده‌ی مرجع و تفسیر آن‌ها رجوع کنید.

هدف از آزمایش؟

استخوان، یک بافت همبند سخت محکم بوده که بخش عمده ای از اسکلت را در انسان ها تشکیل می دهد. آن یک بافت زنده در حال رشد بوده که با یک سرعت 10% در سال تغییر و تحول پیدا می کند. مارکرهای استخوانی، آزمایشات خون و ادرار بوده که محصولات تغییرات استخوانی را شناسایی می کنند برای کمک به تعیین اینکه آیا میزان تحلیل و یا تشکیل استخوان به صورت ناهنجاری افزایش یافته است، که نشاندهنده یک اختلال استخوانی بالقوه می باشند. این مارکرها میتوانند برای کمک به تعیین ریسک یک فرد در شکستگی استخوان و برای نظارت بر دارو درمانی برای افرادی که تحت درمان دارویی برای اختلالات استخوانی هستند مانند استئوپوروزیس یا بیماری پگت، مورد استفاده قرار گیرند. 

استخوان به قدر زیادی از کلاژن نوع-1، یک شبکه پروتئینی که به استخوان ها، قدرت انبساطی و چهارچوب آن را میدهد و کلسیم فسفات، یک کمپلکس معدنی که چهارچوب اسکلتی را سخت و محکم می کند، تشکیل می شود. این ترکیب کلاژن و کلسیم، به آن سختی داده و از اینرو استخوان ها به اندازه کافی برای تحمل وزن و تحمل در برابر تنش، انعطاف پذیر می باشند. بیش از 99% کلسیم بدن در استخوان ها و دندان ها وجود دارد. بیشتر 1% باقی مانده در خون پیدا میشود.

در سرتاسر طول زندگی یک فرد، استخوان به طور مداوم برای حفط یک ساختار سالم، تغییر و تحول پیدا می کند. دو نوع عمده از سلول ها در استخوان وجود دارند: استئوبلاست و استئوکلاست. استئوبلاست ها سلول هایی هستند که استخوان جدید را پایه گذاری می کنند اما در ابتدا، تحلیل استخوان را با تحریک استئوکلاست ها آغاز کرده که مقادیر کم استخوان را در نواحی که نیاز به استحکام دارند، با استفاده از اسید و آنزیم هایی برای حل کردن شبکه پروتئینی، حل می کنند.

سپس استتئوبلاست ها تشکیل استخوان جدید را با ترشح انواعی از ترکیباتی آغاز کرده که به تشکیل یک شبکه پروتئینی جدید که سپس با کلسیم و فسفات معدنی می شود، کمک می کنند. این فرایند تغییر و تحول مداوم، در یک مقیاس میکروسکوپی در سرتاسر بدن برای زنده و محکم نگهداشتن استخوان ها، اتفاق می افتد.

در طول دوران کودکی و سنین نوجوانی، اضافه شدن استخوان جدید سریعتر از حذف استخوان قدیمی رخ می دهد. در نتیجه، استخوان ها بزرگتر، سنگین تر و متراکمتر می شوند. تا زمانی که فرد به بالاترین حد توده استخوانی برسد (حداکثر تراکم و استحکام استخوان) بین سنین 25 و 30 سال، تشکیل استخوان سریعتر از تحلیل آن اتفاق می افتد.

پس از این دوره پیک، تحلیل استخوان سریعتر از نرح تشکیل آن، رخ داده که منتهی به اتلاف استخوان می شود. سنی که در آن فرد شروع به تجربه علائم اتلاف استخوان می کند بستگی به میزان استخوانی دارد که در طول جوانی آنها ایجاد شده و تحلیل استخوان، بستگی دارد. بر حسب معمول، زنان، این علائم را زودتر از مردان نشان میدهند زیرا ممکن است که استخوان زیادی را در طول سال های پیک ایجاد نکرده باشند و پس از یائسگی، سرعت اتلاف استخوان در برخی زنان تسریع می شود.

انواع بیماری و شرایط میتوانند باعث یک عدم تعادل بین تحلیل و جذب استخوان گردند و مارکرهای استخوانی میتوانند در تشخیص عدم تعادل و اتلاف استخوان، مفید باشند. در اغلب موارد، مارکرها در ارزیابی و نظارت بر استئوپوروزیس مورد مطالعه قرار گرفته اند از قبیل استئوپوروزیس مرتبط با سن یا استئوپروزیس ثانویه، که اتلاف استخوان بعلت یک عارضه زمینه ای می باشد. اتلاف استخوان ممکن است از عوارضی مانند آرتریت روماتوئید، هایپرپاراتیروئیدیسم، بیماری کوشینگ، بیماری مزمن کلیوی، مالتیپل میلوما یا از استفاده طولانی مدت داروهایی مانند داروهای ضد صرع، گلوکوکورتیکوئیدها یا لیتیوم، ناشی شود.

در کودکان، همچنین مارکرهای استخوانی در کمک به تشخیص بیماری متابولیک استخوانی و در نظارت بر درمان این بیماری ها، مفید می باشند. مثال ها شامل نرمی استخوان، بیماری پگت دوران جوانی، استئوژنز ایمپرفکتا، گاهی با عنوان بیماری استخوان شکننده و نرمی استخوان هایپوفسفاتمیک، نوعی از نرمی استخوان همراه با سطوح پائین فسفات و هایپوفسفاتازیا (HPP)، اختلالی که باعث رشد غیرنرمال استخوان ها و دندان ها می شود، می باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موارد، بخش صفحات مرتبط را ببینید. 

نحوه جمع‌آوری نمونه برای انجام آزمایش؟

نمونه خون با فرو بردن سوزن در ورید بازو به دست می آید. گاهی اوقات، یک نمونه ادرار تصادفی یا نمونه ادرار زمان بندی شده در یک ظرف تمیز فراهم شده توسط آزمایشگاه، جمع آوری می شود.

برای تهیه نمونه مناسب رعایت چه شرایطی الزامی می‌باشد؟

ممکن است لازم باشد که پیش از آزمایش ناشتا باشید. بسیاری از مارکرهای استخوانی در خون و ادرار بسته به موقع روز (تغییرات روزانه) متغیر می باشند از اینرو زمانبندی ممکن است مهم باشد. از دستورالعمل هایی که برای زمانبندی جمع آوری نمونه به شما داده شده است با دقت پیروی کنید مانند جمع آوری حجمی از ادرار در صبح دوم.

Accordion Title
سوالات رایج
  • این آزمایش در چه مواردی کاربرد دارد؟

    در صورتی که فرد افزایش نرخ تغییر و تحول استخوانی (تحلیل و یا تشکیل) داشته باشد، یک یا چند آزمایش مارکر استخوانی ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. مارکرهای استخوانی گاهی اوقات بعنوان آزمایشات فرعی برای تست تراکم استخوان (بعنوان مثال اسکن BMD، DEXA) برای کمک به سنجش اتلاف استخوان و تشخیص برخی از بیماری های استخوانی، مورد استفاده قرار می گیرند.

    در بزرگسالان، مارکرهای استخوانی گاهی برای نظارت بر پاسخ به درمان ضد-تحلیل برای بیماری استخوانی، عمدتاً استئوپوروزیس و برای کمک به تعیین اینکه آیا دز دارویی که فرد دریافت میکند، موثر است استفاده می شوند.

    در کودکان، این آزمایشات عمدتاً برای کمک به شناسایی و مدیریت اختلالات متابولیک استخوانی مانند استئوپوروزیس ثانویه، نرمی استخوان، بیماری پگت و استئوژنز ایمپرفکتا مورد استفاده قرار می گیرند.

    این تست ها میتوانند پاسخ به درمان های ضد-تحلیل روندگی یا تشکیل استخوان را در زمان بسیار کوتاهتری نسبت به انواع آزمایشات تراکم استخوان اشعه ایکس (3 تا 6 ماه در مقابل دو سال)، تشخیص دهند. در این روش، اگر فرد در حد انتظار به درمان پاسخ ندهد، میتوان درمان را بموقع تر تنظیم کرد یا تغییر داد.

    بنیاد استئوپوروزیس بین المللی (IOF) و فدراسیون بین المللی شیمی بالینی (IFCC) دو آزمایش خونی را برای سنجش تغییر و تحول استخوان توصیه می کنند:

    • C-تلوپپتید (تلوپپتید ترمینال C از کلاژن نوع 1 (CTx)) - یک مارکر برای تحلیل استخوان. این یک قطعه پپتیدی از ترمینال کربوکسی شبکه پروتئینی می باشد؛ که برای نظارت بر درمان های تحلیل استخوان بکار می رود، مانند بی فسفات ها و درمان جایگزین هورمونی، در زنان پس از یائسگی و افرادی که توده استخوانی پائینی دارند (استئوپنی)
    • PINP (پروپپتید ترمینال N نوع 1 پروکلاژن) - یک مارکر برای تشکیل استخوان. این بوسیله استئوبلاست ها تشکیل می شود؛ منعکس کننده میزان کلاژن و تشکیل استخوان است؛ ممکن است همراه با مارکر تحلیل استخوان مانند تلوپپتید C یا N درخواست شود؛ حساس ترین مارکر تشکیل استخوان بوده و بویژه برای نظارت بر درمان های تشکیل استخوان و درمان های ضد-تحلیل روندگی مفید می باشد؛ توصیه می شود که این آزمایش در حد پایه پیش از آغاز درمان استئوپوروزیس و مجدداً 3 تا 6 ماه دیرتر، انجام شود.

    سایر آزمایشات ادرار یا خون که برای تحلیل استخوان کمتر متداول هستند شامل موارد زیر می باشند:

    • تلوپپتید - N (تلوپپتید ترمینال N نوع 1 کلاژن (NTx)) - یک قطعه پروتئینی از انتهای آمینو شبکه پروتئینی؛ مارکر دیگری که برای نظارت بر درمان استفاده می شود
    • دئوکسی پیریدینولین (DPD) - یک محصول تجزیه ای کلاژن با یک ساختار حلقوی
    • پیوندهای عرضی پیریدینیوم - گروهی از محصولات تجزیه ای کلاژن که شامل DPD هستند؛ برای نظارت بر پاسخ به درمان بکار می رود؛ به اندازه تلوپپتیدهای برای کلاژن استخوان اختصاصی نیست.
    • اسید فسفاتاز مقاوم به تارترات (TRAP)، نوعی از اسید فسفاتاز تولید شده توسط استئوکلاست ها می باشد؛ استئوکلاست ها سلول هایی هستند که مقادیر کمی از استخوان را در طی تحلیل استخوان، حل می کنند.

    سایر آزمایشات تشکیل استخوان که ممکن است گاهی مورد استفاده واقع شوند شامل موارد زیر هستند:

    • آلکالین فسفاتاز اختصاصی استخوان (ALP) - یکی از ایزوآنزیم های (انواع) ALP؛ مرتبط با عملکرد سلول استئوبلاست، نوعی از سلول است که درگیر در تشکیل استخوان می باشد. تصور می شود که در معدنی شدن استخوان دارای نقش باشد؛ توصیه می شود که این آزمایش در حد پایه پیش از آغاز درمان استئوپوروزیس و مجدداً 3 تا 6 ماه آینده، انجام شود؛ نتایج ممکن است تحت تأثیر ALP کبدی قرار گیرند.
    • استئوکلسین (پروتئین gla استخوان) - پروتئینی که توسط استئوبلاست ها تشکیل می شود؛ بخشی از قسمت غیر-کلاژنی ساختار استخوان؛ برخی از آن نیز وارد جریان خون می شود؛ سطح استئوکلسین در خون نشاندهنده میزان تشکیل استخوان است، از اینرو نشانگر خوبی برای عملکرد استئوبلاست ها می باشد. این تست ممکن است تحت تأثیر داروی وارفارین (Coumadin) قرار گیرد.
  • این آزمایش در چه زمانی درخواست داده می‌شود؟

    این آزمایش ممکن است همراه با سایر آزمایشاتی مانند کلسیم، ویتامین D، آزمایش تیروئید و هورمون پاراتیروئید، هنگامی که اتلاف استخوان در هنگام یک آزمایش تراکم مواد معدنی استخوان (تصویربرداری تشخیصی) شناسایی شده و یا زمانی که فرد دارای سابقه شکست غیرمنتظره استخوان می باشد، انجام گردد.

    در بچه ها، زمانی که دارای علائم و نشانه های حاکی از یک اختلال متابولیک استخوانی هستند مانند موارد زیر، این آزمایش ممکن است انجام شود:

    • درد استخوان و یا مفاصل
    • افزایش دفعات شکستگی
    • تأخیر در رشد و نمو استخوان
    • بدشکلی استخوان
    • دندان های شکننده

    برای مدیریت و درمان بیماری های استخوانی، یک یا چند آزمایش مارکر استخوانی ممکن است پیش از درمان ضد تحلیل روندگی یا تشکیل استخوان انجام شوند و سپس 3 تا 6 ماه دیرتر برای نظارت بر تأثیر درمان، تکرار گردند.

  • نتایج این آزمایش چگونه تفسیر می‌شود؟

    سطحی بالا از یک یا چند مارکر استخوانی در ادرار و یا خون، نشاندهنده افزایش نرخ تحلیل و یا تشکیل استخوان می باشد اما نشاندهنده علت نمی باشد (تشخیصی نیست). افزایش سطح مارکرهای استخوانی ممکن است در شرایط زیر دیده شود:

    سطح پائین یا نرمال آن، نشان میدهد که تغییر و تحول مازادی در استخوان رخ نداده است.

    در هنگامی که برای نظارت بر درمان ضد تحلیل روندگی مورد استفاده قرار می گیرد، سطوح کاهش یابنده مارکرهای تحلیل استخوان در طول زمان، نشاندهنده پاسخ به درمان هستند.

  • آیا اطلاعات بیشتری برای بیمار مورد نیاز است؟

    نمونه ها باید به صورت مداوم جمع آوری شده و نتایج آزمایش باید با دقت و احتیاط تفسیر شوند. هر دوی تنوع روز به بروز و تنوع روزانه (تغییرات در طول روز) در غلظت های مارکر استخوان وجود دارند. غلظت های بیشتر مارکرهای استخوانی در صبح در بالاترین حد می باشند و برخی، بویژه، آلکالین فسفاتاز، تحت تأثیر غذا خوردن قرار می گیرند.

    غلظت های مارکرهای استخوانی تحت تأثیر انواعی از عوامل قرار می گیرند بویژه در طول نمو دوران کودکی. اینها شامل سن، جنسیت، سرعت رشد، وضعیت تغذیه ای و بلوغ هستند. از اینرو، تفسیر مقادیر مارکر استخوانی، نیاز به استفاده از محدوده های مرجع مناسب دارد.

    بیشتر افراد مبتلا به اتلاف استخوان، از آن آگاه نیستند. این عارضه شاید باعث هیچگونه علائمی نشود تا زمانی که فرد شکستگی غیرقابل انتظار استخوان را نداشته باشد.

    از آنجائیکه افراد مبتلا به سرطان پستان یا سرطان پروستات، بروز بالایی از متاستازهای استخوانی را نشان می دهند، شواهدی نیز وجود دارد که مارکرهای استخوانی میتوانند به پزشکان در پیش بینی اینکه کدام بیماران سرطان پستان و پروستات ممکن است در معرض ریسک بالایی برای عوارض متاستازهای استخوانی بوده و از اینرو برای داروهای تحلیل استخوان مانند بی فسفات ها مناسب باشند، کمک کنند.

    محدودیت هایی برای کاربرد بالینی این مارکرهای استخوانی وجود دارند، اما محققین به دنبال راه هایی برای بهبود استفاده بالینی از آنها هستند.

  • آیا همه افراد باید آزمایش مارکر استخوانی را انجام دهند؟

    مارکر استخوانی معمولاً فقط برای افرادی که مبتلا به اتلاف استخوان یا در معرض ریسک آن، تشخیص داده شده اند توصیه می شود. این آزمایشات بمنظور غربالگری عموم جمعیت نیستند. اینها اطلاعات اضافی را فراهم می کنند اما جای غربالگری تراکم معدنی استخوان را نمی گیرند.

  • آیا لازم است که همه یا بخشی از این مارکرهای استخوانی را مورد آزمایش قرار دهم؟

    معمولاً، هیچکس همه آزمایش های توضیح داده شده در اینجا را انجام نخواهد داد. بیشتر پزشکان یک یا تعدادی از مارکرهای استخوانی خاص ، از قبیل یک یا دو عدد آنها که تحلیل استخوان را ارزیابی کرده و یک یا دو مارکر که تشکیل استخوان را سنجش می کنند، استفاده می کنند. انتخاب مارکرهای استخوانی بستگی به ببسیاری از عوامل از قبیل سابقه پزشکی فرد، علائم و نشانه ها و آزمایشات چکآپ پزشکی داشته و همه اینها از فرد به فرد دیگر متفاوت هستند. پزشک، تصمیم گیری را بر مبنای کاربرد آزمایشات برای شرایط شما ، انجام خواهد داد. بطورکلی، اگر آزمایشی بعنوان آزمایش پایه پیش از درمان درخواست داده شود، همان تست، در زمانی دیرتر برای مقایسه دو نتیجه، توصیه خواهد شد.

  • آیا این آزمایشات در مطب پزشک قابل انجام هستند؟

    بطورکلی، خیر. در حالیکه ممکن است نمونه خون یا ادرار در مطب جمع آوری شوند، نمونه برای تست به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد. آزمایش مارکر استخوانی توسط همه آزمایشگاه ها ارائه نشده و اغلب یه یک آزمایشگاه مرجع فرستاده می شود.

  • چه اقدامی میتوان برای کاهش یا افزایش تست مارکر استخوانی انجام داد؟

    مردم میتوانند و باید اقداماتی را برای حفظ سلامت استخوان در طول زندگی خود انجام دهند، اما خود مارکرهای استخوانی تحت تأثیر تغییرات سبک زندگی قرار نمی گیرند. اگر اتلاف استخوان دارید، با پزشک درباره تعیین بهترین درمان مناسب برای خود، مشورت کنید.

مشاهده منابع
منابع مورد استفاده در این مطلب

Talwar, S. (2017 January 12, Updated). Bone Markers in Osteoporosis. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/128567-overview. Accessed on 02/18/17.

Meikle, A. W. and Straseski, J. (2017 January). Osteoporosis. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/osteoporosis. Accessed on 02/18/17.

Vasikaran, S. (2013 July 1). Bone Turnover Markers, The Impact of Assay Standardization on Assessing and Monitoring Osteoporosis. Clinical Laboratory News. Available online at https://www.aacc.org/publications/cln/articles/2013/july/bone-turnover-markets. Accessed on 02/18/17.

Bethel, M. et. al. (2016 September 21, Updated). Osteoporosis. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/330598-overview. Accessed on 02/18/17.

(© 1995–2017). Beta-CrossLaps (Beta-CTx), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/83175. Accessed on 02/18/17.

Alikhan, M. et. al. (2016 November 21). Paget Disease. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/334607-overview. Accessed on 02/18/17.

Greenblatt, M. et. al. (2017 February). Bone Turnover Markers in the Diagnosis and Monitoring of Metabolic Bone Disease. Clin Chem. 2017 Feb;63(2):464-474. Abstract. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27940448. Accessed on 02/18/17.

(© 1995–2017). Mayo Clinic. Pediatric Metabolic Bone Disorders Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/departments-centers/childrens-center/overview/specialty-groups/pediatric-metabolic-bone-disorders-clinic. Accessed March 2017.

منابع مورد استفاده در بررسی‌های قبلی

Interview with Laurence M. Demers, PhD. Distinguished Professor of Pathology and Medicine, The Pennsylvania State University College of Medicine, The M. S. Hershey Medical Center, Hershey, PA. Additionally, conducted article review March 2009.

Srivastava, A. (2005 July 22). Clinical Use of Serum and Urine Bone Markers in the Management of Osteoporosis. Medscape from Curr Med Res Opin 2005;21(7): 1015-1026 [On-line journal]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/508542_print.

Vesper, H. (2005 August 10). Analytical and Preanalytical Issues in Measurement of Biochemical Bone Markers. Medscape from Lab Med. 2005;36(7):424-429 [On-line journal]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/509097.

(© 2005). Bone Turnover, Biochemical Markers. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a125.jsp#1145643.

(2005 June, Revised). Osteoporosis Overview. NIAMS [On-line information]. Available online at http://www.niams.nih.gov/bone/hi/overview.htm.

Bone Disease in Chronic Kidney Failure (July 2006- Online information). National Kidney Foundation. Available online at http://www.kidney.org/atoz/atozItem.cfm?id=49.

Hyperparathyroidism: What It Is and How It's Treated (July 2006-Online information). American Association of Family Physicians. Available online at http://familydoctor.org/251.xml.

Rickets (July 2006-Online information). MedlinePlus, NIH. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000344.htm.

Coleman, Robert et al. Predictive Value of Bone Resorption and Formation Markers in Cancer Patients With Bone Metastases Receiving the Bisphosphonate Zoledronic Acid. Journal of Clinical Oncology, Vol 23, No 22 (August 1), 2005; Pp. 4925-4935.

Rosen, C.J. et al. The Predictive Value of Biochemical Markers of Bone Turnover for Bone Mineral Density in Early Postmenopausal Women Treated with Hormone Replacement or Calcium Supplementation. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 82, No. 6 1904-1910, 1997.

N.H Bjarnasona, C Christiansena. Early response in biochemical markers predicts long-term response in bone mass during hormone replacement therapy in early postmenopausal women. Bone. Vol 26, Issue 6, Pp 561-569 (2000).

Lein M et al. Bone Turnover Markers As Predictive Tools For Skeletal Complications In Men With Metastatic Prostate Cancer Treated With Zoledronic Acid Prostate. Prostate Feb. 2009.

Shidara K et al. Serum levels of TRAP5b, a new bone resorption marker unaffected by renal dysfunction, as a useful marker of cortical bone loss in hemodialysis patients. Calcif Tissue Int. 2008 Apr;82(4):278-87.

Centers for Disease Control and Prevention. Improving the Clinical Use of Biochemical Bone Marker in Metabolic Bone Diseases. Available online at http://www.cdc.gov/NCEH/DLS/osteoporosis.htm. Accessed March 2009.

Hubert W. Vesper, PhD. Analytical and Preanalytical Issues in Measurement of Biochemical Bone Markers. Medscape Today from Lab Med. 2005;36(7):424-429. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/509097_2. Accessed March 2009.

ARUP Consult. Osteoporosis. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/EndocrineDz/osteoporosis.php#. Accessed March 2009.

Vesper, H. (2005 August 10). Analytical and Preanalytical Issues in Measurement of Biochemical Bone Markers. Medscape from Laboratory Medicine [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/509097.

Srivastava, A. (2005 July 22). Clinical Use of Serum and Urine Bone Markers in the Management of Osteoporosis. Medscape Current Medical Research and Opinion [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/508542.

(2006 July). Procollagen Type 1 N-Terminal Propeptide. ARUP Technical Bulletin [On-line information]. PDF available for download through http://www.aruplab.com.

Cundy, T. et. al. (2007 April 13). Bone Formation Markers in Adults with Mild Osteogenesis Imperfecta. Clinical Chemistry 2007; 53:1109-1114. [On-line abstract]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/abstract/53/6/1109.

Garnero, P. et al. Evaluation of a Fully Automated Serum Assay for Total N-Terminal Propeptide of Type I Collagen in Postmenopausal Osteoporosis. Clinical Chemistry 2008; 54:1, Pp. 188-196.

Talwar, S. and Aloia, J. (Updated 2012 January 3). Bone Markers in Osteoporosis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/128567-overview. Accessed February 2013.

Staros, E. (Updated 2012 September 7). N-Terminal Telopeptide. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2093977-overview#showall. Accessed February 2013.

Medscape Editorial Staff (Updated 2012 October 1). C-Terminal Telopeptide. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2093999-overview#showall. Accessed February 2013.

Jacobs-Kosmin, D. and Shanmugam, S. (Updated 2012 December 10). Osteoporosis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/330598-overview. Accessed February 2013.

Meikle, A. W. (Update 2013 January). Osteoporosis. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/osteoporosis.php#tabs=0. Accessed February 2013.

Bolster, M. (Revised 2012 December). Osteoporosis. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed February 2013.

Singer, F. and Eyre, D. (2008). Using biochemical markers of bone turnover in clinical practice. [On-line information]. Cleveland Clinic Journal of Medicine October 2008 vol. 75 10 739-750. Available online at http://www.ccjm.org/content/75/10/739.full. Accessed February 2013.

(© 2013). NOF's Newly Revised 2013 Clinician's Guide to Prevention and Treatment of Osteoporosis. National Osteoporosis Foundation [On-line information]. Available online at http://nof.org/hcp/practice/practice-and-clinical-guidelines/clinicians-guide. Accessed March 2013.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 522-523.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 205-206.

Srivastava A, et.al. Clinical Use of Serum and Urine Bone Markers in the Management of Osteoporosis. Medscape news, Curr Med Res Opin. 2005;21(7):1015-1026. Available online at http://medscape.com/viewarticle/508542_1. Accessed March 3013.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp 1932-1943.

Vasikarin S, et. al. International Osteoporosis Foundation and International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine Position on bone marker standards in osteoporosis. Clin Chem Lab Med 2011;49(8):1271–1274.

از متخصصین آزمایشگاهی بپرسید

 

 

سوالات شما توسط همکاران ما به صورت یک خدمت داوطلبانه، پاسخ داده خواهد شد. برای این موضوع همواره می‌توانید بر روی کلید تماس با متخصصین کلیک کنید.